Placanje

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
46.754
Живим у Шведској и бавим се угоститељством. Нагледао сам се супружника, парова и осталих који то тек постају, како сами своје рачуне плаћају. Одвојено. Ни кока-кола, ни најобичније пиво не познају туђу платну картицу.

У ресторанима праве се разна славља која обилују свакојаким веселим тренуцима после којих, међутим, увек следи ситуација која на крају то поквари.

А то је колона гостију пред касом.

- Извините мени наплатите порцију шкампа, један сок...и..колач.

- Ја сам имао само кафу...изволите картицу.

И тако се отегне колона а чекање на каси зна да траје дуже него само славље.

Један брачни пар је свакодневно свраћао у наш ресторан. Месецима сам их гледао како се после посла налазе ту код нас, попију по пар хладних пива пре одласка кући и наравно плате – одвојено.

Довољно сам их упознао да сам био помало упућен и у њихове послове, музику коју воле...обичне ствари...тако сам међу првима сазнао и да је ОН остао без посла. Наравно она је и даље радила и њихове навике се скоро уопште нису промениле. Долазили су отприлике у исто време: Она после посла и он да јој прави друштво.

Променила се само једна ствар.

Она је и даље пила по неколико хладних пива а он само једно или ни једно.

Ни то једно му није плаћала него се уписао код нас „на црту“ па временом када дође до неке сиће, регулише то.

Ми као сваки угоститељи, не из љубави него због добробити посла, умели смо га почастити пићем, дезертом или једноставно не наплатити баш сваку ставку коју је гост наручио.

Наш гест уз захвалност и велики осмех је прихваћен али он је обично и трајао све док и најситнији кусур од рачуна нисмо вратили.

"Хладни" или не, небитно је. Ја их никада нећу разумети.

Живим крај њих, срећем их свакодневно али и даље их нисам упознао!
Бојан, Стокхолм, Шведска

Sta kazete na ovo?

Pa jà ako nemam za pivo onda ili smo bliski i kazem osobi
Ili ne izlazim
Mislim bzvz je izlaziti u kafanu bez dinara
Onda sedis kod kuce ili ides u park ili setate
Mada sumnjam u pricu jer s'y primanja s biroa u EU dovoljna da se koji put ode i n'a pice ili klopu

Naravno da ne
Ali ima toga, kad izadju drustva svako placa za sebe
Sto je meni ok, pijes koliko IMAs, ne gledas da bude jeftinije da ne ispadnes bezobrazan ako neko placa
Kad izadjem s drugaricom svaka za sebe mada nekad turu ona turu jà
Kako kad

Ovo za supružnike mi je skroz uvrnuto. :roll: Ja brak kontam kao ono: i u dobru i u zlu...I shodno tome, ova priča mi je skroz blesava. A ako je društvo u pitanju, tu već ima mogućnosti za različita rešenja. :)

Ne znam, kod nas u društvu plaćamo po nahođenju
npr. ja sam ovaj mesec dobio neki bonus na poslu i od 15-og svaki izlazak platim bar 2-3 ture, jedan drugar koji takođe radi plati jednu-dve, jedan koji je stipsa bogata plati jednu :lol: i jedan koji ne radi ne stigne ni jednu da plati ali uvek ima novca, mada je sada dobio posao i on pa će od sledećeg meseca da časti od prve plate. xexe :D

Naravno da ne
Ali ima toga, kad izadju drustva svako placa za sebe
Sto je meni ok, pijes koliko IMAs, ne gledas da bude jeftinije da ne ispadnes bezobrazan ako neko placa
Kad izadjem s drugaricom svaka za sebe mada nekad turu ona turu jà
Kako kad
halo bre pa drugo je drustvo a drugo brak..veza..
ja u tom braku ne bih bila..al sta ja znam, ja sam zatucana:lol:
mada kontam da smo mi njima podjednako cudni.:)

Provodio sam prijatelje od komšije kroz Bg,
radi u švici i došli mu na svadbu pa me unajmio da ih provedem,
bili su pakistanac, englez (nije vic upičmat), holanđanin, švajcarac, nemac (kažem opet nije vic) i filipinac.
Totalno su bili drugačiji od toga što se priča za većinu evropljana i ljudi koji žive i rade u evropi (zapadnoj).
Niko nije platio piće i hranu zasebno, bili su dosta slični nama po tome i ne postoji ništa što mi je makar blago čudno bilo u njihovom odnosu prema materijalnom.

Ali možda su oni svi izuzeci.

Provodio sam prijatelje od komšije kroz Bg,
radi u švici i došli mu na svadbu pa me unajmio da ih provedem,
bili su pakistanac, englez (nije vic upičmat), holanđanin, švajcarac, nemac (kažem opet nije vic) i filipinac.
Totalno su bili drugačiji od toga što se priča za većinu evropljana i ljudi koji žive i rade u evropi (zapadnoj).
Niko nije platio piće i hranu zasebno, bili su dosta slični nama po tome i ne postoji ništa što mi je makar blago čudno bilo u njihovom odnosu prema materijalnom.

Ali možda su oni svi izuzeci.

Vidi se odmah uticaj komšije - Srbina.
Uspeo da ih preobrlati....!
Da je vremena,pa da to stigne da uradi i sa ostalim građanima
njihovih matičnih zemalja !

halo bre pa drugo je drustvo a drugo brak..veza..
ja u tom braku ne bih bila..al sta ja znam, ja sam zatucana:lol:
mada kontam da smo mi njima podjednako cudni.:)

A mozda nisu u braku
:zper:
Kako onda da mu plati kad muz prati stanje n'a racunu
Sto se tice kafane to placamo zajedno Ali sto se tice hirova svako placa svoje iako smo u braku

meni ova prica za bracne parove nekako ne pije vodu. valjda brak (sa ili bez papira) podrazumeva izvesno deljenje. sto neko napisa i u dobru i u zlu. sto se tice prijatelja skroz mi je ok da svako plati za sebe ili jedan plati, uzmemo racun i posle se razracunamo ko je sta pio, jeo i koliko placa. nikome pare ne padaju sa neba da bi ih ispucao tek tako. narocito oni tipovi ljudi koji samo gledaju da se ogrebu. ako nemas pare nemoj da ides i to je to.

mozda nema veze sa temom, ali mi pade na pamet da se desi da neko nekome pozajmi pare i da taj posle se ne seti da treba da vrati, i jos ispadne da onoga ko je dao pare treba da bude sramota da ih trazi nazad.

...za nas i nas mentalitet jeste cudno, ali me ova prica ni malo ne cudi kad su oni u pitanju....
...gledala sam kad zena uzima muzu pare za gorivo koje mu je sipala u auto, ili dorucak
koji mu je kupila...
...kad idu na zurku ili neko slavlje nose pice koje ce piti, ako nestane idu po jos ili idu kuci,
nema nista tu kao kod nas..svako svoje troskove pa dokle izdrzi
...da imaju socijalnu pomoc ali ne svi, i ne bas tako veliku da bi od nje mogli da zive tako
opusteno, velike su im dazbine za stan i hrana je skupa, a ni ne dobija bas svako tu socijalu....

mozda nema veze sa temom, ali mi pade na pamet da se desi da neko nekome pozajmi pare i da taj posle se ne seti da treba da vrati, i jos ispadne da onoga ko je dao pare treba da bude sramota da ih trazi nazad.
ja sam sve dužnike (2-oje nepouzdanih) ostavio namerno u dugu samo da me ne smaraju više. dešava se često da zaborave da vrate pa moram da ih podsetim. e sad' ja ih podsetim kad su sume veće ali zdnji put ih sačekam na nekom manjem dugu do 2-3.000 i onda se namerno oprostim od tih para ali znam da više neće da pomenu što znači da ne zaboravljaju već da dosta dobro pamte, jer neće ponovo da traže ako nisu vratili prethodni dug.
razumem ja da nekom' treba i dao sam par puta malte ne zadnje pare ali kad se neko pravi lud za vraćanje to više nije zajmljenje zar ne?

Vidi se odmah uticaj komšije - Srbina.
Uspeo da ih preobrlati....!
Da je vremena,pa da to stigne da uradi i sa ostalim građanima
njihovih matičnih zemalja !
Da ti kažem da ima toga, iako je šljokara neobrazovana, društven je čoek i ne mož' da ga ne voliš, i iako je tamo fizikalac druži se tamo sa inženjerima i obrazovanim ljudima, omiljen čoek :lol:

ja sam sve dužnike (2-oje nepouzdanih) ostavio namerno u dugu samo da me ne smaraju više. dešava se često da zaborave da vrate pa moram da ih podsetim. e sad' ja ih podsetim kad su sume veće ali zdnji put ih sačekam na nekom manjem dugu do 2-3.000 i onda se namerno oprostim od tih para ali znam da više neće da pomenu što znači da ne zaboravljaju već da dosta dobro pamte, jer neće ponovo da traže ako nisu vratili prethodni dug.
razumem ja da nekom' treba i dao sam par puta malte ne zadnje pare ali kad se neko pravi lud za vraćanje to više nije zajmljenje zar ne?

ma to je meni na pamet pala jedna moja drugarica, koja je jos pre pozajmila nekoj pare i ta joj nikako nije vracala. suma nije bila neka velika. i ta moja drugarica pitala mene i jos jednu kako da toj devojci trazi te pare, pogotovo sto nisu ne znam kolike, bilo joj neprijatno. i obe joj rekle da ih lepo trazi, a ova neka se ljuti koliko hoce, jer iako nisu velike pare toj su u tom trenutku znacile. itrazila je svoje pare nazad i ova ih vratila i stvarno se malo naljutila. nije joj bilo pravo sto joj je trazeno da vrati pozajmljeno. :lol:

Ne znam. Smesno je i tuzno i glupo i pametno i sve u isto vreme.

Kad razgovaram sa kcerkom o izlascima i svemu drugom sto je ceka za par godina obavezno naglasim da ce sama sebi placati pice ili barem ravnopravno ucestvovati u svim troskovima tog izlaska a kad sinovi krenu u grad uvek izvucem dovoljno novca da se ne sramote i da ne dopuste da devojka placa bilo sta.
Znaci, da pojma nemam sta da mislim o ovome.

ma to je meni na pamet pala jedna moja drugarica, koja je jos pre pozajmila nekoj pare i ta joj nikako nije vracala. suma nije bila neka velika. i ta moja drugarica pitala mene i jos jednu kako da toj devojci trazi te pare, pogotovo sto nisu ne znam kolike, bilo joj neprijatno. i obe joj rekle da ih lepo trazi, a ova neka se ljuti koliko hoce, jer iako nisu velike pare toj su u tom trenutku znacile. itrazila je svoje pare nazad i ova ih vratila i stvarno se malo naljutila. nije joj bilo pravo sto joj je trazeno da vrati pozajmljeno. :lol:

Pa taj rad, prosto učiniš nekom' a onda te dovede bar 2x u neprjatnu situaciju, da razmišljaš da li da tražiš, i onda kada zapravo tražiš nazad. :lol:
Kao da oni te pare smatraju svojim, joj što smo čudni ljudi bož' sačuvaj :lol:

...placamo po pola ili po turama...kada neko musko krene da me treska po ruci u fazonu "nece meni zensko placati racun" obicno me dovede u nelagodnu situaciju poput one kad ne vadi novcanik...osecaj ipak sve kaze razumnim ljudima...

Imala sam goscu nemicu, koja je bila sa malim sinom na odmor. Rekla mi je da joj je muz (otac deteta sa kojim je u braku) platio da ga vodi na odmor, jer on ne moze da bude slobodan u letnjam periodu. Objasnila mi je da ce od tih para ona sama ici posle na odmor u Italiju. Procitala je moju facu, pa je dodala da kad god skuva kuci rucak - plati muz i to!!!
Eto... i toga ima, cudili se mi ili ne.
I nije moguce prosuditi ili presuditi - sta je "normalnije", nase il njihovo...

Problem je ova za tu ca na sredina, nike patike i ostali kvazi trendovi. Velika kolicina kompleksa.... Sa druge strane, eto odgovora kako su su skandinavske zemlje monetarno i najjace, kad neko nema ti mu NE DAS. Kad ti nemas, nepravis vestacko buduce pokrice na sadasnju potrosnju vec se strpis kad imas pa kupis....

Problem je ova za tu ca na sredina, nike patike i ostali kvazi trendovi. Velika kolicina kompleksa.... Sa druge strane, eto odgovora kako su su skandinavske zemlje monetarno i najjace, kad neko nema ti mu NE DAS. Kad ti nemas, nepravis vestacko buduce pokrice na sadasnju potrosnju vec se strpis kad imas pa kupis....

uze mi rec.
zato i imaju zato što shvataju vrednost svakog dinara i kod para se uvek zna ko koliko zasto
mislim meni je to štitina, ja volim ono ko kad ima, i zajmim, i uzimam, i grebem se, i čašćavam...
a ne zanima me ni švecka ni njemačka

Sa društvom na kafi - svako sebi, u izlasku po turama... :)
Sa momkom kako kad - nekad on, nekad ja...

Koliko imam toliko trošim :)

Ali ovo ciganisanje u svaki pfening...
no comm. :P

Back