Плаћање у кафићу, ресторану, кафани

електрика

Zaslužan član
Poruka
123.191
Какви су вам обичаји по питању плаћања рачуна кад изађете са неким?
Свако за себе, наизменично, пуштате да вас часте, или ви чашћавате?
Да ли у свом друштву имате особе које се никада не хватају за новчаник?

...........................................................

Кад седим са једном другарицом плаћање је наизменично, са другом - увек свака свој рачун.
Када неко инсистира да ме части - допуштам, али другу туру плаћам ја.
На сву моју срећу, не познајем никога ко излази без новца и очекује да ја све платим.

Imaš sreće sa drugaricama.Pre neko veče me pozvao jedan stari poznanik, nismo se dugo videli, na piće.Kad smo seli, on me pita šta piješ, a pošto je on zvao, to znači da on plaća, a kad on pita šta piješ, to i potvrđuje.Da ga ne bih opteretio, izaberem domaće najjeftinije pivo, a on pita kelnera, a koja vina imate i uzme za sebe bocu prilično skupog vina.To me je i začudilo, jer nikada ranije nije naručivao vino, a nije me ni pitao da li i ja želim.Posle izvesnog vremena, kada smopopili pića, on mi je šapatom saopštio da je pošao bez novčanika.

Zavisi od društva, npr na faksu sa kolegama sa kojima stalno pijem kafu, čašćavamo se naizmenično, dok npr večernji izlazak sa ekipom, obično svako plaća svoje. Npr pre nego potražimo račun, svako stavi na sto onoliko koliko je popio, naravno zaokružena brojka neka, tako da uvek ostane bakšiš za konobaricu, ali dešavalo se da kad sa nama izađe jedan ortak, uvek fali novac, tj on ne plati sve što popije već samo jedan deo...

Imaš sreće sa drugaricama.Pre neko veče me pozvao jedan stari poznanik, nismo se dugo videli, na piće.Kad smo seli, on me pita šta piješ, a pošto je on zvao, to znači da on plaća, a kad on pita šta piješ, to i potvrđuje.Da ga ne bih opteretio, izaberem domaće najjeftinije pivo, a on pita kelnera, a koja vina imate i uzme za sebe bocu prilično skupog vina.To me je i začudilo, jer nikada ranije nije naručivao vino, a nije me ni pitao da li i ja želim.Posle izvesnog vremena, kada smopopili pića, on mi je šapatom saopštio da je pošao bez novčanika.
Ето зашто човек има много познаника а мало пријатеља.

Немам обичај да наручујем скупа пића ни кад ја плаћам, а камоли кад знам да други тај дан плаћа. Једноставно, не желим да трошим пуно на те ствари.
Постоји проблем кад је једна страна материјално јача од друге и жели да једе нпр колач а друга страна има једва за обичан еспресо.

U mom drustvu niko nikad ne placa sam za sebe, prosto to kod nas nije obicaj..Onaj ko zove, on casti, ako se oduzi casti ko jos ima ili prije izlaska skupimo koliko ko ima..Prvi put sam vidjela u Dubrovniku da konobar donosi cetiri racuna, za svako pice pojedinacno, vjerovatno podrazumijevajuci da se i placaju pojedinacno..
A u Srbiji na Filozofijadi, nekada davno, platim ja nekakve kafe, pivo i sl za nas 7 - 8 (biilo nesto dzabaka) Neke kolege iz Bg-a mi, posto ode konobar, stidljivo susnu pod casu nesto u dinarima! :zcepanje: Bilo mi cudno, to se kod nas ne radi..Sta ces, studenti !:D

Имала сам једну познаницу која је увек морала да оде до тоалета кад треба да се плати. Ја шта ћу - платим рачун, она се враћа и редовно каже да сад нема ситно и да она плаћа следећи пут.
Тако ме возала једно време а онда су нам се животи ионако раздвојили.

imamo prijatelja, dobrog sa kojim smo egal skoro po placanju racuna
nekad oni plate nekad mi
apsolutno ne gleam ko je platio vise i sl
i ne smeta mi da li se nekad nama zalomi veci ceh i sl
ne smeta mi ni cesce da placam
ali
piiiizdim, kao sad jer upravo dolazim iz kafane gde nas je i zvao da izadjemo
sto on sve vreme zove konobara, narucuje, dorucuje, salje ture pica
a racun platimo mi
e to mi seta
ne sto placamo racun\
i treba mi da platimo, zadnji put je placao on
nego sto se sve vreme ponasa tako
sto cascava ljude oko sebe, konobare i sl
a mi placamo

i da dodam nije on cicija, isto se tako ponasa i kad on placa
nema razlike u narudzbi i sl
slanju pica
samo..

mm mi kaze da nisam u pravu sto mi to smeta, al meni si se nekako cini da ne gresim....

imamo prijatelja, dobrog sa kojim smo egal skoro po placanju racuna
nekad oni plate nekad mi
apsolutno ne gleam ko je platio vise i sl
i ne smeta mi da li se nekad nama zalomi veci ceh i sl
ne smeta mi ni cesce da placam
ali
piiiizdim, kao sad jer upravo dolazim iz kafane gde nas je i zvao da izadjemo
sto on sve vreme zove konobara, narucuje, dorucuje, salje ture pica
a racun platimo mi
e to mi seta
ne sto placamo racun\
i treba mi da platimo, zadnji put je placao on
nego sto se sve vreme ponasa tako
sto cascava ljude oko sebe, konobare i sl
a mi placamo

i da dodam nije on cicija, isto se tako ponasa i kad on placa
nema razlike u narudzbi i sl
slanju pica
samo..

mm mi kaze da nisam u pravu sto mi to smeta, al meni si se nekako cini da ne gresim....
И мени би то засметало.
Врло ружно, али сад кад нешто гледам, па ја немам такве пријатеље. Не може то само на кафану да се очитава.
Имам нпр. стипсе, где отприлике би и јесу ми наплаћивали бензин кад бисмо ишли негде њиховим аутомобилом и исто очекивали од мене, мада ја то не практикујем и не желим нити хоћу да тако размишљам, али код којих постоји јасан реципроцитет, али и то је боље него то као частим пола кафане, али само кад ја не плаћам.

а волела бих да ми неко објасни следећу ствар:
зашто неки мушкарци који кажу да немају пара код себе, траже од жене новац да он плати конобару
у чему је фора?

Ваљда мисле да није мужевно седети скрштених руку док женско вади буђелар.

А шта кажу ваши мужеви или их то никад нисте питали? :))))

Back