Pitanje za strong, independent women

Zanima me mišljenje žena (isključivo onih koje se osećaju i deklarišu kao feministkinje - znam da zvuči da nema drugačijih, ali avaj, nije tako. stoga ova specifikacija) povodom sledećeg:

-da li smatrate da je potpuno normalno/poželjno/neophodno (štaviše) da muškarac u vezi ii muškarac od interesa zarađuje više od vas - po mogućstvu primetno više, ili bar značajno više. ili uopšte više?

-ako to smatrate, zašto smatrate? Pitam, obzirom da se neke (mnoge) feministkinje služe argumentima koje nemaju veze s feminizmom (tipa: muškarci su drukčiji od žena i sl); a što je, najblaže rečeno, čudno.

Obzirom da je današnji narativ; zakonima definisan u zapadnim, civilizovanim, demokratskim itd društvima prvenstveno (ili kako bi se mnoga ili svaka feministkinja složila: JEDINO tamo) sasvim konkretan i jasan po pitanju toga da su žene potpuno jednake s muškarcima; da ne postoje nikakve - ni biološke - razlike među ženama i muškarcima, da su žene po definiciji visprenije, šireg uma od muškaraca, bolji stratezi, bolje se snalaze u korporativnom svetu itd itd ITD; a u izražavanju čega ih je kroz vekove sprečavala samo patrijarhalna opresija; biću konkretnija. Navešću samo jedan opskuran primer, a to je da je već decenijama među sledbenicima tog narative potpuno normalno i prihvaćeno kako muškarci i žene moraju da dele račune prilikom dejta (i, ako stvari odu u tom smeru, režije, kućne poslove, odgoj dece itd itd). Sledstveno, neću uzeti kao argument da žene traže da muškarci zarađuju više zato što postoje razlike među polovima. Jer bi to pobilo ceo narativ. Jednaki polovi jednako raspoređuju sve, pa i finansije, i niko nije u obavezi da obezbedi više odnosno manje.

Naglašavam ovo iz gore navedenog razloga, onoga da sam mnoge feministkinje čula govoriti totalno obratno od svoje sopstvene ideologije.

Dakle, da li smatrate da vaš partner, potencijalni ili kakogod, treba/mora/podrazumeva se da finansijski stoji bolje od vas, i ako tako mislite, koji su vaši argumenti a koji idu direktno protiv osnova ideologije koju zastupate (totalna jednakost među polovima itd)? Da li se totalna jednakost ne važi kad se tiče para, mada je tačna u svim drugim (?) slučajevima? Ako je tako, onda zašto i kako (ponavljam još jednom da ne uvažavam argumente tipa da su muškarci drugačiji jer to nije feministički argument) usklađujete tu disproporciju u svojoj ideologiji? Cherry-picking ili kako?

Naravno, ako se ne slažete da su muške finansije uopšte bitne, niti ste pristalica ideje da je nužno da su muške finansije veće od ženskih, molim vas da mi i to svoje mišljenje argumentujete.

Hvala.
Nisam rob ideologija i ne mogu da zamislim neku zajednicu , partnera što god gde će se premeravati ko koliko zarađuje.
S druge strane potpuno mi je nepoznata situacija da neko drugi zarađuje i daje mi novac , otkako su prestali roditelji da me finansiraju.
Imam mozak , imam veštine , dovoljno sam sposobna da zaradim sama i to je sjajan osećaj nezavisnosti.

Upravljanje ves masinom je ravno pilotiranju,izgleda.😂

Mene smara, iskreno.
Kao copor grizlija da je u kuci a ne troje ljudi.
Svaki bogovetni dan pustam masinu. I svaki dan susim to iz masine.

Smara, brate. Povaditi iz korpi za ves, strpati u masinu, programirati istu, odtrpati posle.
Ja ne volim susaru, kida mi stvari. Prostirem onda to, onda nije suvo, pa vracam u susaru ako rokne kisa, ili gledam da ga dosusim.
Smor, smor, smor.

I ne znam kako imamo toliko stvari za pranje.

Sedela bih citav dan u kuhinji samo da ne moram da cistim.
Kupila sam novi usisivac pre tri dana. Kutija mi stoji neotvorena u hodniku. Toliko me ne zanima kakav je.

Ja bih kolace da pravim. E, to bih mogla citav dan da radim.

Poznajem muskarce koji su odlucili da podrze zeninu karijeru dok su oni u drugom planu. Nisu to losi brakovi. Poznajem ih bas dobro pa se usudjujem da govorim.

Svako gradi karijeru spram karaktera koji nosi. Zalosno bi bilo vezati za dom zenu koja samo sto u kuci iz koze ne iskoci.

Za moj racun, to su vrlo privatne odluke o kojima ljudi sa strane malo sta znaju.

Isto tako poznajem vise oceva koji svuda vode decu. Majke nikada nisam videla. I to su dobre majke, dobre supruge. Imam bas primer oca koji je uvek ali uvek osoba zaduzena za decu.
I to je covek profesor na vrlo teskom fakultetu ali za decu mu nista nije tesko. Majka duze radi ili ima drugacije planove, zena je sasvim fina ali od roditeljskog do svakodnevnog vodjenja, dovodjenja i hobija (idu moje i njegovo dete skupa) nikada nisam videla zenu niti da idu kao par. Nju sam slucajno upoznala na nekom rodjandanu. Tada i nikada vise. Uvek je samo on i ja ga zaista postujem. Cela porodica je vrlo simpaticna. I uspesna, ako je to uopste vazno.
Nzm,...meni lično nije jasno kako žena može uopšte graditi ozbiljnu karijeru kad su deca još mala? Ozbiljnu karijeru gradiš pre dece ili kad dovoljno porastu.
Sve i da može,...brzo oni odrastu i bude ti kasnije žao, što nisu bile tu kad je trebalo.
Ne trebaš im kad krenu na faks, nego dok su mala. Ne osuđujem dakle, samo me razumem takve žene. Moguće i da sam samo "old fashion", fala bogu.
Ustvari,...majka im uvek treba, samo je drugačije kad postanu ljudi.

Msm,...u poslu smo svi mi lako zamenjivi, koliko god bili dobri. Vremenom se može pojaviti neko bolji, dok deci pogotovu maloj nismo tako lako "zamenljivi".
Da li je takav "dil" ili čovek, to jest, muž nema drugog izbora, pitanje je.
Uglavnom neko povuče veći teret zbog dece, svako ima svoje razloge.
Naše žene uglavnom biraju veći teret zbog dece, što smatram da je sasvim ok. Ako već biraš da budeš majka, mda nisam ni pristalica preterivanja. Žena nije ničiji rob ili sluga u kući i tako se mora osećati.

Nzm,...meni lično nije jasno kako žena može uopšte graditi ozbiljnu karijeru kad su deca još mala? Ozbiljnu karijeru gradiš pre dece ili kad dovoljno porastu.
Sve i da može,...brzo oni odrastu i bude ti kasnije žao, što nisu bile tu kad je trebalo.
Ne trebaš im kad krenu na faks, nego dok su mala. Ne osuđujem dakle, samo me razumem takve žene. Moguće i da sam samo "old fashion", fala bogu.
Obicno i imaju slab napredak dok su djeca mala.
Tesko mogu da pariraju zenama bez djece, muskarcima pogotovo

Ni ja ne osudjujem, svako ima svoju logiku.
Prve sestra i ja.
Ona zena dok je sedela kuci zaglavila je sa tri bolesti od muke.
Nije bila posebno dobar djak, student je bila dobar, posteno. Kako je rasla tako je postajala ambicioznija.
Ja sam bila opozitna. Kako sam sazrevala postajala sam manje ambiciozna. Kao klinka sam bila stoperica na struju.

Zet je meni slicniji. On je doktorirao na Kembridzu, ne pricam o tek onako djacima, super je bio a sada radi on - off online i od kuce. Cuva decu. Ona stize svuda, juri, sada tek hoce master, razmislja o doktoratu, kongresi, dezurstva, vrlo je retko u kuci. Zdravija je nego ikada. Bolje izgleda nego ikada, po mom misljenju.
Nju to puni, ona nije sama ni mogla da cuva decu, uvek su tu morali da budu drugi odrasli. Nije joj u prirodi.

Mislim da ce njena deca imati puno benefita od nje. Naputovace se, moci ce da im priusti sjajno obrazovanje. Ona je zaista dobra majka.
Ali...nije zena za kucu. U njoj lagano zamire. Nije mlada pocela ni da radi, naprotiv. Ja sam se valjda istrosila. Sada bi mi rad u nekoj biblioteci ili galeriji najvise odgovarao.
Ili knjizari. Ali za to se vec bojim da bi mi majka dosla sa onoga sveta da me izmlati za sve ocene koje sam imala.
Muz mi isto nije covek za kucu. Vidis, razliciti se privlace.

Ni ja ne osudjujem, svako ima svoju logiku.
Prve sestra i ja.
Ona zena dok je sedela kuci zaglavila je sa tri bolesti od muke.
Nije bila posebno dobar djak, student je bila dobar, posteno. Kako je rasla tako je postajala ambicioznija.
Ja sam bila opozitna. Kako sam sazrevala postajala sam manje ambiciozna. Kao klinka sam bila stoperica na struju.

Zet je meni slicniji. On je doktorirao na Kembridzu, ne pricam o tek onako djacima, super je bio a sada radi on - off online i od kuce. Cuva decu. Ona stize svuda, juri, sada tek hoce master, razmislja o doktoratu, kongresi, dezurstva, vrlo je retko u kuci. Zdravija je nego ikada. Bolje izgleda nego ikada, po mom misljenju.
Nju to puni, ona nije sama ni mogla da cuva decu, uvek su tu morali da budu drugi odrasli. Nije joj u prirodi.

Mislim da ce njena deca imati puno benefita od nje. Naputovace se, moci ce da im priusti sjajno obrazovanje. Ona je zaista dobra majka.
Ali...nije zena za kucu. U njoj lagano zamire. Nije mlada pocela ni da radi, naprotiv. Ja sam se valjda istrosila. Sada bi mi rad u nekoj biblioteci ili galeriji najvise odgovarao.
Ili knjizari. Ali za to se vec bojim da bi mi majka dosla sa onoga sveta da me izmlati za sve ocene koje sam imala.
Muz mi isto nije covek za kucu. Vidis, razliciti se privlace.
Ti slediš ono što ti govori unutrašnji glas, to je u redu. Između redova čitamo kako ti je sin na prvom mestu. To svaka normalna žena podržava! Ježim se ambicioznih ljudi po svaku cenu. Po cenu čega, zašto,...? Prioriteti se menjaju čim dobiješ porodicu. Na prvom mestu je, pa onda sve drugo. Kad i koliko može.
P.S. Ako ti je majka bila preambiciozna, ti si ipak svoja!🙂
Menjala sam dosta poslova, čim vidim da porodica trpi zbog mog "prekovremenog", čestih putovanja i odsustvovanja. Danas bi mi odgovaralo da što manje radim ili čak uopšte, skontala sam da je lakše naći drugi posao, nego imati i održati normalnu porodicu. Nije sve u parama i privilegijama,...bar ne po svaku cenu.
Uopšte ne osuđujem žene ni zbog čega.
Jer svako bi trebalo da u životu ima prava na svoj izbor.

Poslednja izmena:
Ti slediš ono što ti govori unutrašnji glas, to je u redu. Između redova čitamo kako ti je sin na prvom mestu. To svaka normalna žena podržava! Ježim se ambicioznih ljudi po svaku cenu. Po cenu čega, zašto,...? Prioriteti se menjaju čim dobiješ porodicu. Na prvom mestu je, pa onda sve drugo. Kad i koliko može.
P.S. Ako ti je majka bila preambiciozna, ti si ipak svoja!🙂
Menjala sam dosta poslova, čim vidim da porodica trpi zbog mog "prekovremenog", čestih putovanja i odsustvovanja. Danas bi mi odgovaralo da što manje radim ili čak uopšte, skontala sam da je lakše naći drugi posao, nego imati normalnu porodicu.
Sta je sa prioritetima zena koje moraju da rade?
Umre muz a one nisu zene iz bogatih porodica?
Ostavi ih muz?
Pa moraju da zarade za kiriju, za hranu, za garderobu, djetetu za knjige...
Kada se govori o zenama koje ostaju u losem braku zbpg djece, njih otvoreno zene pljuju...jer tada je ok raditi citavog dana a kada je karijera tada ipak nije

Sta je sa prioritetima zena koje moraju da rade?
Umre muz a one nisu zene iz bogatih porodica?
Ostavi ih muz?
Pa moraju da zarade za kiriju, za hranu, za garderobu, djetetu za knjige...
Kada se govori o zenama koje ostaju u losem braku zbpg djece, njih otvoreno zene pljuju...jer tada je ok raditi citavog dana a kada je karijera tada ipak nije
Velika većina žena danas mora raditi, ne da bi se obogatile, već da bi mogle pružiti deci pristojan život. To je realnost većine porodica. Kad je reč o nasilju u porodici, to je već neka druga priča. Najpre kao prioritet spašavaju svoju glavu, da bi mogle izvesti decu na pravi put.
Ostajanje u lošem braku, nije baš najbolje rešenje. Tu deca svakako najviše trpe. Niko ne osuđuje takve žene, ali su one prve koje se nasilju moraju odupreti. O kakvoj blistavoj karijeri se tu može raditi, kad joj život visi o koncu? Msm da o tome i ne misle. Bar dok ne srede svoj život. Samo kažem i stojim iza toga,..da bi žena u braku imala solidnu karijeru (ukoliko to želi), mora imati podršku kod kuće. Drugačije ne biva. Osim ukoliko nije mali postotak "super" žena, koje mogu i postižu sve. Nismo ni mi svi isti.
Msm,...neke su realno toliko sposobne da čak vuku i muža na svojoj grbači. Ali,...opet se pitam, čemu to?

Poslednja izmena:
Velika većina žena danas mora raditi, ne da bi se obogatile, već da bi mogle pružiti deci pristojan život. To je realnost većine porodica. Kad je reč o nasilju u porodici, to je već neka druga priča. Najpre kao prioritet spašavaju svoju glavu, da bi mogle izvesti decu na pravi put.
Ostajanje u lošem braku, nije baš najbolje rešenje. Tu deca svakako najviše trpe. Niko ne osuđuje takve žene, ali su one prve koje se nasilju moraju odupreti. O kakvoj blistavoj karijeri se tu može raditi, kad joj život visi o koncu? Msm da o tome i ne misle. Bar dok ne srede svoj život. Samo kažem i stojim iza toga,..da bi žena u braku imala solidnu karijeru (ukoliko to želi), mora imati podršku kod kuće. Drugačije ne biva. Osim ukoliko nije mali postotak "super" žena, koje mogu i postižu sve. Nismo ni mi svi isti.
Ne govorim o nasilju. O obicnim brakovima koje okolina ocijeni losim jer sa strane djeluje lose, ne djeluje strastveno ili je zena presla preko nekog problema, bila to prevara ili nesto drugo sta toj zeni nije rak rana.

Ni same karijere se ne dese. To je mukotrpan rad i prije svega karakter i sposobnost.
Nego mi danas sve nazovemo karijerom.

Meni ipak nije jasno kako je Ursula uspjela pored 7 djece izgraditi karijeru.
Ja ih ne bih mogla toliko roditi a ne sve mimo toga

To je samo logistika. Ali pomiriti te dvije zelje.
Snaznu zelju i potrebu za potomstvom i poslovnu sposobnost i zelju
Не буди луда, ту децу сви други сервисирају осим мајке. То су жене које имају лове и за дадиље и за чистачицу и за куварицу.
Да је о обичној жени реч, та би већ била у нервном растројству, измучена и пропала.

Ја бих могла бити домаћица. Када бих имала правог домаћина крај себе. То подразумева узајамно поштовање обе врсте ангажовања, и обављања својих обавеза свако у свом домену. За мој појам то је луксуз. И да се нађу такви партнери и да могу лагодно тако да живе.

Back