Pitanje za pravnike koji su zavrsili pravni.

A da li je smer konzularno pravo dobar?

Nema smer "konzularno pravo" na osnovnim studijama fakulteta. Nema ni nikakav smer. Na Pravnom fakultetu u Beogradu postoji nešto što se oficijelno zove "nastavna grupa", a kolokvijalno se zove smerom. Među njima su pravosudno-upravni, poslovno pravni, teorijsko pravni i taj međunarodno pravni smer.

Ti smerovi ne pružaju nikakvu konkretnu specijalizaciju. Od oko 35 predmeta na fakultetu koje ćeš morati da položiš, 5 njih će ti biti sa te nastavne grupe koju budeš odabrao u drugoj godini.

Što se samog tvog uvodnog pitanja tiče, ne znam kako stvari idu tačno za rad u inostranstvu, ali s obzirom da na pravnom fakultetu učiš prevashodno pozitivno pravo Srbije, ti bi za tu nostrifikaciju diplome definitivno morao da polažeš neku razliku u predmetima. Tipa, ako ideš u Nemačku, pretpostavljam da bi morao da savladaš i njihovo procesno pravo, njihovo krivično pravo, obligaciono pravo, stvarno pravo...

Pozdrav, da li je moguce sa zavrsenim pravnim fakultetom, ukoliko znamo 2 ili 3 strana svetska jezika da radimo u inostranstvu ili smo prikovani za Srbiju?
Срамно је твоје распитивање о раду у иностранству. Овде се школујеш, сам одабереш позив, и одмах би у иностранство.
А што ниси ти или твоји родитељи, одабрали државу у којој би се иселио и тамо да стичеш средње и факултетско образовање? Био би комплетнији стручњак са добрим познавањем језика, школовао се о трошку те државе а нас, пореске обвезнике и државу, ослободио трошкова твог школовања.

Срамно је твоје распитивање о раду у иностранству. Овде се школујеш, сам одабереш позив, и одмах би у иностранство.
А што ниси ти или твоји родитељи, одабрали државу у којој би се иселио и тамо да стичеш средње и факултетско образовање? Био би комплетнији стручњак са добрим познавањем језика, школовао се о трошку те државе а нас, пореске обвезнике и државу, ослободио трошкова твог школовања.
Boze me sacuvaj, nemas pojma nista a lupetas, sam placam studije, na samofinansiranju sam.
Naravno da cu da se raspitujem ako se fakultetom budem ovde radi za 500 eura sigurno necu ostati.

Boze me sacuvaj, nemas pojma nista a lupetas, sam placam studije, na samofinansiranju sam.
Naravno da cu da se raspitujem ako se fakultetom budem ovde radi za 500 eura sigurno necu ostati.
Срамота, још се буниш на ово шта сам ја написао. Мислиш да ако завршиш факултет да ћеш одмах у адвокате или тамо где је плата већа од 1.000 евра. Превише препотентно за једног жутокљунцља, који се није још испилио али је ,,јак на захтевима.
Зато иди и не враћајј се!

Срамота, још се буниш на ово шта сам ја написао. Мислиш да ако завршиш факултет да ћеш одмах у адвокате или тамо где је плата већа од 1.000 евра. Превише препотентно за једног жутокљунцља, који се није још испилио али је ,,јак на захтевима.
Зато иди и не враћајј се!

Pa na kraju će i svi mladi da odu, ostaćete sami vi jadni matori radikali da izdržavate vašeg voljenog Vučića.

Znam zenu koja je upisala doktorat na pravnom i nostrifikovala diplomu i otisla da zivi u nemackoj.
Moze ona da radi u Nemackoj, ali nikada kao pravnik jer je pravo takva struka koja ako je studiras u zemlji u kojoj
zivis moras tu i da radis. Kakve ti veze mozes da imas sa Ustavn im pravom u Nemackoj, Francuskoj ili Italiji?
I sta tamo da radis? Ako nameravas da ides dalje studiraj ETF ili tako neki pametniji faks, Pravo nije tu.

Pozdrav, da li je moguce sa zavrsenim pravnim fakultetom, ukoliko znamo 2 ili 3 strana svetska jezika da radimo u inostranstvu ili smo prikovani za Srbiju?
Postoje neke opcije sa razlikom predmeta za Nemacku i Austriju, jer nam je i gradjansko i krivicno dosta naslonjeno na njihovu pravnu tradiciju. Ako si ok student, mozes da apliciras za neku stipendiju za postdiplomske u inostranstvu, pa da ti to olaksa eventualni odlazak.
Ipak, ako nameravas po svaku cenu da ides iz Srbije i negde u struci radis, bolje je izabrati zanimanje za kojim postoji potraznja u inostranstvu, kao sto su npr. medicinske nauke, inzenjeri raznih profila i sl.

Znam savrseno engleski , c2 imam + spanski c1.
Са знањем језика: енглеског С2 и шпанског С1, што се тиче запослења у Немачкој, Аустрији, .... је недовољно. То познавање језика је довољно за туристичка путовања, споразумевања у фри-шоповима, на пијацама, ... и сл. Другачије би било да си завршио факултет техничке струке.
Једноставно, за твоје намере - промашио си факултет.

Losi djaci se pobunili, a nema nikakvog razloga, cak i da je kupila diplomu vise sanse da se bavi pravom ima u inostranstvu nego u srbiji. Istina je da ima jos mnogo da uci kada zavrsi fakultet, ali ljudi rade kao advokati i u becu i u madridu i barceloni. Naravno da rade i u engleskoj i americi. Izbegavas srbe, hrvate i siptare i ucis kod nekog njihovog advokata ko segrt par godina, polazes njihov drzavni ispit i radis kao covek....sto u srbiji mozes samo po mafijaskim uslovima, da se uclanis u neku mafiju pa da te oni guraju i da se ne bavis pravom, jer u sudu nema pravnika, samo mafijasa. Ako krimos srpski u spaniji moze da bude advokat, moze i neko normalan iz srbije...u Becu znam dva advokata srbina i gori su od austrijanaca za srbe....oderu te i ne pitaju da l boli.

Poslednja izmena:

Теоријски да, у пракси НЕ.

Постоји могућност да полажеш разлику у испитима и нострификујеш диплому, али то подразумева да овде завршиш факултет, а онда тамо завршиш још бар пола факултета. Дакле, прво ћеш овде године да проведеш у учењу, а затим и тамо године у учењу на другом језику. А и ако даш разлику у испитима (на немачком нпр.), шта ћеш тамо са правним да радиш? Да те приме за судију, неће. Нпр. код нас да би радио у државној администрацији, мораш да имаш држављанство. Како немаш инострано, тешко да ћеш да радиш за државу, а да будеш адвокат у Немачкој или Аустрији са босанским акцентом, тешко да ће неко да те ангажује. Да будеш правник у фирми, верујем да ће сваки приватни послодавац одабрати немачког правника уместо балканца са нострификованом дипломом.

Максимум који би тамо можда могао да постигнеш је да будеш нешто типа....социјални радник, и то, ако не гледају држављанство (као што гледају код нас), а и не знам како до тога да дођеш.

Ако хоћеш у иностранство, гледај да завршаваш нешто друго, а ако хоћеш правни, онда размишљај о учењу нечега додатног, што би могло да те квалификује за рад у иностранству а да није право.

Ову идеју заборави, и тражи друге животне опције.

Znam savrseno engleski , c2 imam + spanski c1.

Замисли, теоријски, да си адвокат на иностраном суду.

Шта мислиш, колико има стручних речи које се користе на суду или уопште, у пословању, а које неко ко има Ц2 никада није чуо?

Још један разлог због кога не можеш да радиш као правник, адвокат и сл. у иностранству. У праву је битно тумачење прописа, а ту долази до тумачења значења сваке речи у пропису, па је скоро па немогуће бавити се правом на језику који ти није матерњи.

Замисли, теоријски, да си адвокат на иностраном суду.

Шта мислиш, колико има стручних речи које се користе на суду или уопште, у пословању, а које неко ко има Ц2 никада није чуо?

Још један разлог због кога не можеш да радиш као правник, адвокат и сл. у иностранству. У праву је битно тумачење прописа, а ту долази до тумачења значења сваке речи у пропису, па је скоро па немогуће бавити се правом на језику који ти није матерњи.
Nije samo u pitanju neki stran jezik koji je jako, jako komplikovan nego i
tematika, a teme su ne obavezno neko krivicno pravo, nego i berza,
socijalno pravo ili da skratim pricu jednostavnp nije moguce biti advokat
u nekoj stranoj zemlji cak i da jezik savrseno poznajes.

Back