Pitanje za pravnike - advokate

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

thepresence

Početnik
Poruka
11
Pozdrav ljudi, imam problem sa stanarom.
Iznajmljujem lokal jednom coveku koji popravlja uredjaje unutra. Lik koristi struju i vodu...Clan porodice koji je vodio brigu o tome preminuo mi je. Ustanovio sam da taj lik kome izdajemo duguje dosta kirija, takodje strujomer nije ocitavan ko zna od kada a ima i duga za vodu..bezobrazan je i navodno nema para da plati. Mogu li ga tuziti nekako samo da se ne izvuce a da ne plati makar dugove za vodu i struju? Imam li nekog osnova sada pre nego ga izbacim? Duzi niz godina je tu..da li da angazujem advokata, koje su mi opcije. Hvala vam

popričaj s njim, ponudi mu neke opcije nemoj odmah izvršitelja

verovatno možeš da ga tužiš i da zoveš izvršitelja itd, pravni savet je valjda prvi korak? ali šta ako je čovek jadan
Hvala na odgovoru. Jadan nije sigurno, ne razumem zasto tako kazes ne placa kiriju niti racune a zaradjuje, cak nije ni firmu prijavio. Dakle sve ce pasti na mene.
Da li si ti advokat i razumes se u sve ovo sto sam pitao?

Hvala na odgovoru. Jadan nije sigurno, ne razumem zasto tako kazes ne placa kiriju niti racune a zaradjuje, cak nije ni firmu prijavio. Dakle sve ce pasti na mene.
Da li si ti advokat i razumes se u sve ovo sto sam pitao?

nisam mada sam skoro razmišljala o jednom problemu i da popričam s advokatom. trebao mi je pravni savet
na kraju nisam, mislila sam i ovo "šta ako advokat ovo ispriča dalje", nisam htela kao da ugrozim tu neku drugu stranu
iako se to formalno ne dešava, advokat bi trebalo da bude poverljiv
možeš i kod izvršitelja verovatno ali to je enkako ružno i svakako prvo čoveka upozori da shvati da si ozbiljan

nisam mada sam skoro razmišljala o jednom problemu i da popričam s advokatom. trebao mi je pravni savet
na kraju nisam, mislila sam i ovo "šta ako advokat ovo ispriča dalje", nisam htela kao da ugrozim tu neku drugu stranu
iako se to formalno ne dešava, advokat bi trebalo da bude poverljiv
možeš i kod izvršitelja verovatno ali to je enkako ružno i svakako prvo čoveka upozori da shvati da si ozbiljan
Covek je upozoravan vise puta. Ja bih ga odmah tuzio jer ako mu pripretim i on ode kako posle da ga tuzim i dokazem da je radio u mom lokalu. Pa mi saveti trebaju oko toga. Da sa njim moze da se resi kao covek sa covekom to bi bilo ucinjeno davno.

Covek je upozoravan vise puta. Ja bih ga odmah tuzio jer ako mu pripretim i on ode kako posle da ga tuzim i dokazem da je radio u mom lokalu. Pa mi saveti trebaju oko toga. Da sa njim moze da se resi kao covek sa covekom to bi bilo ucinjeno davno.

ebiga pravni savet ti je oko 5000 mislim, a ove besplatne pravne savete nisam skontala gde ih ima i ko ima pravo. verovatno najlakše otići kod advokata ali pripremi pitanja unapred
...ili kod izvršitelja :confused:

Očigledno je da nemaš Ugovor o zakupu sa njim, jer da imaš u njemu bi sve lepo pisalo šta se u kom slučaju dešava,
pa bi onda i imao osnova da ga tužiš, ovako idi kod advokata i vidi šta ti je činiti.
Na Krstarici nema advokata koji će ti dati besplatan savet.

Puno stvari smrdi u celokupnoj tvojoj priči, ali ajde...

Ko je zakonski vlasnik stana?
Imaš li potpisan ugovor o zakupu sa trenutnim korisnikom lokala?

Pozdrav ljudi, imam problem sa stanarom.
Iznajmljujem lokal jednom coveku koji popravlja uredjaje unutra. Lik koristi struju i vodu...Clan porodice koji je vodio brigu o tome preminuo mi je. Ustanovio sam da taj lik kome izdajemo duguje dosta kirija, takodje strujomer nije ocitavan ko zna od kada a ima i duga za vodu..bezobrazan je i navodno nema para da plati. Mogu li ga tuziti nekako samo da se ne izvuce a da ne plati makar dugove za vodu i struju? Imam li nekog osnova sada pre nego ga izbacim? Duzi niz godina je tu..da li da angazujem advokata, koje su mi opcije. Hvala vam
Za početak imaš li ti ugovor sa njim?

Nemam to nista a vlasnik lokala je pokojni stric na njega se vodi sve jos uvek
Sam si odgovorio...ne mozes mu nista i ne bi trebalo da se zameras....
Posle smrti struca trebalo bi da se izvrsi ostavinska rasprava, kada se bude znalo ko je naslednik onda sa njegovim ovlascenjem mozes da nastupis kao vlasnik. Cak ne mozes ni da trazis da napusti lokal, jer nemas ni jedan dokaz o bilo kakvom pravu na lokal.

Poslednja izmena:
Kada se radi o parnicama, svaka stranka mora da ima interes zasto nesto radi i dokaz da ima prava da se stiti ili da trazi nastupa u tudje ime.....strica ne mozes da zastupas osim da falcifikujes potpise i datume....
Interes postoji cak i kada hoces nekoga da opljackas, ali da bi dobio zastitu suda ili bilo kog drzavnog organa moras da budes vlasnik, korisnik, zastupnik inace ne mozes da budes stranka u sporu.

spremio bih pare da ja platim struju i zaplenio bih mu sve sto ima unutra

njega bih izbacio , posebno sto je bezobrazan

ne moze da te tuzi , nema osnova

a ti njega da tuzis to ti je vrzino kolo u srbiji, moze al tesko, posebno sto jos nisi vlasnik

nit ima nekog ugovora sa stricem

spremio bih pare da ja platim struju i zaplenio bih mu sve sto ima unutra

njega bih izbacio , posebno sto je bezobrazan

ne moze da te tuzi , nema osnova

a ti njega da tuzis to ti je vrzino kolo u srbiji, moze al tesko, posebno sto jos nisi vlasnik

nit ima nekog ugovora sa stricem

Ово ми је на први поглед деловало нереално и нагло, али овдее има смисла. Генерално проблем видим у томе што (претпостављам) да не постоји уговор о закупу између власника и клијента. У том смислу тешко да власник може да докаже да је он није направио дуг за струју, већ да је његов подстанар то учинио. То је она лоша страна код свих који издају некретнине код нас, јер често неко може да ти остави огромне дугове за комуналије. Због тога се често узимају унапред паре макар за једну кирију, да би се у случају остатка дуга одатле намириле. Зато се и свакога месеца контролишу рачуни. Али није ово ни први ни последњи случај да тако није рађено.

Да се вратим на поенту. Како нема уговора о закупу и како је тешко доказати да власник није направио дугове, тако власник има право да промени кључ и да кажемо заплени сав материјал, алат и шта год да има тај што је држао тај бизнис. Овај не може да провали, јер поново, не постоји уговор о закупу па самим тим и не постоји начин да докаже да је нешто у туђем објекту његово. У том смислу, ако би насилно покушао да уђе у објекат да узме своје ствари, требало би да се третира као провала.

У томе видим начин да се избегну тужбе. Овај човек чији је објекат, нека једноставно промени браву и нека онемогући приступ закупцу док год не измири дугове. Тек после нека му откључа да узме своје ствари. Ако овај обије, онда као што рекох, то је онда већ кривично дело и иде неким другим током. Не знам колико би му то одговарало, јер то што је своје узео, може да се рачуна као да је опљачкао. Наравно било би пожељно да постоји неки видео надзор или камера за сваки случај.

Bilo bi zanimljivo da stisnes coveka i da uzme advokata kome nije tesko da nadje dva svedoka da mu je kao savesnom drzaocu stric ostavio lokol usmeno....i ako je drzao lokal 20 godina isti predje u njegovo vlasnistvo, a tuzba mu posluzi kao dokaz o potrebi zastite i utvrdjivanje vlasnistva....jer ni on to ne bi mogao da trazi bez argumenta da je ugrozen.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back