Evo o cemu se radi.Bio ja juche na sajmu knjiga i vidim imaju knjige na popustu samo 200 dinara.I gledam koje cu da kupim i kupim Flash za web design.Gledam josh i naidjem na oracle.Znam da mi je dosta poznato valjda se bavi bazama podataka...I kupim i 2 knjige za oracle bash dosta debele obe imaju po 700 strana jedna se zove Oracle 8i ll izdanje od Miachel ABBEY-a Miachel J.Corney i lan ABRAMSON a druga Oracle 8i za Web detaljan izvornik Bradley D. Brown.E sada me zanima sta je to Oracle i sta su baze podataka i koje mi predznanje treba da bih nauchio oracle i kakve to web sajtove mogu da izradjuem sa Oracle(ako uopste i mogu?).I kucao na google Download Oracle 8i ali izbaci mi neku stranicu gde moram da ostavim adresu gde zivim fixni broj kreditne kartice ma pali...Odakle mogu da skinem taj program ako neko ima link?
Prvo, ne razumem sto si kupovao nesto o cemu ne znas ama bas nista, ali hajde, recimo da zelis da naucis....
Sam Oracle je SQL (Structired Query Language) sistem kojim se barata bazama podataka, najuproscenije receno. Sam Oracle je veoma glomazan alat i ne znam za nijedan veb server koji ce ti nuditi Oracle SQL baze podataka. Iz vise razloga, jedan je cena za Oracle a drugi je glomaznost a treci je sto postoji i free SQL kao sto je na primer MySql.
Da bi mogao da ucis i testiras nauceno, trebao bi ti Oracle instalisan na tvom racunaru sto je isto kao kad bi neko kupio Rolce-Rolce da bi vezbao parkiranje na poligonu pred polaganje vozackog. Previse kosta i nema potrebe za time.
Za ono sto ce tebi trebati u pocetku, dovoljno je da sa interneta skines free MySql i PHP i to instalises pa onda adresom "http://localhost" testiras sta radis.
Knjige koje si kupio mogu ti posluziti za ucenje SQL-a jer su osnovne stvari jednake medju svim verzijama SQL. Ima naravno razlika ali se te razlike mogu lako prevazici kad pogledas na internetu za odredjen slucaj.
Bilo bi zgodnije da si nasao na sajmu nesot za MySql ali sta je tu je. Imas i dobre tutorijale za MySql na internetu.
Sto se tice pitanja da li se Oracle moze koristiti za izradu veb strana - ne moze! Oracle ne kreira veb strane, koristi se da se pristupa bazama podataka i generise sadrzaj koji ces onda prikazivati na veb strani. Za to koristis ili HTML ili Flash ili Flex ili sta god drugo hoces.
Hajd polako...