Pitanje za mame

Nije tacno, nijedan ansteziolog ti ne sme dati epidural kad si otvorena 8 cm, to je kontraindikovano i imas pravo da ga tuzis ako to uradi. Zena mora da bude otvorena najvise 5 cm, a najmanje 3 da bi joj se dao epidural. Poradjala sam se a epiduralom a i opet cu uskoro, pa sam maksimalno informisana, a imam i prakticno iskustvo. Do otvaranja 4-5 cm su kontrakcije sasvim podnosljive, one jake posle pocinju. Tako da to je mozda kod nekih pola sata bola, ali kod vecine dosta duze traje to otvaranje od 5 cm i istiskivanje bebe iz porodjajnog kanala.

Sa rutinom sam mislila da u Postojni imaju najviše iskustva sa EA i anesteziologa 24 sata.

Što se jezika tiče, čak i ako ga ne razumeš dobro, većina (naročito u Velenju) govori srpski i sigurno će ti objasniti ono što ne razumeš.

Preporučujem ti da pogledaš na portalima med.over.net i ringaraja.net i njihovim forumima, ako ne ti onda bar muž. Upotrebite pretraživač i naći ćete more korisnih informacija i o porodilištima, o EA, o opremi za bebe itd.

Forum Nosečnost:
http://med.over.net/phorum/list.php?f=117
Forum Starši staršem:
http://med.over.net/phorum/list.php?f=11
Forum Ginekologija in porodništvo:
http://med.over.net/phorum/list.php?f=19
Spisak foruma na ringaraja.net:
http://www.ringaraja.net/forumi/klepetalnice.asp

Pošto se leto u Sloveniji završi 15.8. (ako ga ove godine uopšte i bude) ne preporučujem kupovinu letnje odeće za bebu. Sve kreme možeš da nabaviš u apoteci (hladilno mazilo za guzu, bepanthen mazilo ako se guza slučajno zacrveni). Ne preteruj sa kupovinom, sve može da se kupi i kasnije. U porodilištu ćeš najbolje videti šta ti sve treba za bebu i pretpostavljam da će ti muž koristiti onih 15 dana, tako da... bez panike.

Obavezno idi u neku školu za roditelje, zajedno s mužom, ako namerava da prisustvuje porođaju.

Da, rodila sam dva puta u Ljubljani.

mamax2:
Nije tacno, nijedan ansteziolog ti ne sme dati epidural kad si otvorena 8 cm, to je kontraindikovano i imas pravo da ga tuzis ako to uradi. Zena mora da bude otvorena najvise 5 cm, a najmanje 3 da bi joj se dao epidural. Poradjala sam se a epiduralom a i opet cu uskoro, pa sam maksimalno informisana, a imam i prakticno iskustvo. Do otvaranja 4-5 cm su kontrakcije sasvim podnosljive, one jake posle pocinju. Tako da to je mozda kod nekih pola sata bola, ali kod vecine dosta duze traje to otvaranje od 5 cm i istiskivanje bebe iz porodjajnog kanala.
Konacno i neko sa iskustvom!I to pozitivnim!
Uvidjam da samo one koje nisu na svojoj kozi osetile blagodet EA,nalaze za shodno da kritikuju.Ajde da cujemo da li je neko (licno!)imao lose iskustvo.

maja mala mama:
mamax2:
Konacno i neko sa iskustvom!I to pozitivnim!
Uvidjam da samo one koje nisu na svojoj kozi osetile blagodet EA,nalaze za shodno da kritikuju.Ajde da cujemo da li je neko (licno!)imao lose iskustvo.

Ne mogu da shvatim ovolike kritike (da ne kazem vredjanje) zato sto se neko ne slaze u potpunosti sa vasim misljenjem. I to na jednom ozbiljnom forumu kao sto je "dom i porodica", na kome smo - nadam se svi- radi razmene iskustava, misljenja, trazenja saveta ili jednostavnog razgovora o pojedinim temama.

Strasno me nervira kada mi neko kaze da nije tacno necije-moje ili tudje- iskustvo o kome pisem (drugim recima lazem). Iskustvo nije cinjenica koja moze da se opovrgne, vec subjektivni dozivljaj svakoga od nas. Imam dovoljno godina i ozbiljnosti da ne bih lupetarala. U konkretnom slucaju, nisam rekla da je devojka bila otvorena niti 3 niti 8 prstiju, vec da joj je "anesteziolog dao EA kasno" (citiram je) "na pola sata pred porodjaj posle 4 sata kontracija". Mozda je medicinski gledano doktor morao dotle da ceka, ne znam, ja samo govorim o njenom utisku da joj EA i nije nesto mnogo pomogao kada je najveci deo bolova vec bio iza nje. A u nastavku posta govorim da poznajem i zene koje imaju pozitivna iskustva sa EA, tako da mislim da neki fanatizam za/protiv ne postoji.
Licno se nisam odlucila za EA jer sam imala hitni carski rez (detetu je stravicno opao rad srca usled obmotanosti pupcanikom), iako mi je predlagano da umesto totalne anestezije izaberem epidural. Mene je licno uzasavala pomisao da budem otvorena, ogradjena paravanom i budna, jer se plasim skalpela jezivo i kukavica sam po tom pitanju. Te sam svesno odabrala totalnu anesteziju, koja je - svi se slazu - opasnija od epidurala. I sigurno je postojala razocaranost samim sobom, i ocaj, i suze, nisi svestan a dete ti se radja, pa ti ga donesu onako bunovno probudjenom, sa uzasnim bolovima. No posle svega mi to nije vazno jer imam zdravo dete, a postoje sigurno mnoge zene koje nisu imale tu srecu da im se dete u istim situacijama spasi.
Sa druge strane, primer moje koleginice i njene rodjene sestre koje su se poradjale carskim rezom (jedna zbog godina a druga zbog -9 dioptrije) i to epiduralom, i koje su prezadovoljne. Otac im je priznati anesteziolog i on je licno u oba slucaja davao epidural na porodjaju, sve je proteklo super, mame i bebe zdrave i srecne. Toliko o "velikim opasnostima koje epidural uzrokuje", pa valjda jedan doktor ne bi rodjenoj deci preporucio nesto sto je toliko riskantno.

Nadam se da cu uskoro imati drugo dete, i sigurno je da cu se razmisliti o varijanti epidurala jer sigurno lepo zvuci poradjati se a biti postedjen jezivih bolova. Sigurno ne mislim da cu eventualnim izborom EA biti losija majka svom detetu. I sta god vi mislile (gospodje koje zastupaju blagodeti porodjaja pod EA), ja sam vrlo srecna da cujem vasa lepa iskustva, kao sto mi je drago i kada zene pricaju da su se lepo i lako porodile i prirodnim putem. Pa valjda se svaka majka, koja je prosla kroz to iskustvo, raduje necijem uspesnom i lakom porodjaju, a sa druge strane saoseca sa zenama koje su se namucile, makako se one poradjale. Samo tvrdim da ne postoji univerzalno pravilo, da u tom prakticno najvaznijem momentu u nasim zivotima imamo pravo da izaberemo po svom nahodjenju, kao i da ne obeshrabrimo onu drugu zenu pored nas koja je izabrala ono drugo.
A sto se konkretne teme tice, ovde smo da pomognemo i posavetujemo jednu buducu majku koja je (kao sto rece) daleko od mame/prijateljica/rodbine i nema sa kim da podeli svoje dileme, a znam koliko vam se to onda cini strasnim jer sam i sama bila daleko od kuce. Tako da bih vas molila da se okrenemo temi, ako ima neko nesto da pridoda, a ne da se bombardujemo medjusobno.
Izvinjavam se na opsirnosti. Pozdravi svim mamama.

Back