Pitanje za ljude koji zive u Americi i Kanadi

Eto meni naprimer nije odgovaralo to, gubio sam u prevozu izmedju kuce i posla oko 2,5-3 sata, verujem da mnogi gube i vise, pogotovo u Torontu ili Vancouveru,za nekog to nije bitno, a mene je dovodilo do granice ludila, zato sto poslednji put pre toga kad sam radio isao sam peske do posla tacno 10minuta... nisam ja rodjen da bih ceo zivot izgubio u prevozu do posla, poslu, i prevozu nazad, postoji zivot i za nesto drugo. Onda, dok sam radio za malu satnicu, mada sam posle radio i za vece satnice ali nikad na kraju meseca nisam uspeo da odvojim ni dolar(tj jesam ali uvek potrosim nekako), ne znam kako ali uglavnom nekako mi sve pare nestanu izmedju prvog i prvog :) a radio sam full-time. Doduse, ko radi kao intelektualac sigurno da je druga prica, verovatno da sam inzinjer bila bi drugacija prica, mada bi onda verovatno hteo i svoj stan i svoj auto i jos sto sta... pa mi opet nista ne bi ostajalo sa strane. Sto se tice socijalnog zivota, u Kanadi ti niko nista ne misli svi gledaju svoja posla, ja sam upoznao veoma interesantne ljude, i sa prostora bivse Juge i Kanadjana i imigranata i dosta sam se druzio, ipak najvise sa nasima. Meni nije bilo lose. Znao sam licno dobar broj nasihj ljudi pre nego sto sam dosao, ne bih dosao ni do drugih kontakata i poznanstava za tako kratak vremenski period da nisam. Zavisi od osobe do osobe, nisam uvek uspevao da se uklopim u neke prosecne Kanadske "drustvene" svakodnevne price, ne zato sto nisam mogao... nego zato sto jednostavno nisam hteo, to jednostavno nisam ja, i nismo na istom stupnju stavova, razmisljanja i svega drugog. To su moja neka iskustva, ponavljam se po treci put.. Kanada nije losa za zivot, najlepse je tamo gde ti mislis da ti je najlepse u odredjenom vremenskom trenutku, glavno pitanje je cemu se NADAS i sta OSTAVLJAS. Ako u Srbiji imas da priustis sebi stanovanje, hranu, odecu i auto naprimer, tu si sa porodicom i imas dosta poznanika i prijatelja, a ides tamo nadajuci se boljem materijalnom zivot ili socijalnom, e to je onda problem. Eto nekome, mozda naprimer nisu bitne cene, ali meni jesu, i tu pricu cu uvek da zapocnem kao prvu i kao poslednju pricu o zapadu. Svoj lifestyle u Kanadi nisam mogao da ispratim novcano i to je kraj price. Napredovati kroz njihove hijearhijske lestvice 20 godina da bih jednog trena imao bolju platu, mi danas deluje kao jako klimava ideja pa cak i tamo, dok sam radio u ugostiteljstvu tamo sam sretao i ekonomiste i inzinjere i razne obrazovane ljude da konobarisu ili su serveri za 10 na sat. Ja prodjoh Kanadu uzduz i popreko, inace izmedju ostalog dobrim delom struka mi je i ekonomija. Zna se da je nasa privreda i ekonomija u totalnom kanalu, ali kad malo bolje razmislim nije ni njihova nista ni najmanje u nekom svetlu, i to me je uplasilo, zato sto ni tamo sebi nisam video perspektivu kroz taj vid zaposlenja ZATO STO GA JEDNOSTAVNO NEMA !!! Vise od 80% zaposlenih radi izmedju 10-15 dolara na sat i ko mi dokaze da to nije tacno, ja cu most i aerodrom da mu kupim. Tamo gde imas 300 000 homeless ljudi a pricamo o jakom sistemu pre svega socijalnom a posle i ekonomski i privredno, gde by the way hara droga ulicama, gore nego Srbijom, a sa druge strane forsiras marketing da si ekonomski najaci na svetu, svakom sa 3 grama mozga je jasno da nesto ne-stima, za Srbiju barem znam da je uvek bullshit. Ne zelim da glumim nekog proroka ali mislim da ce zapad na konto ovih svih "RECESIJA", narednih decenija biti u jakoj stagnaciji pre svega sto se tice trzista posla. Da imam sopstvenu porodicu i da nemam toliko familije i rodbine i materijalnu podrsku(imam svoj smestaj, ne placam komunalije, ne placam hranu, ne placam gorivo-prevoz) u Srbiji, verovatno da bih drugacije razmisljao, pa bih se pomerio sa tih 10-15, na eventualno 20 sat, mozda jednog dana cak stigao i do 30 uz mnogo mnogo srece-skoro pa ko na lotou :). Ovo sto sam naveo da ne placam u Srbiji, u Kanadi na istom nivou kostalo bi oko 2500 dolara.

Poslednja izmena:

Back