Ma sa aspekta, tebe pojedinca,da li neki politicar kao pojedinac ukrade ili ne i nije toliko vazno, bitno je kako celokupan sistem funkcionise. Funkcionise tako da postoji 1000 milijardera koji ti znoj vade za minimalac a ti placaj rentu i hranu i pokusaj da zivis normalan zivot. Najjaci su mi onu sto kazu hrana u Kanadi dzabe 300$ za hranu mesecno i 800$ za stan, jeste ali MALO MORGEN, kakva hrana i kakav smestaj ? Ja kao sam, nisam uspeo da trosim na neke naj naj naj osnovnije stvari ispod 25 dolara na dan odprilike, tj oko 800 dolara mesecno i za smestaj sam davao jos 500$ imao sam srecu da ne budem sam.
MOBILNI TELEFON, to je neverovatno koliko je skupo u Kanadi, sramota placao sam 50 dolara mesecno sa porezima a imao sam 200 minuta da koristim ( stim da se racuna minutaza i dolaznih poziva) to nema ni u Zimbabweu i tamo je jeftinija mobilna telefonija ili shok kad odem u radnju pa kad DVA limuna kostaju 1.9$ a 900grama grejpfruta 5-6$. Ma izlieti ti 50$ dolara smesno brzo iz ruke, isto kao 1000 dinara u Srbiji..
Pitanje je da li se tako otvoreno krade od strane politicira.
Sistem u Kanadi vec godinama je uspostavljen i politicari se menjaju i sa dolaskom svoje partije na vlasti, vrse izmene i postavljaju svoje ljude koji tokove novca manipulisu za svoje dobro, stim da se ne grabi otvoreno.
Uobicajen nacin takvog rada ,pripadaju Lobistima koji imaju i placeni su da stite interese naravno bogatih korporacija i NOVCANE transakcije se obavljaju a da obican smrtnik i ne zna, a i sto je i najvaznije i bas i nisu zainteresovani a razlog je da i pored krize Finansiske i Industriske i dalje Kanada ima bolji polozaj nego USA. Povremeno izbijaju afere o trosenju novca tj kompanije u kome su politicari, a ovog momenta su Konzervativci, u svojim izbornim jedinicama ,firme i njihovi donatori, im omugucavaju da dobijaju novac za otvaranje radnih mesta, izgradnja razlicitih infra strukture, a na taj nacin i zadrzavaju biracko telo.
Mi to nazivamo; kupovinu glasova poreskih obveznika, Normalno saznaje se ali.......retko da BELE kragne i zavrsavaju u zatvore, Sistem je Ja tebi a Ti meni....
A za tvoj odgovor o nacinu zivota pojedinca i skupoci zivota i jesi u pravu a i nisi?
U procesu zvanom MONEY Management je i da se izvrsi procena tvojih prihoda kao i rashoda. Jedan od nacina da ako zelis da imas zivot na visljoj razini i hraniti se u pa da kazem i najeftinijim restoranima sa 3 obroka dnevno je i istina da ce s potrositi oko 25 dolara a ako ukljucimo i pice, proizilazi da su dnevni troskovi i veci--- ALI postoji i druga strana. Ako spremas svoje obroke, kuvano jelo a ako i nosis na posao svoje pripremljene sendvice ili i hranu od kuce, prolazi se mnogo jeftinije..
A ako uspevam svoje klijente na disciplinu trosenja i da uspeva da ostavlja 30-40 dolara mesecno sa strane je i uspeh, a najveci uspeh je da shvati da platna kartica je legalno sredstvo za pljackanje . Ako su interesi se krecu od 19.5% pa do 28%, svako ko ne isplati pun iznos duga koji na izvodu. Omogucavaju da Banke zarade ihaha.!!!
Stanovanje a kazes da si imao srecu da si delio stan sa nekim, Taj program se zove,Home sharing- koji sam za City of Toronto presentirao jos 2001 kao legalan nacin koriscenja stanova, sa svim pravima u iznajmljivanju stana ali na bazi 1/3 troskova, stim da ako se neko seli zbog raznih razloga, ostali peers nisu legalno u obavezi da placaju deo rente.
normalno taj Dogovor je bio potpisan sa tri jednake strane a ja sam bio taj koji je stitio interese sviju. E u procesu Edukacije istih ( Imigranti koji su primali Socijalnu pomoc), da sa hranom mogu ustedeti ako dele troskove kupovine hrane kao i spremanja, jesu i mogli su izaci sa 525$ mesecno. Mnogi i placaju za TV Kable _ Rogers_ koji legalno "krade" signal od Free AIR stanica i doda jos par razlicitih kanala, sport, itd i to naplacuje.Postoji i jeftinija varijanta- HD signal se prima sa i sobnom Hd antenom i ima se zavisno od lokacije u Torontu od 12 do 22 stanice ,ukljucujuci i americke, usteda od 70-150$ mesecno. Cell telefon sistem je i najskuplji na svetu , ali mozes da biras ako se vezujes u paketu sa Gigantima platices dobro ali i prema tvojim potrebama za telefoniranjem ima Fido, Wing un limited Toronto deo za 35$, Potrebno je biti dobro obavesten E TO JE KAPITALIZAM, za prave informacije se naplacuje usluge. Isto kao i za ostvarivanja prava useljenja i nacina sponzoriranje, e takozvani pravna pomoc, na takvim konsultacijama se uzimaju debele pare a bez ikakve odgovornosti. Nema otvorenog podmicivanja kao kod nas-i lekara i policajaca i salterskih radnika jer imas pravo da to prijavis i lica gube dobro placeno mesto.Zasto bih rizikovao svoj posao koje je bilo izuzetno dobro placeno sa benefitima-drzavan posao za 500-2000$ mita, a bilo je nudjeno od strane klijenata JER SU TAKO I NAVIKLI U NJIHOVIM ZEMLJAMA. Sada iz PENZIJICE, pomazem nasim ljudima i delim im savete kako da ostvarev svoja prava a za popunjavanje ,ponekad i snalazenjem pripreme kojih dokumenata i sto je najvaznije, pridrzavati se rokova.
Da li je i bolje, ovog momenta je ali iz Historije, u recesiji i gubitku posla a zatim i Kuce, kola , porodice ima i bilo je svega sto je i gore pomenuti Gdin napomenuo za Srbiju.