Pitanje za ljude koji zive u Americi i Kanadi

vladster

Primećen član
Poruka
771
Da li ste primetili da politicari u Severnoj Americi kradu, lazu i otimaju puno vise nego ikaga sto ste doziveli u Srbiji?

Jedino sto jos uvek ne rade je da ubijaju sopstveni narod..... to ce mozda biti malo teze uraditi posto im se verovatno ovakav lopovluk bez anarhije vise odgovara puniti dzepove.

Oci su mi bile otvorene tokom ekonomske krize 2008 i citav dvo-partijski sistem glasanja u Americi koji je ravan diktaturi, tj. ko ce vise imati koristi od donacija velikih firmi i lobija.

Ili mozda ja sve ovo sanjam?

Zar je moguce da se u nekoj zemlji u tom domenu, politici, otima, laze i krade vise nego u Srbiji?
Ja jos ne zivim u Kanadi ali uskoro cu, nadam se da ne odlazim iz ove situacije u Srbiji u isto s**nje, jer upravo zbog toga i odlazim odavde!!
Voleo bih da cujem sta stvarno ljudi kazu o ovome, mada mislim da je trenutno situacija malo bolja u Kanadi nego u US kako cujem od nekih ljudi koji zive i rade u Kanadi?!

Da li ste primetili da politicari u Severnoj Americi kradu, lazu i otimaju puno vise nego ikaga sto ste doziveli u Srbiji?

Jedino sto jos uvek ne rade je da ubijaju sopstveni narod..... to ce mozda biti malo teze uraditi posto im se verovatno ovakav lopovluk bez anarhije vise odgovara puniti dzepove.

Oci su mi bile otvorene tokom ekonomske krize 2008 i citav dvo-partijski sistem glasanja u Americi koji je ravan diktaturi, tj. ko ce vise imati koristi od donacija velikih firmi i lobija.

Ili mozda ja sve ovo sanjam?

Na osnovu recenog, ocigledno je da ti zelis da se vratis u Srbiju.
Pa srecan ti put i nadam se da te vise necemo videti ovde :-)
:bye:

@ KanadjaninAB
Mislim da tvoj odgovor manje-vise nema veze sa temom, ali 'ajde, ako mozes da izdvojis 2 minuta vremena da napises tvoje misljenje i utisak stanja u Kanadi posto ocigledno tamo zivis i radis, da ja i svi buduci stanovnici Kanade cujemo tvoje licno misljenje, takodje i da uporedim sa onim sto sam cuo od nekih ljudi u Kanadi?!

@ KanadjaninAB
Mislim da tvoj odgovor manje-vise nema veze sa temom, ali 'ajde, ako mozes da izdvojis 2 minuta vremena da napises tvoje misljenje i utisak stanja u Kanadi posto ocigledno tamo zivis i radis, da ja i svi buduci stanovnici Kanade cujemo tvoje licno misljenje, takodje i da uporedim sa onim sto sam cuo od nekih ljudi u Kanadi?!

Puno hvala na inteligentnom odgovoru koji je retkost na ovom sajtu.

Sto se tice Kanade, jes... situacija u Kanadi je bolja ali po mom misljenju to je zato sto Kanada uvozi najveci broj emigranata na svetu koji jos uvek tako-kako podsticu ekonomiju. Medjutim i to je malo skretanje sa teme zato sto mene vise brine lopovluk koji se nedavno desio u Americi a da niko nije otisao u zatvor a takodje ovaj "Occupy movement" koji dobija snagu zbog sve vece ekonomske nepravde.

U stvari najvise me brine sto se lopovluk dogadja pred golim ocima.... vise cak nije ni sakriven onako iza ledja.

Da ne spominjemo i Americki dug koji prevazilazi 15 triliona dolara i "nezvanicnu" nezaposlenost blizu 20% koju administracija vesto sakriva pod nedeljnim izvestajima koji oni zovu "jobless claims" a ne uvode u evidenciju ljude koje vise nemaju pravo na beneficije i sada oni nisu u statistici nego su kao fora zaposleni. Cista komedija.

Sve je ovo recept za katastrofu.

Cekaj, pa onaj Rod Blagojevic je zavrsio u zatvoru, osudjen je na 14 godina - tako nesto recimo u Srbiji nema terije da se desi jer je korupcija u srzi sistema koji stiti sve politicare pa mogu da rade sta hoce, ali eto u US to ne prolazi sto ipak znaci da tamo jos uvek taj sistem koliko - toliko funkcionise. A koji se to lopovluk desio nedavno?

Moguce da to sto se cuje u vestima nije kompletna slika, ali, u svakom slucaju, izuzetno je retko da u Srbiji neki politicar odgovara za nesto a kamoli da zavrsi u zatvoru!
U Srbiji imate situaciju da slusate iznova i iznova kako se sta radi, ko uzima pare, kako uzimaju pare, a niko na tome ne radi da se suzbije i narod to slusa kao da je zabavni program u pitanju. Kao u jednom jutarnjem programu, gde je gost bio specijalni savetnik u Ministarstvu zdravlja koji je doveden da resi problem korupcije, pa prica vrlo ozbiljne stvari i da oni koji su ga tu doveli, mu ne dozvoljavaju da radi posao. Ako imate vremena pogledajte o cemu pricam na

Veoma interesantna tema, ja sam proveo neko vreme u Kanadi i ne znam sta da mislim, sistem sa dosta minusa, narod je totalno u sistemu i veruje apsolutno u sve. Sutra vlada da kaze gov*a su zdrava svi bi poverovali i jeli bi go*na, standard opao, cene visoke, sredina izvestacena, klasicna laz da nema kriminala, sa minimalcem ne mozes da prezivis isto kao ni u Srbiji, ne znam, nije covek pametan danas.U Srbiji sa druge strane totalno sve u out-u jos gore. Danas, nikom ne bih mogao da kazem idi 100% ce ti biti bolje preko grane...

Poslednja izmena:
Moguce da to sto se cuje u vestima nije kompletna slika, ali, u svakom slucaju, izuzetno je retko da u Srbiji neki politicar odgovara za nesto a kamoli da zavrsi u zatvoru!
U Srbiji imate situaciju da slusate iznova i iznova kako se sta radi, ko uzima pare, kako uzimaju pare, a niko na tome ne radi da se suzbije i narod to slusa kao da je zabavni program u pitanju. Kao u jednom jutarnjem programu, gde je gost bio specijalni savetnik u Ministarstvu zdravlja koji je doveden da resi problem korupcije, pa prica vrlo ozbiljne stvari i da oni koji su ga tu doveli, mu ne dozvoljavaju da radi posao. Ako imate vremena pogledajte o cemu pricam na

Ma sa aspekta, tebe pojedinca,da li neki politicar kao pojedinac ukrade ili ne i nije toliko vazno, bitno je kako celokupan sistem funkcionise. Funkcionise tako da postoji 1000 milijardera koji ti znoj vade za minimalac a ti placaj rentu i hranu i pokusaj da zivis normalan zivot. Najjaci su mi onu sto kazu hrana u Kanadi dzabe 300$ za hranu mesecno i 800$ za stan, jeste ali MALO MORGEN, kakva hrana i kakav smestaj ? Ja kao sam, nisam uspeo da trosim na neke naj naj naj osnovnije stvari ispod 25 dolara na dan odprilike, tj oko 800 dolara mesecno i za smestaj sam davao jos 500$ imao sam srecu da ne budem sam.
MOBILNI TELEFON, to je neverovatno koliko je skupo u Kanadi, sramota placao sam 50 dolara mesecno sa porezima a imao sam 200 minuta da koristim ( stim da se racuna minutaza i dolaznih poziva) to nema ni u Zimbabweu i tamo je jeftinija mobilna telefonija ili shok kad odem u radnju pa kad DVA limuna kostaju 1.9$ a 900grama grejpfruta 5-6$. Ma izlieti ti 50$ dolara smesno brzo iz ruke, isto kao 1000 dinara u Srbiji..

Poslednja izmena:
Ma sa aspekta, tebe pojedinca,da li neki politicar kao pojedinac ukrade ili ne i nije toliko vazno, bitno je kako celokupan sistem funkcionise. Funkcionise tako da postoji 1000 milijardera koji ti znoj vade za minimalac a ti placaj rentu i hranu i pokusaj da zivis normalan zivot.

Upravo tako funkcionise.

Plate onih kriminalaca sto su porkali narod (regular joe taxpayer) samo idu gore umesto da su u zatvoru. Zadnji primer je Jon Corzine koji je bukvalno ukrao milijardu dolara ali posto ima veze u Washingtonu trebalo mu je mesec dana samo da se pojavi pred kongresom i "objasni" gde su nestale pare. A Blago je sitna riba kao sto su strpali u zatvor i Martu Stewart..... malte ne nizasta.

Usput, nas narod je jako neupucen u srz Zapandog sistema. Sve su samo pare, pare, pare. Sta mislite kakav bi napad na Srbiju po forumima i medijima bio da se nesto ovako desilo?

http://www.lifesitenews.com/news/archive/ldn/2005/jan/05013106

Moj savet je da ne verujete puno tereticarima zavere. Procenat korupcije u politici u US i CA je mnogo manji nego u Srbiji.

Ne znam da li si ti ziveo na Severno Americkom kontinentu, ali ja jesam. Razlika izmedju prosecnog coveka tamo i ovde je u tome sto, ne uce dete od 5 godine da psuje sve politicare, nego ih uce da su oni zakon koji treba da se postuje, sta je tu bolje ja ne znam...mislim da su ova deca koja odrastaju kod nas, sutra svesnija za pravi zivot koji ih ceka. Kao sto sam rekao pre, uopste nije bitno da li postoji korupcija ili ne, bitno je kako ces ti tamo da zivis.Sta mi vredi i da odem iz totalno korumpirane Srbije naprimer, ako cu tamo da zivim ne znatno bolje ako ne i gore ? Evo Kina je naprimer zemlja u kojoj vladaju zakoni, ko ukrade-odseku mu ruku, ko diluje drogu-odmah smrtna presuda, pa sto onda svi koji se zalazu za jak zakonodavni sistem ne imigriraju u Kinu ? E vidis tu je sad problem sto postoji mnogo ne upoznatih, koji se zanose politikom i zakonima, dok zapadnjaci prisvajaju ekonomska blaga citavog sveta za njih. Svako ko stvarno misli da se Obama nesto pita u USA, taj prvo mora da prodje jos dosta sveta a posle i jos malo da zagreje stolicu, radi prosirenja osnovnih znanja. Severnoamericki kontinent je 0% politika 100%ekonomija... i ako drzavi odgovara da na takav i takav nacin iskoristi gradjane u nekom vidu, to se sve odmah regulise zakonski i vise se i ne naziva korupcijom, nego zakonom. Razlika je u tome sto ljudi koji nas vode, ekonomski nisu obrazovani ni najmanje...svaki treci pijacarski prodavac bi im uvalio coravog magarca umesto zdravog konja, jednostavno zatrpavaju sami sebe. Dok zapadni sistem radi mnogo pametnije,konciznije i preciznije i samim tim izgradjuje mnogo bolju infrastrukturu i organizovaniji sistem funkcionisanja i naravno vecu kontrolu nad obicnim stanovnistvom. Da li ce mene neko da pravi na roba, kroz korupciju ili zakonski, na asflatiranom ili ne asfalitranom putu, sa sredjenim katastrom ili sa ne sredjenim i da li je taj neko pametan ili glup... iskreno da ti kazem, vise mi nije ni bitno.

Ne znam da li si ti ziveo na Severno Americkom kontinentu, ali ja jesam.
Jesam ziveo sam i zivim uglavnom u US (i to na vise mesta) ali proveo sam i par meseci u Kini.
Razlika izmedju prosecnog coveka tamo i ovde je u tome sto, ne uce dete od 5 godine da psuje sve politicare, nego ih uce da su oni zakon koji treba da se postuje, sta je tu bolje ja ne znam...
U tome je i poenta. U Srbiji su ljudi isfrustrirani (verovatno sa razlogom) toliko da sad misle svi politicari su debili i lopovi. To nije naravno tacno. Ima pojedinaca (sigurno) ali oni iz top vlasti sigurno nisu. Politicare treba postovati jer oni rade posao kao sto bih ja voleo da neko drugi postuje ono sto ja radim. U svakom slucaju decu treba vaspitavati tako da imaju postovanje prema ljudima.

mislim da su ova deca koja odrastaju kod nas, sutra svesnija za pravi zivot koji ih ceka.
Upravo obrnuto mnogo veci procenat dece u Srbiji ima sanse da postane huligan, vandal i slicno. Nazalost to je tako. Umesto da od malih nogu pocnu da se bave Rocket science ili tako nesto. Doduse tu puno zavisi i od roditelja.
Kao sto sam rekao pre, uopste nije bitno da li postoji korupcija ili ne, bitno je kako ces ti tamo da zivis.Sta mi vredi i da odem iz totalno korumpirane Srbije naprimer, ako cu tamo da zivim ne znatno bolje ako ne i gore ?
Ovo se potpuno slazem. Covek treba da ide tamo gde je zivot za njega i njegovu porodicu udobniji. Nekada se naravno mora napraviti balans izmedju kvaliteta zivota i licnog zadovoljstva.
Evo Kina je naprimer zemlja u kojoj vladaju zakoni, ko ukrade-odseku mu ruku, ko diluje drogu-odmah smrtna presuda, pa sto onda svi koji se zalazu za jak zakonodavni sistem ne imigriraju u Kinu ? E vidis tu je sad problem sto postoji mnogo ne upoznatih, koji se zanose politikom i zakonima, dok zapadnjaci prisvajaju ekonomska blaga citavog sveta za njih.
Kina je jedna UZASNA totalno korumpirana i diktatorska zemlja. Bio sam 2 meseca u Shenzhen-u (na nekoj obuci) i obecao sam sebi da necu vise krociti u tu zemlju dokle god se ne demokratizuju i dok se za pocetak ne unormale. Znaci Kinu (posle onoga sto sam video/doziveo) nikome nikada (ni najgorem neprijatelju) ne bih preporucio. Zemlja je za izbegavanje.

Svako ko stvarno misli da se Obama nesto pita u USA, taj prvo mora da prodje jos dosta sveta a posle i jos malo da zagreje stolicu, radi prosirenja osnovnih znanja. Severnoamericki kontinent je 0% politika 100%ekonomija... i ako drzavi odgovara da na takav i takav nacin iskoristi gradjane u nekom vidu, to se sve odmah regulise zakonski i vise se i ne naziva korupcijom, nego zakonom. Razlika je u tome sto ljudi koji nas vode, ekonomski nisu obrazovani ni najmanje...svaki treci pijacarski prodavac bi im uvalio coravog magarca umesto zdravog konja, jednostavno zatrpavaju sami sebe. Dok zapadni sistem radi mnogo pametnije,konciznije i preciznije i samim tim izgradjuje mnogo bolju infrastrukturu i organizovaniji sistem funkcionisanja i naravno vecu kontrolu nad obicnim stanovnistvom. Da li ce mene neko da pravi na roba, kroz korupciju ili zakonski, na asflatiranom ili ne asfalitranom putu, sa sredjenim katastrom ili sa ne sredjenim i da li je taj neko pametan ili glup... iskreno da ti kazem, vise mi nije ni bitno.

Ne znam sta bih ti rekao na sve ovo. Uglavnom stvari su onakve kakve ih dozivljavas ili kakve si imao prilike da ih dozivis. Obama se pita za ono sta je njegov posao a za sve ostalo rade ljudi koji su zaduzeni za to. Veruj mi krupne politicke odluke donosi iskljucivo on. (za sada) a verujem da ce 2012te biti promene i da konacno ponovo republikanci dolaze na vlast.

Poslednja izmena:
Ma sa aspekta, tebe pojedinca,da li neki politicar kao pojedinac ukrade ili ne i nije toliko vazno, bitno je kako celokupan sistem funkcionise. Funkcionise tako da postoji 1000 milijardera koji ti znoj vade za minimalac a ti placaj rentu i hranu i pokusaj da zivis normalan zivot. Najjaci su mi onu sto kazu hrana u Kanadi dzabe 300$ za hranu mesecno i 800$ za stan, jeste ali MALO MORGEN, kakva hrana i kakav smestaj ? Ja kao sam, nisam uspeo da trosim na neke naj naj naj osnovnije stvari ispod 25 dolara na dan odprilike, tj oko 800 dolara mesecno i za smestaj sam davao jos 500$ imao sam srecu da ne budem sam.
MOBILNI TELEFON, to je neverovatno koliko je skupo u Kanadi, sramota placao sam 50 dolara mesecno sa porezima a imao sam 200 minuta da koristim ( stim da se racuna minutaza i dolaznih poziva) to nema ni u Zimbabweu i tamo je jeftinija mobilna telefonija ili shok kad odem u radnju pa kad DVA limuna kostaju 1.9$ a 900grama grejpfruta 5-6$. Ma izlieti ti 50$ dolara smesno brzo iz ruke, isto kao 1000 dinara u Srbiji..

Pitanje je da li se tako otvoreno krade od strane politicira.
Sistem u Kanadi vec godinama je uspostavljen i politicari se menjaju i sa dolaskom svoje partije na vlasti, vrse izmene i postavljaju svoje ljude koji tokove novca manipulisu za svoje dobro, stim da se ne grabi otvoreno.
Uobicajen nacin takvog rada ,pripadaju Lobistima koji imaju i placeni su da stite interese naravno bogatih korporacija i NOVCANE transakcije se obavljaju a da obican smrtnik i ne zna, a i sto je i najvaznije i bas i nisu zainteresovani a razlog je da i pored krize Finansiske i Industriske i dalje Kanada ima bolji polozaj nego USA. Povremeno izbijaju afere o trosenju novca tj kompanije u kome su politicari, a ovog momenta su Konzervativci, u svojim izbornim jedinicama ,firme i njihovi donatori, im omugucavaju da dobijaju novac za otvaranje radnih mesta, izgradnja razlicitih infra strukture, a na taj nacin i zadrzavaju biracko telo.
Mi to nazivamo; kupovinu glasova poreskih obveznika, Normalno saznaje se ali.......retko da BELE kragne i zavrsavaju u zatvore, Sistem je Ja tebi a Ti meni....
A za tvoj odgovor o nacinu zivota pojedinca i skupoci zivota i jesi u pravu a i nisi?
U procesu zvanom MONEY Management je i da se izvrsi procena tvojih prihoda kao i rashoda. Jedan od nacina da ako zelis da imas zivot na visljoj razini i hraniti se u pa da kazem i najeftinijim restoranima sa 3 obroka dnevno je i istina da ce s potrositi oko 25 dolara a ako ukljucimo i pice, proizilazi da su dnevni troskovi i veci--- ALI postoji i druga strana. Ako spremas svoje obroke, kuvano jelo a ako i nosis na posao svoje pripremljene sendvice ili i hranu od kuce, prolazi se mnogo jeftinije..
A ako uspevam svoje klijente na disciplinu trosenja i da uspeva da ostavlja 30-40 dolara mesecno sa strane je i uspeh, a najveci uspeh je da shvati da platna kartica je legalno sredstvo za pljackanje . Ako su interesi se krecu od 19.5% pa do 28%, svako ko ne isplati pun iznos duga koji na izvodu. Omogucavaju da Banke zarade ihaha.!!!
Stanovanje a kazes da si imao srecu da si delio stan sa nekim, Taj program se zove,Home sharing- koji sam za City of Toronto presentirao jos 2001 kao legalan nacin koriscenja stanova, sa svim pravima u iznajmljivanju stana ali na bazi 1/3 troskova, stim da ako se neko seli zbog raznih razloga, ostali peers nisu legalno u obavezi da placaju deo rente.
normalno taj Dogovor je bio potpisan sa tri jednake strane a ja sam bio taj koji je stitio interese sviju. E u procesu Edukacije istih ( Imigranti koji su primali Socijalnu pomoc), da sa hranom mogu ustedeti ako dele troskove kupovine hrane kao i spremanja, jesu i mogli su izaci sa 525$ mesecno. Mnogi i placaju za TV Kable _ Rogers_ koji legalno "krade" signal od Free AIR stanica i doda jos par razlicitih kanala, sport, itd i to naplacuje.Postoji i jeftinija varijanta- HD signal se prima sa i sobnom Hd antenom i ima se zavisno od lokacije u Torontu od 12 do 22 stanice ,ukljucujuci i americke, usteda od 70-150$ mesecno. Cell telefon sistem je i najskuplji na svetu , ali mozes da biras ako se vezujes u paketu sa Gigantima platices dobro ali i prema tvojim potrebama za telefoniranjem ima Fido, Wing un limited Toronto deo za 35$, Potrebno je biti dobro obavesten E TO JE KAPITALIZAM, za prave informacije se naplacuje usluge. Isto kao i za ostvarivanja prava useljenja i nacina sponzoriranje, e takozvani pravna pomoc, na takvim konsultacijama se uzimaju debele pare a bez ikakve odgovornosti. Nema otvorenog podmicivanja kao kod nas-i lekara i policajaca i salterskih radnika jer imas pravo da to prijavis i lica gube dobro placeno mesto.Zasto bih rizikovao svoj posao koje je bilo izuzetno dobro placeno sa benefitima-drzavan posao za 500-2000$ mita, a bilo je nudjeno od strane klijenata JER SU TAKO I NAVIKLI U NJIHOVIM ZEMLJAMA. Sada iz PENZIJICE, pomazem nasim ljudima i delim im savete kako da ostvarev svoja prava a za popunjavanje ,ponekad i snalazenjem pripreme kojih dokumenata i sto je najvaznije, pridrzavati se rokova.
Da li je i bolje, ovog momenta je ali iz Historije, u recesiji i gubitku posla a zatim i Kuce, kola , porodice ima i bilo je svega sto je i gore pomenuti Gdin napomenuo za Srbiju.

@123456789 Ne znam za Kanadu ali ja mogu da ti kazem da je i u US isto tako prilicno skupo.
Evo recicu ti primanja i troskove prosecnih dvoje mladjih ljudi

- Telefon mobilni 97$ (za dvoje)
- stan 1000$
- hrana 700$ - mada ovo je bas ono prosecno nista preterivanje.
- internet ADSL - 55$ za 20 Mbit/s
- struja - 50$

To su obavezni mesecni troskovi (ja ne mogu da se setim jos nista sto je obavezno).
A primanja su zato 4200$ + 3200$ = 7500$ pa kad oduzmes sve te troskove dodjes do pristojne cifre.
Naravno da kad gledas u odnosu na primanja i troskove u Srbiji da je druga dimenzija.

Kina je jedna UZASNA totalno korumpirana i diktatorska zemlja. Bio sam 2 meseca u Shenzhen-u (na nekoj obuci) i obecao sam sebi da necu vise krociti u tu zemlju dokle god se ne demokratizuju i dok se za pocetak ne unormale. Znaci Kinu (posle onoga sto sam video/doziveo) nikome nikada (ni najgorem neprijatelju) ne bih preporucio. Zemlja je za izbegavanje.

Svako ima svoje iskustvo koje moze biti i negativno -U tvom slucaju ili pozitivno.

ja imam pozitivno iskustvo i da ima sistem malih bogova kojim i otvoreno koriste svoje polozaje za licno bogacenje.

Moje iskustvo iz Mentalnog zdravlja i moje struke i rad sa Kinezima u sferi obuke, i njihove zelje da nauce i Veoma su i brzi i da to primene i u praksi.

Od 2007, sam boravio i po vise meseci u Kuni,-. Peking, Tijanjing, Tanngu i imao posete od Xhiana, i shenhexa, Sania, Dalan i Hongkonga, Makao i mogu da napravim digresiju izmedju pozitivnog i negativnog sa brzom ekonomskom eksplozijom
Dea je vazduh u losem stanju, je i istina ali da rade ne tome da se iz gradova izmene termo centrale , kao i ugalj smanji u koriscenju za dobijanje energije je tacno.
Sa stanovista Zdravstva i tu postoje dva sistema , posebno je za imigrante koje dolaze da rade u velike gradove i lica koji imaju boravak. Ali i Kina radi na smanjivanju tog gapa a nemojmo zaboraviti gde su bili pre 20 godina i gde su danas.
Bolnice se grade i to sa najsavremenijom tehnologijom ali i zadrzavaju njihovu tradicionalnu Medicinu. Kombinacijom oba , dolaze do fantasticnih rezultata u lecenju Kvadrilepticara, bas kao i stem celija za regenerisanja nerva-kicme.
Sloboda kretanja je bas kao kod nas 70tih, Hrana jeftina i fenomenalna, pristup i obicnih ljudi super, I da ako prilikom trazenja pomoci od strane Kineza na ulici i ako ti i daju instrukcije i vide da nisi shvatio,moralna je duznost da te odvedu do odredista, cak i ne dozvoljavaju da platis za Taksi (za mene izuzetno jeftin), normalno to sam saznao kasnije.
A o manjim mestima gde sam boravio????!!!!!!!!, prica je za -JA BIH ZIVEO TAMO- ali sa mojom platom odavde iz Kanade.

Razlika izmedju tvog i mog iskustva je u razlozima posete i da bi se upoznao sa ljudima treba biti tamo u duzem vremenskom roku 2-3 godine. Normalno ima EXPATRIJATI koje zive tamo vec godinama i mnogi su i ozenjeni sa Kineskinjama i imaju decu koja idu u Internacionalnim skolama. A za USA, sa najvecim procentom kriminala, da nesmes i setati slobodno,,,,,,,,,,,,,,nocu i da je Americka strana Vodopada Niagare prazna i mracna, a nasa strana zivi , svetla isigurna za turiste......

A za USA, sa najvecim procentom kriminala, da nesmes i setati slobodno,,,,,,,,,,,,,,nocu i da je Americka strana Vodopada Niagare prazna i mracna, a nasa strana zivi , svetla isigurna za turiste......

Pa ovo nije tacno. Naravno imas bolje i losije delove (sto je po meni licno dobro) ali svakako da je daleko od nesigurne zemlje. Treba malo da dodjes u US da vidis kako se i sta radi. Kanada ti je u sustini "nedovrsena Amerika" ili "Amerika sa manom". :)

Pitanje je da li se tako otvoreno krade od strane politicira.
Sistem u Kanadi vec godinama je uspostavljen i politicari se menjaju i sa dolaskom svoje partije na vlasti, vrse izmene i postavljaju svoje ljude koji tokove novca manipulisu za svoje dobro, stim da se ne grabi otvoreno.
Uobicajen nacin takvog rada ,pripadaju Lobistima koji imaju i placeni su da stite interese naravno bogatih korporacija i NOVCANE transakcije se obavljaju a da obican smrtnik i ne zna, a i sto je i najvaznije i bas i nisu zainteresovani a razlog je da i pored krize Finansiske i Industriske i dalje Kanada ima bolji polozaj nego USA. Povremeno izbijaju afere o trosenju novca tj kompanije u kome su politicari, a ovog momenta su Konzervativci, u svojim izbornim jedinicama ,firme i njihovi donatori, im omugucavaju da dobijaju novac za otvaranje radnih mesta, izgradnja razlicitih infra strukture, a na taj nacin i zadrzavaju biracko telo.
Mi to nazivamo; kupovinu glasova poreskih obveznika, Normalno saznaje se ali.......retko da BELE kragne i zavrsavaju u zatvore, Sistem je Ja tebi a Ti meni....

Kao sto sam napisao i u proslom postu, iskreno da ti kazem, boli me dupe ko koga i na koji nacin kupuje, ako ja sebi nemogu da priustim normalan zivot, onda me bas briga kako funkcionise politicki sistem zemlje Kanade.

A za tvoj odgovor o nacinu zivota pojedinca i skupoci zivota i jesi u pravu a i nisi?
U procesu zvanom MONEY Management je i da se izvrsi procena tvojih prihoda kao i rashoda. Jedan od nacina da ako zelis da imas zivot na visljoj razini i hraniti se u pa da kazem i najeftinijim restoranima sa 3 obroka dnevno je i istina da ce s potrositi oko 25 dolara a ako ukljucimo i pice, proizilazi da su dnevni troskovi i veci--- ALI postoji i druga strana. Ako spremas svoje obroke, kuvano jelo a ako i nosis na posao svoje pripremljene sendvice ili i hranu od kuce, prolazi se mnogo jeftinije..
Da, sad mi ti malo pricaj o money managmentu sa 1500 dolara u dzepu, i obaveznim troskovima od 1000 dolara.To su prijatelju moj klasicna zapadna proseravanja, sta sad treba da radim budzetiranje svaki put kad idem u prodavnicu ?? Ne znam tebi, ali ja se onda osecam kao najgori rob. Prva stvar, nisam se hranio u restoranima, cene koje su mi ostale u secanju odprilike kilo pilecih prsa sam placao oko 20 dolara, kilo govedine oko 30dolara, kilo prosecne ribe oko 20 dolara i kilo prasetine oko 15dolara.... to je memorija koja me odprilike sluzi sto se mesa tice. 10ili 12 jaja od onih free-run kokica je 6 dolara.. Kilo jabuka izmedju 3-5 dolara, kilo grepjfurta i limuna(e to je stvarno luksuz) kad odnesem 4 sugava limuna na kasu i ona mi kaze 4 dolara, a nemaju ni 700 grama sva cetri zajedno??? Dodje mi da progutam onaj limun ali kad kilo paradajza kosta 6 dolara, prosto postanem ozaren i dodje mi da progutam svaku knjigu iz ekonomije koju sam procitao u zivotu, i da zapalim definiciju tog VASEG money managementa.
Stanovanje a kazes da si imao srecu da si delio stan sa nekim, Taj program se zove,Home sharing- koji sam za City of Toronto presentirao jos 2001 kao legalan nacin koriscenja stanova, sa svim pravima u iznajmljivanju stana ali na bazi 1/3 troskova, stim da ako se neko seli zbog raznih razloga, ostali peers nisu legalno u obavezi da placaju deo rente.
normalno taj Dogovor je bio potpisan sa tri jednake strane a ja sam bio taj koji je stitio interese sviju. E u procesu Edukacije istih ( Imigranti koji su primali Socijalnu pomoc), da sa hranom mogu ustedeti ako dele troskove kupovine hrane kao i spremanja, jesu i mogli su izaci sa 525$ mesecno.
Pa mozes ti da izadjes i sa 0 dolara, ako prosis na ulici i jedes djubre iz kante za otpatke. S' druge strane ako zelis da vodis normalan zivot, dostojan slobodnog coveka onda te ne pokrpi ni 5x525 dolara. Nekretnina je upravo ona stvar, zbog cega ljudi, koji su tu istu nekretninu uzeli na kredit, nemogu vise nikad da pobegnu iz one ledare, u kojoj realno ceo zivot provesti ja apsurdno. I zasto stalno racunas neki minimum, sutra kad radis budgeting za bilo sta onda racunas maximalne moguce troskove a minimalne moguce prihode, a ne obrnuto.

E TO JE KAPITALIZAM, za prave informacije se naplacuje usluge. Isto kao i za ostvarivanja prava useljenja i nacina sponzoriranje, e takozvani pravna pomoc, na takvim konsultacijama se uzimaju debele pare a bez ikakve odgovornosti. Nema otvorenog podmicivanja kao kod nas-i lekara i policajaca i salterskih radnika jer imas pravo da to prijavis i lica gube dobro placeno mesto
Nije sija nego, vrat.... zasto bih uzimao mito, kad drzava ionako pere po svim mogucim tackama a izmedju ostalog ni ja nisam lose placen ALI i mene drzava isto pere na sve moguce nacina zato sto sam i ja porseki obveznik. Ne znam, nisam pametan da li je bolja ta logika, ili logika mita i korpucije, u svakom slucaju obican gradjanin dobije veoma slican krajnji rezultat a to je KRPLJENJE od prvog do desetog, a narednih 20 dana prezivljavanja.

Kao sto je rekao Vrhunski u poslednjem postu, Kanada je pokusaj Amerike, tj losa kopija.

evo ovaj sajt, inace copy-paste dizajna sajta Kanadske imigracije, jeste malo previse negativan ali istina je skoro sve.
http://www.dsc-gc.com/

Poslednja izmena:
Da, sad mi ti malo pricaj o money managmentu sa 1500 dolara u dzepu, i obaveznim troskovima od 1000 dolara.To su prijatelju moj klasicna zapadna proseravanja, sta sad treba da radim budzetiranje svaki put kad idem u prodavnicu ?? Ne znam tebi, ali ja se onda osecam kao najgori rob. Prva stvar, nisam se hranio u restoranima, cene koje su mi ostale u secanju odprilike kilo pilecih prsa sam placao oko 20 dolara, kilo govedine oko 30dolara, kilo prosecne ribe oko 20 dolara i kilo prasetine oko 15dolara....

joj *** ovo stvarno i meni malo smeta. Sto se mene licno tice nije mi neki problem finansija i cena koje se tamo plasiraju (zivim inace u jednom vrlo skupom delu) ali kad odes npr u safeway tu ti je npr voda 5.4$ i dobijes 1 free, kad odes u wholefoods tu ti je voda 6.4 ali dug rok trajanja, foodland 3.3$ i tako je za skoro svaki proizvod. Ti sad u sustini treba da odes u sve tri radnje proveris gde je najpovoljnije i da kupis tamo (jer proizvod je ISTI) samo razlicite cene i obracunavanje i sve tako.
Znaci to jeste malo smor ja kupujem hranu svakog 1vog i 15tog u mesecu (tacno tako) i sad u sustini potrosim 400$ po jednom odlasku (to je za nas dvoje) a mogao bih da potrosim 300$ na istu hranu ali da se bavim money managmentom kao sto je spomenuto sto mi je bas ono smaranje (treba da zapisujem gde je sta i koliko pa da se vracam i drndam)
Posto mene uvek smara sve to ja pokupujem u jednoj radnji i to je to :)
A ovo sto je spomenuto da je hrana skupa jeste ja cak placam i mnogo vise nego sto je napisano za pileca prsa, ribu itd..
Za dvoje ono da se hrane prosecno (ali u sustini ok) u mom delu ispod 700$ za mesec dana znaci ja mislim da nema sanse sa
1000$ mesecno za hranu je vec ono lep zivot. Da bi jeo samo organsku hranu samo u wholefoodsu (znaci ovo kao kod nas) treba
ti jedno 1300$ barem u mom delu :) (pricam opet za dvoje).

Placao sam lubenicu i po 40$ kad me vide na kasi sa celom lubenicom slogiraju se :)
al *** sta ces neke navike ostaju xD

Za vase postove i negativne komentare i izbacivanja tako visokih cena za meso , voce i povrce, postavljam jednostavno -pitanje ? Pa gde to vi zivite.ste ziveli a gde sam to Ja????

Kad se govorilo o Money Management: se odnose na one koji nisu u mogucnosti da Svoje prihode i svoje rashode dovedu na razumnu meru.Kad se govori o hrani , dao sam informacije da su moji klijenti bili Edukovani sa moje strane kako da uspevaju da prezive Mesec dana od sume koja je njima data . U to vreme za stan tj sobu je bilo 325$ a istatak je bilo za hranu.

Da napravim jednu malo istrazivanja cena sa danasnjim danom.

Prodavnica-SOBEY- srednja skupa , dobro snabdevena sa svezim vocem, povrcem, mesom i sa svim ostalim mogucnosti za kupovinu .
Primer :Na prodaju po povlascenim cenama za Sveze Svinjska rebarca je 6.59$ kg, za Govedinu za pecenje Eye of the round je $ za kg 6.58 i da najskuplje je meso " prirodno ili cuvenih marki. stim da se ima i cene pristupacnije drugih proizvodjaca.

Prosle nedelje je bilo mogucnost kupovine CELE SVINJSKE POLUTKE po 2.18 $ po kg. Recimo Hot House paradajz, proizveden u Meksiku je3.28 za kg, krastavac, bez semena je $ 1.49,svez kupus je $ 1.79. CELO PECENO PILE 1100 grama sa prilozima -ili mladi krompirici, ili pomfre, ili pirinac plus 2 litre kola je 11$ a pileci bataci 1/4 je 3.29. PA GDE NADJE TE VISOKE CENE ?????????????
da ne bih smarao nase ljudi u Srbiji. Cene su mnogo pristupacnije nama u ussporedbi sa nasim platama.
Sto se mene tice, ne znam u kom delu Severne Amerike se moze kupiti LUBENICA za $ 40 kadse prodaje po komadu $6.99 a manje iz meksika je 2.99 bas kao i vece dinje.
Da vam je jasno : Ove su cene iz pamfleta koji se svakog cetvrtka uz lokalne Novine dobija.
Posto sam u Juznom Etobiku, deo Toronta, sve prodavnice hrane koje pripadaju ovom delu imaju svoje Pamflete i uvek ima snizenja od normalnih cena.
da imas specijalizovane veoma skupe prodavnice gde istu tu robu koju kupujes ,Placas 50% skuplje. A o prodavnicama za siru Radnu masu " NO FRILLS" gde su cene i jos nize , ne zelim da pricam

Upravo sam ajd da kazem pomogao nasem coveku sa znanjem Elektro tehnike, da razume kako i sta je najvaznije da se u prvo vreme snadje i da prezivi,- uspostavljanjem kontakata je i dobio posao, ne bas koja su mu stremanja ali je u struci i uz pomoc nasih ljudi a kad kazem nasih-tu su i hrvati i srbi i iz bosne i albanci i makedonci i svi se pomazu izmedju sebe. I da stanuje sa , tj deli stan sa jos dvoje i poslusao je savete sa spremanjem i kupovinom hrane. .!!!!!!

A da ne govorim o cenama kod Kineza ...........?!!!
Izgleda da zelis da se opravdas sto i ne zivis ovde vise. Gde si boravio????? NESTO KAO KISELO GROZDJE>-

A da bolje zivimo od Amerikanaca u svakom slucaju je istina. A posto mi je i struka oko ljudi i za ljude,- to je ISTINA koja je mnogo puta i dokazana. Ej proputovao sam Ameriku sa RV a i u Hotele .

Sluzbeno sam i radio kad su se desavale katastrofe i da ne bih ti pricao u kakvoj bedi narod zivi i da ne dati Bog da se slucajno razbolis dole pa bi video kako sva ustedjevina ode na dobos. JER 50 miliona Amerikanaca nema nikakvo osiguranje.

A o Socijalnom Obezbedjenju lica- porodica- Kanada je Zlato za USA.

Ako ti je potrebno vise informacije, slobodno mi se javi na PP.

lezim na kaucu i eto kuckam sa jednim prstom i sve se mislim sto si tako ljut.besan i na koga je tvoja kritika sistema upucena.

joj *** ovo stvarno i meni malo smeta. Sto se mene licno tice nije mi neki problem finansija i cena koje se tamo plasiraju (zivim inace u jednom vrlo skupom delu) ali kad odes npr u safeway tu ti je npr voda 5.4$ i dobijes 1 free, kad odes u wholefoods tu ti je voda 6.4 ali dug rok trajanja, foodland 3.3$ i tako je za skoro svaki proizvod. Ti sad u sustini treba da odes u sve tri radnje proveris gde je najpovoljnije i da kupis tamo (jer proizvod je ISTI) samo razlicite cene i obracunavanje i sve tako.
Znaci to jeste malo smor ja kupujem hranu svakog 1vog i 15tog u mesecu (tacno tako) i sad u sustini potrosim 400$ po jednom odlasku (to je za nas dvoje) a mogao bih da potrosim 300$ na istu hranu ali da se bavim money managmentom kao sto je spomenuto sto mi je bas ono smaranje (treba da zapisujem gde je sta i koliko pa da se vracam i drndam)
Posto mene uvek smara sve to ja pokupujem u jednoj radnji i to je to :)
A ovo sto je spomenuto da je hrana skupa jeste ja cak placam i mnogo vise nego sto je napisano za pileca prsa, ribu itd..
Za dvoje ono da se hrane prosecno (ali u sustini ok) u mom delu ispod 700$ za mesec dana znaci ja mislim da nema sanse sa
1000$ mesecno za hranu je vec ono lep zivot. Da bi jeo samo organsku hranu samo u wholefoodsu (znaci ovo kao kod nas) treba
ti jedno 1300$ barem u mom delu :) (pricam opet za dvoje).

Placao sam lubenicu i po 40$ kad me vide na kasi sa celom lubenicom slogiraju se :)
al *** sta ces neke navike ostaju xD

A gde Ti to zivis, pa Ja sam i boravio po vise meseci u Vasingtonu i ziveo sa novcem koji mi je placeno kao dnevnice i nisam nalazio da su cene drasticno skuplje od nas.

Pa ni Las Vegas a o- Floridi da ne govorim.

Bas da vidim : na primer Pileci Karabatak bez kozice-skinless je 13$ vazduhom hladjen a od istog proizvodjaca sa kozicom je 6$, Za lenje ljude: skuplje, u ovom slucaju lakse i brze pecenje i bez masnoce-DUPLA CENA. Pileca Krilca i najskuplja su KOSHER I HALAL- i cena je 10 $, Jagnjeci But je 24$. .
Ja kupujem i u nasim prodavnicama nase proizvode koji su mozda 20% skuplje nego na drugim mestima: 6x1.5 l KNJAZ MILOSA JE 9.99, Radenska je slicno. Mladi kajmak je 35$ kilo al se uzima pakovanje od 300 grama.

Izvinite al stvarno neznam gde ste i gde ste ziveli. Ali brojke koje prikazujete............../

Poslednja izmena:
Prosle nedelje je bilo mogucnost kupovine CELE SVINJSKE POLUTKE po 2.18 $ po kg. Recimo Hot House paradajz, proizveden u Meksiku je3.28 za kg, krastavac, bez semena je $ 1.49,svez kupus je $ 1.79. CELO PECENO PILE 1100 grama sa prilozima -ili mladi krompirici, ili pomfre, ili pirinac plus 2 litre kola je 11$ a pileci bataci 1/4 je 3.29. PA GDE NADJE TE VISOKE CENE ?????????????

Jel ti ovo za kg ili za lb ???

Back