Pitanje za ljude koji se razumeju u gradjevinarstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobro veče.
Da skratim priču. Brat i ja hoćemo da otvorimo firmu za PVC,a za to će nam poslužiti hala koju smo pravili pre par godina. Medjutim problem je u tome što je ispod cele hale podrum,a mašine ne znam koliko mogu biti teške, ali će biti pet mašina pa me zanima da li smem da se "igram" i da postavim mašine u halu. Da li će to optrećenje od mašina površina iznad podruma izdržati?
Bojim se da mašine ili još gore neko od nas ne propadne dole u podrum zbog opterećenja. Nemam predstavu koliko može da izrži površina iznad podruma - kako to da izračunam?
Hala je 5m x 10m.

Da li je resenje postavljanje punih celicnih sina na pod, mozda je izvodljivo? Da li moze da se otvori podrum skroz i skine pod i izbetonira novi jak pod kao podloga? Tipa 1000 eura i manje investicija
Iskreno ne bih ulagao nikakav novac ako baš ne moram, jer sam i za ovo jedva skrpio. Bitno mi je samo da znam da li ima razloga da brinem da se sve ne surva dole? Koliko može da izrži plafon od podruma? Nisam nikad ranije o tome razmišljao..

Razumem te. Ali mora def da ti najmanje dva vrhunska gradjevinca prodju kroz kucu da bace pogled. Ovaj drugi to ti je kao ono drugo misljenje kod lekara... ili uslikaj i opisi to malo bolje kakav je pod... beton ili, i da li je stavljena armatura i koja i koliko. Majstori umeju da skarabudze izbetoniraju bilo kako a naplate i armaturu i pukne beton i kad se opet betonira sazna se da uopste nike ni bolo tih armiranih mreza kako se vec zovu

Pretpostavljam da si uzeo masine a ne liniju za plastiku. Presa, pegla , kompresor , frezer i ger . Pise tezina na
masinama i ne stoji sve na jednom mestu vec u coskovima ili blizu zidova gde je podna ploca sigurno jaca nego
u sredini gde je prostor za montazu.
U sredini su stelujuce koze .
Nisamo još kupili mašine pa iskreno ni ne znam kolike su težine ali pojedine su baš ogromne..

Pocni ti sa manjim dok ne razradis .
Ger je samo dugacak , postolje dve sine i cirkular, pegla kao ves masina , frezer isto toliki, komresor stoji napolju
a vazduh razvedes cevima po zidu. Pistolji za safljenje vise sa plafona , brusilica , police ..., nema tu mnogo alatki .
(Ako nisi misli i staklo da peres i vakumiras.)
Hvala ti na savetima. Za staklo nisam razmišljao. Kako to misliš da perem i vakumiram staklo? Prvih par meseci radiće i obučavaće nas jedan očev prijatelj, on nam je i našao mašine. Ja ne znam bukvalno ništa o poslu - nisam nikad to radio.

Nadam se da imas projekat hale,i da ste se u izgradnji drzali projekta (tip i debljina armature,marka betona).Neki gradj. ing. ce ti lako izracunati nosivost,a ako se plasis ipak,a podrum neces da koristis trenutno,mozes da postavis podupirace u podrumu,koji ce dodatno pojacati nosivost poda (plafona).
To ti je neko privremeno a ne skupo resenje.Kasnije ako finansije dozvole,mozes da preradis sve.

Dobro veče.
Da skratim priču. Brat i ja hoćemo da otvorimo firmu za PVC,a za to će nam poslužiti hala koju smo pravili pre par godina. Medjutim problem je u tome što je ispod cele hale podrum,a mašine ne znam koliko mogu biti teške, ali će biti pet mašina pa me zanima da li smem da se "igram" i da postavim mašine u halu. Da li će to optrećenje od mašina površina iznad podruma izdržati?
Bojim se da mašine ili još gore neko od nas ne propadne dole u podrum zbog opterećenja. Nemam predstavu koliko može da izrži površina iznad podruma - kako to da izračunam?
Hala je 5m x 10m.

Nosivost ploce ti zavisi od materijala, ne od povrsine ali znaci i taj podatak.
Zbog dimenzija verovatno imas i neku gredu po sredini ako ne gresim.

Da li imas plan za tu halu i koliko ste se pridrzavali istog?
To je trenutno najvaznije jer ces po tome znati koliko smes bezbedno da opteretis plocu.

Nadam se da imas projekat hale,i da ste se u izgradnji drzali projekta (tip i debljina armature,marka betona).Neki gradj. ing. ce ti lako izracunati nosivost,a ako se plasis ipak,a podrum neces da koristis trenutno,mozes da postavis podupirace u podrumu,koji ce dodatno pojacati nosivost poda (plafona).
To ti je neko privremeno a ne skupo resenje.Kasnije ako finansije dozvole,mozes da preradis sve.

Не треба му пројекат, јер код нас се не изводи по пројектима него како се погодиш са мајсторима.
Ако је распон 5м, а ви сте зидали халу, и то пре пар година, онда мораш да се сећаш КОЈУ МОНТУ и КОЈЕ ГВОЖЂЕ сте стављали,
Али које год да сте ставаали, монта тј ферт гредице носе до 5,5-6,0м (званично и више ал у теорији).
Да сте радили пуну АБ плочу, то нема силе, то је скупо и за то треба пројекат и план арматуре. То би се сећао.
...
Значи то што сте радили овако на видовита Зорка метод, нема појма да носи те машине, раднике и материјал који ће се ту складиштити.
А ојачавање плоче мора неко уживо да ти каже.

Иначе чудо ниси отворио пржионицу кафе или видео клуб?
Мсм чак је и ту мања конкуренција него у ПВЦ профилима, Србија је презасићена тим радионицама.

Не треба му пројекат, јер код нас се не изводи по пројектима него како се погодиш са мајсторима.
Ако је распон 5м, а ви сте зидали халу, и то пре пар година, онда мораш да се сећаш КОЈУ МОНТУ и КОЈЕ ГВОЖЂЕ сте стављали,
Али које год да сте ставаали, монта тј ферт гредице носе до 5,5-6,0м (званично и више ал у теорији).
Да сте радили пуну АБ плочу, то нема силе, то је скупо и за то треба пројекат и план арматуре. То би се сећао.
...
Значи то што сте радили овако на видовита Зорка метод, нема појма да носи те машине, раднике и материјал који ће се ту складиштити.
А ојачавање плоче мора неко уживо да ти каже.

Иначе чудо ниси отворио пржионицу кафе или видео клуб?
Мсм чак је и ту мања конкуренција него у ПВЦ профилима, Србија је презасићена тим радионицама.
To je ideja mog brata i oca, ja sam se samo slozio. U nasem mestu od 7.000 stanovnika ima 16 PVC firmi i svi rade punom parom, cak i odbijaju poslove jer ne mogu da stignu..Otvaraju se iz godine u godinu jos firmi..I mene čudi da toliko ima posla al smo se raspitali po firmima i svi kazu da je posao jako rentabilan..

To je ideja mog brata i oca, ja sam se samo slozio. U nasem mestu od 7.000 stanovnika ima 16 PVC firmi i svi rade punom parom, cak i odbijaju poslove jer ne mogu da stignu..Otvaraju se iz godine u godinu jos firmi..I mene čudi da toliko ima posla al smo se raspitali po firmima i svi kazu da je posao jako rentabilan..

Dobro, al budi spreman i da balon jednog dana pukne, msm, da ako je PORODIČNA firma u pitanju, možda nije loše uložiti u nešto što će trajati 50-100 godina, biće isplativo dokle god škaljarci i kavačani budu radili svoj isplativ posao, posle dolazi DEA, i neće biti više ovoliko gradjevine.

Dobro, al budi spreman i da balon jednog dana pukne, msm, da ako je PORODIČNA firma u pitanju, možda nije loše uložiti u nešto što će trajati 50-100 godina, biće isplativo dokle god škaljarci i kavačani budu radili svoj isplativ posao, posle dolazi DEA, i neće biti više ovoliko gradjevine.
Šta je DEA?

Hvala ti na savetima. Za staklo nisam razmišljao. Kako to misliš da perem i vakumiram staklo? Prvih par meseci radiće i obučavaće nas jedan očev prijatelj, on nam je i našao mašine. Ja ne znam bukvalno ništa o poslu - nisam nikad to radio.
Staklo mora dobro da se opere pre takozvanog vakumiranja , u stvari i nije to vakumiranje , vec lepljenje i ubacuju kuglice koje kupe vlagu. Pravi je sistem koji puni neki inertni gas u medjuprostor stakala . Ali to je vec skupo.

Dobro veče.
Hala je 5m x 10m.

samo nemoj da se kurrcis da te tajkun iz roloplast ne zatvori :per:

Кажеш ниси при новцима, хајде онда уради привремено решење док се посао не ухода и не зарадиш довољно да урадиш по свим прописима статике и сигурности.
Купи дрвене греде од 5 м и стави на 1м размака, стави подупираче.. Као што раде људи који у кућама подупиру ферт гредице за бетонирање плоче.
После све то продај металне подупираче, греде.. нећеш бити у губитку кад будеш радио нову арматурно-бетонску плочу или што год већ по стручности.

Back