Pitanje vezano za Stock fotografiju

Aha, pa sta da radim? Da odem u poresko kad mi legne uplata ili to moram pre?
Moram li da budem paušalac ili freelancer?

sve je to u p.m. komplikovano kod nas, pronadji nekog knjigovodju ili slicno (popricaj sa nekim privatnikom na primer), pa se iskonsultuj oko varijanti sta moze u tvom slucaju. A i stvari se menjaju non stop.

da mene neko pita, a niko me ne pita, ja bi taj ceo sistem razbucao i napravio nesto smisleno da ljudi mogu normalno da rade i privredjuju.

Poslednja izmena:
Aha, pa sta da radim? Da odem u poresko kad mi legne uplata ili to moram pre?
Moram li da budem paušalac ili freelancer?
Druga strana

Pa niko te ne pita jos uvek da placas porez. Nisi takoreci ni zaradio nista jos. Pita te servis na kome kaces svoje radove. Zbog njih. Ne zbog tebe.

Verovatno tacno pise sta im treba. Ako nije jasno napises im email da ti objasne sta im treba,

Porez na prihod mora da se plati. Pitanje je samo koja država će da ga (potencijalno) uzme. Dokumentacija se traži da ne bi bilo duplog oporezivanja (obe zemlje). Ne može bilo koji dokument. Mislim da Srbija još uvek nema adekvatan formular koji bi popunio da ovi drugi budu zadovoljni. Iz tog razloga će da zadrže mislim 30% na ime poreza. Te pare možeš da povratiš kada dodje vreme prijavljivanja poreza gde su te firme a obzirom da nemaš nikakav drugi prihod tamo, treba sve pare da ti vrate. Ja nisam prolazio lično kroz takav proces, ali znam da se tako radi.

Koliko vidim Srbija još uvek nije napravila dogovor sa AMerikom povodiom izbegavanja duplog oporezivanja. Postoji spisak od 64 zemlje sa kojima imamo ugovor

https://kpmg.com/rs/en/home/insights/2023/01/double-taxation-treaties.html

1723934285730.png

Isti ti je princip i sa prihodom od jutuba i sl.
Mislim da naši to uglavnom rešavaju tako što imaju nekoga da stave lokalnu adresu (recimo USA) a kad dođe vreme za porez onda prijave tamo porez. AKo je mala suma, nekih dvadesetak hiljada dolara, nema ni poreza. DObra stvar ako tako radiš je da ne zadržavaju mandatornih 30% nego ti sve isplate a ti se posle razračunavaš sa državom.

Kao što rekoh, pare koje ti isplate će već biti oporezovane. To su čiste pare na koje Srbija ne može da stavi šapu.
Pozdrav Sensei,
Procitao sam sta ste se dopisivali, ali i dalje mi nije jasno.
Ajde molim vas jednom za sva vremena da shvatim da li ja kao stock fotograf na istocku po pravilu treba da placam poreze ili ne. Vec sam dugo u stock fotografiji i placam pausalno vec 4 godine, ali se pitam da li ja to ustvari uopste nisam ni trebao da placam sve ovo vreme.
To me ubija.
Neki ljudi u ovom poslu placaju, a dosta njih ne i niko ih takao nije. Samo sto se uvek ja uhvatim one pretnje da se porezi placaju unazad 5 godina 50 posto pa zato nastavim.
A kada su frilenseri u pitanju, pominju se konkretni primeri poput upworka i slicno. Nigde se ovo ne pominje.
Rekao si gore da su to ciste pare i da ne moze niko da me dira?
Amerika uzima 30 posto na prodaje u Americi ( deo toga se moze vratiti, ali ne sve )
Pausalac sam jer mi je receno da je to jednostavnije nego da placam kao frilenser, a kao pausalac, to jest preduzetnik u mom slucaju onda vise nisam vise freelanser.
Uglavnom, da li ima smisla da uopste imam registrovanu tu firmu ili nema smisla?
Hvala puno!
Veliki pozdrav

Pozdrav Sensei,
Procitao sam sta ste se dopisivali, ali i dalje mi nije jasno.
Ajde molim vas jednom za sva vremena da shvatim da li ja kao stock fotograf na istocku po pravilu treba da placam poreze ili ne. Vec sam dugo u stock fotografiji i placam pausalno vec 4 godine, ali se pitam da li ja to ustvari uopste nisam ni trebao da placam sve ovo vreme.
To me ubija.
Neki ljudi u ovom poslu placaju, a dosta njih ne i niko ih takao nije. Samo sto se uvek ja uhvatim one pretnje da se porezi placaju unazad 5 godina 50 posto pa zato nastavim.
A kada su frilenseri u pitanju, pominju se konkretni primeri poput upworka i slicno. Nigde se ovo ne pominje.
Rekao si gore da su to ciste pare i da ne moze niko da me dira?
Amerika uzima 30 posto na prodaje u Americi ( deo toga se moze vratiti, ali ne sve )
Pausalac sam jer mi je receno da je to jednostavnije nego da placam kao frilenser, a kao pausalac, to jest preduzetnik u mom slucaju onda vise nisam vise freelanser.
Uglavnom, da li ima smisla da uopste imam registrovanu tu firmu ili nema smisla?
Hvala puno!
Veliki pozdrav
U vezi oporezivanja u Srbiji za prihod koji je već oporezovan u drugoj zemlji moraš da pitaš nadležne organe. Po mojoj logici ne treba da se plati u Srbiji ako ti je SAD već uzela porez. Zato države i prave sporazume da bi, recimo u tvom slučaju Srbija uzimala porez umesto Amerika.

Da bi povratio pare od takse u Americi, moraš da popuniš "Tax Return" formular. Za prostu situaciju kao tvoju to je prilično jednostavna procedura. Postoje čak i online besplatni programi. Jedina stvar je da moraš da imaš Identifikacioni broj za potrebe takse.

Svi ameri imaju Social Security broj što je ekvivalentno našem JMB. To je samo za građane i onima kojima je odobreno da tamo rade (zeleni karton, H1B viza i sl) ali za strance treba da tražiš da ti izdaju Individual Taxpayer Identification Number (ITIN). Evo ti početna informacija ovde kako se to radi
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/obtaining-an-itin-from-abroad

U vezi oporezivanja u Srbiji za prihod koji je već oporezovan u drugoj zemlji moraš da pitaš nadležne organe. Po mojoj logici ne treba da se plati u Srbiji ako ti je SAD već uzela porez. Zato države i prave sporazume da bi, recimo u tvom slučaju Srbija uzimala porez umesto Amerika.

Da bi povratio pare od takse u Americi, moraš da popuniš "Tax Return" formular. Za prostu situaciju kao tvoju to je prilično jednostavna procedura. Postoje čak i online besplatni programi. Jedina stvar je da moraš da imaš Identifikacioni broj za potrebe takse.

Svi ameri imaju Social Security broj što je ekvivalentno našem JMB. To je samo za građane i onima kojima je odobreno da tamo rade (zeleni karton, H1B viza i sl) ali za strance treba da tražiš da ti izdaju Individual Taxpayer Identification Number (ITIN). Evo ti početna informacija ovde kako se to radi
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/obtaining-an-itin-from-abroad
Hvala na odgovoru!
Jedina stvar je to sto prihodi nisu samo iz Amerike nego i iz drugih drzava.Oko 50 posto je iz Amerike. Ostalo je iz drugih drzava i na tome nema poreza. Znam za ITIN. Samo sto meni nije trebao posto imam Social Security Number jer sam radio dve sezone ranije u Americi.
Uglavnom, uz taj dokument i obrazac za povrat poreza vrate tipa 60 posto od onih 30 sto su uzeli od ukupne sume Ameri. Znaci da na kraju uzmu 10,12 posto sve ukupno. Pitao sam u agenciji za povrat poreza i izgleda da ne moze nikako da se vrati svih 30 posto.
Jel vam je i dalje logicno da ne treba ovde da placam poreze?
Kada pitam knjigovodje i kada citam na internetu, razumem da treba da se otvori firma i placaju porezi cim se zaradjuju pare, neka osetna dovoljno cifra. A kada daju primere, uvek to bude neki Upwork, Freepancer i slicno. Nikad za ovo ne pise.
Jel imate savet koji to nadlezni organ da pitam? Jer mi je za sada ovo i dalje na slepo i niko mi od tih nadleznih organa nije bas rekao direktno da treba, a imam osecaj da nikada necu dobiti 100 postotan odgovor.

Back