Pitanje vezano za Stock fotografiju

Han van Zem

Buduća legenda
Poruka
29.790
Postavio sam nešto fotografija na Adobe Stock i na Shutterstock, nekolicina je kupljena i vidim da mi traže informacije o porezu, nekakvu poresku prijavu.

Da li neko ko je imao iskustva sa ovim servisima može da mi objasni šta bi trebalo da uradim? Živim u Srbiji.

Hvala!

Aha, pa sta da radim? Da odem u poresko kad mi legne uplata ili to moram pre?
Moram li da budem paušalac ili freelancer?

sve je to u p.m. komplikovano kod nas, pronadji nekog knjigovodju ili slicno (popricaj sa nekim privatnikom na primer), pa se iskonsultuj oko varijanti sta moze u tvom slucaju. A i stvari se menjaju non stop.

da mene neko pita, a niko me ne pita, ja bi taj ceo sistem razbucao i napravio nesto smisleno da ljudi mogu normalno da rade i privredjuju.

Poslednja izmena:
Aha, pa sta da radim? Da odem u poresko kad mi legne uplata ili to moram pre?
Moram li da budem paušalac ili freelancer?
Druga strana

Pa niko te ne pita jos uvek da placas porez. Nisi takoreci ni zaradio nista jos. Pita te servis na kome kaces svoje radove. Zbog njih. Ne zbog tebe.

Verovatno tacno pise sta im treba. Ako nije jasno napises im email da ti objasne sta im treba,

Porez na prihod mora da se plati. Pitanje je samo koja država će da ga (potencijalno) uzme. Dokumentacija se traži da ne bi bilo duplog oporezivanja (obe zemlje). Ne može bilo koji dokument. Mislim da Srbija još uvek nema adekvatan formular koji bi popunio da ovi drugi budu zadovoljni. Iz tog razloga će da zadrže mislim 30% na ime poreza. Te pare možeš da povratiš kada dodje vreme prijavljivanja poreza gde su te firme a obzirom da nemaš nikakav drugi prihod tamo, treba sve pare da ti vrate. Ja nisam prolazio lično kroz takav proces, ali znam da se tako radi.

Koliko vidim Srbija još uvek nije napravila dogovor sa AMerikom povodiom izbegavanja duplog oporezivanja. Postoji spisak od 64 zemlje sa kojima imamo ugovor

https://kpmg.com/rs/en/home/insights/2023/01/double-taxation-treaties.html

1723934285730.png

Isti ti je princip i sa prihodom od jutuba i sl.
Mislim da naši to uglavnom rešavaju tako što imaju nekoga da stave lokalnu adresu (recimo USA) a kad dođe vreme za porez onda prijave tamo porez. AKo je mala suma, nekih dvadesetak hiljada dolara, nema ni poreza. DObra stvar ako tako radiš je da ne zadržavaju mandatornih 30% nego ti sve isplate a ti se posle razračunavaš sa državom.

Back