Pitanje u vezi učesnika NOB-a za vreme rata u Jugoslaviji

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
sv.JPG

Ovo je jedan moj predak po babinoj strani. Našao sam ga na nekim popisima poginulih za vreme drugog svetskog rata. E sad šta me zanima, zanima me odkud on da je poginuo u Mostaru kada je rođen i živeo u Severnoj Dalmaciji selo Brgud. Ne znamo ništa o njemu, moji su tragali za njim godinama, čak i prababa je želela da sazna šta joj je bilo sa bratom i gde počiva, i evo ja nadjoh njega u knjigama ali mi nije jasno odakle baš da je u Mostaru poginuo? Da li neko od forumaša može da pronađe u nekim knjigama boraca u kojoj četi je bio?

ss.JPG

A ovo mi je drugi predak rođeni brat mog pradede, dakle po pradedinoj. Da li ima nekih informacija o njemu u knjigama?

Sećam se da mi je jedan član foruma pisao kako ima raznih knjiga o tome i kako može da proveri podatke, voleo bih da mi se ovde ponovo javi iz tog razloga sam postavio temu!
Tema je autorska.

Питаш како је погинуо у Мостару. Па партизанске јединице су се кретале на великим просторима. И ја сам имао родбине који су страдали по Босни ни за гроб им се не зна.
Vidi naše mesto u dalmaciji je bilo pod direktnom upravom Italijana, nije bila u NDH, granica NDH je bila 25km od našeg mesta i nije imao nikakav osnov da ratuje u Bosni ako je bio teritorijalac, ako nije onda me interesuje u kojoj jedinici je bio. :)

Нема то везе. Партизани су оперисали на талијанским и четничким просторима и дизали људе, нарочито млађа годишта.
Један мој ђед је дигнут са 18 година, покупљен из четничког села, брат му је био четнички командант, остала родбина исто. Погинуо у Босни годину дана касније.

Партизани су купили све што море пушку носити, без оћу-нећу.
Четничке јединице су биле попуњене углавном добровољцима, плус локалне сеоске јединице. Тек касније четници су користили млађа годишта да их партизани не покупе.
Тако да су моја два ђеда били четнички курири и логистика, са 16-17 година.

Back