Meklaud
Iskusan
- Poruka
- 5.994
Cuo sam da testator moze da testamentom iskljuci nuznog naslednika zbog ucinjenog il pokusaja cinjenja tezeg krivicnog dela prema njemu,zbog grubog ili uvredljivog odnosa prema testatoru i zbog odavanja nepostenom zivotu i neradu.E sad da nije bilo testamenta,da li naslednici koji bi zeleli da se rese jednog od naslednika mogu da ga okrive za recimo uvredljivo ponasanje prema ostaviocu (a npr.taj se i najvise brinuo o ostaviocu,al ga je nerviralo recimo to sto je ovaj toliko usporen i izlapeo pa kaze izlapotino ili opsuje,ili npr u seoskoj sredini psovke su dobar dan u tom domacinstvu) ili npr.kazu da se odao neradu (a on doktor nauka,na birou,jedino g.ovna mogao da cisti i to preko debele veze i partije) ili nepostenom zivotu,ako se o cerci radilo da pronalaze bivse i da kazu da ostavioc nije ni znao koliko je ona nemoralna bila a da je znao,ne bi joj ostavio nista.Ja licno nisam cuo za ovakve slucaje,sto ne znaci da ih mozda nije bilo,ali vidite da zakon daje tu mogucnost.Sad ne znam jel ostavilac to bas mora izricito da napise u testamentu (mada gde ce mrtav da dostavlja dokaze za svoje tvrdnje osim ove za kr.delo prema njemu) ili sutra naslednici mogu da na taj nacin iskljucuju jedni druge iz nasledstva jer nije bilo testamenta ili ga je bilo a testator nikog nije iskjucio?