Pitanje u vezi melatonina

Melatonin je hormon.Kad su u pitanju hormoni ne bih se baš tu previše igrao.Imaju zastrašujuće snažno dejstvo na ljudski organizam i psihu i mogu da stvore haos.Hormonske terapije spadaju u najsloženije oblike lečenja i medicine uopšte.Osoba koja odluči da koristi neki hormon mora da to čini pod nadzorom stručnjaka, da se redovno podvrgava kontroli, da vidi da li joj je neki hormon uopšte potreban a to se vrši kroz ozbiljne labaratorijske analize.Poznajem jednu osobu koja je koristila hormone, toliko je malo stručnjaka da je redovno morao da dolazi u Beograd, nema nigde drugde u Srbiji.A ceo proces uzimanja hormonske terapije je bio toliko komplikovan da to ne mogu čak ni da prepričam. Ovako laičko uzimanje melatonina ne bih preporučio nikom.Mani se ćorava posla.

Poslednja izmena:
Melatonin je hormon.Kad su u pitanju hormoni ne bih se baš tu previše igrao.Imaju zastrašujuće snažno dejstvo na ljudski organizam i psihu i mogu da stvore haos.Hormonske terapije spadaju u najsloženije oblike lečenja i medicine uopšte.Osoba koja odluči da koristi neki hormon mora da to čini pod nadzorom stručnjaka, da se redovno podvrgava kontroli, da vidi da li joj je neki hormon uopšte potreban a to se vrši kroz ozbiljne labaratorijske analize.Poznajem jednu osobu koja je koristila hormone, toliko je malo stručnjaka da je redovno morao da dolazi u Beograd, nema nigde drugde u Srbiji.A ceo proces uzimanja hormonske terapije je bio toliko komplikovan da to ne mogu čak ni da prepričam. Ovako laičko uzimanje melatonina ne bih preporučio nikom.Mani se ćorava posla.

Gubis iz vida da to sto on pije NIJE hormon (posto pretpostavljam da pije proizvod kupljen u *slobodnoj prodaji* - saplement), bar ne u smislu kako si to ovde napisao , jer se radi o dodacima ishrani DOBIJENIM IZ BILJAKA a biljke ne proizvode *prave* hormone. Ako nisam u pravu sto se tice moje pretpostavke neka me autor teme demantuje

Gubis iz vida da to sto on pije NIJE hormon (posto pretpostavljam da pije proizvod kupljen u *slobodnoj prodaji* - saplement), bar ne u smislu kako si to ovde napisao , jer se radi o dodacima ishrani DOBIJENIM IZ BILJAKA a biljke ne proizvode *prave* hormone. Ako nisam u pravu sto se tice moje pretpostavke neka me autor teme demantuje

Mislio sam sintetički hormon.Zar je bitan izvor iz kojeg je dobijen neki sintetički hormon koji kopira pravi?

Postoji još jedno sredstvo koje se dobija iz biljke a to je opijum iz kojeg se dobija morfijum a daljim procesom heroin.Heroin je hemijski toliko sličan hormonu endorfinu da organizam vremenom počne da smanjuje proizvodnju endorfina jer ima "suplement" - heroin.

Pored toga mozak dozira prirodni melatonin ne u miligram nego u nanogram.

Pored toga mozak dozira prirodni melatonin ne u miligram nego u nanogram.
Nisam znao ovo o kolicinama (nanogramskim) kod endogeno proizvedenog melatonina - u tom kontekstu mi je prilicno cudno da komercijalnih preparata melatonina ima cini mi se i od 20 mg po tableti??? Mada, opet posto to ide kroz organe za varenje pitanje je koliko efektivno i da li ista i stigne tamo gde treba da deluje

Nisam znao ovo o kolicinama (nanogramskim) kod endogeno proizvedenog melatonina - u tom kontekstu mi je prilicno cudno da komercijalnih preparata melatonina ima cini mi se i od 20 mg po tableti??? Mada, opet posto to ide kroz organe za varenje pitanje je koliko efektivno i da li ista i stigne tamo gde treba da deluje

Verovatno deluje, ali budući da su istraživanja o hormonima još u dečijim pelenama ne bih pretvarao sebe u eksperimentalnog zamorca na kojem će se za dvadeset godina otkriti stvarno dejstvo.

Što se tiče gramaže možda je nečijem organizmu potrebno tačno 12,567324568 mg nekog hormona, ako zaokružim đuture na 13 mg to je već previše, ako zaokružim na 12 to je premalo.Mozak najbolje zna koliko je zaista potrebno u koje doba dana ili noći itd.

Poslednja izmena:
Što se tiče gramaže možda je nečijem organizmu potrebno tačno 12,567324568 mg nekog hormona, ako zaokružim đuture na 13 mg to je već previše, ako zaokružim na 12 to je premalo.Mozak najbolje zna koliko je zaista potrebno u koje doba dana ili noći itd.
Hvala, nesto sam naucio (ako je ovo sto si napisao pouzdano). Idem da spavam, iako je vreme optimalnog melatonina vec proslo mozda moja epifiza bude uspela bar jos neku mrvicu melatonina da iscedi

Da, pijem melatonin kao dodatak ishrani - http://www.pansport.rs/Oporavak-i-regeneracija/NI315-Melatonin-Time-Release.html . Pokusavao sam bez njega jedno nedelju dana da zapsim pre 2h (navikao sam organizam na to vreme spavanja koje mi nikako ne odgovara telu) ali nikako nisma uspevao: treba mi mnogo vremena da zaspim, kad zaspim probudim se 1-2 sata posle pa opet zaspim i odspavam jos 3-4 sata i nema sanse vise, probudim se ko isprebijan.....sad legnem oko 11h i spojim 3-4 sata pa se probudim i opet nastavim, ujutru se osecam svezije i odmornije. Dakle koristio bih ga ukupno nekih 10-tak dana dok ne dovedem bioritam u normalu i to je to....mesecima sam u 90% vremena odlazio na spavanje posle 2h (najcesce zbog gluposti a ne zbog moranja) i zato sma se odlucio na melatonin i nikako nisma hteo da kupujem onaj iz apoteke jer mi je delovao previse jako sa 3mg jer sa ciyao a i vi ste ovde potvrdili da je coveku u normalnim okolnostima potrebno dosta manje i od 1 mg.........

Poslednja izmena:
Kao sto je Djelo rekao to je hormon, u svakom slucaju je bolje nesanicu regulisati bensedinom nego melatininom koji je by the way na Zapadu i zabranjen u slobodnoj prodaji.
Pre ce ti lekar prepisati neku vrstu bensedina nego taj hormon. Ja zapravo i ne znam da je ikada nekome prepisan ili preproucen melatonin za resevanje nesanice.

Bilo ga je poodavno u slobodnoj prodaji, ali je pre ( mozda) desetak godina zabranjen.

- - - - - - - - - -

Svi su lekovi prvo dobjeni iz biljaka, a kasnije se preslo na sinteticku proizvodnju. Nema i ne moze da bude razlike izmedju leka koji je industrijskim putem preradjen iz neke
biljke ili je komponovan u farma proizvodnji.

Back