Koliko ja svhatam za upis na specijalizacije ide ovako. Ja primera radi recimo imam (a zapravo nemam) dobru vezu da se zaposlim na prvoj hiruskoj u klinickom centru, znam direktora, ali ima boljih kandidata sa boljim prosekom od mene. Kada bi oni rasposali konkurs za klinickog lekara, koga bi oni slali na specijalizaciju morali bi da postuju konkurs i ja ne bi prosao. Zato oni ne raspisu konkurs , a meni direktor sredi da me njegov prijatelj koji drzi privatnu bolnicu fiktivno prijavi i posalje u klinicki centar na specijalizaciju. Posto privatna bolnica moze da primi koga zeli i posto prosek nije presudan, mene tamo fiktivno prijave i ja imam specijalizaciju.
Onda ja zavrsim tu specijalizaciju, fiktivno me otpuste iz privatne bolnice i ja ide na biro rada. Hiruska klinika klinickog centra raspise konkurs za nove specijalizante ali dobije misljenje od Batuta da za tim nema potrebe posto vec ima jedan svez hirurg na birou rada. I ja dobijem posao. Sve apsolutno po redu i apsolutno legalno. Rupe u zakonu.