Pitanja...

ruffrave

Zainteresovan član
Poruka
309
Nisam fizicar, niti imam nekih bitnih dodirnih tacaka sa istom...
Jednostavno bi voleo da dobijem mozda neke odgovore na par pitanja (mozda ce nekima zvucati glupo ili naivno),
ali koliko znam nema glupih pitanja samo glupih odgovora...
Zanima me sta to drzi elektrone, protone, i neutrone u atomu na okupu, zasto su tako cvrsto povezani u sustini sta drzi svu masu na okupu?
Takodje, ako je univerzum bezkonacan (i ako po novijim teorijama ima bezkonacan broj univerzuma) da li to znaci da se moze ici isto tako u bezkonacnost sto se tice strukture atoma, elektrona, pa koliko znam postoji quark, gornji donji, da li postoje manji elementi od toga koliko daleko smo otisli sa time? eto mozda glupa pitanja, nadam se da cu dobiti makar neki odgovor ili ce me neko uputiti malo.

protone i neutrone u jezgru jaka interakcija, a elektrone elktromagnetna interakcija.

Pored ove dve, fizika poznaje još dve:slabu interakciju odgovornu za raspad čestica kao i gravitacionu interakciju.

Što se tiče beskonačnosti, odgovor je zapravo beskonačno komplikovan ;)

ok eto kad nisam pratio u skoli, sad kad me zanima moram sam da trazim sve...
nasao sam nesto na netu pa cu procitati nesto vise o tome, pitanje je koliko cu na svoju ruku sve pohvatati, i skontati, ali hvala u svakom slucaju. ;)
nisam ni mislio da cu dobiti nekakav drugaciji odgovor na tu temu, gledao sam par govora Michia Kake o multiverzumu, vrlo zanimljivo,
ali mi to nekako smesno deluje da uopste pocinjem takve teme, kad ni oni sami jos ne znaju o cemu je rec, jedino intrigantno mi je to da
takve teorije po mom nekom misljenju jako "prkose" religiji i njenim osnovinim idejama...bla bla bla

Nisam fizicar, niti imam nekih bitnih dodirnih tacaka sa istom...
Jednostavno bi voleo da dobijem mozda neke odgovore na par pitanja (mozda ce nekima zvucati glupo ili naivno),
ali koliko znam nema glupih pitanja samo glupih odgovora...
Upravo tako. :ok:

Zanima me sta to drzi elektrone, protone, i neutrone u atomu na okupu, zasto su tako cvrsto povezani u sustini sta drzi svu masu na okupu?
Duže vremena su fizičari razbijali glavu tim istim pitanjem: što to drži protone i neutrone na okupu u jezgru, ako znamo da su su protoni pozitivno orijentisani, pa bi trebalo da se odbijaju.
Odgovor je nađen u jakoj nuklearnoj sili, sili koja je najjača od četiri glavne sile (elektromagnetne, gravitacione, slabe nuklearne i jake nuklearne), ali čije je delovanje ograničeno samo na nivo atoma.
Ova sila nastaje na uštrb mase atomskog jezgra. To znači da je ukupna masa atomskog jezgra "nešto manja" od zbira mase protona i neutrona koji čine to jezgro. To "nešto malo" mase se pretvara u energiju jake nuklearne sile.
Najjednostavnije rečeno, deo mase jezgra se troši kao gorivo na održavanje jezgra na okupu.

Takodje, ako je univerzum bezkonacan (i ako po novijim teorijama ima bezkonacan broj univerzuma) da li to znaci da se moze ici isto tako u bezkonacnost sto se tice strukture atoma, elektrona, pa koliko znam postoji quark, gornji donji, da li postoje manji elementi od toga koliko daleko smo otisli sa time?
Univerzum nije beskonačan, ali neki modeli zaista predviđaju beskonačan broj univerzuma. Sadašnji modeli elemenetarnih čestica ne predviđaju manje čestive od kvarkova i gluona, što je posledica kvanotvanja energije, vremena i prostora u modelima kvantne fizike. Najjednostavnije rečeno, u vrlo, vrlo malim dimenzijama kakve su u domenu subatomskih čestica, sve dolazi u malim "paketićima", koje nazivamo kvantima. Veličina tih paketića nije proizvoljna i određena je prirodnim zakonima. Do sada nije uočeno ništa, kako u teoriji, tako i u praksi što bi nas navelo da pretpostavimo da se veličina paketića može proizvoljno smanjivati.
Kao kada kupuješ mleko - postoje tačno određene veličine paketa.

ok eto kad nisam pratio u skoli, sad kad me zanima moram sam da trazim sve...
To je naprosto sjajno. :D

nisam ni mislio da cu dobiti nekakav drugaciji odgovor na tu temu, gledao sam par govora Michia Kake o multiverzumu, vrlo zanimljivo,
Imaj u vidu da Mičio Kaku i ostali ljudi koji popularišu nauku iznose jednu vrlo uprošćenu priču prilagođenu širokim masama, koja često može da veoma odudara od realnosti.
Na primer, i dan danas se u školi uči Borov planetarni model atoma, po kome elektroni kao planete ili bolje rečeno sateliti kruže oko atoma. Taj model služi za ilustraciju samo jedne osobine atome, među stotinama koje poseduje i sem za tu jednu osobinu je ne samo u potpunosti pogrešan, već mnoge ljude navodi na krajnje pogrešne zaključke.

ali mi to nekako smesno deluje da uopste pocinjem takve teme, kad ni oni sami jos ne znaju o cemu je rec, jedino intrigantno mi je to da
takve teorije po mom nekom misljenju jako "prkose" religiji i njenim osnovinim idejama...bla bla bla
Svašta! Uopšte ne prkose religiji. Religija se bavi kvantnom teleologijom isto koliko se primabalerina bavi kalibrisanjem Gajgerovog brojača i obratno.
Ljudi koji suprotstavljaju nauku i religiju su zatucani vernici: fundamentalisti avramskih religija - judaizma, hrišćanstva, islama i ateizma.

ovaj govor sam inace imao na umu kad sam pominjao micia kaku, i verujem da je to naravno sve "pojednostavljeno"
zaista me je intrigiralo to sto pominje vise univerzuma koji se uvek iznova formiraju, jer sam i ja imao takvu sliku u glavi, to mi dodje nekako ih posmatram kao celije koje se iznova i iznova dele
...ok ako univerzum nije beskonacan, ali se beskonacno siri, sto naravno znaci da u svakom trenutku ima neki "kraj" koji se istog trenutka pomeri, i tako u nedogled?
ja to barem tako kokntam za sada...

evo da prilozim i govor gore pomenutog

ovaj govor sam inace imao na umu kad sam pominjao micia kaku, i verujem da je to naravno sve "pojednostavljeno"
zaista me je intrigiralo to sto pominje vise univerzuma koji se uvek iznova formiraju, jer sam i ja imao takvu sliku u glavi, to mi dodje nekako ih posmatram kao celije koje se iznova i iznova dele
...ok ako univerzum nije beskonacan, ali se beskonacno siri, sto naravno znaci da u svakom trenutku ima neki "kraj" koji se istog trenutka pomeri, i tako u nedogled?
ja to barem tako kokntam za sada...

evo da prilozim i govor gore pomenutog
Gle 'vako... na Zapadu nauka funkcioniše po sistemu sponzorisanja istraživanja, tj. po sistemu: kol'ko pare, tol'ko nauke. Stoga naučnici moraju da izigravaju zabavljače i cirkuzante i animiraju sponzora da odreše kesu. Neki naučnici su u tome uspešniji, kao Mičio Kaku, pa ih puste na TV, dok drugi nisu tako vešti, pa završe tako što prepravljaju stone lampe u UV lampe, sa žicama bez izolacije, kako bi ispitivali fotoelektrična svojstva polimera (stvarni slučaj iz jedne domaće naučno-istraživačke institucije od pre par nedelja).

Da se vratim na priču koju priča Mičio Kaku u emisiji koju si priložio- apsolutno zanemari sve što voditelj priča i pita i sve što je Mičio Kaku rekao u odgovor na voditeljeva pitanja. Ovo se naročito odnosi na pitanja u vezi religije. To su samo šljokice i resice klovnovskog odela i nemaju nikakve veze sa relanošću. Reč je samo o mišljenjima dva obična čoveka željna senzacionalizma i novca i slučaju Mičio Kakua širenja njegovog verskog ubeđenja. To nema veze sa naukom, mada tako može da zvuči prosečnom gledaocu. Reč je o klasičnoj zloupotrebi položaja.

Da se vratimo na realni svet. Svemir se ne širi beskonačno. Svemir se samo širi. U ovom trenutku nismo sigurni da li svemir to širenje ubrzava, usporava ili se širi stalnom stopom. Postoje rezultati posmatranja i teorijski modeli i simulacije za sva tri slučaja.
Ono što pobuđuje najviše zanimanja među narodom su ekstremni slučajevi: ubrzano širenje i ubrzano skupljanje.

U prvom slučaju, usled ubrzanog širenja doći će do toplotne smrti Kosmosa. Šta to znači? Uzmeš malo vode (etanola, dezodoransa) i naprskaš je na kožu. Osetićeš hlađenje na tom delu kože. Zašto? Zato što sa isparavanjem molekuli vode odvode deo toplote sa kože. Slično tome kada sušiš veš, raširićeš ga kako bi se brže osušio. Svakome je jasno da će se ista količina veša brže osušiti ukoliko je razvučena na veću površinu. Isot se dešava i sa svemirom. Kako se više širi tako se više hladi. To hlađenje usled povećanja rastojanja će dovesti do hlađenja prvo makroskopskih objekata, planeta, zvezda, itd., a potom će stići i do atomskog nivoa. Kada se sve ohladi, Kosmos će stati i ostati zamrznut i nepokretan. Kao u bajci o Uspavanoj lepotici, što je zapravo jedan indoevropski mit i eto nama religije, ako baš hoćeš, koja se pokazuje sasvim tačnom i potvrđenom od strane nauke.

U drugom slučaju, slučaju skupljanja, ukupna količina materije u Kosmosu je dovoljna da stvori dovoljno gravitacione sile da se čitav Kosmos skupi u jednu tačku - singularitet. U toj tački prestaju da važe poznati zakoni fizike, vreme stoji, masa je beskonačna i nema svetla... i onda hajd' Jovo nanovo - Veliki prasak i sve ispočetka.

E, sad Multiverzumi... već više od jedne decenije se fizičari poigravaju sa idejom da postoje "bele rupe" - astronomski objekti koji su parnjaci crnim rupama. Kako crne rupe usisavaju svu materiju u sebe, tako bi bele rupe trebalo da generišu materiju. Čak neki modeli pretpostavljaju vezu između dve vrsta rupa, pa tako imamo model po kome sve što se usisa na kraju jedne crne rupe, izađe "sa druge strane", izbaci se iz bele rupe. Onda je tu pitanje broja dimenzija. Ljudi opažaju dve dimenzije istovremeno, vrše operacije u tri dimenzije, a svesni su četiri (tri prostorne i vremena). Međutim, teorijski modeli predviđaju da postoju malo više dimenzija. U presecima tih dimenzija... u stvari, samo ću te zbunuti. :think:

'Ajd' da vidimo šta te zanima od ovog do sada napisanog... idemo lagano. ;)

Gle 'vako... na Zapadu nauka funkcioniše po sistemu sponzorisanja istraživanja, tj. po sistemu: kol'ko pare, tol'ko nauke. Stoga naučnici moraju da izigravaju zabavljače i cirkuzante i animiraju sponzora da odreše kesu. Neki naučnici su u tome uspešniji, kao Mičio Kaku, pa ih puste na TV, dok drugi nisu tako vešti, pa završe tako što prepravljaju stone lampe u UV lampe, sa žicama bez izolacije, kako bi ispitivali fotoelektrična svojstva polimera (stvarni slučaj iz jedne domaće naučno-istraživačke institucije od pre par nedelja).

Da se vratim na priču koju priča Mičio Kaku u emisiji koju si priložio- apsolutno zanemari sve što voditelj priča i pita i sve što je Mičio Kaku rekao u odgovor na voditeljeva pitanja. Ovo se naročito odnosi na pitanja u vezi religije. To su samo šljokice i resice klovnovskog odela i nemaju nikakve veze sa relanošću. Reč je samo o mišljenjima dva obična čoveka željna senzacionalizma i novca i slučaju Mičio Kakua širenja njegovog verskog ubeđenja. To nema veze sa naukom, mada tako može da zvuči prosečnom gledaocu. Reč je o klasičnoj zloupotrebi položaja.
Ako ti je čaša do pola prazna, onda su Kaku i njemu slični samo zabavljači i klovnovi. Ali oni su popularizatori nauke. Naučnici su mahom autistični kad je u pitanju oblast kojom se bave. Niti umeju, niti naročito žele da svoje znanje približe ljudima van branše, verovatno smatrajući to gubljenjem vremena. Dar da se komplikovane teorije izlože na elokventan i zanimljiv način, i uprošćene taman koliko treba, je redak među naučnicima.
Teorija koju Kaku ovde izlaže jeste samo hipoteza bez pouzdanih dokaza, ali s obzirom da nijedna druga teorija na tu temu nema sigurne temelje, ni ova ne može tek tako da se zanemari kao senzacionalistička izmišljotina. Kao što ne mogu da se zanemare ni implikacije savremene kosmologije na teološka pitanja. Da vernici i teolozi nisu toliko potrešeni novim teorijama i saznanjima fizike, fizičare bi krasno bolelo dupe za verske dogme i ''oboženu'' sliku sveta. Ali pošto ljudi žele da znaju, popularizatori nauke su dužni da odgovore, i Kaku je to ovde sasvim lepo uradio.

@Caliburn

o tome sam citao da moze doci ili do hladjenja univerzuma ili do singulariteta, sto je takodje vrlo zanimljivo, i isto me nekako navodi na to da se tako nesto vec moglo dogoditi, i da se takodje uvek iznova desava,
u nekim "vremenskim intervalima"...inace ja nisam shvatio govor Micia kao neko predstvaljanje ili sirenje njegovog verskog ubedjenja, vec iznosenje nekih novih hipoteza, i na simpatican nacin je to povezao sa ideologijom religije, jer naravno religija i nauka su ipak na neki nacin povezani.
a ovo o multiverzumima, mi je sasvim jasno da je za sad samo hipoteza bez nekih opipljivih dokaza, iako lepo zvuci, mada je gotovo nezamislivo da postoji vise univerzuma, kad nam je i ovaj "nas" gotovo neshvatljiv.
jer, i to sto posmatramo neka "desavanja" u dubokom svemiru (ispravite me ako lupim) su stvari koje su se odigrale pre nekoliko stotina miliona godina? jer su neki fenomeni udaljeni i po par desetina ili stotina svetlosnih godina?

Back