Pitanja za iskrene

• Začetnik teme Začetnik teme blaga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

blaga

Početnik
Poruka
32
Čitajući raznolike komentare diskutanata na ovom podforumu, ne mogu a da ne pitam one koji su spremni da daju iskren odgovor:da li ste ikoga ikada uspeli da uverite u svoj stav, svoje gledište u forumskim diskusijama ili ste se još više utvrdili stavu ili veroispovedanju koje zastupate?
Naravno, postoji i treća opcija:da li ste nekoga svojim diskusijama i gledištima "oterali" u suprotan tabor?:think:

da li ste ikoga ikada uspeli da uverite u svoj stav, svoje gledište u forumskim diskusijama ili ste se još više utvrdili stavu ili veroispovedanju koje zastupate?
za forumske diskusije neznam tachno, nije da mi se pohvale ako promene mishljenje, za sada mi se samo jedna osoba pohvalila da je napustila ateizam.
a shto se tiche diskusija "uzhivo", dve osobe koje su napustile ateizam. za sada x)

izvinjavam se, al za ne-profesionalne debate, ovo je veliki uspeh B)

Čitajući raznolike komentare diskutanata na ovom podforumu, ne mogu a da ne pitam one koji su spremni da daju iskren odgovor:da li ste ikoga ikada uspeli da uverite u svoj stav, svoje gledište u forumskim diskusijama ili ste se još više utvrdili stavu ili veroispovedanju koje zastupate?
Naravno, postoji i treća opcija:da li ste nekoga svojim diskusijama i gledištima "oterali" u suprotan tabor?:think:

Ne razumem zašto samo ove tri opcije... takav je koncept, kao de smo ovde da bi nametali stav, nametali sebe, ili pronalazili sebe.
Jel ti palo na pamet da sam ovde da bi spamovala i zayebavala fanatike? Ili oni mene, nebitno?

Najcrnje je što svi misle da je samo njihov stav ispravan. 90% su kolerici, na obe strane... ovde flegma ne može da opstane.
Ja sam od agnostika evoluirala u ateistu. Čitajući šta pojedini vernici pišu i na koji način razmišljaju, mogu samo da utvrim svoju neveru i da je utvrđujem iz dana u dan. I u rl, samo se osvrneš oko sebe i skontaš da boga nema... nevezano za biblijske nebuloze.
Prvi odgovor je bio iz srca, ovaj iz glave. :lol:

kapiram da bi neko bio nepomerivo čvrst u svom stavu, njega ne bi ništa provociralo.
ovde međutim, vidim mnogo vernika koji se ubiše da odbrane biblijske priče, kao da ih neko (ili nešto?) tera i svako pitanje doživljavaju kao provokaciju.

možda bi im bilo dosadno da razgovaraju sa istomišljenicima, možda su u svojim verovanjima toliko različiti da im je vera kao vera odavno izgubila smisao i od nje ne ostalo samo još kozersko prepucavanje ko barata sa više citata, ko je skapirao više metafora, isl.

s druge strane, ateisti su u boljem poližaju jer ne moraju ništa da dokazuju. Njihovo je da pitaju i zapitkuju kolko im je volja, jer nemaju nikakvu veru koju bi trebali da objasne.

Gordost je smrtni greh.

to bi onda znachilo da te treba banovati.

Kada postaneš modarator, banuj me, ako imaš za šta... ovako neargumentovano, možeš samo da pištiš.

ja sam flegmatik. samo shto nisam mentalno lenj.

Ti si sujetan. Egoista, koji ne prihvata tuđe i koji nikada neće priznati da nije u pravu.

pa kad nerazmishljash (dovoljno).

Kada potpuno atrofiram, znaću da sam pravi vernik.

Gordost je smrtni greh.
u hrishcjanstvu. a ja sam filosofski teista, hvala lepo.

Ti si sujetan. Egoista, koji ne prihvata tuđe i koji nikada neće priznati da nije u pravu.
aham. ali sve to sa pravom. B)

Kada potpuno atrofiram, znaću da sam pravi vernik.
zapravo, jedino teizam mozhe da objasni sam koncept razmishljanja. da je ateizam tachan, nikako ne bi mogli da postoje entiteti koji imaju slobodnu volju, tj. mogucjnost da razmishljaju.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14640448&postcount=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_reason#The_argument

u hrishcjanstvu. a ja sam filosofski teista, hvala lepo.

Što bi značilo... šta?
Izgovor, opravdanje, rupa u "zakonu"?

aham. ali sve to sa pravom. B)

Ne vredi da negiram... :lol:

zapravo, jedino teizam mozhe da objasni sam koncept razmishljanja. da je ateizam tachan, nikako ne bi mogli da postoje entiteti koji imaju slobodnu volju, tj. mogucjnost da razmishljaju.
http://forum.krstarica.com/showpost....48&postcount=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Argumen...n#The_argument

Ateizam ne negira nematerijalno, ateizam je neverovanje u boga, ne neverovanje u sve što nema fizičku formu.
Koncept je prilagođen svrsi.

Što bi značilo... šta?
Izgovor, opravdanje, rupa u "zakonu"?
to je religija.

Ateizam ne negira nematerijalno
da, negira, prostim logichkim zakljuchivanjem. potpuno je neracionalno da neko neveruje u boga a veruje u postojanje dushe i zagrobnog zhivota (jer za oba postoji isto dokaza, tako da treba ili oba prihvatiti, ili oba odbaciti, a ne birati i tako ispasti nedosledan).

to je religija.

da, negira, prostim logichkim zakljuchivanjem. potpuno je neracionalno da neko neveruje u boga a veruje u postojanje dushe i zagrobnog zhivota (jer za oba postoji isto dokaza, tako da treba ili oba prihvatiti, ili oba odbaciti, a ne birati i tako ispasti nedosledan).

Slažem se.

Ne verujem ni u boga, niti u dušu ni u zagrobni život, to je već sujeverje. Meni je sasvim racionalno i prihvatljivo da ne verujem, ako dokaza nema. Ti kažeš da ima, ako ima, uputi me. Vera se ne zasniva na dokazima i logici.
Opipljivih dokaza ako ima, ne logičkih zaključaka.

logično ne znači nužno i tačno.
Svaki sistem može da ima svoju logiku koja ga zatvara.

Indukcija
(nemac je ubio čoveka. Nemac je zločinac. Nemac je deo nemačkog naroda, nemački narod je zločinački itd..)

Dedukcija
sve su žene qrve, moja majka je takođe qrva.

Uvek ponovo i nanovo uverim sebe kad napisem neki 'pametni' komentar :D

Y:
Ovo je više generalizacija, ali se u suštini slažem. :lol:

ovo pominjem jer mnogi tvrde kako veruju da je biblija verodostojna božija reč, jer im je sve "logično".

pitah i onog baticu šta misli o tarabićima, tj - ima li prostora da i njihovo pisanje shvatimo kao božju reč, jer su se kažu, neka proročanstva obistinila..

ili recimo nostradamusa

Ne verujem ni u boga, niti u dušu ni u zagrobni život, to je već sujeverje. Meni je sasvim racionalno i prihvatljivo da ne verujem, ako dokaza nema.
samim tim nemozhesh da verujesh da postoji slobodna volja, tj. mogucjnost razmishljanja. samim tim nemozhesh da verujesh da ti razmishljash. (chistom logikom od ateizma lako se dodje do ovog absurda)
prochitaj i probaj da razumesh:
http://en.wikipedia.org/wiki/Argumen...n#The_argument

Back