Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

:-D 73 и теби Вуче. Наравно да ти је познат знак.
Од завиршетка бомбардовања нисам користио станице. Сломило ме беспомоћно гледање и узалудно извештавање а нарочитао кад је војска смањила за 2/3 број оборених НАТО летилица.:sad::confused:Ваљда су морали.
Ето после толико година (а као да је јуче било) покушавам да евоцирам успомене на младе дане па сам почео од фотографије. Ваљда ће и станице дочекати да их извучем из прашине и подигнем антене.

Кажу ''трећа срећа''.

Је ли неки власник испробао ово http://chdk.wikia.com/wiki/Downloads

Uradio sam to na mom Canon S3 i stoji i dalje. ;) Pošto si čitao o tome, znaš šta dobijaš. Meni je interasantan bio RAW i zbog toga sam i ubacio taj hakeraj. Kada se odlučim da škljocam u RAW (tačnije CRW) formatu, aparat pored toga pravi i klasičnu jpg sliku. Uglavnom, obradom tog formata, dobio dosta bolju sliku od tog paralenog JPG-a ili sam ja preterao. :) Mislim da vredi ali ga ne koristim stalno jer je upisivanje te slike malo duže nego inače a o rafalu neću ni da pričam.

@YT1RDI pozdrav kolega!
Dobrodosao na fotografiju, puno ti lepih fotki zelim!
73​

73 па се можда у догледно време и чујемо само да обришем прашину и обновим дозволе.:)
Инече ја сам у фотографији већ 35 год. (почев од Смене 8 и Упа 4М повећавајућег...) само сам задњих година посустао због гадне болести зване ''паранемија''.:cry:

Е супер.:D А јеси ли пробао, обзиром да С3 има велики зум, зумирање у току видео записа? Колико сам разумео из текста требало би да може да се користи оптичко зумирање?:confused:

Po defaultu, digitalni zum mi je isključen. U takvom režimu, prilikom snimanja videa, imam jednu skalu zuma. Po uključenju i digitalnog zuma, ta skala se proširuje sa jasnom podelom između tih polja. Da, mislim da rade i optički i digitalni. Nisam precizan u odgovoru jer se nisam nešto ni zanimao za njegov video. Samo sam ga isprobao jednom.

73 па се можда у догледно време и чујемо само да обришем прашину и обновим дозволе...
...задњих година посустао због гадне болести зване ''паранемија''

...zelim ti da se ponovo pustis u etar medjutim mene tamo nema jos od 2000...sta da se radi...izgleda da patimo od iste bolesti :)
73

da li je neko imao prilike da koristi sigmu sd14.. ?
nashao sam je na jednom domacjem sajtu za smeshtinh 500 evra sa 17-70 ili 600 sa onim bolesnim 17-50 2.8 ex ...
kazhu da je na akciji.... ja vecj chekam od prijatelja d2x i nisam zainteresovan u ovom trenutku ali ne bih zhalio novce da ga uzmem kao drugo telo (ima rated shutter 100,000) chak bi se i uzajmio ako su kritike povoljne...
chinjenica je da njegovih 14mp u stvari proizvode 4mp slike kvaliteta i detaljnosti fotoaparata klase 30d ili d200...(foveon senzor je drugachiji od cmos-a i ccd-a) ne znam koliko su ovakve tvrdnje tachbe jer nisam imao prilike da pricham sa bilo kim ko je imao isqstva sa pomenutim telom.... pa eto da pitam vas
ZDRAVLJE VAM I SRECJA!!

Lepa tema. Bravo Piaf. :D

1. prvo što mi je bitno kod ocenjivanja je da li je fotografija na mene ostavila neki utisak. Bilo da je proizvela pozitivnu ili negativnu emociju. Bitna mi je atmosfera koja je predstvaljena na fotografiji.

2. druga stvar meni veeeoooooma bitna je kompozicija. Može fotografija da bude perfektna tehnički. Ako nema dobru kompoziciju kod mene neće proći.

3. treća stvar koje su mi bitne su tehnička preciznost i obrada

Lično, bitno mi je da mi neko fotografijom predstavi način na koji je on nešto video (događaj, scenu, prizor...). Interesantno mi je npr. kada se skupe ljudi na zajedničkom fotosešnu pa se na kraju vidi kako je ko video istu stvar. :D
Ovo bi ujedno bio i odgovor na pitanje šta je 'misija' jednog fotografa. :D

Što se tiče ovoga kako se ovde ocenjuje, primećujem da ljudi u velikoj meri ocenjuju ono šta je na fotografiji a ne samu fotografiju.

bug.gif

kupila sam ga!!!

Evo mi ga u ruci!!!
:D
:D

Celog dana fotkam najvece budalastine...
A720is, vi ste krivi za izbor, da znate!!!
:)

Hvala vam!!
Bravo Zvezdanka! Odličan izbor. :D
A sad da nam se pridružiš da vidimo kako novo čedo radi. :D

+ očekujemo te i na takmičarskim temama. :D

p.s. pre postavljanja fotografija pročitaj lepljivu 'pravila' da ti olakša postovanje ovde. ;)

bug.gif

"For me photography is meditation, to be aware of world around us and in very little details. But it's not enough just to see the surface, you have to go and see deeper. And when you look deeper, magic happens- things, places and people don't look ordinary any more. If you catch the soul, then you have art, if you don't, you have nothing, doesn't matter how good you are in photoshop and how much you paid for your camera!"

Iz mog flick profila. :-)
Elem, postoje onako uprosceno receno za mene dve tipa ljudi koji se bave fotografijom. Fotografi fotografi i fotografi umetnici. Ako treba da objasnjavam dalje, hocu, samo me trenutno mrzi. :lol:
Ista tema mi je danas pala na pamet, al' rekoh ne mogu vise da pametujem i posto su stvarno ukusi razliciti do mere da mene to stvarno fascinira, mislim da nije ni bitno sta kao pojedinac mislim, to je samo meni bitno na kraju krajeva. :-)

1. Dobra fotografija je za mene fotografija na koja je kvalitetna, ima dobre boje. Naravno ako je na nekoj temi, onda treba da odgovara temi.

2. Fotograf, koji ne ide negde da nešto forografiše, već samo fotografiše slobodnom voljom ono što mu se svidi, nema misiju. Ja recimo kada vidim nešto lepo, a aparat je uz mene, onda to probam da uhvatim. Ali zato fotografi npr. Dulle koji idu da uslikaju baš kako je protekao neki važan sastanak, ručak, slava, božić itd. imaju taj zadatak, da to uslikaju!;):)

3. :?::?::?::?::?:

Back