Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Kad fotka izgori, onda ne mozes mnogo toga da popravis. Tako da verzija koju si postavila na "samo fotke" je max manje vise. Ne znam sta si radila, ali preko namestanja "curves" ili "exposure" dobija se manje vise ista stvar. Izbegavaj blic.
Sto se tice ove druge, sredjen curves, malo kontrast i malo poostravanja (ides na filter, pa sharpen- klizaci namesteni na: amount 55, radius 1.6, trashold na 0). Mada ja sta god da namestam nema neko pravilo, klizace namestam prema svom oku, kako se njemu svidja. Jel' znas da sredjujes "curves"? Levelse skoro nikad ne namestam.
Znaci ovde nisam primenila metod visokog kontrasta, jer nema potrebe, mozda bi bilo bolje da fotkas u boji, pa onda da prebacujes, licno mi se cini da su mogucnosti vece onda. :-)

varijanta02of8.jpg

Znaci ovo je onako na brzinu.

Ako ne znas curves i levels da namestas, to ti je osnovno, onda da pisemo o tome. :-)

Evo sad mene da vam zamrsim racune :)
Ocu da kupim fotoap. e sad koji da li canon ,nikon ili olympus
Slabo se razumem u podesavanja cuo sam da olypmus i nikon daju 2 god. garancije a kod nas se forsira canon koji ima godinu dana garancije
Meni treba da mogu da slikam svoju cerku i da ima neki vek (duzi) trajanja-ne mora imati 8 Mpix niti veliku rezoluciju samo da slika ima solidnu izostrenost(boje ,da ne muti)
Pa ako neko ima neko duze iskustvo sa nekim aparatom bio bih zahvalan na savetu

...samo da dodam jedu stvar-u knjizio RAWu i njegovoj obradi navodi se da je bolje blago preexponirana fotografija nego podexponirana,jer digitalna fotografija dodeljuje veci broj pixela svetlim nego tamnim podruchjima...jer ACR sa nejegovim alatkama da povrati od 1/4 dela do celog f stopa koji "izgore"..dok se kod izvachenja detalja iz tamnih podruchja pojavljuje shum...ja sam iskreno ranije bio ubedjen u suprotno,da je bolja blago-podexponirana fotka ali eto Ti ga sad...
A shto se tiche alatki Curves,levels to jesu osnovne i ultra-korisnbe alatke,ali ih treba jaaok oprezno upotrebljavati...Isto i navedeni Shadows/higlights...a selective colors je isto mocna alatka, gde imate potpunu kontrolu nad svakom bojo,bez uticaja na ostale-ona ako chachkate crvenu boju koriguje crvenu samo tamo gde ista postoji,a dok kod chanel mixera pojachash crvenu-dodao si je svuda...

Ajde da pojednostavimo prichu-ako hocesh DSLR onda treba gledati ne samo taj aparat koji u startu kupish,vec razmishljati na duze staze-koji je spektar/kakvih objektiva za njega i dodatne opreme,kakav je servis,koliko su odredjeni brendiovi skloni ili ne kvarovima/bagovima(pre modeli ne brendovi i bolje recheno ne kvarovima,vec,hm boljkama...?mashenje fokusa,podeksponiranje,itd itd)...Olympus kao olympus ima par OK DSLRova chaki dva odlichna kit-objektiva ali preko toga pricha postaje zaguljena-objektivi skupi(generalno),podrshka-shto se tiche servisiranja tj.rez.delova i sl,iskreno ne znam...itd.itd...treba gledati malo dalje i znati proceniti shta Ti vishe znachi-ja recimo za 2 godine korishcenja D70s-a sa 18-70tkom i od skora 50 1.8 prime-a,sam skontao da meni samo josh fali SB-800(vrh bliceva) i 80-200 2.8AF D teleobjektiv,jel'te...sve preko toga bi bilo chist hir jer ovo ce meni da extra radi posao e sad lepo je imati i dobar macro,pa VR,pa ultra-shiroki objektiv pa zaptiven/neunishtiv aparat ali...ali!!
...Dule necu ja sad da Ti prosipam pamet ali kad/ako reshish za DSLR imash moju punu podrshku shto se tiche diskusije na tu temu,ono shto znam drage voklje cu Ti natenane objasniti a ono shto ne znam,naci ce se neko i pametniji i od mene...uh al ga oduzih ajte laku noc narode...

.. evo, otprilike, mojih razloga- zašto Olimpussy:
- malih gabarita: 136x 92x 68( ako treba negde da se prošvercuje);
- male težine: 500 grama telo( sa baterijom i širokim objektivom 850);
- stabilizacija u telu;
- redukcija prašine;
- solidna brzina- 3x Raw+ Jpeg/ sec do 6( sa standard karticom, sa bržom 8 i preko...), sa brzom Jpeg 3/sec do pune kartice
- dva objektiva, solidnog kvaliteta;
- jako dobra redukcija šuma..
... ne znam šta bih još mogao da dodam.. to bi, otprilike, bilo to..
.. ne dopada mi se odnos 4: 3 i što su narokali 10 mega na mali senzor, bilo bi bolje da su ostali na 8...

Predlog za Xiu a i za ostale-buduci da ima dosta ljudi koji se su chesto u nedoumici,shta kupiti,i kakav je ovaj ili onaj aparat,da otvorimoa posebno temu gde ce se iznositi konkretna iskustva...znachi bolja organizacija-kao sa fotkama,brze ih nadjem na HDDU sad kad ima mnogi pod-direkjtorijuma koji poblize o tvrsti fotke,tako bi recimo otvorio temu posebno za tzv.semi-pro klasu i DSLR a posebno za komp[akte...jer ako na temi koja ima,vishe strana neko ko trazi kompakta a naidje na 70 % o DSLRu,koji ga ne zanima,teze ce naci...
Znachi DSLR-1.Brendovi>pa nabrojimo Nikon,Canon,Oly,nebitno pa od svkog branda predstavnike,pa za svaki model kjel imao neko iskustva a ako ne, lichno mishlejnje argumentovano...ova ideja je josh sirova ali bi mogli da je razradimo ako admini misle da vredi i drugi imaju zelju,tj.potrebu...?znachi sve ideje tj.sugestije su dobrodshle;-)

Ghost, imamo mali problem sa tim. To će biti mnogo tema da bi sve bile lepljive. A lepljivih već imamo ohoooho. A ako ne budu bile lepljive, i vremenom budu malo posećene, spašće na drugu, treću stranu. Onda će doći nekog za neki aparat i pitanje će postaviti ovde. (što i jeste bila prvobitna zamisao).
Ne znam, možda si i u pravu, možda treba više tema. Šta misle ostali?

bug.gif

kako god u principu,ja to njavishe iz namere dda se drugoima olaksha ja takvih dilema ugl.nemam ja uvek suzim sebi izbor maximalno i znam shta hocu...nego se tema raspline ako diskusija krene u pravcu 400 D ili D80 ili D300 i taman se zakuva a onda neko uleti sapitanjem"aparat do 150-200 evra"-pazite nije prozivka i ne zameram samo se malo teze snaci u temi...chini mi se...a razumem i ceo problem oko sticky tema ali sad nemam bahs ideju kad se odmorim malkice,i skontam neshto,chucemo se...pozdrav svima

Back