Pitanja na kojima gubite posao

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.627
Kad dobijete usmeno ili jos gore pismeno pitanja tipa

-Da li mislite da su ljudi u sustini moralni ili ne?

-Da li mislite da saosecanje utice na vasu odluku?

-Da li mislite da ste nekad preemotivni?

I ima jos milion pitanja gde je ocigledno da pravi odgovor treba biti tupavi neemotivni sebicnjak sa stabilnom nirvanom...

Uzmimo samo prvo pitanje...tu cak covek ne zna ni sta da odgovori...
Jer moral znaci drustveni dogovor, ljudi prate kao mediokriteti drustveni dogovor, a i oni koji nisu mediokriteti prate drustveni dogovor, cim su socijalna bica...
Moze da se mislim Moral, tj svevremenski moral, tj nesto sto nije vezano za danasnje drustvo nego ono idealizacija za sva vremena...ali tu pomislis ko jos razmislja i deli Moral i moral a da nije teski i jaki filozof...tako ostaje da je neki laik pomesao pojmove i napravio pitanja koje moras da tumacis po njegovom umu i znacenju..

Meni se desavalo kao inzenjeru i posebne inzenjerske zamka pitalice...
-da li cesto pravite nove alate i resavate probleme prirucnim sredstvima?
Ovo je Srbija i ko god je radio privatno uvek UVEK je dobijao situaciju gde nesto nema i mora da se snalazi, uz komandu snadji se.
E sad to u Srbiji zna da pretera, tj ima mnogo privatnika koji ocekuju stvarno zamorne aktivnosti od svog zaposlenog da ti se ogadi silni fusheraj koji cinis i kako se snalazis...
I kad ti je takvo pitanje kod testa za posao imas dve varijante da zamislis....ovo je jos jedan od onih kretena koji ne znaju da vode posao nego hoce da eksploatisu radnike i strucnjake kao da su budale da bi dokazali da su oni pametniji a zatezu sa parama svuda i na svakom mestu...
Ili pomislis jaoj ja sam sad u Francuskoj ili sam usred Minhena i ovaj me testira da li sam kreativan prilikom resavanja problema...tj da li cu problem nedostatka federa da resim sa tri gumice...

Poslodavci uljuljkani u svoju HR psihologiju misle da je zabavno da selektuju ljude po sablonima a da posle nisu zadovoljni rezultatima izabranih ljudi..
Masovna je kuknjava da nema kvalitetnih radnika nego samo velikih radnika...tj da se poslovanje isplati velikim trudom i velikom satnicom koje izvuku iz radnika a ne kvalitetom radnika..

To stvara naknadni problem koji potice od testiranja...predrasudu prema radniku koji jeste kvalitetan da je po vrednosti samo onaj koji ne razocarava za tu cenu rada...
Tj sve postaje igra asertivnosti tj ucene i nadjahavanja...
Nasi ljudi ne shvataju da taj proces ucene i nadjahavanja ma koliko donosio smanjenju cene rada, a donosi to , donosi i nemotivisanost radnika za ista vise od prosecnog ucinka...
Cak stavise, radnik je motivisan da ni u ludilu ne pokaze svoje sposobnosti koje su preko nekog uprosecenog ucinka u okruzenju...

Back