Pitanja i odgovori

Zadnjih pet sest dana mucim se sa menjacem jedno prvih minut kad krenem. Bas bude tvrd i tesko prebacujem u brzine posebno u trecu. E kad se malo provozam ono se vrati kako je bilo. Drug mi rece da kad ga upalim jedno minut u mestu verglam dok se da kazem razradi sto pomogne ali opet nije mi jasno otkud sad ovakvo ponasanje menjaca. Da ne fali ulja?

Zadnjih pet sest dana mucim se sa menjacem jedno prvih minut kad krenem. Bas bude tvrd i tesko prebacujem u brzine posebno u trecu. E kad se malo provozam ono se vrati kako je bilo. Drug mi rece da kad ga upalim jedno minut u mestu verglam dok se da kazem razradi sto pomogne ali opet nije mi jasno otkud sad ovakvo ponasanje menjaca. Da ne fali ulja?
Hoce da se stegne ulje ako je zahladnelo, ja sam drzao auto jedno vreme napolju ali bili jaci mrazevi tada posle sam prebacio u garazu i nema nikakvih problema a i planiram ulje da zamenim kad tad., svakako proveri nivo ulja u menjacu, posebno na semeringu vidi da negde ne curi mozda.

Sad nije hladno toliko pa da se stegnu tj.zalede sajle, to hoce kad naviskava od kise ili snega pa zalede i nemoj na silu nista posebno oko menjaca e da i proveri da li su sajle u dobrom stanju i da li su dobro dotegnute, vidim na ovoj grupi sto pratim na fejsu jednom pukla sajla.

Zameni ulje pomaže a nije ni skupo ide oko 2l

Drustvo, znam da mogu da osjetim po radu motora, moj bezninac napr na 2000 obrtaja trazi prenos iz druge u trecu, a napr u cetvrtoj mogu i do 2500 kad pocne da "trazi" petu.
Ali da li je to ispravno, na koliko je obrtaja dobro za samu masinu da se promeni brzina?
I jos jedno pitanje, danas sam se spustala sa brda gde su krivine, e sad zbog velikog spusta auto se zaleti i trazi vecu brzinu, ja ga presaltam u 4 jer tad najlepse "klizi", (nema saobracaja zato mogu tako brzo da vozim nizbrdo), ali nisam znala kako da se adekvatno ponasam kad naidju krivine, ja sam smanjivala brzinu pa u trecu, ali obrtaji su mi padali u tim momentima ispod 1, onda cim predjem krivinu prebacam u 4 i tako naizmenicno. Da li radim pravilno? Jel pravilnije tako smanjiti brzinu ili ostaviti u 4 uz blago kocenje? Uopste kako se najbolje odnositi prema masini pri velikom spustu sa krivinama? Hvalaaa

Imaš nacrtano na brzinomeru klasičnog cajgera kada je min za promenu brzine 4 i 5 brzina kao dve crtice u drugoj boji verujem da c3 ima neki znakić koji se pojavi?

Nizbrdo voziš četvrtom i ako hoćeš da usporiš motorom zavisi od brzine ali ne sme da ti se diže brvobrtaja preko 3000 pa dodatno kočiš da bude ispod.

Ako ti padaju obrtaji ispod 1000 to je ler znači sporo šaltaš 😁

Nisu mi obrtaji u cetvrtoj isli preko 3000, naprotiv 2500 maksimum i onda kocim blago. Znaci kad dodjem na te krivine ja mogu u cetvtroj da kocim ili saltam u trecu dok ne izadjem iz krivine? 1500 su minimalni obrtaji u svakoj brzini? Volim da znam pravilno ove stvari a ne samo da vozim pa kako god.
Nisam primetila da c3 ima neki znak za promenu brzina.

Back