Pitajte u vezi zdravlja

Javljao sam se pre par dana u vezi mesanca muzijaka starog 13 god.U poslednjh mesec dana je znatno izgubio na kilazi iako redovno uzima hranu,pije vise vode nego uobicajno pre par dana je pao, poceo je da izbacuje neku zutozelenu sluz nakon cega je potpuno malaksao lokalni veterinar nam je rekao da ce uginuti koliko jos tog dana mada nije ni sam mogao da precizira od cega. Nagadjao je da je canceg u metastazi, srce i sl.Nakon toga smo pozvali drugog veterinara koji mu je dao streptomicin,penicilin, kalcijum i cini mi se jos jednu injekciju terapiju je davao tri dana.Pas nije uginuo mada je i dalje poprilicno malaksao uzima hranu vodu nesto manje ali sada se javio problem da ne moze uvece da spava seta po sobi i nemoze sto bi se reklo da se skrasi na jedno mesto nesto ga stalno nadrazuje i tera da povraca ali je sada to skoro samo voda koja je tek malo obojena zeleno u stolici nema krvi i ide redovno na nuzdu mokraca mu je vidno zuta koliko sam mogao videti.Voleo bi da znam da li je mom psu stvarno dosao kraj pa ga mi na neki nacin odrzavamo samo lekovima,moze li uzrok njegovom povracanju biti zuc ili sl.Kao sto rekoh i ranije zivim na selu pa nemamo bas veterinare koji umeju sa kucnim ljubimcima a mislim da bi njegov prevoz u neki veci centar bio poprilicno traumatican po njega .Ima li nesto sto bi mogao uciniti za njega,postoji li neka terapija koja mu se moze prepisati na osnovu ovoga navedenog.Hvala....

joj bre,

mnogo mi je tesko sada ovako da ti kazem svoje misljenje
pas je star, tu ima strasno mnogo stvari koje bi trebalo razjasniti...
to sto ne moze da nadje mesto, sto je uznemit=ren, moze da ukazuje i na neke "centralne" simptome (tako izgleda pas koji ima neuroloske smetnje)... ako je pocetak uremije (ako bubrezi otkazuju..onda je ceo organizam zatrovan materijama koje se ne izlucuju mokracom..najprostije receno) pa i to povracanje, malaksalost i boja stolice, mokrace...pa i centralni poremecaji.

drugo ta zuta mokraca moze da ukazuje na promenjenu jetru....(bilirubin)
bilo bi zaista neozbiljno da ti dajem neke detaljnije procene na ovaj nacin...
pas je ocigledno u ozbiljnoj krizi...
bojim se da je prognoza sumnjiva!

Ako ti nije mnogo daleko mesto koje ima dobrog veta, ti ga obavezno
odvedi, ili dovezi veta kući, jbg nađi nekog ko hoće da se iscima, moja
veterinarka to radi kad' ima vremena, a često i posle posla ide u razne
ture. Nekad stvarno treba mnogo truda da bi se pomoglo ljubimcu, ali
ni jedna cena nije previsoka.

Burberry, обавезно пса код вета или вета код пса! Да не буде после касно. Ја бих га возила, макар било трауматично, али ће му помоћи то што ће бити у рукама ветеринара. Јеси ли много далеко од Београда? Ако ниси, да ти дам тел. мог пријатеља који иде по терену.

potpisao kapitulaciju :(

nek si ziv i zdrav, i tebi doslo vreme da se reproduktivno izrazis i ispunis svoj civilizacijski zadatak!

imas fore da odmaras mesec dva...posle ja idem da se udam za svog muza posle mnogo meseci...a ti se vrci ovamo :))))
Srdjane, nadam se da to sto mi nisi odgovorio na pozdrav kada sam dosla na forum, ne znaci da ti smetam sto sam ti preuzela trecu smenu!
namera je zaista dobra....

Nek ti je srecno u braku, puno ljubavi i strasti...
ne zaboravi da je zivot sa veterinarom mnogo tezak, pa joj progledaj ponekad kriz prste kad namraci obrve :)

imala sam i ja slicnu situaciju sa mijim bivsim macorom...bilo je isto negde oko 6 meseca..ali mi je vet rekao da ne dolazim...ne secam se sta je rekao zbog cega je to..njemu je zaista proslo..ali ipak nemoj se oslanjati na moj slucaj..svaka maca je za sebe..pozovi veterinara i konsultuj se sa njim...

Imam macu od nekih 7 meseci i pre par meseci je pocela da balavi-curi joj vodica iz usta.
Imala sam macke i pre nje ali ni jednoj se to nije javljalo.
Da li treba da je odvedem kod veterinara ili je u pitanju normalna stvar?

pojacana salivacija moze da bude posledica nekih promena u zeludcu, promena u ustima, ili na samoj pljuvacnoj zlezdi. Kazes da je pocelo pre par meseci???
Mislim da bi trebalo da odvedes macu kod veterinara da se iskljuci nesto od svega toga.
Moze da bude i posledica alergije, mada je to retkost (imala sam slucaj, ali smo dugo tragali za uzrokom). Par meseci? Koliko balavi (mokra joj je brada ili curi ) da li citavog dana ili samo povremeno, cime je hranis, da li ima kontakt sa nekim hemikalijama...sve su to pitanja koja ce ti mozda postaviti veterinar.

Obrati paznju na kolicinu vode koju pije, na to koliko mokri...i sa ovim odgovorima je povedi do veta.

Desilo mi se nesto uzasno. Mali tibetanski spanijel je prekjuce nesrecnim slucajem ostao bez oka - napao ga je vucjak i ocjak je zavrsio u oku :(.

Veterinar mu je to "sredio" tako sto je potpuno zatvorio levu ocnu duplju i sada se jadnicak oporavlja od toga. Da li postoji nacin da mu se kao coveku ugradi bar vestacko oko?

Svestan sam da on svog gubitka nije svestan i danas se vec ponasao najnormalnije, igrao se i vse to ali me srce boli kada ga vidim takvog.

Desilo mi se nesto uzasno. Mali tibetanski spanijel je prekjuce nesrecnim slucajem ostao bez oka - napao ga je vucjak i ocjak je zavrsio u oku :(.

Veterinar mu je to "sredio" tako sto je potpuno zatvorio levu ocnu duplju i sada se jadnicak oporavlja od toga. Da li postoji nacin da mu se kao coveku ugradi bar vestacko oko?

Svestan sam da on svog gubitka nije svestan i danas se vec ponasao najnormalnije, igrao se i vse to ali me srce boli kada ga vidim takvog.

na zalost, ne!
moguce je da negde u inostranstvu moze da se ugradi neka silikonska proteza koja bi samo popunila duplju i preko toga bila usivena (zatvoreni kapci se usivaju)...kao sto je sada .
Moram da ti kazem, strasno je, i znam da patis zbog malise, ali on sa tim nedostatkom moze da zivi sasvim normalno. A i ti ces se navici na to!
Imala sam nekoliko pacijenata koji su tako stradali.... nije u zivotnoj opasnosti, moglo je i to da se dogodi!
Mnogo mi je zao!

Hvala na podrsci i na brzom odgovoru!

Jos mi je gore kada ga prosetam sto me svi gledaju kao da setam vanzemaljca - bilo je i pitanja zasto ga ne uspavam (dobro da su ostali zivi jer je taj psic tako dobar i srcan da bih ja dao za njega desnu ruku, sta da pricam kada je dok se budio iz anestezije pokusavao da laje na svakoga ko je usao u stan) a najgluplje je kako se to dogodilo - povredila ga je zebnka vucjaka sa kojom je on inace prijatelj i sa kojom se igra stalno, pored koje je jedne noci pobegao da spava. Ali sta je - tu je. Ja sam srecan sto je vec danas on pokazao da je onaj isti stari pas, igra se, dolazi da se mazi jednom reci - ponasa se potpuno normalno.

Interesuje me koliko je ovo cest slucaj kod tih "buljavih" rasa?

Znam da su im oci veoma nezne tako a veterinar koji ga je operisao mi kaze da je imao vec iste slucajeve. Zao mi ga je i sto je relatovno mlad (5 godina) i sto ce morati da zivi takav.

A zao mi je i mene - vec je dovoljno razmazen a posle ovoga ce biti jos veci razmazenko, sada definitivno nemam srca da viknem na njega.

Danas sam dobio psa i to mi je prvi pas,ali ima buve pa me zanima da li sme da se koristi neki prasak protiv buva ili frontline s obzirom da on ima tek mesec i koji dan i da li sme da se kupa?Za jelo sam mu danas dao mleka sa malo hleba jer ga je prosli vlasnik tako pre hranio pa me zanima da li da nastavim tako ili da mu dajem nesto drugo i sta?

Danas sam dobio psa i to mi je prvi pas,ali ima buve pa me zanima da li sme da se koristi neki prasak protiv buva ili frontline s obzirom da on ima tek mesec i koji dan i da li sme da se kupa?Za jelo sam mu danas dao mleka sa malo hleba jer ga je prosli vlasnik tako pre hranio pa me zanima da li da nastavim tako ili da mu dajem nesto drugo i sta?

Mozes da uzmes ampulu Neostomosana i rastopiti je u 5 l vode i u njoj okupati kucu, samo pazi da mu ne udje u oci. posle samo dobro isperes i gotovo. Frontline mu kasnije stavi kad ga ocistis, ali ne smeta ni ovako posto ce buve da uginu na njemu i otpadnu. Pozdrav

Као прво, имаш тему "Буве, крпељи и остала гамад", па прочитај. Као друго, мислим да је куца сувише мала да се купа Неостомосаном, мораш да видиш шта је погодно за тај узраст. Неостомосаном можеш да напрскаш кућу (ако је куца унутра) да се не запате буве. Има прашак за буве, али није се показао нешто ефективним. Знам да постоји Фронтлајн шампон против бува, можеш да питаш, а после да почнеш и ампулу да користиш.

Што се тиче хране, нема потребе да наставиш тако да га храниш, уосталом, хлеб и млеко није довољно квалитетна храна за раст самог штенета. Такође имамо тему "Гранулирана или кувана храна", ту има доста објашњења. Храна мора бити избалансирана и разноврсна, а по потреби и додавати одређене витаминске препарате, типа Кафортан и остало.

Pitanje....
Ja sam na putu.Moj pas je sa mamom. Bobtail. Pre neki dan je pao, kaze mi mama...u jedan kanal koji imamo pored dvorista...U stvari to je sazidano jer je predvidjeno za neku reku...koja se, kada ima puno kise, tu sliva...Zasto ovo pricam.....U kanalu sada nema vode i on je dubok oko 2/ 2.5 m....on se zatrcao, nije dobro osmotrio tj. procenio gde da zaustavi sapu, i upao...mama mi ovo sve prica jer se oduzela...Zvala ga je , on nije progovarao...dosla je do njega on ni makac, mislila je da se povredio, da ne dise ( ne daj Boze)...medjutim on se valjda jako uplasio...srce mu je snazno lupalo...Popeli su ga nekako gore...jer sam nije hteo ni da mrdne...i posle je sve bilo ok...Trci i mama kaze da je sve ok ali ja se brinem. Da li to kasnije moze da mu se odrazi na nesto....taj pad....i da li je moguce da mu nije nista bilo ako je skliznuo sa te visine?
Hvala.

Mozes da uzmes ampulu Neostomosana i rastopiti je u 5 l vode i u njoj okupati kucu, samo pazi da mu ne udje u oci. posle samo dobro isperes i gotovo. Frontline mu kasnije stavi kad ga ocistis, ali ne smeta ni ovako posto ce buve da uginu na njemu i otpadnu. Pozdrav

Као прво, имаш тему "Буве, крпељи и остала гамад", па прочитај. Као друго, мислим да је куца сувише мала да се купа Неостомосаном, мораш да видиш шта је погодно за тај узраст. Неостомосаном можеш да напрскаш кућу (ако је куца унутра) да се не запате буве. Има прашак за буве, али није се показао нешто ефективним. Знам да постоји Фронтлајн шампон против бува, можеш да питаш, а после да почнеш и ампулу да користиш.

Што се тиче хране, нема потребе да наставиш тако да га храниш, уосталом, хлеб и млеко није довољно квалитетна храна за раст самог штенета. Такође имамо тему "Гранулирана или кувана храна", ту има доста објашњења. Храна мора бити избалансирана и разноврсна, а по потреби и додавати одређене витаминске препарате, типа Кафортан и остало.

Hvala na odgovorima,i kuca se zahvaljuje.Sutra cu mu to kupiti

Pitanje....
Ja sam na putu.Moj pas je sa mamom. Bobtail. Pre neki dan je pao, kaze mi mama...u jedan kanal koji imamo pored dvorista...U stvari to je sazidano jer je predvidjeno za neku reku...koja se, kada ima puno kise, tu sliva...Zasto ovo pricam.....U kanalu sada nema vode i on je dubok oko 2/ 2.5 m....on se zatrcao, nije dobro osmotrio tj. procenio gde da zaustavi sapu, i upao...mama mi ovo sve prica jer se oduzela...Zvala ga je , on nije progovarao...dosla je do njega on ni makac, mislila je da se povredio, da ne dise ( ne daj Boze)...medjutim on se valjda jako uplasio...srce mu je snazno lupalo...Popeli su ga nekako gore...jer sam nije hteo ni da mrdne...i posle je sve bilo ok...Trci i mama kaze da je sve ok ali ja se brinem. Da li to kasnije moze da mu se odrazi na nesto....taj pad....i da li je moguce da mu nije nista bilo ako je skliznuo sa te visine?
Hvala.

mozda ne bi bilo lose da ga neko pogleda ipak. trebalo bi pratiti boju mokrace, i stolicu.
ponekad ima unutrasnjih povreda koje se ne vide odmah...
svakako obratite paznju na ponasanje, i ako kunja odvedite psa kod veterinara.

posttraumatski shok je tu cesta pojava, i to sto je cutao i sve sto si pomenula je normalno za takvu situaciju, ali ako sutra bude kunjao...obavezno u kliniku!

To je bilo jos pre neki dan , nego nisu hteli da mi kazu...tek juce...i to ne da je pao, nego da je " sisao"...jer misle da sam ja sisla sa uma pa cu da poverujem u to.( posle su mi priznali)..ali kazu da se normalno ponasa...
Bojim se samo da kasnije ne bude nesto....Sada je valjda sve ok, jer mi mama kaze da ga je vodila na izlozbu danas...samo da vidi druge pse, ne da ucestvuje...jer je jos mali ( 8 meseci):)
Hvala ti...svakako cu obratiti paznju na to kada se vratim kuci....:O)

Back