Pitajte u vezi zdravlja

Ne znam da li bi tu hidrogen ista pomogao, mogu probati. Flogocid imam ali to nije rana samo ogroman otok koji je stvarno jako muci. Trenutno joj dajem na 12 sati antibiotik i mazem joj nekoliko puta na dan kantarionovim uljem. Problem je sto u blizini nemamo iskusnog veterinara , bar ne za kucne ljubimce. Imala sam slucajeva ranije da mi veterinar kaze pa probaj pa kako joj bude ( u fazonu ako ne bude dobro resi je se). Tako da moram sama da se snalazim, a bojim se da joj se nesto zlo ne desi posto ima male macice. Za sad dobro jede, pije vodu i brine se o macicima. Ako neko ima ideju sta bi to moglo biti neka napise. :(

Prije 2 dana mog psa, njemackog ovcara, starog 7 mjeseci, udario je automobil. Slomljena mu je prednja sapa, otoj je ogroman, tako da nije moguce izvrsiti imobilizaciji, ali sto je veci problem, pas ne moze da se osloni ni na zanju nogu sa te iste strane na kojoj je bio udar. Posto znovim u malom mjestu, gdje nema ni ultra zvuka ni skenera u veterinarskim ambulantama, ne zna se sta je tacno problem. Primio je nekih par inekcija, vjerovatno za spadanje otoka i dajem mu vitamin b1. Molio bih ako neko zna za slican slucaj da mi kaze sta sve moze biti povrijedjeno i da li je oporavak izvjesan? Veterinar koji je dolazio, iglom je ubadao psa u donji dio kicme, pas nije reagovao

To će morati da se snimi, moraćeš ga onda voditi negde u veći grad. Treba da mu daješ vitamin B12 srazmerno težini. to je za neurofucije i regeneraciju tkiva kod povreda. Taj antibiotik može i oralno možda će trebati duže da se daje.
Bitno je da može da normalno vrši nuždu, druge stvari nekad mogu da se vremenom poprave ali to je dug proces
Moraćeš nekako naći način da se to snimi i to što pre.

To što ne reaguje na ubod iglom nije dobro. Bez ozbiljnije ortopedske intervencije, ako je nešto slomljeno, možeš samo da se nadaš da će kosti kako-tako srasti. U tom cilju , guraj kuci preparate i hranu bogatu kalcijumom i ograniči joj kretanje na 6 ned.

Imam mladu mačku staru oko 10 i po meseci, koju sam odlučio da usvojim pre nekih 8 meseci, kada je njen prethodni vlasnik odlučio da je odbaci. Moje druge mačke je u početku nisu prihvatale, ali se situacija brzo promenila i sada je po tom pitanju sve u redu. Mačka je vakcinisana i preventivno očišćena od glista i buva (nije dosad imala problema ni sa glistama, a ni sa buvama), a pre nekih 5 meseci je i sterilisana. Sa njom je uvek bilo sve u redu i uvek je pokazivala da je vesela mačka spremna za igru. Jedino neobično kod nje je bilo što nikada nije izlazila na ulicu, iako imam rešetkastu ogradu kroz koju vrlo lako može da se provuče, ali pošto živim u prometnoj ulici sa intenzivnim saobraćajem, to je čak i bilo pozitivno. Pretpostavljao sam da dvorište ne napušta zbog straha od pasa, pošto je bila napadnuta od strane jednog psa iz komšiluka (pre nego što sam je usvojio), a pretpostavljao sam da bi drugi razlog za tako nešto mogao da bude njen strah od toga da ne bude ponovo izbačena iz kuće, kao što joj se dogodilo sa prethodnim vlasnikom. Tokom jučerašnjeg dana se ponašala uobičajeno, ali je sinoć došlo do nagle promene njenog ponašanja. Naprasno je odlučila da istrči iz dvorišta i da bez mnogo razmišljanja pretrči na drugu stranu ulice kojom često prolaze vozila velikom brzinom, što je prilično opasno, a što je najgore, u roku od samo par sati je put pretrčala bar 10 puta. Uz to se bez ikakvog smisla dosta udaljavala od kuće na prostor koji nije prethodno ispitala, a u jednom trenutku je počela da juri komšijskog mačora koji je bio na drugoj (svojoj) strani ulice, pokazujući želju da se sa njim obračuna. Godinama držim mačke i nikada nisam video da kod neke od njih dođe do tako naprasnih promena i da tako naprasno počnu da se kreću po teritoriji koju nisu dobro ispitale. Nakon što je za dlaku izbegla automobil u svom potpuno neopreznom pretrčavanju puta, odlučio sam da je zatvorim u njenu sobu (zapečatio sam vratanca za mačke kroz koja je uvek slobodno mogla da ulazi i izlazi), ali je i tada nastavila čudno da se ponaša tako što je pokazivala veliku nervozu, pokušavala da po svaku cenu pobegne napolje i glasno mijaukala. Njena promena ponašanja se delimično poklapa sa time što je u dvorištu sa druge strane ulice komšijska mačka upala u teranje, zbog čega tamo mačori konstantno uskaču sa željom da se pare, ali ne vidim kako bi to moglo da utiče na mačku koja je sterilisana sa 5 meseci i koja nikada nije bila u teranju? Ne znam šta bi mogao da bude uzrok njene nagle promene i da li treba nešto preduzeti po tom pitanju?

Tvoja mačka ipak ima delimično teranje, neke mačke jednostavno imaju taj nagon i posle strilizacije.......samo u tvom slučaju je baš izaženo. Ne znam koji metod sterilizacije je vetrinar primenio, ima i do toga.....u svakom slučaju ne puštaj napolje....ako moraš onda probaj na povodac u dvorište..
Ne postoji ništa što može da se preduzme u ovom slučaju osim da vodiš računa.....

Pozdrav svima.

Moja maca ima sad vec jedno 16 godina i sem uobicajenih nuspojava starosti (oslabljen sluh,vid itd) do sada je bilo sve ok...Trcala je,jurila,zavlacila se svuda,skakala na sve i svasta,izlazila napolje,jela kao prase...
Medjutim,pre jedno nedelju dana je samo prestala da jede i pije vodu,i primetila sam da ne ide u wc. Posle 3-4 dana sam konacno uspela da je nagovorim da pocne da jede i da kucnem u drvo,jeste da je htela samo whiskas kesice ali je barem jela kako treba.Mada no tada nije isla u posip kako treba,samo je piskila i mozda jednom malo uspela da obavi veliku nuzdu.

Problem je sledeci...sada opet po ceo dan lezi i spava bez volje za bilo sta...Hranu,vodu...Zadnje sape je vise skoro uopste ne drze tako da sada skoro uopste i ne ustaje jer samo pada i kliza se ako proba da hoda.Jede i pije jedva po malo i to samo ako joj dajem iz ruke.U wc i dalje ne ide iako sam joj sinoc i jutros dala malo maslinovog ulja a pocela je i da piski po sobi umesto u posip.
Ne znam kako mogu,ako ikako da joj pomognem jer me dusa boli kad je vidim kako lezi bezvoljno i kako ne moze ni da stoji a kamoli da hoda.
Znam da je stara i da ne moze ziveti doveka koliko god ja to zelela,ali ne znam ni sta da radim sada.

Neko mii je rekao da je to piskenje svuda i "otkazivanje"zadnjih sapa znak da joj se blizi kraj ali mora da moze nesto da se urdi.
A opet,ne zlim ni da bude u bolovima i da pati,jer ne znam ni kako je njoj i da li je nesto boli..

Izvinjavam se na ovolikoj poruci,ali znam da ce me svi koji imaju macku razumeti zasto me ovo toliko muci i brine.
Pa ako neko ima neki savet,ideju...Ako je neko imao slicno iskustvo sa svojim ljubimcem...Bilo kakav savet bi znacio.

Pozdrav svima!
Imam problem,naime macku je pre nedelju dana udario auto i bilo je bas strasno,niko nije mislio da ce se izvuci. Nista nije polomljeno,mislim da je udarena u glavu samo,krv je isla i na nos i na usta. Kao da je malo iskrivljena jedna strane glave i oko joj je zatvoreno. Veterinar je dao neke antibiotike i rekao da ce proces oporavka biti dug. Na moje pitanje cime da je hranim,on je rekao sta god macka hoce da jede.Medjutim,problem je sto macka nista nece da jede,hranim je spricem jer sama nece nista,i to je hranim mlekom uglavnom,nekad malo supice pa izdrobim hlem na sitno. Jel imate neki savet sta da upotrebim kao hranu ili neke dodatke hrani,vitamine ili bilo sta sto se moze izmrviti jer kontam da je mleko slabo,posebno sto joj treba snaga za oporavak? A povredjeno oko joj stalno mazem kamilicom,ali se stvaraju krmelji,na drugo oko vidi. I zanima me jos da li treba da joj masiram anus da podstaknem da ide u wc,posto sam primetila samo nesto malo mokro,nisam jos nigde videla da je izvrsila nuzdu? Hvala unapred na pomoci.

Pozdrav svima.

Moja maca ima sad vec jedno 16 godina i sem uobicajenih nuspojava starosti (oslabljen sluh,vid itd) do sada je bilo sve ok...Trcala je,jurila,zavlacila se svuda,skakala na sve i svasta,izlazila napolje,jela kao prase...
Medjutim,pre jedno nedelju dana je samo prestala da jede i pije vodu,i primetila sam da ne ide u wc. Posle 3-4 dana sam konacno uspela da je nagovorim da pocne da jede i da kucnem u drvo,jeste da je htela samo whiskas kesice ali je barem jela kako treba.Mada no tada nije isla u posip kako treba,samo je piskila i mozda jednom malo uspela da obavi veliku nuzdu.

Problem je sledeci...sada opet po ceo dan lezi i spava bez volje za bilo sta...Hranu,vodu...Zadnje sape je vise skoro uopste ne drze tako da sada skoro uopste i ne ustaje jer samo pada i kliza se ako proba da hoda.Jede i pije jedva po malo i to samo ako joj dajem iz ruke.U wc i dalje ne ide iako sam joj sinoc i jutros dala malo maslinovog ulja a pocela je i da piski po sobi umesto u posip.
Ne znam kako mogu,ako ikako da joj pomognem jer me dusa boli kad je vidim kako lezi bezvoljno i kako ne moze ni da stoji a kamoli da hoda.
Znam da je stara i da ne moze ziveti doveka koliko god ja to zelela,ali ne znam ni sta da radim sada.

Neko mii je rekao da je to piskenje svuda i "otkazivanje"zadnjih sapa znak da joj se blizi kraj ali mora da moze nesto da se urdi.
A opet,ne zlim ni da bude u bolovima i da pati,jer ne znam ni kako je njoj i da li je nesto boli..

Izvinjavam se na ovolikoj poruci,ali znam da ce me svi koji imaju macku razumeti zasto me ovo toliko muci i brine.
Pa ako neko ima neki savet,ideju...Ako je neko imao slicno iskustvo sa svojim ljubimcem...Bilo kakav savet bi znacio.

Odvedi je kod veterinara, ako ikako mozes. On ce valjda hteti da pomogne i da vidi sta je maci. Ja bih tako ucinila.
Ja imam kuce od 8 godina i uvek kad vidim da nesto nije u redu jurim kod veta koji i nije bas neki, ali sta cu, nemam novca da je vodim u one novootvorene klinike za kucne ljubimce.
Ja ne mogu da podnesem da zivotinje pate. Ako vec mora da ode, neka to bude bezbolno. Tako cu i ja da uradim sa svojom Micom kad vidim da se muci i da joj nema pomoci.
Znam da ovo sto sam napisala zvuci mozda bezdusno, ali ja bih tako ucinila. I naravno, pokazi veterinaru da ti je stalo do mace.
Zasigurno znam da profesori veterine uce svoje studente da kada lece zivotinje gledaju i njihove vlasnike, da ih tako nazovem, i da na osnovu toga kako vlasnici reaguju, da li su u soku ili su ravnodusni, pruze bolju pomoc ili ne. Veruj mi, sedela sam u klupi kada je profa to izgovorio i ostao ziv.
Treba imati dobrog veterinara. Coveka kome verujes i koga ces ubediti da ti je stalo do macke, psa, papagaja, bez obzira koja je zivotinja u pitanju.
Ja nisam vlasnica mog kuceta, moje kuce je clan moje porodice. Mozda zvuci nekom blesavo, ali ja bih dala zivot za moje kuce.

Pozdrav svima.

Pozdrav svima!
Imam problem,naime macku je pre nedelju dana udario auto i bilo je bas strasno,niko nije mislio da ce se izvuci. Nista nije polomljeno,mislim da je udarena u glavu samo,krv je isla i na nos i na usta. Kao da je malo iskrivljena jedna strane glave i oko joj je zatvoreno. Veterinar je dao neke antibiotike i rekao da ce proces oporavka biti dug. Na moje pitanje cime da je hranim,on je rekao sta god macka hoce da jede.Medjutim,problem je sto macka nista nece da jede,hranim je spricem jer sama nece nista,i to je hranim mlekom uglavnom,nekad malo supice pa izdrobim hlem na sitno. Jel imate neki savet sta da upotrebim kao hranu ili neke dodatke hrani,vitamine ili bilo sta sto se moze izmrviti jer kontam da je mleko slabo,posebno sto joj treba snaga za oporavak? A povredjeno oko joj stalno mazem kamilicom,ali se stvaraju krmelji,na drugo oko vidi. I zanima me jos da li treba da joj masiram anus da podstaknem da ide u wc,posto sam primetila samo nesto malo mokro,nisam jos nigde videla da je izvrsila nuzdu? Hvala unapred na pomoci.

Odakle ste, obe? Ako ste ikako u mogućnosti, najbolja vam je opcija vet. fakultet, nisu strašne cene, a možda imate i sreće pa nabasate na nekog od profesora. U međuvremenu, potražite na Google Groups usko specijalizovani mačkarski forum, uređuje ga Deda Žika. Ako ne možete da pronađete, javite, da vam pošaljem linkove. Samo, morate da pošaljete bar tri poruke da bi mogle da šaljete i primate privatne poruke.

Šta staroj maci otkazuje, ne bih nagađala, ja sam samo veterinarski tehničar koji, pritom, prema mačkama i psima ne može da bude objektivan. Ali treba sve staviti na papir-i njene godine, patnju ako se ne krene sa lečenjem uzroka, paatnju ako se krene sa lečenjem, finansijsku stranu cele priče, kako želite da je se sećate, svi vi ukućani... Jedna od opcija jeste i eutanazija. Prošla sam to, strašno je, ali verujem da mi je on bio zahvalan (moj 15togodišnji pas) pto više ne trpi bolove. A znala sam da je pravo vreme kad više nije krio da ga boli sve, najviše glava.

Mladoj maci bi mogla da pomogne Royal canin recovery paštetica, mekana je, ukusna, hranljiva i lako svarljiva. Ima je mahom po vet. apotekama. Oni bi takođe možda imali još neki koristan savet kako što brže da se oporavi. Svakako, treba joj dosta vitamina D i vitamina B kompleksa.

Ja bih bolesnu macu hranila mlakom kašicom od obarenih granula, mesom dobro skuvanim pa izblendiranim sa malo bujona, ili bilo kojom hranom koju je ranije volela pa je samo izblendirati.
Verovatno su joj oslabili mišići vilice pa ne može da žvaće a možda ima i unutrašnje bolove pa joj nije do jela.
Žao mi je mace, ali i tebe jer sam bila u sličnoj situaciji.

Pozdrav svima.

Moraš na detaljniju dijagnostiku u bolju ambulantu....slabost u zadnjim nogama može biti i posledica tromba u glavnoj arteriji a sve zbog srčanog oboljenja.........zadnje noge su slabo prokrvljene i na dodir hladne...

Poslednja izmena:
Hvala svima na pomoci. Malo bolje jede ovih dana,u jednom obroku uspemo po dva,tri sprica da pojedemo,ali sad je pocelo i drugo oko da joj suzi,stvara se krmelj,a drugo je jos gore,tj.ova strana sto je udarena. Jel imate savet sta da koristim za oko,osim sto joj brisem kamilicom? I zaboravila sam da kazem da ona ima male macice,stari su mesec dana,njih smo uspeli na spric da hranimo prvih dana,sad vec jedu sami,ali sam primetila da imaju buve. Jel rano da ih tretiram necim protiv buva ili da sacekam jos?

Kamilica može da bude nezgodna zbog trunja koje ipak upadne, ma kako je pažljivo cedili. Bolje su varijante fiziološki rastvor i 3% borna kiselina iz apoteke za ljude, a ako u nekoj budu hteli da prodaju i neku antibiotsku mast ili kapi, još bolje. Za malce je najbezbedniji Frontline sprej, ali u veterinarskoj apoteci će bolje znati od kog dana smeju da se tretiraju, mislim oko 40.

Pozdrav svima.

Moguce je da je imala shlog ( kao sto je to imao i moj pas koji ima 14 godina) jer su simptomi i kod njega bili slicni , narocito ovo dizanje "zadnjeg trapa".
To traje obicno 4-8 dana, onda bi morala ipak da stane naoge. Tu nekog specijalnog leka nema, samo vitamin B , visoka koncentracija.

Moj se pas oporavio, ali sam nastavila da mu dajem vitamin B. Veterinar mi je rekao da se organizam sam od sebe oporavi, a nekada naravno i ne i onda
tu vise nema leka, samo uspavljivanje.

Znaci, probaj sa vitaminom B, postoje i lekovi za cirkulaciju, ali ja samo znam za pse . Karsivan se zove lek i sluzi za poboljsanje cirkulacije.

Ja licno ne bih mucila svog psa ili macku ako vidim da duze vreme ne moze da ustaje.
I zivotinje imaju neko svoje dostojanstvo.

@branka912

tvoja maca ima ocigledno zapaljenje neko, uzmi kapljice ili neku mast sa antibiotikom ( to je sve isto i u humanoj edicini),
proci ce jako brzo.

Препоручите ми крему за кожу хоћу да намажем псу око ока офуцала се не знам од чега да ли се чешала или је од бува. Баш много. Треба нека крема што кожу регенерише. Немам времена да идем код ветеринара. Гној у оку сам решио са три третмана Аци-ди-борици 3%

Hvala svima na pomoci. Malo bolje jede ovih dana,u jednom obroku uspemo po dva,tri sprica da pojedemo,ali sad je pocelo i drugo oko da joj suzi,stvara se krmelj,a drugo je jos gore,tj.ova strana sto je udarena. Jel imate savet sta da koristim za oko,osim sto joj brisem kamilicom? I zaboravila sam da kazem da ona ima male macice,stari su mesec dana,njih smo uspeli na spric da hranimo prvih dana,sad vec jedu sami,ali sam primetila da imaju buve. Jel rano da ih tretiram necim protiv buva ili da sacekam jos?
Za oko idu gentokulin kapi 2x dnevno, imaće stalni problem moguće zamućenje oka.........karakteristično za tu vrstu povrede
Maćiće prvo očisti od parazita pastom, za buve fronline sprej kada su taj uzrast........
Mačku kasnije steriliši kad sve prodje, mačićima vakcina to bi bilo najbolje....

Препоручите ми крему за кожу хоћу да намажем псу око ока офуцала се не знам од чега да ли се чешала или је од бува. Баш много. Треба нека крема што кожу регенерише. Немам времена да идем код ветеринара. Гној у оку сам решио са три третмана Аци-ди-борици 3%
Kupi canesten krem protiv gljivica, pre toga dezinfikuj malo...par puta namaži i ne očekuj ništa brzo to će trebati nedelje....probaj tako, ukoliko su gljivice lek će pokazati rezultat...ukoliko ne onda dalje u postupak...

Čini ti se da sirešio oko, opet će da krene da gnoji. Treba mu antibiotik koji će da suzbije bakterije, pogledaj drugi New folderov post, upućen vlasnici porodice maca. Ako se od antibiotske masti ne sredi i dlaka okolo, uzmi Flogocid mast.

Kupi canesten krem protiv gljivica, pre toga dezinfikuj malo...par puta namaži i ne očekuj ništa brzo to će trebati nedelje....probaj tako, ukoliko su gljivice lek će pokazati rezultat...ukoliko ne onda dalje u postupak...

Kanesten je antimikotik, a gnoj proizvode bakterije. Logika?! :rtfm:

Pa kad nisu što ne reče odmah...

Koja je logika da se jedno do drugog razvijaju uporedo gljivice i bakterije?
Kod svih infekcija prisutne su i bakterije....zato sam spomenuo i dezinfekciju

Drugo, kod pasa su gljivične infekcije kože i sluznica tek treće po učestalosti, prednjače bakterije i paraziti.
Može biti, medjutim ne postoji način da se to utvrdi preko interneta, stoga se radi selektivni pristup počev od prostog ka složenom.....

Back