Pitajte u vezi zdravlja

uzela sam ga sa ulice
mali mrsavko
vukao se stalno po ulici
i skroz iygleda neuhranjen
ocistila sam ga od glista itd
i veseo je , jede,trci igra se, ali ne prestaje da mu se trese prednja desna nozica
mislim da ima oko 6 meseci i malen je
kao malo veca macka je
moze li nesto ozbiljno biti
npr, neka srcana smetnja?

Moj pas ima nešto slično po zadnjim nogama i stalno liže te rane, ima i po njušci to je oderao od češanja. Imao je kao neke kraste i bubuljice. Nema ih po celom telu, samo pomenuto. Mislim da znam šta je u pitanju ali nisam siguran. Pre par godina pojavile su se neke sive mušice imao sam priliku da osetim kako je kad ujedu. Svrab je užasan, gore nego boginje.

Tvoj pas mozda ima demodeks propracen bakterijskom infekcijom, odvedi ga kod veterinara, zarazicete se i vi. Kraste i bubuljice ima samo gde mu je dlaka najkraca?

uzela sam ga sa ulice
mali mrsavko
vukao se stalno po ulici
i skroz iygleda neuhranjen
ocistila sam ga od glista itd
i veseo je , jede,trci igra se, ali ne prestaje da mu se trese prednja desna nozica
mislim da ima oko 6 meseci i malen je
kao malo veca macka je
moze li nesto ozbiljno biti
npr, neka srcana smetnja?

Od srcanih smetnji na pamet mi prvo pada srcani crv, mnogo je zarazenih pasa, nadam se da nisam u pravu. Svakako, trebalo bii da ga pregleda neki ozbiljniji veterinar.

Pre 4 dana smo udomili mače staro oko 2 meseca. Počeli smo da ga hranimo Whiskas kesicama i granulama za juniore. Prvi put kada je kakio kod nas, stolica mu je bila normalna, ali nakon dva dana smo primetili da mu je stolica meka do retka, a juče smo primetili i malo krvi u stolici. Parazite nismo primetili. Ne znamo da li je maca vakcinisana.
Maca je inače živahna i vesela i nema promena u ponašanju, mazi se, prede, sve normalno.

Pošto sam pročitala da krv u stolici može da bude i od nagle promene ishrane, juče smo mu dali da klopa obareni pirinač sa mesom ili sa malo granula/kesice. Jutros mu je stolica bila prilično retka (gustina senfa, pretpostavljam zbog pirinča), ali sam primetila da ima manje krvi (tek tragovi).

Koji problem bi to mogao da bude, i da li bi trebalo da se zabrinemo ili da vidimo još par dana šta se dešava?
Da li imate neki savet po pitanju ishrane? Jutros sam mu u pirinač umešala i malo jogurta bez laktoze i smazao je sve.

Takođe, interesuje me da li mačići treba da se čiste od parazita iako ih nemaju?
I da li postoji neka veterinarska ambulanta u Novom Sadu koja ne naplaćuje preglede, pošto još barem nedelju dana nećemo biti u prilici da priuštimo..

Hvala vam puno na odgovorima!

U NS, koliko sam cula, ima sjajnih veterinara, mislim da su fleksibilni i oko rokova placanja, kako sam cula, to ce najbolje znati neko ko zivi tamo. Maca ti nije samo za pregled, treba joj prilicno ozbiljna terapija. Gliste ima sigurno, vakcinisana nije verovatno, kad sve ovo prodje, ako se maca izvuce (na zalost, prognoza kod panleukopenije-macije kuge najcesce nije sjajna) jedne nedelje ciscenje od glista, sledece vakcina, pa one druge opet ciscenje od glista... Sve ce to vec veterinar lepo da objasni. I jos jedan savet: bolje da predjete cak i na neku jeftiniju hranu od Whiskas, samo da nije puna aditiva-boja, arome, kozervanasa... Whiskas, Friskies, Pedigree mu dodju nesto poput McDonald's djubreta za ljubimce. ;)

Pre 4 dana smo udomili mače staro oko 2 meseca. Počeli smo da ga hranimo Whiskas kesicama i granulama za juniore. Prvi put kada je kakio kod nas, stolica mu je bila normalna, ali nakon dva dana smo primetili da mu je stolica meka do retka, a juče smo primetili i malo krvi u stolici. Parazite nismo primetili. Ne znamo da li je maca vakcinisana.
Maca je inače živahna i vesela i nema promena u ponašanju, mazi se, prede, sve normalno.

Pošto sam pročitala da krv u stolici može da bude i od nagle promene ishrane, juče smo mu dali da klopa obareni pirinač sa mesom ili sa malo granula/kesice. Jutros mu je stolica bila prilično retka (gustina senfa, pretpostavljam zbog pirinča), ali sam primetila da ima manje krvi (tek tragovi).

Koji problem bi to mogao da bude, i da li bi trebalo da se zabrinemo ili da vidimo još par dana šta se dešava?
Da li imate neki savet po pitanju ishrane? Jutros sam mu u pirinač umešala i malo jogurta bez laktoze i smazao je sve.

Takođe, interesuje me da li mačići treba da se čiste od parazita iako ih nemaju?
I da li postoji neka veterinarska ambulanta u Novom Sadu koja ne naplaćuje preglede, pošto još barem nedelju dana nećemo biti u prilici da priuštimo..

Hvala vam puno na odgovorima!

Krv u stolici je vrlo česta pojava, prvo promeni način ishrane jer ovo ne odgovara....i na najmanji sadržaj ulja ili masnoće u hrani organizam može da reaguje retkom stolicom ili prolivom.
Nemoj davati mekanu hranu, mleko i sl......stavi ga na granule i vodu stolica bi trebalo da se stabilizuje.....može i malo probiotika u komad mesa koje nema masnoću naravno.

Ukoliko stolica zaudara neobično na raspad....može biti virus......nadam se da nije.

Sačekaj jedno dva dana i ako je sve uredu, očisti ga od parazita i posle na vakcinaciju obavezno......što pre to bolje.

Imam sijamsku macku staru 6 godina. Upalilo mu se grlo,strasan zadah je imao,nije mogao da jede,naravno. Ali je bio fizicki aktivan. Veterinar mu je dao 3 puta po 4 inekcije. Povuklo mu se,ali cetvrti dan je preskocio. Macak se odjeednom vise nije mrdao,ne moze da hoda,ni da ode napolje da obavi fizioloske potrebe. Peti dan mu je dao infuziju,tj jutros. i evo i danas nista. Lezi kao da je mrtav,kako ga stavim tako lezi, Primetila sam da ima buve.. Veterinar mi rece da ce mu jos sutra dati infuziju,i ako ne bude ok da ga uspavam. Da li neko ima neki savet... jer mi je to nekako bas nabrzaka da ga uspavam... jeste mu lose,ali eto ne znam cak ni uzrok,ne zna ni veterinar. hvala....

Kakvog li veterinara nije dao dijagnozu a hoće da ga uspava jer ne zna šta je.
Promeni vetrinara idi u neku ozbiljniju i opremljeniju ambulantu.

Šta ako je virus, verovatno i jeste....mačak može delovati polumrtvo takav je tok bolesti.....pogotovu što si navela da su ga napale buve što se dešava kod virusne infekcije kad zapadne u teži stadijum.

Da li je vakcinisan ?
Da li je merena temperatura ?
Da li je sigurno upala grla ili smrad tružeži dolazi iz želudca kao kod mačije kuge.
To su neka pitanja.....uglavnom ništa ne diraj, ne hrani na silu, jedino antibiotik, infuzija može i oralno na špric po malo.......

Vakcinisan jednom prosle godine. temp.nije merena. Upala grla je bila jer sam sama videla crvenilo i oteklo grlo,ali se to povuklo i vise nema taj zadah. E kada se to povuklo,pao je u polumrtvo stanje. Posto mu je danas krvario zub,veterinar na cas posumnja na macju sidu,ali mu nije uzeo krv da proveri. Hvala vam svima,bas sam ocajna,a glupo mi da menjam veterinara,ovaj mi dolazi kuci i korektan je,mada cu izgleda morati...

Vakcinisan jednom prosle godine. temp.nije merena. Upala grla je bila jer sam sama videla crvenilo i oteklo grlo,ali se to povuklo i vise nema taj zadah. E kada se to povuklo,pao je u polumrtvo stanje. Posto mu je danas krvario zub,veterinar na cas posumnja na macju sidu,ali mu nije uzeo krv da proveri. Hvala vam svima,bas sam ocajna,a glupo mi da menjam veterinara,ovaj mi dolazi kuci i korektan je,mada cu izgleda morati...

Izvini ali moram da te pitam zašto ti je glupo da promeniš veterinara? Nije merena temperatura,nije vađena krv,zub nije pregledan kako treba. Iz obzira prema njemu jer je,kako kažeš,korektan,ti možeš da izgubiš mačku. Ja na svoju sreću imam istu veterinarku već 18 godina ali žena radi svoj posao kako treba,bilo da odvedem svoju mačku ili neku sa ulice. Pre nje sam promenila osam veta jer je moj pas ( prvo sam njega imala ) imao bronhitis a oni su lupetali svašta. Mučio se pet dana polumrtav dok nisam otišla kod nje. Za tri sata je bio na nogama i od tada sve živuljke vodim kod nje jer joj verujem.

danas je zakljucio da ima tumor nadbubrezne zlezde,po pipanju.. da li to moze da se izleci ? On mi kaze da ne bacam pare na snimanja,jer to je to,a ocigledno leka nema.

Čovek je postavio nekoliko dijagnoza na osnovu metode " javlja mi se " !? Ovde na forumu ima ljudi koji nisu veterinari ali po mom mišljenju neke stvari znaju bolje od dotičnog gospodina. Promeni veta a i mm ti je napisala poruku a ona je ipak stručnjak za životinje. Stoji da niko nema para za bacanje ali kakav je to savet stručnjaka: ne radite snimanje,nema mu leka!? O tome ti odlučuješ a ne veterinar jer je životinja tvoja.

danas je zakljucio da ima tumor nadbubrezne zlezde,po pipanju.. da li to moze da se izleci ? On mi kaze da ne bacam pare na snimanja,jer to je to,a ocigledno leka nema.

Stvarno promeni veterinara, takav odgovor nije ozbiljan i tako se ne radi.......moraš da uradiš analize i potrebna snimanja....
Šta ako je potrebna operacija.....dakle uradi pravu dijagnostiku na pravom mestu.........nisi napisala odakle si pa da ti neko da preporuku...

Back