Pitajte u vezi zdravlja

Јел си погледала да се није исекао или нешто :)
А ветеринар ти рекао да смањиш храну?

Nije se posekao, muž je gledao...

To je mužev drug koji se bavi time, ima odgajivačnicu i puno pasa... između ostalog ima i bordoške doge... on nam je to rekao...

Hranimo ga dvaput dnevno, 4 šoljice granula ujutru i 4 uveče...

Imamo psa, bordosku dogu, starog 10 meseci. Drzimo ga napolju, ima kucicu, i uvek je pusten, ima bas dosta prostora.
Inace nije pun energije, jedan od mirnijih pasa je. Hranimo ga granulama, dva puta dnevno, a ja mu nekad dam i supu, mleko, meso, hleb od rucka kad ostane... Dosta je krupan, mislim da sada ima oko 50 kg.

Problem je u tome sto je danas, prvi put, poceo da sepa, desnu prednju sapu drzi u vazduhu kad stoji, ocigledno ga boli.
Jel imate neki savet ili ideju sta bi to moglo biti?

P.S. Ja sam se danas bas iznervirala, doslo mi da vristim od muke, jer nam je letos pas uginuo, sa istim simptomima... A ovo je njegov brat... I dusa me boli kad ga vidim a znam da ga boli... Jedva sam podnela kad mi je uginuo Zlatko, stvarno se bojim...
Mm je zvao jednog prijatelja koji se bavi time, koji mu je rekao da je sigurno debeo pa zato sepa, da mu uvede kalcijum... Ok too sve, ali isto je tako bilo i sa Zlatkom, pa je na kraju uginuo... A imao je samo 2 godine...

Izvinjavam se na opsirnosti... Nadam se da pisem na pravoj temi...

Na pravoj temi pises. Ovako na brzinu, mozda i gresim, najvise mi lici na ovo: http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/91507.htm ali ipak se konsultujte sa STRUCNIM I OPREMLJENIM VETERINAROM. Mislim da je u toj oblasti medju najboljima kod nas Denis Novak sa klinike Novak u BG. Ali ako imas vremena i zivaca, pogledaj jos malo ovaj sajt, mozda je meni nesto i promaklo.

Malo me zbunjuje nešto tu,na jednom forumu se kaže da nisam trebao da vodim macu kod veterinara, a neko mi je savetovao da je odmah odvedem.Što sam i uradio i na kraju je uginula.
To je veoma opasna bolest i nema nikakvog leka, sve zavisi koliko je snažno virus zahvatio organizam i u kakvom stanju je organizam. U principu čovek svojim pomaganjem samo komplikuje stvar i otežava stanje. Kad je u pitanju ova bolest treba prepustiti da sve ide svojim tokom, pa kako bude. Jednostavno neka mačka na samrti se izvuče za dlaku nekim čudom.....Nemoj se opterećivati time što si vodio kod veterinara to bi svako uradio.

Na pravoj temi pises. Ovako na brzinu, mozda i gresim, najvise mi lici na ovo: http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/91507.htm ali ipak se konsultujte sa STRUCNIM I OPREMLJENIM VETERINAROM. Mislim da je u toj oblasti medju najboljima kod nas Denis Novak sa klinike Novak u BG. Ali ako imas vremena i zivaca, pogledaj jos malo ovaj sajt, mozda je meni nesto i promaklo.

Hvala mimi... z:)

Koliko sam uspela da pročitam, to je zbog naglog razvoja, a tako su i nama rekli... i od sutra ćemo pokušati sa vitaminima... nadam se da će mu pomoći...
Slabo razumem engleski u tim stručnim izrazima...z:(

Baš se nadam da će mu pomoći, jer ne bih mogla podneti da mi i ovaj pas ugine... taman sam ga zavolela ko luda...
Mom Zlatku sam ja masirala tu nogu što ga je bolela... on priđe, pruži šapu, ja ga izmasiram, izmazimo se... kad se samo setim... z:( četkanja i kupanja... i na kraju uginuo dok sam ja bila u bolnici... a nedostajao mi je do bola... z:cry:
Rasplakah se... odoh...z:(z:poz:

Мислим да ако је то учестало најбоље да га одведеш код доброг ветеринара.
Ја се не разумем, али овако лаички не успевам да повежем количину хране и подизање шапе z:(
Сачекај да неко од чланова ко се разуме у то види пост. У међувремену погледај по нету да ли можеш да нађеш нешто о томе.
Надам се да није ништа озбиљно куцову z;)

Imamo psa, bordosku dogu, starog 10 meseci. Drzimo ga napolju, ima kucicu, i uvek je pusten, ima bas dosta prostora.
Inace nije pun energije, jedan od mirnijih pasa je. Hranimo ga granulama, dva puta dnevno, a ja mu nekad dam i supu, mleko, meso, hleb od rucka kad ostane... Dosta je krupan, mislim da sada ima oko 50 kg.

Problem je u tome sto je danas, prvi put, poceo da sepa, desnu prednju sapu drzi u vazduhu kad stoji, ocigledno ga boli.
Jel imate neki savet ili ideju sta bi to moglo biti?

P.S. Ja sam se danas bas iznervirala, doslo mi da vristim od muke, jer nam je letos pas uginuo, sa istim simptomima... A ovo je njegov brat... I dusa me boli kad ga vidim a znam da ga boli... Jedva sam podnela kad mi je uginuo Zlatko, stvarno se bojim...
Mm je zvao jednog prijatelja koji se bavi time, koji mu je rekao da je sigurno debeo pa zato sepa, da mu uvede kalcijum... Ok too sve, ali isto je tako bilo i sa Zlatkom, pa je na kraju uginuo... A imao je samo 2 godine...

Izvinjavam se na opsirnosti... Nadam se da pisem na pravoj temi...

Kada životinja ne jede uglavnom je zbog bolesti, šepanje takodje može biti simptom bolesti zbog otoka u zglobu ili gihta odnosno gomilanje kristala mokraćne kiseline u zglobu. Mislim da psu prvo treba da se izmeri temperatura kako bi se ustanovilo da li postoji opšta infekcija.

Kada životinja ne jede uglavnom je zbog bolesti, šepanje takodje može biti simptom bolesti zbog otoka u zglobu ili gihta odnosno gomilanje kristala mokraćne kiseline u zglobu. Mislim da psu prvo treba da se izmeri temperatura kako bi se ustanovilo da li postoji opšta infekcija.

Hvala ti...
A kako da mu izmerim temperaturu? On je napolju... Muž mu je danas uzeo vitamine(kalcijum) i dao jutros... uveče će opet... u ponedeljak idemo za NS, pa ćemo potražiti te neke vitamine, glukozamin i još neki, baš za zglobove, ali ga ovde nema...
Nadamo se da će mu pomoći...

A danas mu je i suva njuškica... (inače ponekad se to dešava, retko, ali tada obično nije dobre volje)...

@cicak, onaj mekusni deo sape, ono kao jastucici, pasljivo pogledaj da nije ispucalo ili mnogo suvo, sada je vreme malo bljak, a i pas ako ti je veseo i trcko, vece su sanse da je zeznuo taj mekusni deo

Jeste suvo... nisam gledala danas, pogledaću sutra, ali s obzirom da je on stalno napolju, taj deo šape je baš tvrd i suv...

Danas je malo bolje volje... držimo fige da mu ovo pomogne, a u ponedeljak ćemo mu uzeti i taj kanin... ne znam tačno naziv, muž zna, to je nešto baš za zglobove...

Ja se samo bojim da ga nismo pregojili i da mu to ne utiče na srce... pojela bih se živa...
Već smo mu smanjili porcije i izbacili hleb...
A zeznuto je to što mi nemamo dobrog veterinara ovde, kad nam se to prošli put dogodilo sa Zlatkom, veterinar kao nije mu ništa, ima puno prostora pa trči, da ga stavite u box...z:shock: ja se zgrozila... zamisli da psa stavljam u box kao da je neka divlja životinja, nema šanse...z:((:zroll:

Zlatko je bio najbolji pas, a pre nego li ga je srce izdalo, otišao je skroz gore u voćnjak, i legao... kao da je zaspao...
Mi nismo bili tu, imali smo nekih privatnih obaveza, i žao mi je što ne znamo od čega je umro, pogotovo što je bio jako mlad, jedva 2 godine...
A iskrena da budem, ja o tome i ne mogu da pričam sa mojima i muževima, jer se rasplačem... a oni su ga našli...z:(

@balcaka jesi li kljukao psa vitaminima i kalcijumom? nesto mi cudno da je urodjeno, ako se kod odgaivaca nije pojavljivalo...

Па нисам нешто претерано. Сви су ми говорили да му дајем сваки дан док не напуни годину дана, али морам признати да нисам. Давао сам му с времена на време Јео је најквалитетније грануле па сам сматрао да нема претерано потребе за додацима. Сада му дајем кафортан.
И мени је чудно. Мислим да ће пре бити нека механичка повреда. Код нас је ламинат а он дивља по кући, па је вероватно незгодно стао, оклизнуо се или нешто.

@ cicak, zasto iskljucujes mogucnost povrede? mozda je taj mekusni deo sape, to njih mnogo boli, to mu dezinfikujes nekim blagim sredstvom (tecni kiseonik, hidrogen) i namazes flugocid, ima i bolja krema bas za to nacicu kako se zove pa cu ti linkujem, ako pak nije to mozda se pas sam povredio ili ga neko povredio...
a reci mi koliko je star i sta mu dajes od vitamina i koje granule?

Па нисам нешто претерано. Сви су ми говорили да му дајем сваки дан док не напуни годину дана, али морам признати да нисам. Давао сам му с времена на време Јео је најквалитетније грануле па сам сматрао да нема претерано потребе за додацима. Сада му дајем кафортан.
И мени је чудно. Мислим да ће пре бити нека механичка повреда. Код нас је ламинат а он дивља по кући, па је вероватно незгодно стао, оклизнуо се или нешто.

veoma moguce masiraj mu nogu dva tri puta dnevno inhitol-kamforom, mozda pomogne vec za nekoliko dana, a ne moze da skodi,...

@ cicak, zasto iskljucujes mogucnost povrede? mozda je taj mekusni deo sape, to njih mnogo boli, to mu dezinfikujes nekim blagim sredstvom (tecni kiseonik, hidrogen) i namazes flugocid, ima i bolja krema bas za to nacicu kako se zove pa cu ti linkujem, ako pak nije to mozda se pas sam povredio ili ga neko povredio...
a reci mi koliko je star i sta mu dajes od vitamina i koje granule?
najvise bi volela da se povredio, to bi bilo najbezbolnije... Ali kad sam videla da je ista noga, i isto je drzi kao Zlatko, nije mi bilo dobro...
Imam flugocid, namazacu mu danas...

star je 10 meseci, hranimo ga granulama, u pocetku smo pedigreom, pa smo presli na darling, a bas juce mu je muz uzeo neke, kaze italijanske, ne moze da se seti imena... Za vitamine nemam pojma... Ja sam mu kupovala one vitaminske stapice do nedavno, a ne znam jel dobijao jos nesto, pitacu muza.

Inace, ja mu dajem i supu, meso, mleko, ako mi ostane od rucka... Malo podgrejem i on to ponjopa... I hleb... Bas dosta hleba smo mu davali...
Jel se to sme davati psima?
Ne dajemo mu ljuto i zacinjeno, slatko nikako, vec prosto ono sto i mi jedemo tog dana a pretekne...

Jel to greska?

veoma moguce masiraj mu nogu dva tri puta dnevno inhitol-kamforom, mozda pomogne vec za nekoliko dana, a ne moze da skodi,...

Хвала ти, пробаћу ако већ не може да шкоди. Мада сумњам да ће помоћи, јер њему та патула (мислим да се тако зове тај лигамент) испада кад год се незгодно ослони.
А јел се тај инхитол купује у пет шопу или апотеци?

u pocetku smo pedigreom, pa smo presli na darling, a bas juce mu je muz uzeo neke, kaze italijanske, ne moze da se seti imena...

:zroll: И једне и друге су проверено ђубре. Имаш за исте паре много боље хране. А та италијанска, да није Цибау?

Inace, ja mu dajem i supu, meso, mleko, ako mi ostane od rucka... Malo podgrejem i on to ponjopa... I hleb... Bas dosta hleba smo mu davali...
Jel se to sme davati psima?
Ne dajemo mu ljuto i zacinjeno, slatko nikako, vec prosto ono sto i mi jedemo tog dana a pretekne...

Jel to greska?

По мом скромном знању (сакупљеном по фурумима) пси не би требало да једу много белог хлеба. Чак и за људе то важи.

@balcaka imas ga i u pet sopu i u vet apoteci u ovoj nasoj humanoj apoteci, jeftin je i dobar, to je kao tedonal, samo mnogo veci koncentrat korisnih stvari i manje mirisa i gluposti, koristi se i kod konja za misice i ligamente i kod fudbalera, tako da mora pomoci, ne budi negativan :D

@balcaka imas ga i u pet sopu i u vet apoteci u ovoj nasoj humanoj apoteci, jeftin je i dobar, to je kao tedonal, samo mnogo veci koncentrat korisnih stvari i manje mirisa i gluposti, koristi se i kod konja za misice i ligamente i kod fudbalera, tako da mora pomoci, ne budi negativan :D

Е ако фудбалерима користи, онда мора да ваља. Питам се да ли га Надал користи. Хехе :)
Хвала ти, из твојих уста у Божије уши :)

Na veterinarskom fakultetu imate strucnjake, za sve vrste oboljenja i sve patoloske oblike, odvedite ih tamo.
Ako je ligament to moze odredjenim nacinom ishrane i aktivnoscu da se sanira, posebno ako je pas u mladjem uzrastu a moze da bude i nerv, zato nadji strucnijeg veterinara.

Mali Mici, za doge je potrebno dosta kalcijuma, vitamina i minerala jer rastu velikom brzinom, probaj da nadjes negde boljeg veterinara koji moze detaljnije da ga pregleda i uradi analize, iz onog sto si rekla moze svasta nesto da bude.

Na veterinarskom fakultetu imate strucnjake, za sve vrste oboljenja i sve patoloske oblike, odvedite ih tamo.
Ako je ligament to moze odredjenim nacinom ishrane i aktivnoscu da se sanira, posebno ako je pas u mladjem uzrastu a moze da bude i nerv, zato nadji strucnijeg veterinara.

Хвала на савету. Спремам се да га одведем код Новака. Чим скупим паре, пошто је папрен :)

Хвала на савету. Спремам се да га одведем код Новака. Чим скупим паре, пошто је папрен :)

Irski seter...lovački pas....teško da mu je urodjeno.
Ne idi više kod tog veterinara....nije dobar dijagnostičar.
Idi pre Novaka na vet. fakultet....imaš telefon na njihovom sajtu....javi se centrala, kaži šta hoćeš i daće ti broj odgovarajućeg odeljenja. Mi smo sa njima prezadovoljni a nisu skupi i imaš direktnu vezu sa veterinarom na mobilnom telefonu.
Videće, snimiće....da li pas ima još neki simptom? jel veseo, jel jede lepo, sluša, spava?

Mali Mici, za doge je potrebno dosta kalcijuma, vitamina i minerala jer rastu velikom brzinom, probaj da nadjes negde boljeg veterinara koji moze detaljnije da ga pregleda i uradi analize, iz onog sto si rekla moze svasta nesto da bude.
say pomesao si nas i cicak i ja smo mali pa se lako pomesamo :zskace:

Do balcaka, idi kod Novaka ili na fax, nemas o cemu da razmisljas. Cicak, pitaj Val za kontakt dobrog veta u NS. Ne bi trebalo da je displazija, oba psa su premlada za to, Do balcaka, prelistaj onaj sajt sto sam Cicku dala link.

Cicak, Royal Canin mobility support, ako na to mislis, je PREskupa hrana, a efikasna je jedino kad pas jede SAMO nju i nista drugo, koji dinar po kg je jeftinija a rekla bih i efikasnija Hill's jd, moj pas je jeo obe na smenu kad mu je reumatoidni artritis uzeo maha ali on je imao 12-13 godina kad je poceo to da jede i imao je 7,5kg pa sam mogla to da priustim bez problema-1600 dinara za mesec ipo, samo 200din/kg vise od hrane koju je inace jeo. Ali postoje tablete sa slicnim dejstvom, za podmazivanje hrskavica, ako ne mozete da nadjete veterinarski ekvivalent, uzimajte im UZ KONSULTACIJE SA DOVOLJNO STRUCNIM VETERINAROM Joint MD iz humane apoteke.

da li pas ima još neki simptom? jel veseo, jel jede lepo, sluša, spava?

Све је регуларно. Само што му у шетњи тај лигамент искочи, он дигне шапицу и скакуће на три ногице док га не ухватим и наместим му. Тужан призор z:cry:
Иде код Новака ускоро надам се, па ћемо видети шта ћемо да радимо.

Do balcaka, idi kod Novaka ili na fax, nemas o cemu da razmisljas. Cicak, pitaj Val za kontakt dobrog veta u NS. Ne bi trebalo da je displazija, oba psa su premlada za to, Do balcaka, prelistaj onaj sajt sto sam Cicku dala link.

Cicak, Royal Canin mobility support, ako na to mislis, je PREskupa hrana, a efikasna je jedino kad pas jede SAMO nju i nista drugo, koji dinar po kg je jeftinija a rekla bih i efikasnija Hill's jd, moj pas je jeo obe na smenu kad mu je reumatoidni artritis uzeo maha ali on je imao 12-13 godina kad je poceo to da jede i imao je 7,5kg pa sam mogla to da priustim bez problema-1600 dinara za mesec ipo, samo 200din/kg vise od hrane koju je inace jeo. Ali postoje tablete sa slicnim dejstvom, za podmazivanje hrskavica, ako ne mozete da nadjete veterinarski ekvivalent, uzimajte im UZ KONSULTACIJE SA DOVOLJNO STRUCNIM VETERINAROM Joint MD iz humane apoteke.

Mi smo danas kupili te neke vitamine baš za zglobove... oko 1000 dinara je kutija, sa 60 tableta, ujutru nam stižu... mi smo računali napamet, ali trebalo bi da nam traje oko 10 dana... to je 3000 mesečno... nije malo... ali ako će mu pomoći nema veze...
Sutra ću vam baš napisati naziv...

I taj rojal kanin smo koristili jedno vreme...

Mene zanima, jel se tim velikim rasama, kao što je bordoška doga vitamini i ti dodatci daju dok ne napune 2 godine bez prestanka a dalje? Jel im se ukida ili ne?

Back