Pitajte u vezi zdravlja

Slažem se, neophodno je snimanje, ili po Deda Žikinom savetu kod prof. Krstića ili kod Denisa Novaka, na njihovoj (Novak) klinici, njemu je osim rtg dijagnostike specijalnost ortopedija sa hirurgijom. I slažem se sa deda Žikom, kalcijum je dobar za zarastanje kostiju ali taj veterinar očigledno prelom nije ni dijagnostikovao. Za povrede zglobova je mnogo bolja varijanta supica od pilećih nogica ili goveđe pihtije, ako već nema da se nađe Hill's jd ili Royal Canine mobility support granula (mada su ove prve bolje). Ali pas od nepunih godinu dana je premlad da bi mu se tako opterećivali jetra i bubrezi agresivnom medicinskom hranom, treba naći i drugi pristup, možda trenutno invazivniji ali na duže staze delotvorniji.

Hvala na komentarima, iskreno! Ne samo sto nisam blizu Beograda nego sam i u drugoj drzavi!!! :D:D:D
Na nekih 3 sata voznje ima ambulanta koja bi, mozda, pomogla. Moracu na kraju da je odvedem, jer ne mogu da je gledam tako veselu i razigranu, a sepa sve vreme, jer je ocigledno boli.
Ma meni je jasno sve u vezi veterinara, jos od prve vakcine kako im tece prica...sve se vrti oko para. A pse tretiraju na nacin - "ma to je kuce!!! Proci ce mu ko kucetu!"
Deda Zika - znam o cemu pricate: pikinezera moje sestre je udario auto. Bio je ceo polomljen...kako su veterinari digli ruke, ona ga odnela kod nekog dedice koji namesta kosti i uspeo da ga povrati.
Upravo moja sestricina ima povredu kolena i gips 3 meseca!!! 3 meseca pogresnog lecenja, jer specijalista na snimku nije video prelom!!!??? Uzas,...samo da se ne desavaju takve stvari, tesko nama i sa lekarima i sa veterinarima! :)

Zna li neko da mi objasni razliku izmedju petovalentnih i sedmovalentnih vakcina protiv zaraznih bolesti? Hvala!

Petovalentne stite protiv 5 bolesti a sedmovalentne protiv 7. E sad, za koju vrstu zivotinje ti treba vakcina? Ako je macka, ne uzimaj vakcine sa mrtvim virusima, iskljucivo modifikovane zive vakcine (Modified Live Vaccine), vodi racuna jer su neke polivalentne vakcine mrtve, a takve vakcine mogu da izazovu rak na mestu uboda. (Nazalost i vakcina protiv besnila je mrtva.)

Sto je manji broj virusa u vakcini to ce imuni sistem bolje reagovati, imaj i to u vidu. Za macke je trovalentna vakcina uglavnom sasvim dovoljna.

Radi se o vakcinama za pse.
Stene mi je u Nemackoj primilo 7valentnu, a ovde je dobila 5valentnu. Pa me zanima razlika, tacnije, sta je bolje!

Мислим да ти је Позитивна претходном поруком већ одговорила на то питање, али хајде поново: петовалентна је боља јер је једновремени атак на имуни систем мањи, па је одзив лакши и самим тим ефекти вакцинације бољи. Седмовалентна је боља јер даје имунитет на 7 болести. Ти сада изабери шта више волиш. Моје лично мишљење је да су мало претерали са "валенцама", трпају у вакцине и што треба, а и што не треба. Очекујем у догледно време петнаестовалентне.

Vec neko vrijeme ovo stoji Pinkiju na vratu(mjesec, dva). Velicina 4 mm Mislim da nije krpelj, jer sam se sretala s istima i ovo nesto je cijelom povrsinom 'zalijepljeno' na kozu,a nevjerovatno podsjeca na krpelja. Cini mi se da je taman na tom mjestu prosle godine malo krvario, jer se najvjerovatnije povrijedio dok se igrao u dvoristu, na neko drvo itd. Mozda je neki mladez, s tim sto je dosta sjajno i tamno. Uglavnom, ja sam odlucila da ne diram, on se ponasa ok, ne smeta mu, a i ne zelim da izazovem nesto gore. Sad za sad se ne mijenja, pa rekoh mozda je i neka promjena na kozi, jer je Pinki cikica u godinama :)

Prilozi

• 22032011269.jpg
    22032011269.jpg
    24,4 KB · Pregleda: 17
  • 22032011271.jpg
    22032011271.jpg
    23,9 KB · Pregleda: 15
Najblizi vet koji ima pojma je 4h groznog putovanja kolima.Bili smo prije 15dana,ali zaboravih da joj pokazem to. Mada to tako stoji 2mjes,ne mijenja se. A nalazi su mu koliko toliko dobri. Jetra kao i obicno malo uvecani enzimi? Ne zamjerite ako grijesim, ali bili su 400,a posle upotrebe legafitona sada su 200,ostalo u normali. New folder, on je cikica, pola pluca mu nije u funkciji,jedva hoda, crijeva mu lijenja, ovo stoji tu, ne pokusava da cese. Sta god da je najbolje je da se ne dira,u njegovom stanju,ne znam da l' bi prezivio anesteziju. Strah me i od same pomisli. To je moj drugar, guracemo koliko mozemo, volimo se, mazimo se. Pitala sam eventualno ako neko zna, pa neki najbezbolniji nacin da nadjem da mu pomognem. Mada, kako je smrsao, da bi mogao da hoda, na nekoliko mjesta po tijelu su mu se pojavile neke cudne tacke. Vet kaze da su to masna tkiva i ne znam sta jos i da su gubitkom mase izbila u prvi plan. Tako da se nadam da je nesto slicno.

Ma svjesna sam ja da moze bit nesto tako. Poslacu danas slike vetu. Ne znam. Sniman je na rtg-u prije 15dana. Osim problema s plucima,koji ima vec zadnjih par godina i kalcifikacije krvnih sudova,nema nista. :( I da je ovo, ja bih da izbjegnem operaciju, strah me. Nadam se da se nece mijenjati i da ce bit ok.

Dosta lici, ali ipak puno je manje i drugacije...Pravilan je krug, tamnije je i jako je malo u odnosu na ovo kod macke(a nadam se malo ce i ostati), ne znam ni kako sam primjetila, jer se ispod dlake jedva nazire.

Poslednja izmena:
Ukucani kazu da su to primjetili jos prosle god.i da se nije mijenjalo. A to su primjetili,jer je zalicalo na sukrvicu tada.To je dobra vijest. A ono sto sam rekla da je krvarilo,to je na desnoj strani bilo, a ovaj, najvjerovatnije mladez je na lijevoj. Po Deda Zikinoj preporuci, za svaki slucaj cu potraziti veta koji ima inhalac.anesteziju,zlu ne trebalo, a ovu promjenu sam fotografisala,izmjerila i do prve prilike odlaska k vetu samo cu da je posmatram. Nadam se da ce sve bit ok. I da su ukucani u pravu. Hvala Deda Ziki i new folderu i svim forumasima koji se trude da pomognu.

Vet je rekla da nema razloga za brigu, to jeste tumorcic, ali nije zlocudni i ima neke veze sa krvnim sudom. Uglavnom, ne mora da se operise, samo da vodimo racuna da se ne povrijedi i ako pocne da raste da ga dovedemo. Nadam se da nece rasti i da nas cikica moze fino da provede svoju starost :)

Ljudi,Tedi je malo izgrebao nogu. Malo iznad sape ima kao kruzic bez dlake,i ne moze bas najbolje da hoda,zaleti se pa odjednom tu nogu zaustavi .. Sta da radim ? Poz

Odvedi ga kod veterinara, mozda ce trebati i bris da se uzme, najsigurnije je da se uradi detaljan pregled, dalmatinci su skloni koznim infekcijama. Stavise, samo dva demodikozna psa koja sam u zovitu videla nisu bili dalmatinci, svi ostali jesu.

Mail koji sam malopre dobio, a tiče se besnila, prenosim na ovu temu, jer se tiče zdravlja naših ljubimaca - a i nas.

САОПШТЕЊЕ ЗА ДОМОВЕ ЗДРАВЉА И МЕДИЈЕ
Поводом информација о случајевима озледа од паса какав, се недавно десио у Куршумлији, и
недовољног познавања процедуре заштите озлеђених од беснила, која је у Србији на највишем
европском нивоу, обавештавамо грађане како се треба поступати да би наша држава остала без
хуманог беснила, какво стање траје већ 32 године.
Дневно здравствена служба прими 30-100 пацијената озлеђених од животиња у целој Србији, око
15.000 годишње, каквих је и седморо из Куршумлије. Само мање од 10% мора да прими серум и
вакцину против беснила. Патологија беснила није као код уједа змије отровнице, где се у првих пар
сати мора дати серум. Код нас је псеће беснило, по чијим симптомима агресивности је ова болест и
добила име, искорењено пре 30 година и не може се више повратити. Сада на Балкану постоји само
лисичије беснило, које код пса изазива паралитички облик и зато данас бесан пас није агресиван и
обично не уједа. Супротно је код мачке, када добије лисичије беснило, развије се фуриозна клиничка
слика и тада напада и уједа људе.
Код уједа пса прво је потребно дезинфиковати рану, а затим проверити здравствено стање пса, за
шта је надлежна ветеринарска служба. Локална самоуправа има организовану зоохигијеничарску
службу за хватање паса, и ако ветеринарским прегледом пас није сумњив на беснило, ставља се под
ветеринарски надзор 10 дана. Ако има било какав симптом, врши се еутаназија пса и преко
надлежног ветеринарског института шаље у Пастеров завод у Нови Сад. За све то време одлаже се
примена серума и вакцине уједеном пацијенту или се потпуно одбацује, ако на тој територији нема
беснила лисица, или је пас који је озледио човека раније вакцинисан, или само постоји веродостојан
податак да пас никад није могао бити у борби с бесном лисицом, као што су стално затворени кућни
пси. У случају озледе од пса луталице нарочито изван насељеног места на територији где има
беснила лисица, а пас се не може ухватити и послати на преглед, пацијенти добијају серум и вакцину.
Пастеров завод увек има довољно и серума и вакцине и они се дистрибуирају само у овлашћене
антирабичне станице при институтима и заводима за јавно здравље или инфективним клиникама, а
не и домовима здравља. Зато је важно да сваки дом здравља, где се прво јављају пацијенти, има,
поред везе са својом надлежном Антирабичном станицом и телефоне Пастеровог завода и у сваком
сумњивом случају одмах може добити најкомпетентнију информацију о поступку са пацијентом.
Дежурни лекари и ветеринар у Пастеровом заводу, тел. 021/6611003, 064/1370912, 063/3933821.

Moj komentar: Bespotrebna halabuka niokočega.

Mail koji sam malopre dobio, a tiče se besnila, prenosim na ovu temu, jer se tiče zdravlja naših ljubimaca - a i nas.

.......................

Moj komentar: Bespotrebna halabuka niokočega.

Укратко, замајавају нас. А у вези са беснилом лисица, изгледа да је коначно и наша држава чула да постоје оралне вакцине против беснила, за дивљач, па је почела и примена истих. Нисам могао да верујем.

Укратко, замајавају нас. А у вези са беснилом лисица, изгледа да је коначно и наша држава чула да постоје оралне вакцине против беснила, за дивљач, па је почела и примена истих. Нисам могао да верујем.

http://www.vsikv.com/srb/news.php?id=22

Da, počeli su 2010. da ih bacaju. Šta da kažem osim "Bravo! - bolje ikada nego nikada."

Cao,,, molim vas da mi pomognete....
Pre oko nedelju dana mi se macka omacila i rodila 4 macica,,,njih posecujem jednom ili dva puta dnevno dok mammi maci dajem da jede kad izlazi iz kutije i dodje kod nas,,nego evo pre 15-ak minuta sam ih posetila i vidjela da jedno mace kija ili sta vec to izgleda kao neprestano kijanje dobro po malo stane ali ipak sve se nastavlja sta da radim (pisala sam da nemam veterinara u nasem gradu) ??? i jos nesto mama maca izgleda kao da nema mlijeka macici izgledaju gladno jer se samo ''koprcaju'' po paketu ili oko majke,a majka ni ne ide cesto kod njih,,,hranimo je mlijekom i hranom za macke,,ako mama ne bude imala mlijeka kako da hranim macice cula sam za ono mlijeko i zumance kako to? i koliko treba da im dam ,jel mogu spricem? joj izvinite na ova pitanja ali ja stvarno ne zelim da se ijednom ,macicu bilo sto desi to bi bio jak udarac,,,,e i izvinite sto pisem ovako kao da sam nepismena ne znam ni gdje stavljam zarez ni tacku ali ja to od brzine posto cu da idem kod macica sad da propratim situaciju....hvala vam unapred...

Помаже Бог!
Отварам ову тему због великог проблема који имам са својим љубимцем (амерички стафордски теријер) . Тај проблем се зове епилепсија. Пре неких годину дана први пут сам се сусрео са овом тешком и неизлечивом болешћу. Боравио сам на викендици када се чуло кркљање и режање, истрчао сам напоље и видео свог стафорда како окренут на леђима кркља , тресе се и пени. Тог дана имао је 6-7 епи напада. Приликом првог напада када сам кренуо руком ка њему чини ми се да је кренуо да ме уједе, касније сам сазнао да приликом напада није свестан и не препознаје никога. На ветеринарском факултету су установили да је у питању епилепсија и то наследна. Одмах сам и стерилисао пса. Терапију редовно добија и напади су сада ретки и слабијег интензитета. Волео бих да сви који имају искуства са овом болешћу оставе овде савете и детаље везане за лечење. Такође занима ме , колико после напада пас може да буде опасан , јер ми се чини да после напада и после неколико сати зна доста чудно да се понаша и доста чудно реагује када му се неко приближи и проба да га додирне. :(

dscn8758i.jpg

Poslednja izmena:
Cao,,, molim vas da mi pomognete....
Pre oko nedelju dana mi se macka omacila i rodila 4 macica,,,njih posecujem jednom ili dva puta dnevno dok mammi maci dajem da jede kad izlazi iz kutije i dodje kod nas,,nego evo pre 15-ak minuta sam ih posetila i vidjela da jedno mace kija ili sta vec to izgleda kao neprestano kijanje dobro po malo stane ali ipak sve se nastavlja sta da radim (pisala sam da nemam veterinara u nasem gradu) ??? i jos nesto mama maca izgleda kao da nema mlijeka macici izgledaju gladno jer se samo ''koprcaju'' po paketu ili oko majke,a majka ni ne ide cesto kod njih,,,hranimo je mlijekom i hranom za macke,,ako mama ne bude imala mlijeka kako da hranim macice cula sam za ono mlijeko i zumance kako to? i koliko treba da im dam ,jel mogu spricem? joj izvinite na ova pitanja ali ja stvarno ne zelim da se ijednom ,macicu bilo sto desi to bi bio jak udarac,,,,e i izvinite sto pisem ovako kao da sam nepismena ne znam ni gdje stavljam zarez ni tacku ali ja to od brzine posto cu da idem kod macica sad da propratim situaciju....hvala vam unapred...

Ако мајка нема довољно млека, мораш хитно да почнеш да их храниш заменом. Ако ико ту продаје Royal Canin храну, моћи ће да ти набави замену за мачје млеко, у праху. Док то не набавиш, можеш да дајеш жуманце размућено у млеку. Не треба ти никакав посебан рецепт, направи само да буде довољно ретко да прође кроз шприц. Проблем је што жуманце садржи премало калцијума, а и калцијум из крављег млека није довољан, тако да та мешавина не може да се користи на дуги рок. Резултат ће бити тешки рахитис. Ова мешавина може да послужи за пар дана, али не дуже. Покушај да нађеш "ВетаФортан" за маце, па таблету измрви у прах и додај у млеко са жуманцем. "ВетаФортан" садржи калцијум, без фосфора (плус витамине Б комплекса, Д3 и т.д.), тако да је идеалан за комбиновање са жуманцем, које садржи фосфор без калцијума. Друга варијанта, у недостатку "ВетаФортана", је да у прах истуцаш љуске од јаја, па да додајеш млеку. Наравно, ово је привремено решење, док не нађеш замену за мајчино млеко. Ако је не нађеш, мораћеш да наставиш и даље са оваквом исхраном, али онда ми се јави да ти направим рецепт који ће да обезбеди правилан однос потребних материја.

Кијање је симптом који, нажалост, код мене изазива мрачна сећања. Почни под хитно да их храниш јер ће, без обзира да ли мајка има млеко или не, да престану сами да једу када изгубе чуло мириса. Ако је у питању мачји грип, бојим се да су шансе мале.

У књизи имаш текст "Мајушни мачићи (старатељска брига)", који ти говори све што треба да знаш о нези, храњењу и контроли количине хране.

Back