Krishna
Elita
- Poruka
- 23.308
Писмо Вука Мацуре из Ервеника (https://sr.wikipedia.org/wiki/Ервеник) у северној Далмацији 1698. године Петру Кегљевићу. У Ервенику су до недавно Срби били велика већина, а Мацуре су српско-православни род и ту их је било до 1995. године.
Од речи са рефлексом јата у писму су икавизми: липо, заповидника, посли, придаде, заповиднику и ди, као и екавизам месеца. Ум. Љ и Њ стоје Л и Н: лубезниво, поздравлам, кона (коња), пошалете, кон и боле (боље). Нема гласа Х па ум. мо(ј)их и старих стоји моие и старие. Ум. Ч три пута стоји Ћ: два пута костанићке и пећатом. Прво је написано Кеглевића, а онда Кеглевичу. За Ервеник је написано Рвеник. У писмо стоје изрази лупеже (лопове) и знаде (зна), искључиво тако се говорило у мом крају који је близу Ервеника.
@ИгарЈ @Сребрена @Карлос Шакал @Rayela @milance19 @Petar_Petrovic @Slavan @Urvan Hroboatos @Jugoslav Čvarak @Cro_čvarak @Casual Observer @Belgradeboy @Mrkalj @Q. in perpetuum hibernum @Vitez123 @Sojo @Tuganadlanu
У име бога. Од мене Вука Мацуре. веле драго и лубезниво липо поздравлам гна. гна, грова и за(по)видника све краине костанићке Петра Кеглевића. А посли тога даемо знати вашему госпоству, како ми запачасно кона Миросава Дервековића за моју робу, коју ми е узео Станко Мразовчан, истои имам допустак од моие старие. и молимо ваше гво, да ми пошалете моју робу, која ми е узета праву, а ја ћу пустити кона Мирослава Дервековића; за што ние право, да прави плаћау за лупеже; а то знаде боле ваше гво. и да е здраво ваше гво. писа м(е)с(е)ца дан .и. у Рвенику. ахче.
Наслов: да се придаде ови лист у руке гну гну грову заповиднику све краине костанићке Петру Кеглевичу, ди се наће и ди буде под пећатом.
Од речи са рефлексом јата у писму су икавизми: липо, заповидника, посли, придаде, заповиднику и ди, као и екавизам месеца. Ум. Љ и Њ стоје Л и Н: лубезниво, поздравлам, кона (коња), пошалете, кон и боле (боље). Нема гласа Х па ум. мо(ј)их и старих стоји моие и старие. Ум. Ч три пута стоји Ћ: два пута костанићке и пећатом. Прво је написано Кеглевића, а онда Кеглевичу. За Ервеник је написано Рвеник. У писмо стоје изрази лупеже (лопове) и знаде (зна), искључиво тако се говорило у мом крају који је близу Ервеника.
@ИгарЈ @Сребрена @Карлос Шакал @Rayela @milance19 @Petar_Petrovic @Slavan @Urvan Hroboatos @Jugoslav Čvarak @Cro_čvarak @Casual Observer @Belgradeboy @Mrkalj @Q. in perpetuum hibernum @Vitez123 @Sojo @Tuganadlanu