Драги Жарко,
Пишем ти са Северног пола, тачније из Лапоније. Била сам у посети Деда Мразу и замисли, рекао ми је да ове године неће доћи код нас, тачније заобићиће целу Србију кад буде делио своје новогодишње поклоне... пошто нисам могла да верујем у то што чујем, нисам могла да издржим да га не питам за разлог тако изненађујуће одлуке.
Деда Мраз, као прво, није могао да поверује у то да га ја то питам, маторо ђубре ми је рекло да ја свакако небих добила поклон од њега. Све у свему, основни разлог његовог одбијања да прелети овуда, па да га барем те новогодишње ноћи видимо како са саоницама и ирвасима прелеће преко наших кровова јесте управо зрачење уранијума које које је предходних година утицалона здравље тих његових ''летећих коња''
Деда Мраз каже да су му ирваси толико оболели од ових наших простора да су масовно почели да губе рогове, да им испадају копита и да губе длаку са својих крзна. Kада је тако покушао да у једном налету подели своје новогодишње поклоне деци, тако огољени ирваси су се смрзли и добили упале плућа, услед које су поумирали.
Каже, да му је доста требало да своје нове, младе ирвасе научи послу и да сад не жели да их изгуби.
Исто тако, бесан је и на нашу власт, криво му је што ће се то одразити на нашу децу, али приликом једног божићног празника 1996. године, држава је позајмила из његовог фонда извесна средства под изговором да их улаже у пољопривреду и шумарство, јер су предвидели да је сеча јелки постала масовна па се Деда Мраз сажалио на чињеницу да их неће бити довољно за сву нашу децу.
Исто тако, обрадовало га је сазнање да је наша држава отворила једну хуманитарну организацију под називом ''Фонд за Деда Мраза'', представништво је било у Мек Доналдсу (''Mek Donalds'') на Теразијама, али га је исто тако разочарало то што је у међувремену сазнао да је новац утрошен на нови пројекат овог ресторана брзе хране под називом “Cheese cake” са преливом од јагода.
Није хтео да улази у детаље са причом о вансеријским поклонима које је у време рата слао нашим малишанима, али му је један доушник са наших простора дојавио да су се исти нашли на нашем тржишту, и што је још горе, недуго затим, нашли су се на нашим извозном репертоару, и то ни мање ни више него за Лапонију, тако да је Деда Мраз дошао у ситуацију да их откупљује по троструко већим ценама од цена сопствене производњејер је преко њих била прелепљена етикета ''Made in Serbia”
Све у свему, драги мој Жарко, ове године ништа од Деда Мраза...
Чисто сумњам да ће нам и нова година бити весела уз то сазнање.
И ако ћемо остати без поклона, јер због различитих околности нисмо у ситуацији да их бар једно другом приуштимо, знај да су мени најлепши и најдражи поклони од тебе били присутни током целе ове године, а то јсу: љубав, подршка, нежност, опуштајућа присутност и спокој које си не себично поделио самном у протеклом времену и на чему ти од свег срца захваљујем.
Воли те твоја
Маја