Pismenost kod Srba

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 150019

Elita
Poruka
20.524
Danas je dan svetog Pantelejmona. Inače, to je najpoznatija niška slava... Ceo grad slavi "pantelej", a glavni događaj je vašar, koji dešava kod crkve sv.Pantelejmona, u samom naselju Pantelej.

Zašto je ovo još bitno...

PANTALEJIKONA.jpg


Pantelej - Crkva je posvećena Svetom Pantelejmonu
Sadašnja crkva je podignuta 1878. g. od priloga srpskih porodica odmah po oslobođenju Niša od Turaka. Stotinak metara iznad postojećeg hrama nalaze se ostaci prvobitne crkve koju je podigao Stefan Nemanja, a bila je posvećena Sv. Vračima, Kozmi i Damjanu, koji su takođe kao i Sv. Pantelejmon, bili lekari. Ispred crkve Sv. Pantelejmona postoji visoki zvonik iz 1928. dar kralja Aleksandra I Karađorđevića. U samoj crkvi, bočno, nalaze se paraklisi Sv. Petke i Sv. Jevanđeliste Marka.
Na zidovima je sačuvano nekoliko fresaka iz 1910. g. mada ima i ostataka živopisa iz perioda gradnje. Postojeći ikonostas izgrađen je 1905. g. u tri zone i deluje impozantno.

Oko crkve postoji nekoliko izvora za koje se veruje da su sveti i čudotvorni.Ova crkva u narodu poznata kao Pantelejska, zabeležena je u istoriji po jednom važnom događaju. Naime, ovde su se 27.07.1189.g. sastali Stefan Nemanja i nemački car Fridrih Barbarosa koji je vodio Krstaše u pohod na Jerusalim. Ostao je dokument koji je Stefan Nemanja potpisao, a Barbarosa na njemu ostavio otisak palca.


Od tog važnog događaja za srpsku pismenost, do dana današnjeg, gde smo?

Koliko smo napredovali i jesmo li u opšte napredovali u pismenosti i obrazovanju?

Svim Nišlijama želim srećan praznik i bogatu trpezu.
 
pismenost je veoma složen pojam - bivša koleginica sa FASPER-a mi je pričala da u pismenost ne spada samo sposobnost čitanja i pisanja, već i sposobnost jasnog izražavanja misli, pravilnog razmišljanja, i još gomila nekih visokih kriterijuma. Tako da, ako gledamo po tome, svakako da nismo daleko odmakli:mrgreen:
 
Nemoj se smijati!

700 godina kasnije Kajzer je bio pismen, a knez Miloš truba po tom pitanju!
Sve je relativno!
U doba Nemanje još je uvijek Bizant bio svjetlo kulture.

Vizantija je bila svetlo kulture koje je obasjavalo i srbiju!
A Miloš je silom prilika, zbog porobljenosti STRANOM zavojevaču bio sprečen da se obrazuje, a šta je smetalo Barbarosi? Bio je svoj na svome
 
Како се код нас у Бачкој каже свети Пантелија

Свети Пантелејмон ученик Кирила и Методија се слави као сеоска слава у Обровцу код Бачке Паланке ,данас је тамо кирбај.

А и крсна слава је мог покојног деде по мајци ,ко год наиђе у Нови Сад добро је дошао
да ми гост буде

СРЕТАН ВАМ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН
 
Вуканово јеванђеље је, уз Мирослављево јеванђеље, најзначајнији споменик српске писмености с краја XII века. Рукопис је настао у Пећи, „код града Раса“, посљедњих година XII века. Садржи 189 пергаментних листова, а припада типу „изборних јеванђеља“ (апракоса).Jeдан од писаца је монах Симеон .
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top