Pismenost 21. veka

Da, da, opet je tema o poznanici :lol::mrgreen:
Takve najvise volem, iz filoSofije sam presla u praktican zivot.
LM, moja kolegenica koja na pravnom ima super prosek pocela da volontira u jednoj super firmi. I to preko veze joj je pruzena sansa da "udje" u pricu.
Doticna je medjutim totalno nezainteresovana za tehnoligije 21.veka, na kompu se snalazi samo u Wordu pomalo + ne zna engleski. A u skoli su ucili ruski, u srednjoj imala eng al' ko da nije i tako.
Da kuca ne zna, a komp retko ili nikako koristi. Otisla ti ona u pon tamo pa joj prvo predlozili da joj posalju neki materijal na njen mail, kad je rekla da mail nema oni kao ok, zacudili se, ali iskulirali.
Onda joj dali da obradi neke podatke sa maila, ali se tu kao snasla jer je na gmail-u sve na srpskom pa ih malo zavarala do danas.
E sad juce neki ranije zbog nekog puta otisli na odmor i danas ostala ona sama u officu sa jos nekom ribom i sef.
On im natovario posao da obradjuju neke tabele, ona nikad nije radila taj program i da odgovara na mailove a pola su na eng.
Da ne davim bude scena tu,on je pre pola h istera revoltiran sto je tako nepismena,
Malo pre me zove pljuje ih 100 na sat, ja u principu mislim da je nepoznavanje eng i rada na racunaru nedopustivo za buduceg pravnika, To je danas potrebno i za konobara.
I tako tema nije o mojoj drugarici, ona je samo povod za istu.
Sta mislite da li smo danas hteli - ne hteli primorani da budemo u toku? Da li je danas informacije = moc umesto znanje (koje postoji u ovom primeru) = moc?

...i da i ne, kucanje moze svako da savlada ocas posla, osnovne programe takodje, osnovni engleski takodje...to je za, grubo odmereno, 50% radnika svih profila i 70%pravnika sasvim dovoljno, malo me ta new age japijevska prica zulja jer je nerealna. Poznajem ljude koji ne znaju engeski, brzo su diplomirali, rade kao pripravnici i spremaju pravosudni...jednostavno zele da rade kao krivicari, parnicari i ne treba im engleski. Poznajem pravnike koji bez polozenog jezika u ambasadi ne mogu da primirisu na mesto koje zele ali oni imaju drugaciju ambiciju od prve grupe. To bi bilo kao da meni neko ukine pravosudni - pa zabole me svejedno necu da radim kao advokat jer mi je taj posao mnogo odbojan...sve zavisi sta zelis da radis u zivotu. Konkretno tvoja drugarica i ne treba da sedi u toj firmi, ako ima sjajan prosek ona definitivno moze da nadje posao kakav joj odgovara, masa advokata te ne pita za engleski ali te itekako pitaju za prosek;). Uz sve to nase olako znam engleski je mahom vrlo pezorativno odmereno, zna se ko zna engleski i kako ozbiljne firme zaposljavaju kada je isti neophodno potreban uslov - diploma iz ambasade i/ili intervju na zahtevanom jeziku a ta firma nije ucinila ni jedno ni drugo te meni ista ne uliva poverenje...ispada da se danas i za rad u trafici trazi engleski:)

Neobično mi je što mlada osoba u današnje vreme ne zna engleski. Onaj drugi jezik koji smo učili u školi- ruski, nemači, francuski uglavnom niko ne zna da bekne, ali engleski znaju manje - više svi. Muzika, filmovi, serije... sve nam to nekako ulazi u glavu, a da se i ne trudimo. Neko ima dara da nauči jezik, neko ne, al opet, toliko je taj engelski jezik oko nas da je čudno da ti bar nešto ne uđe u glavu. ( ono vreme dok sam gledala Kasandru i Rubi zapamtila sam pitaj boga koliko španskih reči i izraza, a da se nisam trudila:rumenko: :malav:)

I za komp mi je čudno majke mi. Kako ne zna da se snađe u eri fb? Pa na chatu je mogla da nauči brzo da kuca. :mrgreen:

Za neka zanimanja neophodan je engleski, ne samo da je neophodan, nego se i podrazumeva :roll:. Smešno bi bilo i konkurisati na neka radna mesta bez znanja engleskog, mislim da bi u datoj firmi bili zgranuti :eek:. Naravno, postoje i druga radna mesta koja i te kako prolaze bez ingliša :dash:. Potpuno razumem da neki ljudi ne spikaju ingliš, nisu ga svi učili u školi, a da ga uče na drugi način nisu ni pokušavali :(.

Moj prvi susret sa racunarom je bio na poslu... (ovaj kucni ne racunam jer moji susreti sa njim u to vreme su se svodili na brisanje prasine i igranje tetrisa).. Dakle, uvedose nam racunare da nam olaksaju posao, naucismo to sto nam treba, nema tu sta mnogo da se mudruje... postoji program, ti ubacis podatke, program to sazvace i milina.
I odlicno se secam prvobitnog otpora cele sluzbe. Moj licni otpor je bio toliki da sam 6 meseci (samoinicijativno) uporedo radila i na racunaru i rucno potpuno iste stvari u slucaju da cudo tehnike negde zakaze. :zcepanje::zcepanje::zcepanje: Lude li zene !
Mislim to je bilo pre milion godina... :zper:
Nemoj tako !!! Računa se i menjanje vode u saksiji sa cvećem na, miljeom prekrivenoj, tastaturi ?!? :D

LM, moja kolegenica koja na pravnom ima super prosek pocela da volontira u jednoj super firmi. I to preko veze joj je pruzena sansa da "udje" u pricu.
Doticna je medjutim totalno nezainteresovana za tehnoligije 21.veka, na kompu se snalazi samo u Wordu pomalo + ne zna engleski. A u skoli su ucili ruski, u srednjoj imala eng al' ko da nije i tako.
Da kuca ne zna, a komp retko ili nikako koristi. Otisla ti ona u pon tamo pa joj prvo predlozili da joj posalju neki materijal na njen mail, kad je rekla da mail nema oni kao ok, zacudili se, ali iskulirali.
Onda joj dali da obradi neke podatke sa maila, ali se tu kao snasla jer je na gmail-u sve na srpskom pa ih malo zavarala do danas.
E sad juce neki ranije zbog nekog puta otisli na odmor i danas ostala ona sama u officu sa jos nekom ribom i sef.
On im natovario posao da obradjuju neke tabele, ona nikad nije radila taj program i da odgovara na mailove a pola su na eng.
Da ne davim bude scena tu,on je pre pola h istera revoltiran sto je tako nepismena,
Malo pre me zove pljuje ih 100 na sat, ja u principu mislim da je nepoznavanje eng i rada na racunaru nedopustivo za buduceg pravnika, To je danas potrebno i za konobara.
Sta mislite da li smo danas hteli - ne hteli primorani da budemo u toku? Da li je danas informacije = moc umesto znanje (koje postoji u ovom primeru) = moc?

Da, danas se smatra nepismenim onaj ko ne zna ni rec engleskog i ne zna da koristi kompjuter..

Pa kada je trebala da se zaposli valjda su je pitali da li poznaje rad na računaru i engleski jezik. Mislim, hajde što ne zna engleski, ali rad na računaru danas može svako da nauči. Ja imam kolegu magacionera, koji ima pedeset godina i nikada nije ni ,,enter" pritisnuo. Ja sam dužna da mu odradim poslove na računaru i pružim informacije koje mu trebaju. Ali on čovek me uvek pita, kako šta da uradi i ja mu uvek rado izadje u susret, i do sada je savladao ono najosnovnije. Znači, nije dužan da zna ali je zainteresovan da nauči, jer mu valja ponekad zbog posla.
A ta tvoja drugarica slobodno neka da otkaz ako ostane nezainteresovana i neka ode u neku manju trgovinu ili butik da radi. Tamo ne treba rad na racunaru. Sa kasom i digitronom će valjda umeti.

Pa kada je trebala da se zaposli valjda su je pitali da li poznaje rad na računaru i engleski jezik. Mislim, hajde što ne zna engleski, ali rad na računaru danas može svako da nauči. Ja imam kolegu magacionera, koji ima pedeset godina i nikada nije ni ,,enter" pritisnuo. Ja sam dužna da mu odradim poslove na računaru i pružim informacije koje mu trebaju. Ali on čovek me uvek pita, kako šta da uradi i ja mu uvek rado izadje u susret, i do sada je savladao ono najosnovnije. Znači, nije dužan da zna ali je zainteresovan da nauči, jer mu valja ponekad zbog posla.
A ta tvoja drugarica slobodno neka da otkaz ako ostane nezainteresovana i neka ode u neku manju trgovinu ili butik da radi. Tamo ne treba rad na racunaru. Sa kasom i digitronom će valjda umeti.

Taj čika ima 50, a ova curica 20 i kususr. U njegovo vreme nije bilo toga.
Možda je devojka filovala cv da izgleda lepše i iskusnije:)

ne bih rekla da je to deo pismenosti 21. veka, to je deo globalne kulture oduvek - koliko jezika znas toliko vredis. kompjuteri su takodje vec nekoliko decenija prisutni u nasim zivotima, istina covek moze da prezivi i bez njih - za sada. ipak, tehnologija se razvija ubrzano i doci ce momenat kada ljudi koji naprave takav izbor u zivotu vise nece moci da nadoknade propusteno u hodu. deo problema dolazi iz obrazovnog sistema koji postaje laksisticki, u skolama danas postoji veliki broj nepismene dece, dece koja ne znaju da uce, rade na racunaru ili da govore engleski. to su citave generacije onih koje zovemo neo-varvari. njihov svet ce svakako biti drugaciji od mog, sto je sa moje tacke gledista u redu sve dok njihov broj u razvijenim zemljama ne postane kritican - jer ce takvi uvek prebacivati na druge odgovornost za svoju lenjost i siromastvo.
primoran mi je prejak izraz jer uvek postoji mogucnost izbora i samo od slobodne volje zavisi put kojim idemo. drugo je pitanje koliko je ko spreman da zivi sa posledicama sopstvenog izbora.

ja u principu mislim da je nepoznavanje eng i rada na racunaru nedopustivo za buduceg pravnika, To je danas potrebno i za konobara.
ovim si sve rekla.
Komjuter i engleski u firmi mogu da ne znaju samo cistacice, tu ne bih pravila problem :) svi ostali to se podrazumeva.

Snalazenje na kompjuteru nije obavezno za recimo renomirane umetnike, zatim za telohranitelje, hirurge...oni bas i ne moraju da poznaju rad ne excelu

ovim si sve rekla.
Komjuter i engleski u firmi mogu da ne znaju samo cistacice, tu ne bih pravila problem :) svi ostali to se podrazumeva.

Snalazenje na kompjuteru nije obavezno za recimo renomirane umetnike, zatim za telohranitelje, hirurge...oni bas i ne moraju da poznaju rad ne excelu

Ako su u pitanju renomirani strucnjaci, oni bi trebalo da znaju takve stvari. Kako biti uspesan i odsecen od trenutnih tokova u datoj oblasti u isto vreme?

Sto se primoranosti tice, pre bih rekla da je to stvar izbora. Znanja i vestine su potrebne za svaki posao. Prestizniji poslovi zahtevaju vise znanja, ali sami biramo cime cemo se baviti.

to sve vec toliko oko nas da osoba moze samo da jako nece da nauci da bi ovo bilo moguce sto opisujes...
i ja mislim da je to vrsta nepismenosti...mozda jos gore, jer tu stvarno nema izgovora zasto neko ne barata kompjuterom i engleskim...

isto, apsolutno ne mogu da shvatim da neko nema mail...odbijaju me ljudi koji su ponosni na to sto nece da komuniciraju (mail, fejs pa i mob) i koji brkaju komunikaciju i vezu sa ljudima sa zavisnoscu od neta, otudjenoscu i tako time...

Pametan čovek je uvek u toku.

Na koji nacin si napravila ovakvu podelu: informacije v.s. znanje? Ovde je u pitanju podela: skucheno (usko strucno znanje) v.s. znanje.

Nepismenost je kad neko ne ume da pise, a neukost je bilo kakva ogranicenost znanja u odnosu na postojece potrebe za znanjem (a te potrebe se prepoznaju od slucaja do slucaja i od situacije do situacije).

Poslednja izmena:
Računarska pismenost - obavezno. Kraj priče.
Napredna računarska pismenost - potrebno. Većina to kad tad shvati.
Engleski - stvar lične, nazovimo, kulture. Može da se radi i bez njega, ali ko se nađe u situaciji da mu treba za posao ili ga nauči ili gubi na poslu. Što se tiče upotrebe mimo posla, ako će čovek da se zatvori u neku svoju kutiju i tako provede život, možda mu i ne treba. Ako ima nameru da bilo gde izađe, shvati vrlo brzo koliko mu fali.

Back