Pisma mesecevoj devojci

dahom vetra nošeni poljupci nadam se -stigli su?
volim da mislim kako sve sto mi se trenutno desava je samo iskusenje za nasu ljubav.
nisam nesto preterano zabrinuta. U stvari, uopšte nisam zabrinuta, jer osecam beskonacnost kosmosa u tvojoj ljubavi...

Krenuo sam pre zore na reku Tamis,na pecanje.Jutro se budilo,,ulice su bile puste,samo je zvuk mog motora remetio mir tihim brundanjem.Vozio sam sporo,i sa asfalta presao na zemljani put.Zasao sam u sumu.Od jednom,sasvim drugi svet,tik uz ovaj u kome zivim.
Svitala je zora,ali je bilo neobicno mirno,kao da vreme stoji.Iznad reke se podizala sumaglica,a uz samu obalu prvi put primetih da ima i lijana,koje se spustaju niz drvece.Bile su delimicno obrasle mahovinom,i izgledale su kao da poticu sa nekog drugog sveta.
Udahnuo sam jako,i osetio kao da si tu,pored mene.Srecan sam,sve je tu.Ti,uvek u mom srcu,netaknuta priroda i blistava masina parkirana iza mene.
Sad sam uzbudjen,ovo je prizor koji moras videti.Opustio sam se,i polako poceo da sekvence iz naseg poznanstva slazem u glavi.Interesantno,svakog dana pomislim da je bas to taj dan kada te najvise volim,a vec sutra se moja ljubav duplira.Svakako cu ovde jednom doci sa tobom,bas u isto vreme pred samu zoru,kao ovog jutra.
Kroz sat vremena sam polako isao nazad,zora je svanula.
Stigavsi kuci,shvatio sam da pecaljke nisam ni zabacio...

Danas sam prvi put video ptice kako se okupljaju na zicama za elektricnu energiju.Da li je moguce da dolazi jesen?Toliko sam cekao na ovo leto,da sam potpuno nepripremljen za ponovni ulazak u zimu.Moracu da odvozim jos koji krug,jer znam da ce mi sve ovo nedostajati tokom zime.Instiktivno sam krenuo po kacigu i hodajuci,zastanem i nasmesim se.
Da,vreme bas brzo prolazi sa tobom,moja meseceva devojko.

Зашто да те мучим драго моје! Зашто себе да обмањујем а тебе да мучим и тако редом. Ми не можемо једно другом ништа бити, а значимо једно другом толико! Веруј ми, када с'тобом овако отворено разговарам, ти си у свему самном сложна. Но ипак, ја сам избезумљен јер ствари видим онако какве јесу. Лаку ноћ, анђеле и добро јутро! Више те нећу видети. Али ти знаш све, ја имам срце...Све што бих могао рећи глупо је. Ипак ћу те ускоро видети, као што се Звезда види! Размишљај о томе.
(Гете Шарлоти Фон Штајн)

Љубав твоја ми је исто што и звезда Даница и Вечерњача;
залази после Сунца, а излази пре њега. Да, као Поларна звезда која,
не залазећи никад, сплиће над нашом главом вечити венац.
Своју молитву управљам боговима да ми је на животном путу никад не угасну.
Прва пролетња киша поквариће нашу шетњу колима. Цвеће ће од ње набујати,
и то прво зеленило учиниће нас радосним. Никад још нисмо заједно
доживели овако лепо пролеће; нека никад јесен не дође!
Збогом!Око поднева поново ћу питати како си.
Збогом, најбоља, најдража.
(Гете Шарлоти Фон Штајн)

Најлепша Корделијо, најбогатија
Ма најсиротија, најизбранија
Ма прогнана, и најљубљенија
Ма презрена! Ја тебе узимам сад
И твоје врлине; нек је дозвољено,
И ја ћу узети што је одбачено,
Богови! Чудно! да хладни презир њин
Распали моју љубав за ватрени чин!-
Твоје без мираза, одбачено дете,
Краљица наша је и Француске свете,
Сви кнежеви Бургундије водоплавне
Не могу купити деву што нема равне.
Кажи им збогом, мада су окрутни сви.
Што овде губиш наћи ћеш боље ти.
(Француски краљ Корделији - Краљ Лир - Шекспир)

N E P O Z N A T O J

POGLEDI

Plovim kroz Veliki kanal, lelujam na talasima
Odasvud me prate skrivene oči
Zbunjen sam na Trgu prepunom golubova
Zvone zvona rikom zlatnog lava
Ti ko nestvarna u kostimu kontese
Prihvataš me u svom zagrljaju
Bakljama svetliš tajne srca

PĆELE

Ona je prava žena sa strašću
Kao livada cvetna i mirisna
Kao rascvetali bagrem s pčelama
Ona kao da nema imena
Kao da živi ne primećujući sebe
Na nebu ispisuje svoju adresu
Samo prostor ostaje da nas zbliži

ŽEĐ

Znam tvoje usne, tvoje zube
Ja verujem da ti nisi nepoznata
U modroj vodi kao mastilo
Ispisujem reči koje se čitaju naopačke
Fenjeri crnih gondola traže njihovu muziku
Jutro čekam, žedan, da ti zakuca na prozor
Ču ćeš pesmu hrama gde ljubav udara temelj

VISOKE VODE

Pod visokim vodama Meseca
Kada Trg poprima izgled prozirnog jezera
Stigoh te među stubovima atrijuma
Smejala si se mojoj trapavosti koraka
Pokazivala viseće vrtove skrivenih palata
Potom smo bosi lebdeli nad vodom Trga
Dok su se čudili našoj prolaznoj rasejanosti

NESPOKOJ

Na peščanoj zlatnoj plaži Lida
Dok nam tragove More penom spira
A bele ptice Nebom oblake broje
Ja te sustižem zadihanu nespokojem
Trnovim vencem mladosti moje
Ti u belom ja u plavom
Vreme nam kradom zagljaje meri

OBALE

Zaglušio me je život zakivcima dana
Boli me bol od novih rana
Ne gazi mi srce tvojom lepotom
Daleke su obale naših postojanja
Sunce se rađa na tvojoj obali
Na mojoj obali mesec izranja
Vidim plavetnilo kako spava

DANAS

Ti si postojala znam
Postojali su barokni prozori palata
Vrata vrtova sa zlatnim zvekirom
Postoji venecijansko staklo
Koje je zamrzlo tvoj lik
Danas, kada jutrom sunce dodirne
Lik tvoj oživi meni nepoznatoj

Sad sam zapalio cigaretu,ali mi je vec prvi dim doneo drugaciji osecaj.U toj meri da sam primetio da nije isti kao obicno.Prva pomisao je: koliko dugo u stvari ja cekam na tebe?Dan,mesec,godinu ili mnogo duze?

Sad smo na pragu jeseni.Ja se nikad nisam bas snalazio u ovom godisnjem dobu,oduvek sam imao osecaj da sam ne pripremljen za hladnije dane.Ovog puta se to menja,a znam i zasto.

Leto je proteklo u mojim razmisljanjima o tebi, tvojoj kosi,tvojim lepim ocima.Nisi verovatno svesna kakva divna osecanja gajim prema tebi,ali u tome i jeste snaga ljubavi.Uvek jedan vise pazi na onog drugog.Ja sam te cuvao sve ovo vreme,i verujem da je ljubav koju sam ti slao doprinela da bar jednu noc spavas snom andjela.

Da,cigareta je dogorela,trebam sad izaci napolje,ali..Kako cu izgledati na ulici nasmejan bez nekog za druge oci vidnog razloga?
A jesam nasmejan,jer dan kada cu te ugledati se priblizio,moja meseceva devojko..

Jedina moja

U ovom času kada se u meni nakupilo toliko sete, želja i hoću i moram, jer to i duh mi traži, da ti napišem nekoliko redova, što bi me približilo tebi. Večeras sam jako nervozan. Zvao sam te u 18 i 20, 18 i 50, 20 i 10 ali kako je telefon bezglavo zvonio, niko se nije javio. Sada mi predstoji nestrpljenje do sutra u isto vreme, kada ću, nadam se, čuti tvoj glas.
Ta neizvesnost, to neznanje kako si, gde si, ta daljina koja nas deli, strahovito utiču na mene. Ne želim večeras da ti ispišem sve ono što prema tebi osećam, što u mislima i snovima proživljavamo, jer to treba dokazati svojim postupcima, kako ti kažeš, a koji sa moje strane nisu bili u poslednje vreme najbolji. Ali tek sada, sa ove metričke distance mogu da sagledam sve to i da sebe upoznam sa značenjem tvoje neposredne blizine.
Ovde život lagano ulazi u stereotip. Najverovatnije ću se zavući u ljušturu ove tople sobe i raditi, učiti, čekati.
Zato sada , da bih olakšao sebi u ovim satima jezovite nervoze, drhtaja zaljubljenog srca, pišem po belom papiru, da bih se smirio, da bi vreme prohujalo i da, što je najbitnije, uspostavim duhovni most između mene i tebe. Kada budeš čitala ove redove, bićemo zajedno, znaću da si u mislima samnom i da sam ja tu negde pored tebe jedina moja.
Pišem, drhtavom rukom i slova se nikako ne povezuju već beže, žure da uhvate misao
koja leti u želji da se što pre nađu pred tobom i povežu nas neraskidivim silama obostrane ljubavi.
Dobar dan ljubavi tu sam pred tobom, primi me u zagrljaj i ljubi me, ljubi.

Parkirao sam auto kraj puta da procitam oglas koji je stajao na jednoj drvenoj ploci.Jako retko prolazim ovim putem,ali taj sam oglas odavno primetio.Plac je na prodaju,to sam i pretpostavio.Naokolo nigde naseljenog mesta.Pise slobodno pogledajte,vratio sam se da uzmem iz auta cigarete a ostavim naocare za sunce,zakljucao ga i poceo da obilazim taj komad zemljista koji je bio nedavno pokosen.
Kasno podne,sunce jos uvek sija ali ga ljubicasto-plavi oblaci prekrivaju.Zemljiste je prekriveno tamno zelenom travom,a bele breze nasumicno posadjene deluju kao da su sa drugog sveta.Neke njive u daljini su zlatne boje,verovatno je zito ili nesto slicno,i sunce u daljini kao da sija bas po njima,i samo za njih.Krajolik se zavrsava linijom posadjenog drveca,jako daleko,tamo pocinje suma.I bas ta kao lenjirom nacrtana linija spaja plavenilo neba i zelenilo trave.Ovo je neverovatan prizor.Jedino crno sto me vraca u stvarnost je moja crna limuzina.Ko bi za mene pomislio da ja u stvari uzivam u ovom predelu?Iza spoljasnosti urbanog muskarca skrivam se ja,romantik,i ti uvek u mojim mislima.
Krenuo sam prema autu,i prosao pored table sa oglasom,ali nisam je ni pogledao.Nisam zapisao broj.Steglo mi se grlo.
Jer ovo je jos jedno mesto gde nas dvoje necemo uzivati zajedno,meseceva devojko.

2m69unm.jpg

Tražim te noćas dok mesec puni zalazi u moju sobu, među zaboravljenim stihovima, među stranicama, meni dragih knjiga, u muzici koja mi pravi društvo. Međutim, Ti me ne nalaziš, nema te da se pojaviš sa svojim osmehom, toplim usnama i nešnim dodirima.
Sada, dok ti pišem, Ti mošda spavaš, utonula u bezbrižan san, sanjaš iznad svakog sna a ja pokušavam da bdijem nad tobom. Što nisam vetar koji te miluje, sunce koje te omamljuje, mesec koji s tobom spava. Da li sam onaj koga voliš, koga ljubiš?
Zaboravljaš me? Vreme teče kao reka. Odsjaji zvezda u barama i moji koraci nemi, i šta me to podseća na tebe? Da li je to ova samoća što me seče, ćutnja koju osećam, tamni oblaci koji lete nebom ili su to čežnjivi otkucaji mog srca? Ćutim kao što Ti ćutiš.
Gasi se poslednja svetiljka u i tim trenucima mraka svetli moja ljubav. Kako bih želeo da Te noćas osveli.
Zaboravljaš me? Ovaj mesec nema senki. Višnja je već odavno procvetala. Ostaju mi samo uspomene i fotografije kao vizija da te još imam. A Ti si tako daleko, daleko kao modri horizont. Što nisam onaj koga voliš, voliš!!!!

Ponekad – koliko volim ovu reč, koliko je ta reč neobično daleka ali i bliska, melanhonična, prošla. Ponekad kada ostanem sam, kada noć utuli dan, uz muziku rvem se sa setom, sa nečim tužnim a sve to zbog izgubljenih dana , zbog toga što shvatam kako život lagano a ponekad i brzo prolazi, kako se poneki prelepi, srećni i čudni trenuci ne mogu više vratiti.
A pesma samo predstavlja kap koja će pokrenuti bujici sentimentalnih talasa, reči koje samo pokušavaju da objasne i povrate me u realnost. Zato pišem da razbistrim granicu između jave i sna, mojih misli i svakodnevice.
Trenutno je 2 časa, noć ili jutro. Napolju je mrak, hladno, ostavljeni nanosi snega, tišina. Sedim u svojoj sobi, za stolom. Predamnom beli papir, upaljena stona lampa, nalivpero u ruci i Ti. Vidim te kako se nadižeš nadamnom i s osmehom pružaš svoje vrele usne boje kajsije..
Uveče s tobom zaspim
Ujutru me tvoja slika budi
Ja ni u snu bez tebe
Ne mogu zaspati
I kada me duša boli
Tebe privijam na grudi

Iz jedne kapi govorili su, mozes razumeti citavu reku, ako se kapljicom bavis dovoljno iskreno i dovoljno mudro,
ako dakle sebe dovoljno otvoris toj kapi kojom se bavis. Reka nema nicega sto nema i kap,
samo sto je uplasenim i lenjim dusama mnogo lakse ploviti po reci nego se rastvoriti u jednoj kapi

9scs5d.jpg

Rastanak
Zar cu i ja isto postupiti,i sada sabirati utiske,kao i ostali kada dodje kraj?Oduvek sam smatrao da sam razlicit u vecoj meri od drugih,ali zasto mi se sada ide u kafanu kad tamo bas nikad ne idem?Ulazim.Kao da sam usao u prostor u kome je vreme stalo u 60-im godinama proslog veka.Sa primetnom dozom postovanja javljaju mi se ljudi koji bi mi generacijski roditelji mogli biti.To prija,bas,dobro je sto sam vodio racuna o svom ponasanju u sredini u kojoj zivim.
Sedim sam,ispijam svoje pice i razmisljam...Nema straha,nema tuge vec samo kajanje.Zasto ti nikad nisam rekao koliko sam te voleo?Sada znam da moram otici od tebe,ali kako da vratim vreme i bar jednom ti kazem o mojim razmisljanjima,da ti prepricam bar jedan dan proteklog vremena...
U secanje mi nicim izazvana dolazi i slika mog oca,i pitam se: da li je i on nekad ovako voleo,a morao je otici?Eto,ni sa njim nikad nisam pricao o tome a trebalo je..
Ustajem sa mislju da necu kriviti sebe zbog svih ne izgovorenih misli,nisam mogao bolje,sutra je novi dan,ali ustajem sa teretom kojeg dzaba ignorisem,jer sam duboko u sebi svestan da sam pogresio.
Kad me se nekad setis,seti me se bas onako kako ti u tom trenutku odgovara,na to ne zelim da uticem,a ja cu se setiti tebe po jednoj divnoj ljubavi,vec sada znam to...

Zašao sam u maslinjak. Kroz mlada stabla strujao je leni vetar noseći sa sobom miris bilja, algi i školjki. Korak po korak silazio sam, travom prekrivenim, kamenjarom, šiban granjem i lišćem dok tamo dole, između stabala, naziralo se, zeleno-plavo ustalasano more.
Mirisalo je na so i jod, na zelene izbačene alge, školjke, na krljusti ribea. Mirisalo je na dubinu, prostranstvo i salvama smeha predaalo mi se sve otvorenije. Sunce se spremalo za zalazak i moja i moja duga sen gubila se daleko, nekud gde nisam mogao dokučiti, iza kamenjara, s druge strane brda.
Sedim po belim i raznobojnim oblutcima utapajući se u jednoličan ton, u ljubičastu penu što hrli meni u zagrljaj, u čudnovat i setan zagljaj , i ja joj predajem svoje misli, predajem svoju ustreptalu dušu punu nepoznanica i prevelikih očekivanja.
U daljini debela crta horizonta. Kažem ´debela´ jer je tako želim ugledati na mestu slivanja neba u more. Tražim tu liniju nebilih označio celokupan delokrug pogleda pred kojim pitanja više ne postoje, već se gube u stanju potpune ili apsolutne slobode duha i tela; Ali kako preći debelu liniju što stoji pred nama, kako preći takozvani, horizont događaja, a da se ne dematerijalizujemo. Je li to naša prirodna singularnost? Tačka koja ima nultu masu, bez zapremine, matematička, dok je gustina materije beskrajna. Sa njom se sve završava i sve počinje ( šta i u kom obliku?). Završava se realno a počinje irealno, imaginarno ( da li?). Tu, možda, počinje drugi, nepoznati svet, vreme što staje, novi fizički zakoni, paralelni svetovi, putovanje kroz vreme, unapred i unazad itd (...) Vekovni snovi čovečanstva, i onog najmanjeg i najudaljenijeg čovečuljka. Ko će ih doseći? !
Iza mojih leđa podrhtavaju maslinjaci, smiraj je smenio suton. Prvi jasniji tragovi noći – tama dodiruju čula. Nebo poprima boju prvih zrelih maslina. Na nebu ne tražim zvezde, zanemarujem njihov sjaj i večito treperenje; bile su tako hladne i daleke. Poželeo sam nebo u njegovoj tmini kao zagonetnu kutiju sa nepoznanicama u njoj, ne kao Pandorina kutija data od Bogova, već sa nezamislivim otkrovenjem. Želim da zavučem gole ruke, da je otvorim, ispraznim ali plašio sam se moguće praznine neba. Nebili život, tada postao siromašniji, uzaludniji?
Pođoh. Nisam više raspoznavao masline. Tražio sam put kojim ću se vratiti nazad. Pored mora, na obali, s oblutcima ostavio sam misli kao zrelo zrnevlje napuklog crvenog nara. Grad je bio već osvetljen. Tamo se događalo ono što nazivamo život. Pošao sam mu u susret, kao raspukli nar.

Svako pismo predstavlja želju da ispričamo sebe. Svako pitanje koje proističe iz napisanog jeste, ustvari, htenje, povratnost, želja da se i nama ono postavi, kako bi odgovorili. U tome leži nasušna potreba čoveka, težnja za ispovedanjem. Pitamo da bi nas pitali ( ponekad psiholozi koriste se ovom metodom u razumevanju ličnosti), tako se otkrivamo, svesno ali i nesvesno, u zavisnosti od stanja našeg duha, vremena, trenutka, okolnosti i uzajamne bliskosti pitaoca i pitalaca.
Posrednim načinom, zaobilazno i lagano upoznajemo sagovornika sa
našom ličnošću, s nama što nas čini Ja. Pismo, u neku ruku, predstavlja znak, javljanje našeg postojanja, belog vremena, osećanja, potreba da sami sebi i korespondentu pokažemo, ukažemo na postojanje..Evo tu smo daleko ali blizu. Javljajući se, mi istovremeno željno očekujemo povratnost –odgovor, saznanje kako nas neko prihvata ili ne; možda je zato i pismo izmišljeno i postalo tako popularno (ovde izuzimam korespondenciju nastalu posla radi ili nekih društvenih uslova i potreba), znači – težnja za dokazom postojanja – življenja. Mi smo živi! Tu parolu, pored ostalih, nosi svako pismo, kao i ovo.
Zastajem da predahnem, pripremajući se za nove dane ali sa istim bremenom na leđima, sa istim snom u glavi, u noći. To je neminovno!

Iznenada sam poželo da se vratim u moj Grad. Da se vratim – životu, knjigama, tihovanju. Ali, to je bio samo trenutak slabosti, da li? Ja sam večiti skitnica koji tumara po tuđim gradovima. Ti, tuđi, grubi, hladni i modri gradovi me ne usrećuju, samo mi pokazuju gde mi je mesto. U njima živim životom koji se udaljava tiho, tiho...
Pišem ti pismo kada krenem ka novom gradu. U tim trenucima odlaska, osećanja su snažna, naviru i ja ih tebi zapisujeg gole, sirove. Tako se oslobađam nagomilovanih, izmešanih prizora koji me opterećuju. Pisma postaju sigurnosni ventil ali istovremeno pisma u meni oslobađaju mesto, prostor za nove emocije koje će izazvati novi grad.
Tako pišem i ti vidiš jednu liniju punu vrhova i padova, pratiš moj život na putovanjima. Naročito volim da ti pičem u kupeu putničkog voza pod pogledima nepoznatih saputnika, kojima uvek izgleda čudno moje pisanje. Šta li to on piše? Čitam to stalno pitanje u njihovim očima.
Želja za rodnim gradom – životu, knjigama, nije li to samo varka, moje pogrešno uverenje? Ti, čekaš me? Nadaš se? Ja nisam vidar i ponekad mi se muti vid od sreće dok te ljubim. Moje skitanje je nasušna potreba. Ne ljuti se! Mi živimo skromno i tiho. Naša osećanja su putena, mirna, bez bura, brzaka, snažnih impulsa ali su jaka, postojana. Zato, ona traže konstantno veliku snagu, traže celokupno biće.
Dolazim. Ljubim tvoje meke ruke, tvoje belo telo.
Uranjam u tvoje more ljubavi.

Jedan nalet toplog prolecnog vetra me je zaustavio u koraku.Zastao sam,.Nastavljam dalje.Slutim sta mi se vraca iz proslosti,ali kao dete,ne zelim da prihvatim,nema priznanja.Znam da je sve proslo,cak osecam neku vrstu srece jer sam prebrodio.
Ali,u hodu pokusavam da osetim opet topli vetar,ali nema ga.
Stao sam,i vise nisam raspolozen,niti miran.Nedostaje mi..
Jer me je podsetio na tebe,i divne trenutke koje sam podelio sa tobom,..

Back