PIŠE SE SA P, A NE SA B!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 422686

Buduća legenda
Poruka
27.626
Prolazim ja danas ispred zgrade Vlade Republike Srbije i vidim protestuju neki nesrećni rusofili sa transparentom na kojem je umesto srpstvu pisalo srbstvu. Prvo to je nepismeno i gramatički netačno. Otišao sam na internet da vidim o čemu se radi i sve što sam saznao da je to zato što ti nesrećni kažu mi Srbi, a ne Srpi. Naravno da smo mi Srbi tu nema nikakvog spora, ali gramatički po pravopisu srpskog jezika kaže i se i piše se srpstvu. a ne srbstvu.

Poslednja izmena:
Prolazim ja danas ispred zgrade Vlade Republike Srbije i vidim protestvuju neki nesrećni rusofili sa transparentom na kojem je umesto srpstvu pisalo srbstvu. Prvo to je nepismeno i gramatički netačno. Otišao sam na internet da vidim o čemu se radi i sve što sam saznao da je to zato što ti nesrećni kažu mi Srbi, a ne Srpi. Naravno da smo mi Srbi tu nema nikakvog spora, ali gramatički po pravopisu srpskog jezika kaže i se i piše se srpstvu. a ne srbstvu.

Pre nego sto krenes da delis gramaticke lekcije nauci da se ne pise protestVuju nego protestuju...

Poslednja izmena:
Prolazim ja danas ispred zgrade Vlade Republike Srbije i vidim protestvuju neki nesrećni rusofili sa transparentom na kojem je umesto srpstvu pisalo srbstvu. Prvo to je nepismeno i gramatički netačno. Otišao sam na internet da vidim o čemu se radi i sve što sam saznao da je to zato što ti nesrećni kažu mi Srbi, a ne Srpi. Naravno da smo mi Srbi tu nema nikakvog spora, ali gramatički po pravopisu srpskog jezika kaže i se i piše se srpstvu. a ne srbstvu.
protestovati ili protestvovati

Piše se protestovati.
Dobijeno od protest+ovati. V ne postoji u korenu reči.

Matica-srbska.png

:think:

Pravopis srpskog jezika je fonološki, to znači da teži što jednostavnijoj vezi između glasova i reči (u pisanju se beleži glas koji se čuje u izgovoru) a nije morfonološki (etimološki ili korenski) i ne zasniva se na čuvanju porekla reči, pre svega korena. Prema fonološkom pravopisu pišemo srpski jer tako izgovaramo. Pridev je dobijen od osnove srb i nastavka ski između kojih dolazi do jednačenja suglasnika po zvučnosti pa od zvučnog b dobijamo bezvučno p.
Pridevi izvedeni od vlastitih imenica nastavcima ski, čki i ški pišu se malim slovom: novosadski, beogradski, bosanski, balkanska, francuski, engleski, subotički, hercegovački, danski, evropski, američki, niški, češki.
https://kakosepise.com/rec/srpski-ili-srbski/

Nekima je to tesko procitati

Prolazim ja danas ispred zgrade Vlade Republike Srbije i vidim protestuju neki nesrećni rusofili sa transparentom na kojem je umesto srpstvu pisalo srbstvu. Prvo to je nepismeno i gramatički netačno. Otišao sam na internet da vidim o čemu se radi i sve što sam saznao da je to zato što ti nesrećni kažu mi Srbi, a ne Srpi. Naravno da smo mi Srbi tu nema nikakvog spora, ali gramatički po pravopisu srpskog jezika kaže i se i piše se srpstvu. a ne srbstvu.
Postoji tema na pdf Jezik "Srbski ili Srpski "?
https://forum.krstarica.com/threads...-beogradu-vol-4.892532/page-613#post-38509004
Možes tamo da pises i potražiš odgovor

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back