PIROTENIKA I VATROMETI

Uh bre, tebi bas frka da dignes nesto u vazduh:)
Salitru trazi kao kalijum nitrat u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Imas one oko pijace, bas sam skoro video kad sam trazio sumpor. Vidis, meni je problem da nadjem sumpor:) iako ne bi trebalo...
Trazis lepo kalijum nitrat, koriste ga za djubrivo,kazes treba ti za bastu,bas to i samo to:)
Za perhlorat ne verujem da ima tamo. Rekoh ti, probaj u jugolaboratoriji u bg, imao je natrijum hlorat ranije, sto ti je dovoljno jako i dobro. Kakav pritisak? Pa naravno da nece samo od sebe,probaj ovo sa barutom videces da je zanimljivo. A pritisak ti zavisi od konstrukcije motora, sta vec pravis...najbitnija je povrsina sagorevanja i mlaznica, ovo ostalo je obicna "cevka":)
Spremam ispit sad, nemam mnogo vremena za forum:)
Pozdrav "zemo" :)

Ok ja se ne razumem bas toliko u hemiju, ali ako vam nesto znaci, recept za raketice koje sam pravio kad sam bio veoma mali: Obicna flasa malo vode i prasak za pecivo, stavis pampur na otvor tako da pritrisak moze da ga izbije, promuckaj i pali sto dalje. Uz malo doterivanja flase (Aerodinamcki) imate prilicno ravan let, e sad da li vam je dovoljno da podigne vas teret to ne znam.

Raul ja Sumpor imam kuci bar jedno 7-8 kg nisam merio ali ima dosta... ako ti treba javi se pa cemo to srediti ... kod mene ga ima u prodavnicamai imam utisak da ga niko i ne kupuje ... Jugo laboratorija je sad u nenomalno jadnim uslovima za rad. kazu da perhlorat nisu imali od pre 4 godine i da neveruje da ce ga uopste imati. Iskontaktirao sam jos par Laboratorija ali mrka kapa .. nemaju ljudi i to ti je. Probacu sa salitrom pa cemo se cuti ... ...

pozzz ...

Nitroglicerin:
Ma ja pola Srbiu okrenu i nema nigde ... a za podatke nije frka ...kako sa KCLO3 ??? nece sam od sebe da nabije toliki pritisak ?
daj malo opsirnije .... objasni ...

Nitro
dobro ,vestacko djubrivo je samo po sebi veliki rezervoar razlicitih smesa, kalijumovo ima u sebi i kalijumova jedinjenja ukljucujuci kclo3 ,tebi treba postupak odvajanja ovog jedinjenja od ostalih.takav proces postoji i nije tezak i omogucava amaterima dobijanje 60% smese kclo3posle prvog preciscavanja...kako- to pitaj nekog drugog ,recimo eksperta raula :)

E raul ... nasao sam nitrat utamo gde si mi reko .. pa tamo mi radi prijatelj i kaze ima sta oces, samo kazi sta da trebujem ... :):) ...

Uzeo sam 2 kg ... za pocetak ..probao sam sa barutom ali sam ostavio da se osusi iznad akvarijuma je uvek jako toplo ...pa se susi do sutra ..ali probao sam kombinaciju 3 elemenata:
C+S+KNO3= crni barut u odredjenim odnosima, e a ja sam pravio C+S+KCLO4= extra !

Nemam dovoljno jaku reakciju pri prinosenju na otvorenu vatru sa prvom formulom, mislim sagorevanje je potpuno ali nedovoljno brzo ... postoji li neka supstanca koja bi ubrzala sagorevnjae ?

Hm! Ipak si nasao KCLO4? Gde si ga nasao? Ocu i ja:)
Crni barut je ok,ako hoces da bolje gori probaj da dodas malo vode.
zamesas to sa vodom i ostavis da se osusi, mnogo bolje gori. Bezdnimni barut sa salitrom
probaj da zagrejes necim jacim,da ga bas osusi, i salitru i barut, da zrnca baruta obaviju beli kristali salitre. Pazi samo da ga ne upalis. Ne znam cime da ubrzs reakciju. Dodaj malo metala tipa aluminijum u prahu, ili magneziju u prahu.
Ko sto ti rekoh, nema potrebe da ubrzavas, brzina se povecava eksponencijalno sa porastom pritiska. I obican barut sam po sebi gori sporo, ali ako ga zatvoris u "cev" sa malim otvorom.Hm!
Jos ako oblikujes punjenje tipa,nakvasis barut, sabijes pa izbusis otvor kroz punjenje, sve to mnogo brze gori. To je ideja,proverena, sad dalje mozes sam da kombinujes. Ne znam sta uopste pokusavas da napravis?:)

E da,znas li mozda gde mogu da nadjem sorbitol?
To je zasladjivac, nasao sam sorbitol sa fruktozom, upotrebljavaju ga dijabeticari.
I nasao sam cist ali u tecnom obliku, i mnogo je skup. Meni treba u prahu
neko raketno gorivo.
Probao sam dekstrozom, ali nije to to. A i ne mogu da nadjem neki **beni
americki "corn" sirup za drugo gorivo,niti iko zna sta je to po ovim nasim prodavnicama...

Raul druze ... probao sam sa vodom ali opet mi slabo sagoreva ... bre neznam koji mu je qurac ... gle moj odnos ...

KNO3 = 75% \
S = 10% > bezdimni crni barut sagorevanje 1g = 1 sekunda
C = 15% /

ali jos bolja kombinacija

KCLO4 = 75% \
S = 10% > dimni crni barut sagorevanje 1g = 0.001 sekunda
C = 15% /

e pa ti vidi ... a sto se tice zasladjivaca ja koristim Dextrin .. imam jos mozda 300-400gr. kad njega potrosim neznam gde cu opet da ga nabvavim ...

ajde da se cujemo ... imas moj telefon .. pa zovni da razmenimo misljenje ..mam nesto mnogo dobro za tebe ... znaci EXTRA !!!!!

Ma ljudi bre, kakav saltir, kakav kalijum perhlorat, uzmi 3-4 grama cistog Francijuma (Fr) ili Cezijuma (Cs), nemoj da ga dodirujes golom rukom :), rokni ga u neki bazen gde ima najvise guzve, imas 2-3 s, najvise, da odmaglis... i napravices reakciju to be remembered :)

Pozdrav ljudi.
Nasao sam ovu temu pretrazivanjem po netu. Vidim da je malko starija, ali mozda i odgovorite na moje pitanje.

Treba da uzmem u poljoprivrednoj apoteci salitru (KNO3).
E sad, interesuje me gde mogu da nadjem organsku boju u prahu?

samo te boje mogu da dodju u obzir ...
inace potrazi neku farbaru za jakne, ili nekog Bojadziju koji jos uvek postoji, a ako neuspes tamo onda neku od tekstilnih firmi, one se uglavnom koriste za farbanje u preradi tkanine !

pozdrav od Nitra ...

samo te boje mogu da dodju u obzir ...
inace potrazi neku farbaru za jakne, ili nekog Bojadziju koji jos uvek postoji, a ako neuspes tamo onda neku od tekstilnih firmi, one se uglavnom koriste za farbanje u preradi tkanine !

pozdrav od Nitra ...

procitah negde da nikakve boje ne dolaze u obzir u toj kombinaciji (salitra i secer)?? jel pokusavao neko?? moze li da se oboji dim?? i u procesu pravljenja kad se stavlja boja??
inace boju za tekstil mozes da nadjes u Dermi (sigurno) ili u YuSorbonu (mislim da sam video, nisam bas siguran), nekih 10-20 dinara kesica...

nitro, ne radi ti forum??

evo, o ovome sam pricao
http://www.unitednuclear.com/smoke.htm
Unfortunately, colored smoke mixes are a totally different animal.
The nitrate/sugar mix cannot be colored. Colored smoke mixes use an entirely different cool burning mixture and vaporize special low-temperature Aniline dyes to produce colored smoke.
These Aniline dyes are difficult to come across and very expensive. We've never found a reliable source for them.

nego, zna li neko gde da kupim fitilj?? ili kako da napravim??

Sto se toga da se nemogu dodavati boje tice to je potpuna glupost. Ali kao sto su Nitro i Raul vec spomenuli moras naci odredjenu vrstu. Za bolje objasnjenje
Nadam se da je ovo bilo od pomoci.

Takodje neznam da li si procitao celu temu... KNO3 mozes da kupis u poljoprivrednim prodavnicama/apotekama... :ok:

Bruka i sramota!U zivotu nisam imao novu godinu sa tako losim vatrometom!Od rodjenja sa prozora mojeg se video vatromet ispred skupstine pa kad je svetosavski hram bio pri kraju odande se isto pustao gotovo takmiceci se cij ce da bude bolji ,nisi mogo da se odlucis na koju stranu da gledas,a nije bilo ni vazno jer gde god si gledao nebo je bilo isarano signalnim raketama koje su se sudarale...
Crni granpri za odgovorne,krivce...valjda je to novonastali kapitalizam u nas po principu ako oces vatromet sam ga kupi po basnosnovnoj ceni i plati pdv,a kad ga upalis murija ti odma stize da i njima platis drakonsku kaznu za remecenje javnog reda i stati ja znam...Umesto zelenih nemackih petardi:petlici,zvezduce ,weco,avioncici...imamo po ceni od 10 -100.100 kvantitetnih petardi navodno kineskih i to sve u ovlascenoj prodavnici pored snajpera,a u njoj neka dva duduka koj neznaju sta je rimska sveca nit koj je koj efekat...jos gore vazi za onu pored zelenjaka.Cigani nam preprodaju pirotehniku sa buvljaka poreklom iz rusije ili bugarske neke od siromasnih zemalja koje imaju pismo nalik cirilicnom ajde da to valja...umalo da me osakati njihova cevka 8x kad je sranje puklo u cevi,a na tezgi u pancevackom uzmem one dve zelene cevke 15 crackling comets kad nisam ostao bez ruke,a kao ovlasceni prodavci otvorim ja posle onu drugu kad "fabricka greska"komete oko sebe nisu imale nikakvu oblogu nego fitilj upali prvo nju pa ona kad izgori barut koj je izbacije...more sve bi ja to na goli otok i sarlatane i kineze i ruse ,one duduke sve do odgovornih vlastodrzaca... ma 5 golih otoka bi mi izgradili...KHHHAIIIGRARGRARGHARGHGHGHHHH!

Svaka ti dala za post :)

Upadam u Orion, pitam : kol'ko dugo gori Bengalka ?
on razmislja : A sta je Bengalka :D :D :D
Ja se komir'o ...
Kaze poznato mu, dok skonta da je ona baklja (koja ni za ***** nije) proslo 6 godina ...
Na kraju nisam ni kupio ...
Ista stvar i za one vulkane ...
A da idem kod K... ooovaj, lika sto to uvozi preko grane, i prodaje na crno, ne pada mi na pamet ;)
Pola kutije mi je puklo u ruci ****** ...

Obicno da bi nashao shalitru ili tako neshto je teze osim ako posedujesh labaratoriju da bi to nabavio morash da odesh do labaratorije...shto ako nisi punoletan verovatno ti nece ni prodati ili u maloj kolicini ali treba da ostavish 100podataka...najbolje vam je da ukradete iz shkole...ja imam razne hemikalije kod kuce ali u malim kolicinama ako nekom neshto treba a da je iz BG nek mi se javi

Back