Pilav i rižoto

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.439

Prostije je nego što mislite: Da li znate koja je osnovna razlika između rižota i pilava?​

Tako je prosto, a mnogima nije palo na pamet.​

Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pirinča?
MNOGI SE PITAJU KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU RIŽOTA I PIRINČA? FOTO: SHUTTERSTOCK/MACARENA ASSIEGO
Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pilav.I zaista, ova dva jela jesu dosta slična, a na prvi pogled nekima su čak i skoro identična.

I pilav od pirinča i rižoto su jela koja mogu biti kuvana u vodi,ali ova dva drugačija načina koji daju veoma različite kranje rezultate.

U rižotu, obilna tečnost koja se dodaje tokom procesa kuvanja daje mu kremasti i sočni završetak.

Pilav, s druge strane, zahteva vrlo malo tečnosti i ispada prilično suv jer tokom procesa pripreme sva tečnost isparava.

Tokom pripreme pilava većina tečnosti ispari pa on ispada suvlji
TOKOM PRIPREME PILAVA VEĆINA TEČNOSTI ISPARI PA ON ISPADA SUVLJI FOTO: SHUTTERSTOCK/SEA WAVE
A zapravo osim sličnih tehnika kuvanja, postoji samo jedna dodatna sličnost između pilava i rižota.

U oba slučaja možete blago tostirati pirinač pre kuvanja ostatka jela. Dakle, kada razmišljate koje jelo od pirinča da napravite kod kuće, najvažnije je da uzmete u obzir koliko vremena imate za pripremu jela.

Zatim razmislite o tome koju teksturu želite da poslužite i skladu sa tim birajte rižioto ili pilav, odnosno više ili manje tečnosti.

Na to sam i mislila.
U tekstu piše ' tostirati', nisam razumela.
Uvek dinstam pirinač, povrće, meso, zalijem supom i zapečem u đuveč plehu sa poklopcem.
Pred kraj skinem poklopac i malo zapečem.
Ne volim suv pirinač kao glavno jelo ali kao prilog ribi i mesu - da.

U oba slučaja možete blago tostirati pirinač pre kuvanja ostatka jela. Dakle, kada razmišljate koje jelo od pirinča da napravite kod kuće, najvažnije je da uzmete u obzir koliko vremena imate za pripremu jela.

tostirano , to je kada se zapeče, da bude sasvim suv :vzagrljaj: :zag::ortaci2:
Jedno od nas dvoje nije pročitalo i razumelo tekst

a šta je onda đuveč? je l npr pilav kad je ubačeno meso, a đuveč bez mesa? pored rižota treba da stojiš i mešaš dok dolivaš supu i to ne može sa integralnim pirinčem, probala sam i nema šanse :P

inače valjda je paelja španska verzija a ima i "birjani", to je azijska tako nešto, vidim pomerio se indijski fast fud u vasinu i ima to

Manga, ne može pirinač u tepsiju nasuvo, ili ja ne znam tu metodu?!
I jedno i drugo jelo se prodinsta na luku ( sa povrćem ili bez) na ringli, preruči se u pleh pa u tepsiju.

Ako grešim, oprosti mi na neznanju. ;)
apsolutno si u pravo, oni pod tostiranjem kod pirinča podrazumevaju da bude što suhi i da bude kao u plehu pečen , a rižoto je kremkasto čorbast

, apsolutno si u pravo, oni pod tostiranjem kod pirinča podrazumevaju da bude što suhi i da bude kao u plehu pečen , a rižoto je kremkasto čorbast
Opet nisi razumeo.
Piše : tostiranje pre kuvanja, PRE KUVANJA!
Mi kažemo - prodinstati

Ja samo hleb tosiram u tosteru, mogu i na foliji na ploči
Luk dinstam na masnoći, dodam pirinač i dinstam, upržavam, nazovi kako god.

Važi.
Neću više <3

Opet nisi razumeo.
Piše : tostiranje pre kuvanja, PRE KUVANJA!
Mi kažemo - prodinstati

Ja samo hleb tosiram u tosteru, mogu i na foliji na ploči
Luk dinstam na masnoći, dodam pirinač i dinstam, upržavam, nazovi kako god.

Važi.
Neću više <3
ma i tamo je tekst nedorečen :vzagrljaj: :zag::ortaci2:, a za ono drugo sleduje ti Mišo Kovač

da u oba slučaja , ali rižoto ostaje sočniji , dok pilav se tostira, ustvari da takoreći sva tečnost ispari i ostane pirinač prilično suh
nije tacno da pilav bude suv..ko je pisao tekst nema pojma ...a razlika izmedju pilava i rizota je u nacinu pripreme
oba jela su od pirinca ali se spremaju na razlicite nacine ..ja volim i pilav i rizoto mada pilav više i to sa piletinom

Back