PHP ili ASP za društvenu mrežu?

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Imam ideju da napravim ozbiljnu društvenu mrežu, bez ikakvih gotovih skripti apsolutno čistim kodom, i projekat bi trajao duže vreme i sada dolazim u dilemu šta za server based jezik?

PHP ili ASP znam oba, s'obzirom da je i facebook pisan u php-u, onda mi php ima neke veće šanse, ali opet ASP mi je nekako draži, ali pitanje portabilnosti bi možda i odlučilo na php, ali eto pitam vas šta mislite?
I da, ako se odlučim za php, pitanje je framefork, mislio sam Zend...
Mislio sam uključiti još dvoje ljudi u projekat, ali polako...

Poslednja izmena:
Tezak ti je to posao, obzirom na tvoje iskustvo u PHP-u (oprosti mi ako se varam, ali mislim da sa PHP-om radis tek mjesec-dva-tri dana)......ali kako hoces
Inace, PHP ti je bolji za to, jednostavno zbog portabilnosti.
Od frameworka uzmi CakePHP ili CodeIgniter.

Ako bas imas vremena uzmi Python i Django FW, ja cu da se prebacim na to jer mi se dosta svidja.

Inace, moras da imas Sql u malom prstu, takodje Ajax, JavaScript, trebace ti neko za dizajn ili ces i sam morati to, a da ne govorimo o komplikovanosti algoritama ako hoces iole dobro da to odradis.

PS : Fejs nije pisan u PHP, vec postoji open source engine po imenu HipHop (imas na github-u) za prevodjenje PHPa u C/C++, tako da fakticki, ponovo, fejs ne radi na PHPu.

Tezak ti je to posao, obzirom na tvoje iskustvo u PHP-u (oprosti mi ako se varam, ali mislim da sa PHP-om radis tek mjesec-dva-tri dana)......ali kako hoces
Inace, PHP ti je bolji za to, jednostavno zbog portabilnosti.
Od frameworka uzmi CakePHP ili CodeIgniter.

Ako bas imas vremena uzmi Python i Django FW, ja cu da se prebacim na to jer mi se dosta svidja.

Inace, moras da imas Sql u malom prstu, takodje Ajax, JavaScript, trebace ti neko za dizajn ili ces i sam morati to, a da ne govorimo o komplikovanosti algoritama ako hoces iole dobro da to odradis.

PS : Fejs nije pisan u PHP, vec postoji open source engine po imenu HipHop (imas na github-u) za prevodjenje PHPa u C/C++, tako da fakticki, ponovo, fejs ne radi na PHPu.

Znam da je težak, ali nisam mislio odmah, ovo je projekat koji bi mogao potrajati više godina i kroz njega imam nameru da učim...
U PHP-u sam nepuna 3 meseca, ali sam se nekako brzo navikao na taj jezik jer sam odmah ušao u dva projekta vezana za php,
sa html, css, js sam se bahćao još kao klinac, a evo godinu dana ozbiljnije, pogotova sa js(JQ,AJAX)...

Razmišljao sam oko CI ali svi kao pričaju da je to za male projekte itd...
Što se tiče SQL-a aktivno ga koristim duže vreme, a i imao sam ga kao predmet kod jednog bolesno zahtevnog profesora, ali nebitno treba ut još dosta...

Koliko sam razumeo fejs je pisan u php-u, pa je preveden u C/C++, ili si možda mislio da je pisan u C++ pa je preveden u php? :lol:

U C#-u sam skoro 2 godine, sa ASP nekih 6 meseci aktivno.

Ако бих ја кретао са тако нечим и имао неограничена средства, BE би био C / C++. Онда FE може да буде шта хоћеш. Ето, PHP/CodeIgniter би било једно решење за FE. :p Са мало ограниченијим средствима избор би била нека Java EE архитектура. Верујем да је то у твојем случају ASP.

Ако бих ја кретао са тако нечим и имао неограничена средства, BE би био C / C++. Онда FE може да буде шта хоћеш. Ето, PHP/CodeIgniter би било једно решење за FE. :p Са мало ограниченијим средствима избор би била нека Java EE архитектура. Верујем да је то у твојем случају ASP.

Batalio sam ja ovo za sada :lol:
Kada budem iskusniji i budem imao vremena, novca i ljudi oko sebe tad cu razmisliti o takvom projektu :)

Back