φιλíα

Thucydides

Gost
Poruka
4.551
Ljubav je egoizam u kojem ucestvuju dvije osobe podjednako ili slicno pravilnih crta lica. Oni to nazivaju "ljepotom".
Primjera radi, nerijetko primijetim neku udatu zenu sa djecom kako me prozdire pogledom, a pored nje sjedi neki ruznjikavi celavi muskarac.
Pitam jednu "a da li je to neka osveta?" a ona nista ne odgovara.
Dakle, ljubav je ono sto razara brakove, porodice, cini preljubu, i stari Grci su je odbacivali kao nesto sto se ne moze staviti pod kontrolu, kao uticaj bogova, kao ludost, koja se zbog bogova koji nas zaslijepe mora i oprostiti ... ali ne ako se pocini brakolomstvo.

U svakom slucaju nije mi se nikad dopadala ta ljubav, jer sam uvijek zaticao djevojke koje bi me voljele ili one koje bih ja volio u zagrljaju drugih, pa bih ja eto trebao da ih otimam iz tog zagrljaja. Ali nisam htio. Smatrao sam da je cekanje dostojnije, i da je porodica dostojnija, i da moja djeca ne trebaju nikad da pate zbog ljubavi (odnosno zaljubljenosti) ili njenog nedostatka izmedju mene i moje zene.

Ali ja danas vidim da se ona uzima kao opravdanje i za sklapanje "brakova" i za rasturanje, a ona je prosto cijenjenje i precjenjivanje, pogotovo sto danas zene nastoje svim silama da izgledaju ljepse nego sto jesu, dakle, spremne su da se podaju svakome ko im uputi kompliment ili se prevari gledajuci njenu laznu kosu, kozu i nokte. Sve je usmjereno na vlastito uzivanje u fiktivnoj vrijednosti, na uzbudjenje pri pomisli da nam raste cijena kao nekoj nekretnini.

Ja nisam za to. Vise bih cijenio ljude prema sposobnostima nego prema izgledu. Ali po pravilu sposobnosti se danas uopste ne raspravljaju. To je zakon egoizma.

Poslednja izmena:
Zene po pravilu moraju da budu u nekoj vezi sa bilo kime, tako da je kod njih zaljubljivanje i odljubljivanje kao na fabrickoj traci.

- - - - - - - - - -

Tu se najjasnije vidi sta je egoizam i sta je ljubav.

- - - - - - - - - -

Ako moja djeca trebaju da pate zbog necije dusevne labilnosti i lazne vrijednosti, onda se tako nesto moze obuzdavati samo silom, a danas je ta preventivna sila zabranjena zakonom. Zato ne ucestvujem u pogubnim eksperimentima.

Zaljubljenost nije nikakva prepreka braku. Ali ako je ona ujedno i osnova braka, gotovo je izvesno da će propasti.

Ako izuzmemo patološke i ćiftinske razloge za sklapanje braka, može se reći da većina ljudi polazi za onu osobu koja je u njima probudila najjači osećaj zaljubljenosti do tada. Računaju da su pronašli idealno stanje u kom žele da budu do kraja života (čest motiv u pesmama) i koriste brak da bi sebi obezbedili stalno prisustvo te osobe koja u njima to stanje budi. Takav brak, onaj koji je građen na čisto hemijskim temeljima, je osuđen ili na propast ili na farsu pošto poduža izloženost istoj vrsti stimulusa dovodi do utrnulosti nerava, posle čega ti ljudi kreću da traže nove osobe da taj osećaj probude u njima iznova. Oni ne žele ljubav, oni žele drogiranost.

Šta je onda ona čuvena prava ljubav koja nikad ne prolazi i o kojoj se toliko pričalo i pisalo kroz istoriju? Ona je ono što ostaje nakon što zaljubljenost izbledi, ono što se na kraju krajeva sa njom uopšte ne dodiruje. Kada se vatre mladosti ugase, ostaje ono što je najvrednije u jednoj vezi. Ostaje poštovanje i bliskost koju je rodilo saputništvo prema zajedničkom cilju - idealu koji kao kakva zvezda vodilja levitira visoko iznad nas, našoj meta težnji.

Jednom me pitaše: ''A šta kada se taj cilj ostvari?''. Odgovorih im: ''Avaj onima čije su zvezde dohvatljive''.

Prava ljubav je privilegija idealista. Obični smrtnici imaju samo zaljubljenost.

Poslednja izmena:
Kada se vatre mladosti ugase, ostaje ono što je najvrednije u jednoj vezi. Ostaje poštovanje i bliskost koju je rodilo saputništvo prema zajedničkom cilju - idealu koji kao kakva zvezda vodilja levitira visoko iznad nas, našoj meta težnji.
. Obični smrtnici imaju samo zaljubljenost.
Ovo sam izdvojio kao pravo iskustvo emotivno stabilnih iskušenika (z;)) braka...

No,sklapanje braka ne treba vulgarizovati! (Bio on de jure ili "samo" de facto!)
Retki su brakovi koji se sklope samo iz zaljubljenosti! Najpre je tu um devojke,udavače koja ima viziju budućeg braka!
I to lucidnu viziju,s vrlo izraženim racionalnim promišljanjem i ciljevima kojima teži! Za razliku od nje,mladić,mladoženja
više "misli" otvrdlim testisima i to kroz izmaglicu testosterona koji ima slična dejstva kao adrenalin,a i kojeg lako podstiče
i nema izraženiju dugoročniju viziju-francuski krevet mu je najčešća i najprisutnija vizija.Finansijska konstrukcija kupovine
stana ili gradnje kuće je ,ipak,sekundarne intencije...:zelenko3:No nije sasvim bez tih vizija...
Dakle,samo iz zaljubljenosti skoro ni jedan brak se ne sklapa-ona jeste prvi i najjači razlog,ali to je kao i kod otpočinjanja rata:
uzroci su uvek dublji i vode u neminovni sukob,a povod je inicijalna kapsla od koje eskalira...
U ovom slučaju (braka) ne gine se na bojnim poljima iako se kaže za mladu da je "pala za slobodu"!Jadna...z:cry::rotf:
Nakon te "pogibije" posle devet meseci obavezno nešto zakmeči u mladinom krilu...:zstidljivko:
Poslednjih descenija ...i ranije!z;)

Najpre je tu um devojke,udavače koja ima viziju budućeg braka!
I to lucidnu viziju,s vrlo izraženim racionalnim promišljanjem i ciljevima kojima teži!

Opet, pitaj mlade koja je svrha njihovog braka i koji su ciljevi kojima teže i većina njih ili neće imati šta da ti kaže ili će lupati takve gluposti da će te biti sramota što pripadaš ljudskoj rasi.

Varaš se-cure znaju,to mulci nisu sigurni! Mada se i one pozbunjuju kad ih klipan lapi za guzu!:hahaha::per:

Mahom nemaju pojma. Istina je da imaju viziju, ali se ta vizija sastoji iz toga kako će njihov brak da izgleda, ne iz toga koja mu je svrha i cilj.

Opiši mi filozofiju braka neke žene sa kojom imaš konkretan odnos, a da se pritom ne zasniva na negaciji neke druge patnje ili pak običnoj trampi.

To se jako retko sreće.

- - - - - - - - - -

Evo jednog lepog citata o razlici između ''ljubavi'' i ljubavi.

image003.jpg

Cast da, ili zakon. Moze se reci da svuda gdje je uvedeno razoruzanje zakon ili moral ne funkcionise ili ga ne uzimaju ozbiljno. Samo sto je proces razzakonjenja dugotrajan i postepen. Uvlaci se svuda psihologija prestupnika kao zrtve, pa kao buntovnika i najzad kao heroja, dok drzava sasvim ne padne u ruke upravo takvima koji vole da lape tudju imovinu i tudje zene.

A zena u tom haosu vjeruje u srecu koja joj je servirana. Njena glava je puna predrasuda, kao i nomadska i jasno je da ce tamo gdje je razum prognan zahtijevati da dominira i nad razumnijim od sebe. Posebno sto se zene lako medjusobno sloze oko predrasuda koje trebaju da predstavljaju drustvene norme. (skupa auta, odjeca itd)

Cast da, ili zakon. Moze se reci da svuda gdje je uvedeno razoruzanje zakon ili moral ne funkcionise ili ga ne uzimaju ozbiljno. Samo sto je proces razzakonjenja dugotrajan i postepen. Uvlaci se svuda psihologija prestupnika kao zrtve, pa kao buntovnika i najzad kao heroja, dok drzava sasvim ne padne u ruke upravo takvima koji vole da lape tudju imovinu i tudje zene.

Tačno. Sudeći po svemu ovom što se trenutno dešava u Americi, rekao bih da se trenutno nalaze na ovom drugom stepenu. Bio sam zaprepašćen količinom ljudi koji nisu razumeli zašto su oni koji su razbijali Vašington na Trampovoj inaugaraciji bili pohapšeni. Iz sve snage su se trudili da okarakterišu te propale abortuse kao kakve pobunjenike protiv fašizma, borce za slobodu i sve ostalo iz tog korpusa. A svi znamo da su pre toga bili opisivani kao žrtve sistema koji favorizuje belce, bogate itd.

Pa da, socijalisti su ti koji su pozvani da razoruzavaju. Prva slika koju sam vidio sa tih protesta je bio crnac sa srpom i cekicem na majici.

Ali to je stara prica. Ako se pogleda Niceova psihologija nihilista koju je preuzeo od Dostojevskog, vidi se da se nihilisti zahvaljuju jako mnogo ovim teorijama koje su pripremile teren da kriminalac postane heroj i mucenik. Vec u 19 vijeku imamo anarhoterorizam i u Rusiji gdje su se samoubice ustremljivale na aristokratiju i u SAD gdje su napadali obicne ljude od zakona. I ovaj nas forumski filozoof je potencijalni ubica-samoubica ljudi od zakona.

Nema to veze šta pišete s temom...Kakav nihilizam -sav ženski Id je okrenut usponu života-rođenju novog.
Vaše nepoštovanje ženskog poriva ostavite u mračnim dubinama vaših ega!

Jesmo skrenuli sa teme, ali ovo za nepoštovanje ženskog poriva nema veze sa životom.

Ne poštuju ga oni koji žene odvraćaju od majčinstva zarad ''slobode''. Ali i to je digresija, vratimo se temi.

Ja bih radije pokusao da spojim teme... zene imaju nomadsku psihologiju i energiju, time se objasnjava i lakoca kojom abortiraju, odnosno sprecavaju nastanak novog zivota.
Nomadi, kao sto sam vec rekao, ne cijene ni svoj ni tudji zivot, i zato su onako brutalni i u ratu i u miru (obezglavljivanje, nabijanje na kolac...). Oni prave hareme iskljucivo radi seksa, ne radi potomstva, a za ljubav ne znaju. Tako i zene nalazim pretezno gonjene seksualnim porivima, spremne da slazu kao od sale (o cemu svjedoci moj kolega Jermen koji je zivio u Iranu) a ljubav im je spansko selo. Ne stignu ni do starijuma kad se treba upoznati sa tom osobom, nego vjeruju iskljucivo u "ljubav na prvi pogled" odnosno u napaljenost.

E sad, jako je mali korak izmedju nomadskog pristupa potomstvu i odustajanja od potomstva uopste. Nomadi dok imaju novaca izdrzavaju potomstvo, a kad im ponestane, oni ga rasprodaju, mozda i u roblje. Socijalisti, odnosno nihilisti vec ne zele da imaju potomstvo, vjerovatno jer se ne osjecaju sposobni da izdrzavaju ni sebe, a kamoli druge, ali posto zivimo u socijalistickoj eri, to oni lakse dolaze i do novaca i do potomstva. Znaci, neko ko je nesposoban ima i samoubilacke porive, a znamo da ih imaju takodje i islamso-nomadski bombasi samoubice. Zbog toga su anarho-teror sirili bombasi samoubice.

Nema to veze s nomadima-žene u Europi i Americi,pa i u drugim razvijenijim državama nikud ne idu...
No ipak,zaista je najgora odluka koju žena može da donese baš prekid trudnoće!
Antropologija bi valjalo da odgovori na pitanje kad i kako je to počelo i kako se razvijalo,a sociologija i
psihologija šta dalje činiti da se praksa abortusa eliminiše iz ljudske civilizacije.
Ne iz razloga verskih ili sličnih,već baš zbog žena i njihovog prirodnijeg života!
Najčešći ekonomski i društveni razlozi abortusa se moraju ublažavati do njihovog nestanka! A taj egoistični,
komformistički razlog žena valja zakonski sprečiti,ako već moralnim normama nije moguće!
Lično mi je samo medicinski razlog dovoljno valjan!

Ne idu nikud, sem na bliski istok...

- - - - - - - - - -

Zasto je zenski pro-imigrantski mars okupio 2 miliona zena sirom svijeta? Zasto je Merkelova odvrnula slavinu da imigranti poplave Evropu? Ma hajmo se praviti ludi kao filozoof...

Evo u kom slucaju je i ljubav dvaju dusa egoisticna:

16487474_1150072505104936_243891815517917533_o.jpg

U sustini, ili biras neciju dusu ili biras vrlinu. Samo je vrlina neegoisticna. A vrlina se ne ogranicava samo na jednu dusu niti je uzdize iznad svega. Vrlina se moze smatrati nadljudskom, u svakom slucaju natprosjecnom.
I Nice je slao pisma djevojkama i nudio im brak na taj nacin, a nije igrao kao pijetao oko kokoske. Brak je tu zbog potomstva i vrlina, ko misli drukcije taj voli smrt.

Ostaćeš danas suva kereca s tim vrlinama!:rotf:
Nisam seksolog,ali jedan takav bi ti s lakoćom objasnio proces nastajanja veze
između momka i devojke kroz vizualizaciju,mirisnu senzaciju,dodirno uzbuđenje
koji s vrlinama imaju veze koliko i papa s letećim tanjirima...
Ljubavna privlačnost bez neposrednog kontakta je debelo foliranje...Duhovnost
dvaju bića se kasnije otkriva daljim zbližavanjem kojim se tim duhovnim dopadanjima veza jača...
Međutim,u braku,pa i u dužoj vezi se otkrivaju i nedopadanja nekih duhovnih sadržaja kod partnera!
Šta tada?
Ybg,nadjača libido i korpus afirmativnog-dopadljivog.
Bračna zajednica kod dosta parova biva mračna-duhovno negativna,ali libido sve to "proguta"-trpi
se negativni duhovni odnos zarad tog libida.No i zarad egzistencijalnih razloga u siromašnijim sredinama kao
naša,zbog primitivnih društvenih obrazaca,naročito religijskih (Isusova uputsva o odnosu partnera su blagi hel...)...
"Ruka u ruci je već nešto drugo..."

Ne funkcionise vam ruka u ruci. Nagovorili su vas na to jer ste nagovorljivi, a ne zato sto funkcionise. Vidi se sta funkcionise kod muslimana. Mozda smo mi glupi, ali cak i najgluplji ne mogu negirati da kod njih funkcionisu osnovne zivotne stvari. Sta ima kod nas jos a da nije vrijedno dubokog preziranja? Pa mi i sami sebe preziremo pa se smijemo svima oko sebe, jer zelimo da kazemo da nas ovakve kakvi smo ne treba uzimati ozbiljno. Mogu i cuske da nam udaraju, mi se vise necemo buniti. Siluju nas i opet im prastamo. Znaci, nize od nas nema, i zato sami sebi zelimo propast. Svjesni smo svoje slabosti i ludosti i ne mijenjamo tim koji gubi. Mi smo ustajala mocvara u kojoj jos samo rastu i razvijaju se bolesti, u kojoj je prosjek starosti 45 godina! Mislim na Evropu. Mi smo u vrhu svih negativnih statistika u Evropi i svijetu. Mali asocijalni ljudi koje zanima samo jos tzv jedna obecana i za nas rodjena i radjena osoba, i naravno da kasnije spoznamo i to da smo bili u zabludi. Mi smo ludi u zabludi, moze da nam svako sudi.

Back