Petunije / Surfinije

Pinocchio

...
Supermoderator
Poruka
26.180
Godinama sam na terasi sadila muškatle pa su mi dosadile, a i nisu tako bujne. Prošle godine vinke i ove godine je odluka pala na petunije. Jedva se odlučih za boju i trebale su sve da budu ljubičasto bordo sa belim obodom ali nisam ni gledala koju gajbicu sam izabrala dok nisam stigla kući i otvorila gepek.
Prvo su mi bile gadne, ružne ali deca rekoše da im se dopadaju i da liče na zvezdano nebo, 💫 ... a deca su uvek u pravu :heart:

Presadila sam ih u humus, prodade mi čika i neko đubrivo baš za njih i nisu loše. Videćemo kako će se pokazati do kraja leta.

Šarene kao tifusarke :mrgreen: Samo je jedna po mojoj volji ali nema veze. I ružnjikave neko mora da gaji i voli. :cvet:

viber_image_2024-05-09_19-11-48-722.jpg

Godinama sam na terasi sadila muškatle pa su mi dosadile, a i nisu tako bujne. Prošle godine vinke i ove godine je odluka pala na petunije. Jedva se odlučih za boju i trebale su sve da budu ljubičasto bordo sa belim obodom ali nisam ni gledala koju gajbicu sam izabrala dok nisam stigla kući i otvorila gepek.
Prvo su mi bile gadne, ružne ali deca rekoše da im se dopadaju i da liče na zvezdano nebo, 💫 ... a deca su uvek u pravu :heart:

Presadila sam ih u humus, prodade mi čika i neko đubrivo baš za njih i nisu loše. Videćemo kako će se pokazati do kraja leta.

Šarene kao tifusarke :mrgreen: Samo je jedna po mojoj volji ali nema veze. I ružnjikave neko mora da gaji i voli. :cvet:

Na slici su petunije ?
Presadila sam ih u humus, prodade mi čika i neko đubrivo baš za njih i nisu loše.
Ko nije loš ? Koji pH ima taj "humus" ?
Videćemo kako će se pokazati do kraja leta. Šarene kao tifusarke :mrgreen: Samo je jedna po mojoj volji ali nema veze. I ružnjikave neko mora da gaji i voli. :cvet:
Već se pokazuje - nedostatak Fe !

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1544866
meni se "tifusarke" baš svidjaju a i boju si izabrala za 5

Kako primećuješ nedostatak Fe? Lišće im je lepo i zdravo, a i cvet.
Odlično pitanje :ok: - ,.... ................. postaviću i ja jedno ključno pitanje :) .

Paa, da li bi mladi listovi (izbojci) trebalo da su više zeleni - kod tebe na slici su žućkasti, a ovo uokvireno je 'klasika'.

Ako je nervatura lista tamnije boje, kao što se ovde vidi:

Petunije su osetljive na nedostatak Fe, ali su Surfinije jako osetljive. ( Te ljubičaste sa belim rubom na cvetu, su manje osetljive na Fe, - zovemo ih "Pikote" - pogledaj boju njihovih mladih listova).

primećiješ razliku kod mladih izbojaka u boji ?

pitanje: - 99% da gvožđa ima dovoljno u podlozi, ali biljka ne može da ga usvoji korenom.

ZAŠTO ?
:)

Poslednja izmena:
Filozofski gledano :
Moram redovnije da ih dohranjujem. Cvećar mi je rekao da im dodatak ubacujem u svako zalivanje ali meni to bilo nešto previše ali očigledno je potrebno.

Koliko je verovati Cvećaru koji sam za svoje biljke nije znao da napravi supstrat u kojemu neće biti nedostatka gvožđa?

Sačekaćemo sa odgovorom, možda neko zna,... a ti si preskočila ovo pitanje :
Koji pH ima taj "humus" ?

Već se pokazuje - nedostatak Fe !
Zašto ? :)

Ne znam, Bacila sam džak.

Ne verujem da se Cvećar bavi toliko zemljom koliko samom prodajom rasada.
Onda nije cvećar, nego je Cvećar :think:

pH je ključ -
supstrat nije dovoljno kiseo
(
pH nije povoljan), a taj nedostatak delimično dopunjuje to đubrivo, koje je OK, jer ono je kiselo i ima gvožđa (0,02%).

Ali u takvoj podlozi (supstratu) helat gvožđa (DTPA helat Fe) brzo oksidiše pa postaje nedostupno .

Koren biljke odmah usvaja nitratni oblik, a listovi bolje usvajaju amonijačni oblik, pa je to đubrivo odlično i za prihranu preko listova.

Poslednja izmena:
Onda nije cvećar, nego je Cvećar :think:

pH je ključ -
supstrat nije dovoljno kiseo
(
pH nije povoljan), a taj nedostatak delimično dopunjuje to đubrivo, koje je OK, jer ono je kiselo i ima gvožđa (0,02%).

Ali u takvoj podlozi (supstratu) helat gvožđa (DTPA helat Fe) brzo oksidiše pa postaje nedostupno .

Koren biljke odmah usvaja nitratni oblik, a listovi bolje usvajaju amonijačni oblik, pa je to đubrivo odlično i za prihranu preko listova.
Hvala. Razumela sam deo :)

Evo jedan dobar tekst o tome:

https://poljoprivrednenovosti.com/strucno-objasnjeno-nedostatak-gvozdja-kod-biljaka/

Ima i dosta biologije, ali je tekst generalno dobar, mada na malo višem nivou.
Bitno je znati, šta se dešava sa jonima gvožđa u zemlji i koji oblik jona gvožđa može koren biljke da usvoji ( i koji ne može).
------------------------------------------
A za početnike je dobro i da nauče - kako biljke usvajaju Azot - u kom obliku listom, u kom korenom....
koji oblik azota kiseli zemlju a koji ne.

Poslednja izmena:
Moje ne padaju toliko. Mada su još mlade, posadila sam ih pre 2 nedelje, nisu bile ovako bujne ali nešto nisam sigurna da će ovako padati preko ivica saksije.
Cvet je identičan ali list kao da je malo obliji.

Svakog leta kažem neću više da ih sadim, jer pojede ih crveni pauk, a nemam volje da se bakćem s njim. I svakog proleća ih ipak kupim.

Ali sve manje, prešla sam na muškatle, one traju duže i imaju lepši, bogatiji cvet pa gledano izdaleka izgledaju efektnije.

Kupila sam milion bels bordo boje i eno, opet se sve sparušilo. A jedna ljubičasta sa belim pegama pored - ništa, skroz zdrava

Back