Petit Robert-izrazi koje smo zaboravili

LindaLee

Elita
Poruka
22.197
citam lagum pa malo malo pa naidjem na neku staru rec,iz detinjstva,iz babine kuhinje (e moja vala nikad nije bila baka,bila je baba),ili tako vec neku rec sto mirise na neka davna vremena i situacije
i ebem li ga postali smo urbani pa pozaboravljali sve te zanimljive izraze,za koje cesto nemam pojma ni odakle dolaze alli eto nekad znace vise nego bilo koja druga finska rec
mada ponekad na forumu iskoci tako neka zanimljiva rec,kad forumasi hoce da budu duhoviti i zabavni,sto na kraju realno i budu,jer mene uvek zainteresuje takav post
npr

drveni advokat:lol: sto bas drveni?
"sta ga branis je l si mu mozda drveni advokat?"
kad sam kod drveta ima i drvena marija
"ukipila se ko drvena marija"

Volim i ja ove fraze i izraze, pogotovo one kojih se sjecam da su mi kao klinki upucivali baka, deda, uciteljica...tek relativno skoro sam pocela da razmisljam o svakoj rijeci ponaosob...
I to kad sam citala M.Sipku "Zasto se kaze"...

Lije krokodilske suze...
Lupa kao Maksim po diviziji...

Razljebio se - moze da znaci da se upropastio od kilaze ili da se negde raspistoljio, onako ruzno raskrecio i zavalio

"Udjosmo tamo, gledam onog Mileta.....sedi tamo, razljebio se.....
" Kuku mene, ona zena se ugojila pa se razljebila"

Na kukovo leto - oce, al ukurcu :lol:

Bechki lekari ne moz' ga izlece = neko je toliko bolestan da mu nema pomoci

Seticu se jos. Moje babe su zive dok sam i ja :)

Volim i ja ove fraze i izraze, pogotovo one kojih se sjecam da su mi kao klinki upucivali baka, deda, uciteljica...tek relativno skoro sam pocela da razmisljam o svakoj rijeci ponaosob...
I to kad sam citala M.Sipku "Zasto se kaze"...

Lije krokodilske suze...
Lupa kao Maksim po diviziji...

Maksim je naziv mitraljeza, otuda ta izreka
za krokodilske suze ne znam

"Дрвени адвокат" је дрветов адвокат... адвокат некога ко је мутав. То је као оно "Је л' Пера мутав па не зна сам да каже, него ти ту изиграваш дрвеног адвоката?"

Дрвена Марија је дечија игра... е сад, зашто баш дрвена и зашто баш марија... као, зашто је "трула кобила" баш трула и баш кобила... или зашто су "јанине купуса и сланине" баш са купусом и сланином... Можда је из старих времена због дрвених кипова и фигурица девице Марије које су људи имали по кућама.

e mozete slobodno da date i objasnjenje nekog izraza ako znate zasto se tako kaze
npr sto se kaze kuras na biciklu?:confused:

Е и ово знам. То је провалио Петар Божовић у филму "Црни бомбардер", то није постојало раније.

Има већ оно жаргонско "ку*ац" за некога ко није нико и ништа ("ти си го ку*ац")... Е, овде је лик возио мотор, па га је Божовић понизио још више.

Мене више интересује за оно "појео га ко Панта питу"... ху д фак из Панта? :confused:

Drvena marija...verovatno se misli na kip/ikonu Bogorodice.
Krokodolske suze su lazne suze

A za maksima i bicikl, nemam pojma :lol:

Krokodil prilikom prozdiranja svoje zrtve iliti plijena, pusta suze, radi rastezanja vilice da sto jaci ugriz zada...prilicno surovo, kad se za ljude kaze-roni krokodilske, znaci teski laznjak....

Maksim je vrsta oruzja iz prvog svjetskog rata, tip mitraljeza...pa se raspali po diviziji...tj. lupa...

i mene ovaj kuras zanima, to je bas cesta izreka

Što mi se čini da će i ova tema da se pretvori u temu o kurсu? :mrgreen:
Razume se ko Marica u krivi *****

Neko pretenduje da zna nesto o temi o kojoj pojma nema

Nemo' te čuje Čičak :mrgreen:

Ova nije stara, tj. jeste stara ali je prilagođena današnjim vremenima: Kad je bal - nek se i princeza yebe! :mrgreen:

...pravi se mitava ko francuska sobarica...valjda su tad sobarice morale da ćute
ko da su mutave...

...raspilavio se ko da je u tazbini...valjda zato što se zetovima ugađa, pa se baš
tako opuste..a što baš raspilavio ne bi znala...

...zbunio se ko grk u apsu...

...dužan ko grčka....ovo sad opet mož da se primeni....

...upetljo se ko pile u kučinu...to je iz vremena kad se prela kudelja, a kučina je
od kudelje...tad su to žene radile na dvorištu, pa su se pilići valjda ponekad upetljavali...

...smotan ko sajla.....sajla i jeste sva smotana...;)

...setiću se još.....

А фора је кад их људи користе неправилно. За крокодилске сузе многи говоре као о тешким сузама... каже "Крокодилске сузе сам исплакала 3 дана колико ми је било тешко"...

Има и оно, да је прошао "Танталове муке", а да нема везе са тим. Танталове муке су ти кад ти је нешто што желиш пред очима а не можеш да узмеш а не нпр. ако те је болео зуб целу ноћ... :roll:

Back