Peticija za pilota Emira Sisica

mshone:
znas, do sada sam smatrao da imas mozga i da na tebe nije uticala ustaska propaganda, a sada sam uveren da mi je pocetna dijagnoza pogresna.
to sto se /jos uvek/ zove emir, ovde nikada nije imalo veze.I sada je u nasem vazduhoplovstvu puno i Muslimana i Slovenaca i Hrvata, pa su i dalje ravnopravni clanovi kolektiva, sto se za vasu vojsku ne moze reci.Sta vojsku, za bilo koji drzavni organ !
Komunikacija sa oborenim helikopterom je bila normalna i oni su jasno primili naredjenje da se vrate.Razlog je druga letelica koja je bila u radarskojj senci-helikopter ZNG, sto je na radaru uoceno.Ali su se pravili gluvi,varadjujuci da dusmanima.

Ako malo razmislis, emir je leteo na MIG 21, a on je krajnje nepodesan za borbu sa sporoletecim objektima.Nije mogao da uspostavi vizuelni kontakt sa oborenom letelicom, pusti te verijante o kojima slusas na vasoj TV.vreme dok se zakljuca cilj je vece od onoga potrebnog da proletis pored njega, a narocito ako si u susretu.znaci, nije mogao gadjati raketom kako ti to opisujes.
Nije on jedini.Vasi delegati su jedno vreme hapsili sve musko sto je prelazilo vasu granicu, sto ovde nikada nije bio slucaj.Ako dodjes sa ZG tablicama u beograd, autu se nista nece desiti, a probaj obrnuto da uradis.
Definitivno nici u pravu, nemas prave podatke.
Ma gledaj, ja nisam baš siguran sto je tebe zasmetalo najviše i ne znam od kud početi?
Prije svega, ja tog čovjeka ne kritiziram u smislu kako je on loš čovjek. Neki su spomenuli da su čuli o njemu sve najbolje. Gledaj, uzmi nevezano jel srbiju ili hrvatsku ili makedoniju, pa naći ćeš bar 80% odličnih i iznimno čestitih ljudi(recimo što nije čest slučaj ako kreneš samo od austrije pa na zapad ili sjever, ljudi su nevjerojatno hladni). I to što je on dobar čovjek nema automatske relacije da je on heroj. Što je napravio? Ispalio je raketu na ne naoružani helikopter i to po zapovijedi. Možda je napravio druge stvari za koje ja ne znam ali on u ovom slučaju nije napravio ništa niti blizu spektakularno.
Spominješ kako tada u Jna kao i sad u vašoj vojsci je kolektiv potpuno ravnopravan. Ja sam božić(katolički bočić) i novu 92, dočekao u zurichu, došlo je dosta djece i tinejdžera (koji su osjetili rat) kod hrvatskih obitelji da malo osjete topline. Ne trebam ti govoriti kakav je osjećaj doći iz blata, dima i onog oštrog zujanja MB mina u lijepu kao iz bajke švicarsku, kunem ti se to je neopisiv osjećaj. Ali reći ću ti...brigao sam se i nisam se ni tamo niti malo opustio. Naš emir, a vjerujem kao i većina ljudi od triglava pa do đevđelije, ne bi bio normalan da nije osjećao nemir i zabrinutost. Svijet jna oficira se raspadao. Nitko ne treba bit psiholog pa da zaključi kako se u njihovim glavama javljalo pitanje "što će biti s nama?". Misliš da emir nije bio zabrinut i da se baš osjećao super? Ne vjerujem!! Osim toga spominješ i kako danas nema srba u raznim državnim aparatima.... bilo ih je odmah na početku i u zng-u. A evo baš nedavno, jedan srbin, ( e neću reći prezime da ne bih imao problema a obrisat ću i ime) je postao načelnik jednog odjela za.. ma dovoljno je reći tajnog odjela jedne hrvatske službe. U ratu se na samom početku gledalo tko je tko i tražile su se garancije, naravno da se tada u početku (9o/91) morali uzimati ljudi od povjerenja. Tablice..neću komentirati, ali istina je to što pričaš, stvarno se treba paziti.
Onda oko helikoptera zng-a... mislim... logički jeli bi netko transportirao tonu oružja iz mađarske sa helikopterom, kad je već gotovo sva granica s mađarskom bila pod nadzorom? Potpuno je ne logično!
Mislim da je netko popio previše i namjerno zapovijedio rušenje tog helikoptera. Mislim da je to najlogičnije što se moglo dogoditi.
To govorim kao osoba koju zaboli za ez promatrače , ionako su imali drugačije zadatke od smirivanja rata. Vjeruj mi!!! zadatak nekolicine njih je bio poticanje sukoba. Osobna sam se uvjerio u to.

HS 1911
Ima prilicno istine u tome sto si napisao.Zaista nekima na obe strane nije bilo u interesu da se sukob izbegne.Emir je postupio po naredjenju,i u svtari trebalo bi da odgovara taj sto je izdao naredbu.Ljudi se previse nose emocijama pa nerazmisljaju realno.Emir je ustvari bio orudje.Taj sto je izdao naredbu za obaranje je znao kakvu naredbu izdaje.Do Januara 1992e bilo je potpisano 17-18 primirja.Cim se potpisu krsili smo ih i mi i vi.Jednostavno miran razlaz nekima nije odgovaro.
Do Vukovara je Amerika podrzavala skracenu SFRJ.Bezpotrebnim razaranjem Vukovara svi mediji su pustili takvu sliku o JNA da je Nemacka uspela da izboksuje medjunarodno priznanje Hrvatske.Tudjmanu je odgovarao sukob da se resi Srba iz Hrvatske,a Milosevicu da se zadrzi jos na vlasti.Da je postojalo i malo volje na obe strane rat se mogao izbeci.Sto gospodu Tudjmana i Milosevica nije precavalo da se zabavljaju u Karadjordjevu tokom celog sukoba.Kako sad gospoda koja nikad nisu ucestvovala u ratu, a zahvaljujuci njemu su se ekstremno obogatalia kazu, vreme je da razvijamo trziste i gospodarstvo.Do takvog se zakljucka moglo doci i tada.Svi oni koji su ucestvovali su ispali gubitnici,dok oni koji su trgovali danas su bogatasi.
Nije Emir heroj,Emir je zrtva kao i desetine hiljada ostalih.

Kako nekima nije jasno da se oznake na nekoj letelici gledane iz brzog lovca ( pa makar bio i Mig 21 ) vide samo kada se pridje jako blizu i to vrlo kratko? Dobro, po pravilima se prvo ustanove oznake i ostvari kontakt sa letelicom ali nisu sve situacije ciste. Zar mislite da su se oznake mogle videti sa daljine delovanja? Drugo - pilot o oznakama ne razmislja kada je u pitanju direktno naredjenje jer tada o oznakama razmisljaju oni koji ga daju iz ko zna kojih razloga. Mozda je u pitanju obicna kamuflaza koja se cesto praktikovala u tom ratu i pomocu koje su se doturale ogromne kolicine oruzja Hrvatima. Pa, ko ce da gadja helikopter sa crvenim krstom? Mozda je helikopter recimo, odbio naredjenje o napustanju naseg vazdusnog prostora ili ga je povredio bez pitanja i ikakvog kontakta sa nasom kontrolom. Sta god da je bilo, Emir je vojnik koji je slusao naredbu i izivljavanje i nepravde zapadnog sveta nisu mimoisle ni njega.

Covek je izvrsavao naredjenje i to je sustina svega. Konstatacije da je neko popio malo vise pa "namjerno" naredio obaranje helikoptera su suvisne iz razloga sto su to standardne procedure (mislim na identifikaciju). Nisu se hteli identifikovati, nisu poslusali upozorenje i ko god da je izdao to naredjenje, pa makar popio tonu alkohola, morao je pratiti standardnu proceduru. Naredjenje je izdato, izvrseno, i zadatak je obavljen. Sve ostalo sto se ovde pise, zlonamerno, o pilotu Emiru Sisicu, cak i to da je bio zbunjen "raspadom" JNA, pa neizbezna prozivanja na nacionalnoj osnovi, pa strah od "Srba" oficira, je destruktivno i nema veze sa temom. Tema je podrska i moja licna (a verujem i velike vecine ovde na forumu) zelja da Emir izadje na slobodu i pridruzi se svojoj porodici. Ovo je apel za njegovo oslobadjanje i samo to je bitno...

Potpuna je glupost da se moglo ocekivati od njega da u bukvalno par sekundi razmislja dal je to paravan za shverc oruzja ili ne ili da li je logichnije da mopzda oruzje shalju kamionima a ne helikopterom. Ej bre pa americki piloti izbombarduju britanski vojni konvoj u iraku od desetine vozila koja na vrhu imaju narandzastu ciradu, a oni se voze u A10, za koje znamo koliko su "brze".
A ovde se ocekuje od pilota u mig21 da u par sekundi posto je dobio naredjenje pravi nekakve analize i li da sa 100% identifikuje helikopter. Da se radi o americkom pilotu znas kad bi otishao u zatvor?

Emir je pitao da mu potvrde dozvolu da srusi hilikopter.Dobio je naredbu "Ozezi sine".Kasnije su svalili krivicu na njega jer "Ozezi" nije komanda koja se izdaje nego "Obori"
Nije Emir bio jedini sa muslimanskim imenom u redovima Srpske vojske bilo ih je dosta.Svi oni su bili veci Srbi od vecine jer su se uvek" dokazivali" da im ne bi neko nesto prigovorio.

vidim nekima smeta to sto se covek zove Emir, moze da se zove bilo kako takvom oficiru drzava je duzna postovanje i respekt za njega i za celu njegovu porodicu,a oni ga stavili u zatvor.zasto ne reaguje generalstab armije oficirima koji su se herojski drzali nije mesto u zatvoru,takve stvari su sramota za drzavu i narod.Jos jednom puna podrska majoru Emiru Sisicu

HS1911:
Ma gledaj, ja nisam baš siguran sto je tebe zasmetalo najviše i ne znam od kud početi?
Prije svega, ja tog čovjeka ne kritiziram u smislu kako je on loš čovjek. Neki su spomenuli da su čuli o njemu sve najbolje. Gledaj, uzmi nevezano jel srbiju ili hrvatsku ili makedoniju, pa naći ćeš bar 80% odličnih i iznimno čestitih ljudi(recimo što nije čest slučaj ako kreneš samo od austrije pa na zapad ili sjever, ljudi su nevjerojatno hladni). I to što je on dobar čovjek nema automatske relacije da je on heroj. Što je napravio? Ispalio je raketu na ne naoružani helikopter i to po zapovijedi. Možda je napravio druge stvari za koje ja ne znam ali on u ovom slučaju nije napravio ništa niti blizu spektakularno.
Spominješ kako tada u Jna kao i sad u vašoj vojsci je kolektiv potpuno ravnopravan. Ja sam božić(katolički bočić) i novu 92, dočekao u zurichu, došlo je dosta djece i tinejdžera (koji su osjetili rat) kod hrvatskih obitelji da malo osjete topline. Ne trebam ti govoriti kakav je osjećaj doći iz blata, dima i onog oštrog zujanja MB mina u lijepu kao iz bajke švicarsku, kunem ti se to je neopisiv osjećaj. Ali reći ću ti...brigao sam se i nisam se ni tamo niti malo opustio. Naš emir, a vjerujem kao i većina ljudi od triglava pa do đevđelije, ne bi bio normalan da nije osjećao nemir i zabrinutost. Svijet jna oficira se raspadao. Nitko ne treba bit psiholog pa da zaključi kako se u njihovim glavama javljalo pitanje "što će biti s nama?". Misliš da emir nije bio zabrinut i da se baš osjećao super? Ne vjerujem!! Osim toga spominješ i kako danas nema srba u raznim državnim aparatima.... bilo ih je odmah na početku i u zng-u. A evo baš nedavno, jedan srbin, ( e neću reći prezime da ne bih imao problema a obrisat ću i ime) je postao načelnik jednog odjela za.. ma dovoljno je reći tajnog odjela jedne hrvatske službe. U ratu se na samom početku gledalo tko je tko i tražile su se garancije, naravno da se tada u početku (9o/91) morali uzimati ljudi od povjerenja. Tablice..neću komentirati, ali istina je to što pričaš, stvarno se treba paziti.
Onda oko helikoptera zng-a... mislim... logički jeli bi netko transportirao tonu oružja iz mađarske sa helikopterom, kad je već gotovo sva granica s mađarskom bila pod nadzorom? Potpuno je ne logično!
Mislim da je netko popio previše i namjerno zapovijedio rušenje tog helikoptera. Mislim da je to najlogičnije što se moglo dogoditi.
To govorim kao osoba koju zaboli za ez promatrače , ionako su imali drugačije zadatke od smirivanja rata. Vjeruj mi!!! zadatak nekolicine njih je bio poticanje sukoba. Osobna sam se uvjerio u to.
Kao i obicno... iznosis gomilu gluposti, ali moram priznati da ima i dosta istine... Vec smo diskutovali na ovu temu, ali nije na odmet pomenuti opet...

Radio sam 4 meseca kao oficir-pilot srpske vojske u centru Zagreba sa najelitnijim casnicima hrvatske vojske... Nisam imao nikakvih problema jer smo imali krajnje korektan i profesionalan odnos... Boravak tamo mi je pomogao da shvatim kakvo ste drustvo i da zahvalim milion puta Bogu sto nisam jedan od vas... Vecu diskriminaciju, otvoreno krsenje ljudskih prava i vecu opterecenost celog naroda nisam video u svom zivotu... a bio sam u mnogo zemalja... Na svakom mom koraku kroz prelepi grad Zagreb sam cuo pljuvanje mog naroda i zemlje... Dok sam sedeo u kafani, nekoliko likova za susednim stolom su pricali o srbo-cetnicima... u tramvaju isto... na stajalistu isto... a posebno mi je bila interesantna svaka informativna emisija bilo koje televizije koja nije mogla proci bez malicioznih komentara na racun Srbije! Malo me je i iznenadilo otvoreno nazivanje Srba cetnicima na javnim medijima... Kod nas to nikada ne bi cuo...

Shvatam da se taj odvratni rat vodio na vasoj teritoriji i da ste mnogo propatili... kao sav narod... ali ne mogu da shvatim toliku mrznju, narocito kod dece i omladine... Zalosno je to sto se izdajete za demokratsku drzavu, a daleko ste od demokratija koliko i Srbija od Tibeta... Narod vam je zatrovan najgorim srpskim narodnjacima, koji se cak ni kod nas ne slusaju, ali niko se nije presao da pusti na bilo kojoj televiziji bilo koji proizvod iz Srbije... To je vama vasa borba dala... slobodu i demokratiju...

Kad budem na bilo kojoj hrvatskoj televiziji cuo jednu pesmu iz Srbije povuci cu sve sto sam rekao...

Elem... sto se tice Srba u vasim sluzbama... Tacno je... ima ih mnogo... ali je "mali" problem sto se njihova deca vec zovu Hrvati... Masovno su promenili veru... jezik... i sve sto ih je cinilo Srbima... samo da bi postali ravnopravni... Toliko o demokratiji...

Satnik HV Budislav Jankovic iz Petrinje... kome je otac iz Cacka... mi je u trenucima alkoholisanosti priznao da je veci ustasha od svi drugih casnika... Na moje pitanje zasto... Rekao je, zato sto su mu Srbi ubili brata... Pitao sam gde... Rekao je u zengama.... Nisam imao srca da ga pitam sta su njih dvojica Srba trazili tamo... Elem, veru je promenio, deca su mu Hrvati, a on i cela porodica Srbi... KOLIKO JE JOS TAKVIH?

Vasi kardinali drze mise u Blajburgu gde veliki broj casnika ide da se pokloni senima palih ustasha... A Djordje Latin (mi ovde imamo vase kanale) u svojoj emisiji latinica upita... zasto nikada ni jedan nije odrzao misu u Jasenovcu... gde je stradalo mnogo vise ljudi... SRAMOTA!

To kako je Emir video helikopter iz Miga21 govori samo o tvom (ne)znanju... Pokusaj da iz automobila pri 80 km/h procitas natpis na prodavnici... pa ce i biti jasnije... Na kraju krajeva... covek je radio svoj posao... onako kako je trebalo da ga radi... casno, posteno i profesionalno... Da je na helikopteru pisalo Deciji vrtic Suncokreti... ako je dobio naredjenje da ga obori... morao ga je oboriti... bez diskusije pri brzini od 600km/h... I ja bih isto postupio... To je pilot lovac!

Sto se tice zlonamerne primedbe da je morao da se dokazuje i da se plasi jer je musliman... Glupost... On je ostao u Vojsci u koju je verovao, a ne koje se plasio... I tokom rata mnogi takvi su bili bolji Srbi od Srba... i dan danas su... Na zalost, tek po okoncanju rata se drzava prema takvima ponela odvratno pa im je zabranila da lete na jednosedima iako su bili vece patriote od mnogih... SRAMOTA ZA SRBIJU!!!

Na kraju... u mojoj Vojsci su Hrvati i posle svih ovih godina i desavanja ostali Hrvati i nemaju problem sa tim... Mi ne teramo nikoga da menja veru i naciju kao vi... Mi smo slobodna zemlja za razliku od vas...

Javi mi ako se u medjuvremenu nesto promenilo...

Pozdrav!

Puna podrška Emiru Šišiću. Čovek je u potpunosti obavio svoj zadatak. Oborio je letelicu koja je ugrozila naš vazdušni prostor,a za to ne mora ni da traži odobrenje, a i ne samo to, oborio je letelicu oraganizacije najvećih šljamova. Mirovne misije, pregovori, ku..., palac, mož mislit.

Interesantno je to što , kao, žele da ga puste na uslovnu slobodu!!!! Kakvo je on delo izvršio pa treba da ga puste na "uslovnu" slobodu. Po toj logici, ako za neko vreme (uslovno) ne obori još neki helikopter posmatrača UN neće biti više krivično gonjen!!!! Gde je tu logika?

Jednostavno i bezuslovno puštanje na slobodu bez ikakvih ograničenja i nepotrebne administracije... i to odmah. To je jedino pravedno za takvog čoveka...

Back