Петиција за одбрану ћирилице

ccaterpillar

Legenda
Poruka
56.059
Питање писма је политичко питање врхунског приоритета, зато ову тему стављам на политику.

На следећој вези је петиција за одбрану ћирилице, ко се слаже може да да свој потпис:

http://www.peticije24.com/odbrana_cirilice

A šta fali latinici? :dontunderstand:

Ништа не фали латиници, али хоћемо једно писмо за српски језик, као што се сви други језици пишу једним писмом.
Немогуће да смо ми толико посебни да нам треба два писма за језик, а свима осталима је довољно једно....

Питање писма је политичко питање врхунског приоритета, зато ову тему стављам на политику.

На следећој вези је петиција за одбрану ћирилице, ко се слаже може да да свој потпис:

Apsolutno podrzavam! :ok:

Хоћу, потписаћу, наравно, САМО КАДА ПРОЂЕ ПОДНОШЕЊЕ ОВИХ КАНДИДАТА ЗА ИЗБОРЕ..... јер се бојим пошто се оставља ЈМБГ да ту може доћи до крађе података у сврху избора......

Tamo se traži ovo :

1. Да се из српске просвете и Васпитно-образовног процеса повуче из употребе актуелни правопис Матице српске ( издање 2010. г. ) као неуставан зато што је њиме хрватска латиница именована стандардним писмом српског језика.
2. Да главни редактор правописа др Мате Пижурица буде смењен са функције секретара језичког оделења Матице српске, да се главном рецензенту правописа др Ивану Клајну онемогући даљи рад на латинизацији српских земаља тако што ће бити укинут Одбор за стандардизацију српског језика чији је он председник, и што ће га заменити Државна комисија за стандардизацију српског језика.
3. Да САНУ престане са израдом српскохрватског речника и да почне да израђује српски речник.

Meni nije jasno da li postoji hrvatska i srpska latinica ? A Matica srpska se latila hrvatske latinice ?! :lol:

To je čista budalaština jer latinična abeceda je prilagođena srpskom jeziku i kao takva u upotrebi ravnopravno s ćirilicom. To što hrvati tvrde da imaju svoj jezik je već prevara ali mi tu ništa ne možemo. Našim jezikom se sad ponose i "crnogorci" i "bošnjaci", izmišljne nacije. Boli nas tuki, manje-više svima je to jasno. :lol:

Meni nije jasno da li postoji hrvatska i srpska latinica ? A Matica srpska se latila hrvatske latinice ?!
Гајева латиница је међу Србе ушла преко заједничког језика и заједничке државе са Хрватима. Хрвати су 1992. одвојили свој језик, и логично је да однесу оно што су унели, Гајеву латиницу.

Гајева латиница је међу Србе ушла преко заједничког језика и заједничке државе са Хрватима. Хрвати су 1992. одвојили свој језик, и логично је да однесу оно што су унели, Гајеву латиницу.
Jel Gajeva latinica ta kojom sada pišem ? Šta joj fali ? Da je se odreknemo ?

Jel Gajeva latinica ta kojom sada pišem ? Šta joj fali ? Da je se odreknemo ?
Да, са неким минорним изменама, то је Гајева латиница.
А чему нам служи то друго писмо, поред нашег хиљадугодишњег писма? Да нам језик проглашавају за хрватски, као што већ раде светске библиотеке и велике интернет компаније попут google-а и apple-а?
Чему тај мањак самопоштовања у Срба?

Да, са неким минорним изменама, то је Гајева латиница.
А чему нам служи то друго писмо, поред нашег хиљадугодишњег писма? Да нам језик проглашавају за хрватски, као што већ раде светске библиотеке и велике интернет компаније попут google-а и apple-а?
Чему тај мањак самопоштовања у Срба?
Uopšte nije manjak poštovanja. Po Ustavu ćirilica je zvanično pismo. A da se mi odričemo znanja i korišćenja i jednog i drugog je besmisleno. To je poenta.

Čak nisam ni za to da naša deca budu osakaćena i uče samo ćirilicu. Može samo da bude od koristi da znaju oba.

Uopšte nije manjak poštovanja. Po Ustavu ćirilica je zvanično pismo. A da se mi odričemo znanja i korišćenja i jednog i drugog je besmisleno. To je poenta.

Čak nisam ni za to da naša deca budu osakaćena i uče samo ćirilicu. Može samo da bude od koristi da znaju oba.

Мешаш и бркаш знање и коришћење у језику.
Деца латиничка слова xywq уче на часовима математике, толико о знању...
А шта бисмо тек рекли странцу који жели да учи српски? Да треба да ради оно што не би ни за један други језик, да учи два алтернативна скупа знакова да би савладао језик. Бесмислица, то нигде у цивилизацији нема.

Kad već pomenusmo mahnite hrvate, da kažem i to da nikako ne želim da ličim na njih u tome da se hvale kako ne znaju ćirilicu. Kad su budale. Toliko godina je razvijano pisanje i čitanje i jednog i drugog i onda to odbaciti zbog politike ?

Понављам, није реч о знању, ко жели да зна, нека научи. Реч је о томе да су Хрвати поступили најнормалније кад су за свој језик предвидели једно и само једно писмо.
Ако желе да уче руски, учиће руску ћирилицу, а неће у свој језик због руског увести руску ћирилицу.
Ако хоће да уче арапски, научиће арапско писмо, али га неће уводити у свој језик.

Или ти мислиш да бисмо ми могли да за српски језик уведемо и арапско писмо да бисмо лакше савладавали језике који се пишу арапским писмом?

Мешаш и бркаш знање и коришћење у језику.
Деца латиничка слова xywq уче на часовима математике, толико о знању...
А шта бисмо тек рекли странцу који жели да учи српски? Да треба да ради оно што не би ни за један други језик, да учи два алтернативна скупа знакова да би савладао језик. Бесмислица, то нигде у цивилизацији нема.
Ko ebe strance, ko voli taj će i da nauči. Onaj japanski ambasador govori odlično a siguran sam i da ih ima još. Ali deca u matematici nauče samo a,b,c,d i x,y,z i tako neće naučiti pisanje i čitanje na latinici.

Danas vući na stranu korišćenja samo-isključivo ćirilice neće dobiti moj glas.

Ma treba uhapsiti svakoga ko se usudi da piše latinicom!:hahaha:

Понављам, није реч о знању, ко жели да зна, нека научи. Реч је о томе да су Хрвати поступили најнормалније кад су за свој језик предвидели једно и само једно писмо.
Ако желе да уче руски, учиће руску ћирилицу, а неће у свој језик због руског увести руску ћирилицу.
Ако хоће да уче арапски, научиће арапско писмо, али га неће уводити у свој језик.

Или ти мислиш да бисмо ми могли да за српски језик уведемо и арапско писмо да бисмо лакше савладавали језике који се пишу арапским писмом?

Vidi se da su ti Hrvati glavni uzor...:lol:

Ko ebe strance, ko voli taj će i da nauči. Onaj japanski ambasador govori odlično a siguran sam i da ih ima još. Ali deca u matematici nauče samo a,b,c,d i x,y,z i tako neće naučiti pisanje i čitanje na latinici.

ЛАтински алфабет мора да се зна, то је цивилизацијска тековина, али зашто би учили да пишу и читају српски језик на латиници? Који разлог постоји за тако нешто?
Да ли Грци то раде? А Руси? А Бугари? А Кинези? Чак ни Македонци то не раде.
Јесу ли ти народи нешто хендикепирани можда? Недостаје им нешто? Не бих рекао, пре бих рекао да ми имамо проблем, комплекс инфериорности...

Pa to i jeste poenta ovih "svepatriotskih" inicijativa, da nam deca budu što nepismenija kako bi se lakše manipulisalo njima u budućnosti.

Sledeća inicijativa će biti uvođenje obavezne veronauke u školama i ukidanje Građanskog vaspitanja.

Da im uzori budu razni Pahomiji i Filareti.

Pa to i jeste poenta ovih "svepatriotskih" inicijativa, da nam deca budu što nepismenija kako bi se lakše manipulisalo njima u budućnosti.

Sledeća inicijativa će biti uvođenje obavezne veronauke u školama i ukidanje Građanskog vaspitanja.

Da im uzori budu razni Pahomiji i Filareti.

Значи Грци, Кинези, Руси, Иранци, Израелци, Американци, Шпанци, Немци, сви су они неписмени јер ето за своје језике користе само једно писмо...

Значи Грци, Кинези, Руси, Иранци, Израелци, Американци, Шпанци, Немци, сви су они неписмени јер ето за своје језике користе само једно писмо...

Naravno da nisu, ali je naša prednost u tome što imamo dva pisma i sve ovakve krajnje štetočinske inicijative u startu treba razobličiti i raskrinkati.

Naravno da nisu, ali je naša prednost u tome što imamo dva pisma i sve ovakve krajnje štetočinske inicijative u startu treba razobličiti i raskrinkati.
У чему се огледа та предност?
Како се нико други није сетио да за себе уведе ту предност?
Па да на пример Кинези уведу једно пет писама, да се такмиче са Русима који ће нпр. имати четири, итд?

Наравно да су то глупости, за само неколико деценија постојања те "предности", српско хиљадугодишње писмо се свело на симболику, на антерију и опанке, нестаје пред нашим очима заједно са српским језиком и српским самопоштовањем, а ти говориш о некаквој предности...

Back