Peter Vever | Zagrli me

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
365.710
Nemački slikar Peter Vever školovao se na Nacionalnom koledžu za umetnost i dizajn u Dablinu, u Irskoj, a potom je putovao u Sjedinjene Države i Gvatemalu.
Vever je poznat po svojim bakropisima u boji koji se često bave odnosima.Njegov rad ima toplinu, a često i dozu humora.
Veverova dinamična umetnost je zanimljiva mešavina grafike i boje.Polazna tačka za svaki rad je bakropis suvom iglom, koji postavlja osnovnu sliku.
Zatim farba po celoj površini, tako da je svaki otisak u izdanju unikatan, pri čemu se boje, pa čak i pol ljudi na pečatu menjaju iz primerka u primer.
Njegovi radovi su izlagani širom Evrope, Sjedinjenih Država i Egipta.
Peter Wever - Tutt'Art@ (23).jpg

Umetnik je objasnio svoj rad i tehniku slikanja

„Aspekti umetničkog života koji su moderni, uzvišeni, angažovani, savremeni, vanvremenski ili se nemilosrdno ponavljaju ne oduševljavaju me.
Moja fascinacija, kada je umetnost u pitanju, je drama koja se nalazi u svakodnevnim stvarima. Nespektakularan život sagledan sopstvenim očima
i zabeležen sopstvenim rukopisom.To je ono što pokušavam da uhvatim u svom radu. Da bi se to postiglo potrebno je vreme.“.

„Naravno, krajnji rezultat mora da bude zanimljiv. Osciliram između „manje je više“ i „manje je dosadno“. Na taj način mogu da generišem tenziju suprotnosti.
To se može videti bukvalno, kao u napetosti između dvoje ljudi i ljudske interakcije, koja se, figurativno, rađa između njih.Moji likovi često izgledaju skoro identični.

„Pojednostavljenje forme dovodi do analognog držanja. Okretanjem i preslikavanjem slike počinju da se pojavljuju dijagonale koje sugerišu kretanje.
Radnja između figura koja nastaje kroz dijagonale je nevidljiva, uhvaćena u težištu koje tone iz slike.Gravim mehanički, bez hemikalija”.

„Sve se zagreba direktno u bakarnu površinu, suvom iglom, i hrapavi mecotintom „berso“.
Na ovaj način mogu da crtam direktno na tanjir, obrišem stvari ako je potrebno, dodam štamparsko mastilo, obrišem i na kraju slika dobija svoj oblik na ploči.
Boje se postižu korak po korak uzastopnim krugovima štampe“.

Back