Petar Božović: "Penzioneri više gledaju Zadrugu, nego u svoju penziju"

Glumac Petar Božović izjavio je danas da je trenutno stanje u kulturi Srbije sramotno pre svega zbog, kako je rekao, kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama.

Božović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je pored lošeg stanja u srpskoj kulturi još gore to „što smo stekli naviku da nam je situacija s kulturom sramotna“.
„Navika je jedna od najgorih ljudskih osobina, ona se stiče kao biološka prednost prilagođavanja okolnostima i to možemo videti kod biljaka i životinja. A čovek, kao misaono biće, navikao se i na ropstvo i na vladavinu terora i jednoumlja. Kod nas, kad je u pitanju kultura, iz budžeta Srbije se izdvaja svega 0,66 odsto, a ponekad bude 0,67 odsto“, rekao je Božović i naglasio da se između ta dva broja „uvek vodi velika bitka“.

Dodao je „da smo se mi u Srbiji navikli na minorna izdvajanja za kulturu“ i da se „svakoj nesreći koja traje, na kraju smejemo“.
„Godinama nisam čuo da su u Skupštini Srbije, opozicija ili vlast pokrenuli pitanje stanja u kulturi. Stanje u kulturi Srbije je sramotno pre svega zbog kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama“, rekao je.
Na pitanje kakve su posledice malih izdvajanja iz budžeta za kulturu, Božović je kazao da Srbiji nedostaju kapitalna ulaganja u kulturu i obrazovanje.
„Na stanje u kulturi odražava se i broj pismenih i nepismenih građana. Na žalost, najviše je polupismenih, koji su najgori jer s njima svako može da radi šta god hoće. Najpismeniji i najobrazovaniji masovno odlaze u inostranstvo. Nekada sam se svađao s onima koji su odlazili u inostranstvo i njihovim roditeljima, a danas, zbog lošeg stanja u državi, više nemam nijedan razlog da bilo koga pogledam u oči i da mu kažem nemoj ići“, naglasio je Božović.

Nekultura je nadvladala kulturu, dodao je glumac, i naveo da je Srbiji neophodan zakon o zabrani šunda.

„Nekada smo na Radio Beogradu mogli da slušamo akademiju pevanja, ali kad je ukinut zakon o zabrani šunda i proradila ibarska magistrala, svakojake reči su došle na tapet. Ove tekstove pesama koje danas slušamo ranije nismo mogli ni da zamislimo. Kultura se u Srbiji uništava već decenijama, polako, ali sigurno“, ocenio je Božović, koji je odigrao više od 200 filmskih i televizijaskih uloga.

Da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o promovisanju kulture, Božović je naveo primer Radio-televizije Srbije (RTS).

„Kao normalan i lojalan građanin gledam RTS. I šta vidim? Svaku noć vidim da je tek oko ponoći emisija, odnosno dnevnik o kulturi. Pa ko to može da gleda u tako kasne sate. Neki pametni ljudi su kazali da će kod nas biti dobro stanje u društvu tek kada u dnevniku prva vest bude o kulturi“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše uticaj rijaliti programa na kulturu naroda, Božović je rekao da su „Zadruga“, „Farma“ i „Parovi“ postali „čuveni srpski univerziteti“ na kojima se vaspitava publika.

„Publici koju vaspitavaju rijaliti programi, lako se plasiraju sitkom televizijske serije. Te serije se sigurno ne prave zbog glumaca, već zbog pranja para. Iza ogromne proizvodnje raznih sitkom serija stoji saradnja s ljudima na vlasti. Ne bi moglo drugačije da prođe“, kazao je on.

Dodao je da je više puta pokušavao da gleda „Zadrugu“, ali da nije mogao da shvati „o čemu se tu radi“.

„I dan danas ne razumem zašto je ‘Zadruga’ toliko privlačana i zašto neke javne ličnosti, pre svega pevačice, tamo učestvuju. Verovatno se dobro plaća, ali samo sudelovanje u tome stavlja pod sumnju sve ono na čemu sam ja vaspitavan. Mislim da ‘Zadruga’ najviše utiče na penzionere s najmanjim penzijama, koji gledajući rijaliti programe projektuju neke svoje neostvarene živote“, smatra Božović.

Onaj koji penzionerima daje „Zadrugu“, kazao je glumac, očekuje od penzionera da za njega glasaju na izborima.

„Penzioneri više gledaju ‘Zadrugu’, nego u svoju penziju“, rekao je proslavljeni srpski glumac.

Na pitanje Bete koje su posledice marginalizovanja kulture u Srbiji, Božović je citirao izjavu jednog svog kolege: „Lepše je s kulturom“.

„Mi danas istoriju srpske kulture možemo da vidimo samo u nekim emisijama na drugom ili trećem programu RTS-a. Zbog marginalizovanja istorije srpske kulture imamo problem i s odbranom Kosova i Metohije. Ne branimo mi tu teritoriju zbog plodne metohijske zemlje, već zbog duhovnog stuba koji nas drži uspravno, a ne vodoravno“, objasnio je Božović i naglasio da bi u Beogradu trebalo da se okupi milion ljudi s porukom „Ne damo Kosovo“.

„Naš narod mora u nečemu da bude zajedno, a to je kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije“, ocenio je on.

Kultura nije samo pozorište ili muzika, dodao je, već je kultura i porodica i očuvanje porodične tradicije.

„Od porodice počinje prvo vaspitanje. Nažalost, i porodica je počela da se urušava i u njoj nema one hijerarhije koja nam je potrebna za dalji život. Zašto se čovek vaspitava 18 godina? Dve najvažnije osobe u životu su roditelj i učitelj. Kad su roditelji i učitelji izgubili pravo da podviknu deci, izgubili smo i porodicu i školu“, naglasio je Božović.

Upitan kako ocenjuje angažman ljudi koji danas upravljaju kulturom u Srbiji, Božović je rekao da vlast na čelu Ministarstva kulture postavlja „partijske kadrove s kojima ne zna šta da radi“.

„Ti ljudi se ističu šmiranjem. Naša ministrka kulture (Maja Gojković) nijednom se nije oglasila povodom pretnji i napada na glumce. Nekada su na čelu pozorišta bili, na primer, Milan Dedinac u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ili Mira Trailović u Ateljeu 212, koji nisu bili članovi partije. Danas ja ne znam ni kako se zovu upravnici pozorišta, većina su dovedeni po partijskoj liniji. To je žalosno“, smatra Božović.

Zbog stranačkog kadrovanja, ocenio je glumac, kultura se još više guši, a narod nazaduje.

„Ne može individua da bude iznad porodice. Mora da se povrati autoritet porodici i prosvetnim radnicima koji su najugroženiji. Sada, umesto učitelja, dolaze do izražaja školski psiholozi i pedagozi. Učitelj ti je, posle majke, najvažniji. Mi smo žrtve globalnog sistema koji ždere stub našeg postojanja i identitet“, kazao je glumac.

Dodao je da više ne postoji književna, muzička ili arhitektonska kritika i da ne pamti kada je poslednji put u Srbiji otvoreno neko pozorište.

„Ova vlast se hvali da je za godinu dana završila obnovu Narodnog muzeja, iako su radovi trajali deset godina za vreme prethodne vlasti. Takve reči ne prijaju iole pametnom čoveku. Ova vlast vređa inteligenciju ljudi. Možemo mi da izdržimo i glad i nemaštinu i smrt, ali nemoj da me j***š u zdrav mozak. Nemojte partijsku odanost da dokazujete time što pljujete jednu profesiju“, naglasio je Božović, koji je dobitnik više priznanja za doprinos filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Kazao je da je Beograd jedina evropska metropola koja nema zgradu Opere i da je izgradnja Opere goruće pitanje kulture.

„Bila je dobra prilika da se u okviru ‘Beograda na vodi’, uz reku prilepi zgrada Opere, ali se niko nije setio da to naselje dobije neki smisao s pečatom kulture. Kada je bivši gradonačelnik Beograda Vesić (Goran) napravio klizalište od Trga republike, on je unapređen za ministra. Odanost partiji ne podrazumeva odanost gradu i otadžbini. Jer ako neko kaže da su takve stvari protivne državi, onda glavni uzima patriotizam u reč i otima ga od celog naroda i govori o patriotizmu u ime svih nas“, istakao je Božović.

Govoreći o napadima i pretnjama koje dobijaju glumci koji učestvuju na protestima protiv nasilja, Božović je kazao da se radi o neviđenoj gluposti.

„Svaki glumac je svojim likom postao deo nečije porodice. Glumci su slobodni ljudi i narod ih voli. Obeležavanje glumaca i taj sistem koji svedoči o ponašanju vlasti da proverava stanje na računima glumaca je najava fašizma. Nemojte to da radite, smirite se malo. Nemojte partijsku odanost dokazivati time što pljujete jednu celu profesiju“, poručio je Božović funkcionerima SNS-a.

Božović smatra da je veliki problem za narod to što se opozicija, kako je rekao, nikada nije ujedinila protiv zvanične vlasti.

„Sve opozicione partije i pokreti nastupaju pojedinačno. Veliku ranu ovom narodu je zadalo to što se opozicija nije nikada ujedinila protiv vlasti“, ocenio je.

Na pitanje kako ocenjuje govor mržnje koji promovišu najviši predstavnici vlasti, Božović je rekao da je u pitanju nedostatak kulture.

„Kad uzmeš vlast, ovde možeš da radiš i pričaš šta hoćeš. Srbija je puna fakulteta koji su napravljeni da ‘školuju’ kadrove za vlast. Međutim, postavlja se pitanje šta je s beogradskom i srpskom inteligencijom? Niko nije reagovao zbog odlaska bivše rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović, koja je utvrdila plagijat doktorata Siniše Malog. Eto, koliko je naša inteligencija uništena, i kako onda narod da ne popizdi“, kazao je Božović.

Upitan da li je kultura protivnik vlasti, Božović je odnos vlasti u Srbiji prema kulturi uporedio s periodom iz srednjeg veka.

„U vreme srednjevekovlja bili su dvorci i tvrđave na kojima su vladarima dovodili glumačke trupe da se zabave. Kada bi glumci kročili u tvrđavu, vladarova vojska bi podigla most i zatvorila kapije grada. Vladari su sa siromašnim glumcima i glumicama radili sve što su hteli. E, tako su i danas, kod nas, i balet i opera i drama dovedeni na prosjački štap, a mnogi upravnici postali ulizice vlasti“, zaključio je Petar Božović.

link

1687716915280.png

Све тачно, од речи до речи.
Човек је хирушки прецизно објаснио до у танчине.
Изгледа да је дошло оно време, као из Андрићеве приповетке...
кад паметни заћуте, будале проговоре, а фукара се обогати.

То траје 35 година најмање.

Jel predstavnici vlasti na "prosvjedu" traže da se uleti u Skupštinu i predsedniku države
"otkine glava i hebe keva Angelina"?
Jel predstavnici vlasti pričaju kako će "neistomišljenici da plivaju po Savi"?
Jel predstavnici vlasti nose obešene lutke sa likovima vođa "opozicije" ili je obrnuto?
Jel su predstavnici vlasti upadali u RTS sa motornim testerama?

Наравно да над већини ових ствари они који тврде да могу боље морају озбиљно да се замисле.

Koji "vi"?
A za tvoju informaciju: - Ja sam apolitičan, nisam član nijedne stranke i ne glasam.

A vaš (kako pišeš u množini, obraćam ti se u množini) problem je u tome što svako neslaganje sa
pljuvanjem po Srbiji poistovećujete sa pripadnošću nekoj stranci.
I što brkate sitne lopove iz mesnih odbora i SNS jajare sa predsednikom države.
Za sve vam je kriv Vučić, ali nije zaslužan ni za šta.

Дотични је одговоран за мноштво ствари а премало је од тога добро.

Znaš li kako kaže Broj 1? "Prvo hopni, pa reci skoč".

Prvo je trebalo bolje da se informišeš ko je Petar Božović... pa onda da pišeš...

To što misliš i pišeš da on "ima prezir prema vremenu i nerazumevanje mladih", to grešiš... Nema on prezir prema vremenu, nego prezir prema
ovakvoj državi koja nas sve redom drži u glibu u OVOM vremenu... Nadalje, baš zbog razumevanja mladih i njihovih loših šansi, govori o boljem
sutra u kome bi baš mladima bilo bolje...

Onda kažeš "uopšte ne mora da sam u pravu" i "to je samo moj utisak"...

Ipak, sve što si napisao u prvom komentaru o našem uvaženom i mudrom Petru Božoviću je jako ružno...

Bez da si bilo šta proveravao na internetu, na Vikipediji o njemu i njegovom značaju za našu kulturu,
ti si bez gađenja izručio vreću go...va.na, a nama koji čitamu tvoje baljezgarije - šta Bog da... Posle
pročitanog tvog komentara, osećam se kao da me je neki mentalni siledžija gađao drekčinom...

Мислим да претерујеш. Али да је био неопрезан, јесте.

Sigurno, pogotovo posle ove tvoje izjave:

Pa srećo moja, ako to nije floskula (i to ne baš naročito inteligentna), onda ja ne znam šta je.
"Ovakva država", "glib" i slična loopetanja samo pokazuju koliko ti nedostaju argumenti za bilo šta.
Ponavljanje takvih uopštenih mantri samo pokazuje koliko ste podložni manipulacijama bivših
lopova na vlasti koji bi preko tragedije i smrti nevine dece ponovo da se dokopaju vlasti i mogućnosti
da kradu, rasprodaju narodnu imovinu i ponovo unište i vojsku i državu.

Gde su ti vaši idoli, oni koji organizuju "prosvjede", da organizuju miting protiv pogroma na KiM?
Ali ne, to ih ne interesuje, ko hebe Srbe na KiM, važnije je da se oni ponovo dočepaju vlasti...

Хоћете ''Наду'' код Вучића на састанку.. Ево Вам заставе ''РКС'' на општинама! ;)

Još jedan argumentovan post?
Vređate, trolujete, provocirate.
Bez ikakvih argumenata.
Jel to bio uslov da postanete moderatori?
Ili mislite da je dovoljno to što vas je neko izabrao za moderatora, pa sad možete sebi da dozvolite
takvo ponašanje?
Pa bravo, majstori...

Стварно имају обавезу да себе проверавају у том својству.

Postavila sam te fotografije iz "Uspavanke..." na "Pozorištu", ali u pitanju je žestoka
drama sa glumicom i 2 hora obučenim u lepe odore koje podsećaju na odore Amiša...
Međutim, drama nema nikakve veze sa stilizovanošću koju spominješ... Drama je
žestoka i potresa gledaoca...
Svejedno, ja sam već gledala, pa sam ti preporučila 2 sata uživanja...
Šteta ako ne gledaš...

Могли би Крсташи заједно у походе тамо..

Pogledaj i sam sta si pisao; sve ti se svodi na "volim" ili "ne volim"...to je personalni ukus, nema nikakve veze s objektivnom argumentativnoscu. :)
Kad bi pročitao (ili pozvao nekog pismenijeg da ti objasni) šta sam pisao, video bi da tvoj post nema nikakve veze
sa onim što sam ja napisao.

Od nje si fakticki udaljen svetlosnim godinama, kao i od samog pozorista, sto je koleginica uspela da osvetli ovde jednim finim i benevolentnim nacinom... :roll:
Šta je kod tebe osvetljeno, a šta u mraku, nije uopšte upitno.

O cemu onda dalje diskutovati s tobom...? :P:lol:
Prijatelju, ti ne diskutuješ, ti vređaš i troluješ.
Daleko si ti od bilo kakve diskusije.

Bitno da se razumes u zemljoradnju... :cool: :lol: :hahaha:
Vidiš, ja znam par zemljoradnika koji su daleko inteligentniji od tebe.
Samo boodala može da poistovećuje zemljoradnju sa kvocijentom inteligencije.

Kad bi pročitao (ili pozvao nekog pismenijeg da ti objasni) šta sam pisao, video bi da tvoj post nema nikakve veze
sa onim što sam ja napisao.

Šta je kod tebe osvetljeno, a šta u mraku, nije uopšte upitno.

Prijatelju, ti ne diskutuješ, ti vređaš i troluješ.
Daleko si ti od bilo kakve diskusije.

Vidiš, ja znam par zemljoradnika koji su daleko inteligentniji od tebe.
Samo boodala može da poistovećuje zemljoradnju sa kvocijentom inteligencije.
:hahaha1:
Nisi ti nista razumeo. Pitanje je da li i kapiras na kakvoj se temi nalazis. ;) Toliko o tvojoj pismenosti. ;)
Kakve veze poljoprivreda ima sa glumom? Kakvi te to kompleksi krase da moras na silu da poredis babe i zabe? Mizeran ti je trolovski trud.. :cool:
Sve objasnjeno vec, sasvim pristojnim koeficijentom inteligencije. Boodala jesam...sto se ovde i raspravljam sa tobom oko notornih stvari, znajuci da si ignorant

Pa ako ti ne znaš šta pišeš, ja ne mogu da ti pomognem, ima ljudi koji su specijalizovani za to.

Bitno da se razumes u zemljoradnju...
Da, pa sta? I to umanjuje ono sto si u medjuvremenu ovde saznao..? :p Glupo ti je da se sad pravis naivan..:lol:
Ljudi nisu ludi kao sto bi zeleo da verujes... ;):cool: Zeleo si da degradiras glumacki zanat poredici ga sa zemljoradnickim... Drzeci da je jedan vredniji od drugog.
Ali sam tu ispadas ignorant, kako i rekoh, jer vecina ljudi zna da su oba zanimanja casna, samim tim sto su postena i ostvaruju se u krvi i znoju... Da ne citiram sad filozofa iz "Lajanja na zvezde" sta kaze o umnom radu... I gle cuda: i zemljoradnik i glumac imaju prava, kao sto to neretko cine, da pljuju drzavu i sistem zbog svih zala i nepravdi koje cine, ne samo nad njima vec nad drugima...E, vidis, to je taj stepen inteligencije koji pominjes. ;) Tu, i ne samo tu, vec u svemu gore pomenutom, lezi znak jednakosti izmedju obicnog i javnog coveka. U cinjenici da oba, a ne samo jedan od njih, kako bi ti voleo, casno i ljudski samo rade svoj posao i u tome im prvenstveno zasluge, a politicari, iz cijeg ...da ne kazem cega, ajmo reci, sinjela, ti ne ispadas... :P :lol: najcesce zvrje i ne rade nista ni blizu toga. ;) E, tu lezi sva ironija, stoga je tvoje koprcanje za neki gram inteligencije na ovim stranicama vidno & evidentno ... smesan. ;) :cool:

Taj pogled na svet mi se ne svidja(ne bih bas rekao da mi bode oci)... Vidim mrznju, prezir i nerazumevanje prema novim generacijama, prema vremenu u kome vise nije mlad...Ne svidja mi se taj subjektivni pogled na proslost i sadasnjost, to imaju ljudi koji bez trunke sumnje u sebi vide pravednika...Lenji alkoholicar koji je proveo zivot uz takav pogled na druge... Da se razumemo i Mika Antic je voleo alkohol i neprespavane noci, ali da to nije ono sto je kljucno govori u prilog cinjenica da je Mika bio divan i pun razumevanja, iako se izjasnjavao kao ateista za razliku o Petra... U sustini ako je bog dobrota, moglo bi se reci da je potpuno obrnuto...
Bolje da ti vidiš šta je čovek sve tu rekao i da oponiraš, ako imaš čime.
Nema tu trunke mržnje i prezira prema novim generacijama.
Naprotiv.
To su samo tvoje predrasude.

Zapravo je čovek rekao tužnu istinu kakvu vidi iz ugla nekoga ko se ostvario i u struci i u životu.

Poslednja izmena:
Bolje da ti vidiš šta je čovek sve tu rekao i da oponiraš, ako imaš čime.
Nema tu trunke mržnje i prezira prema novim generacijama.
Naprotiv.
To su samo tvoje predrasude.
Ja nisam video nikakvu mrznju u njegovim recima vec je rekao onako kako jeste kako je realno stanje u drustvu.

loš je jer se svi zabiju pred društvene mreže i svajpuju i repliciraju, ko će još da se aka sa pozorištima ili bijoskopima :D
znači ne znam možda bi dodatne pare i pomogle ali verovatno pre da se ukine internet po kućama :zcepanje:

možda da naprave u pozorištu nekakav rijaliti u epizodama ali treba da budu afere i neka napetost mada nije garant da bi prevazišlo pink heheh izvinite

Glumac Petar Božović izjavio je danas da je trenutno stanje u kulturi Srbije sramotno pre svega zbog, kako je rekao, kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama.

Božović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je pored lošeg stanja u srpskoj kulturi još gore to „što smo stekli naviku da nam je situacija s kulturom sramotna“.
„Navika je jedna od najgorih ljudskih osobina, ona se stiče kao biološka prednost prilagođavanja okolnostima i to možemo videti kod biljaka i životinja. A čovek, kao misaono biće, navikao se i na ropstvo i na vladavinu terora i jednoumlja. Kod nas, kad je u pitanju kultura, iz budžeta Srbije se izdvaja svega 0,66 odsto, a ponekad bude 0,67 odsto“, rekao je Božović i naglasio da se između ta dva broja „uvek vodi velika bitka“.

Dodao je „da smo se mi u Srbiji navikli na minorna izdvajanja za kulturu“ i da se „svakoj nesreći koja traje, na kraju smejemo“.
„Godinama nisam čuo da su u Skupštini Srbije, opozicija ili vlast pokrenuli pitanje stanja u kulturi. Stanje u kulturi Srbije je sramotno pre svega zbog kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama“, rekao je.
Na pitanje kakve su posledice malih izdvajanja iz budžeta za kulturu, Božović je kazao da Srbiji nedostaju kapitalna ulaganja u kulturu i obrazovanje.
„Na stanje u kulturi odražava se i broj pismenih i nepismenih građana. Na žalost, najviše je polupismenih, koji su najgori jer s njima svako može da radi šta god hoće. Najpismeniji i najobrazovaniji masovno odlaze u inostranstvo. Nekada sam se svađao s onima koji su odlazili u inostranstvo i njihovim roditeljima, a danas, zbog lošeg stanja u državi, više nemam nijedan razlog da bilo koga pogledam u oči i da mu kažem nemoj ići“, naglasio je Božović.

Nekultura je nadvladala kulturu, dodao je glumac, i naveo da je Srbiji neophodan zakon o zabrani šunda.

„Nekada smo na Radio Beogradu mogli da slušamo akademiju pevanja, ali kad je ukinut zakon o zabrani šunda i proradila ibarska magistrala, svakojake reči su došle na tapet. Ove tekstove pesama koje danas slušamo ranije nismo mogli ni da zamislimo. Kultura se u Srbiji uništava već decenijama, polako, ali sigurno“, ocenio je Božović, koji je odigrao više od 200 filmskih i televizijaskih uloga.

Da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o promovisanju kulture, Božović je naveo primer Radio-televizije Srbije (RTS).

„Kao normalan i lojalan građanin gledam RTS. I šta vidim? Svaku noć vidim da je tek oko ponoći emisija, odnosno dnevnik o kulturi. Pa ko to može da gleda u tako kasne sate. Neki pametni ljudi su kazali da će kod nas biti dobro stanje u društvu tek kada u dnevniku prva vest bude o kulturi“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše uticaj rijaliti programa na kulturu naroda, Božović je rekao da su „Zadruga“, „Farma“ i „Parovi“ postali „čuveni srpski univerziteti“ na kojima se vaspitava publika.

„Publici koju vaspitavaju rijaliti programi, lako se plasiraju sitkom televizijske serije. Te serije se sigurno ne prave zbog glumaca, već zbog pranja para. Iza ogromne proizvodnje raznih sitkom serija stoji saradnja s ljudima na vlasti. Ne bi moglo drugačije da prođe“, kazao je on.

Dodao je da je više puta pokušavao da gleda „Zadrugu“, ali da nije mogao da shvati „o čemu se tu radi“.

„I dan danas ne razumem zašto je ‘Zadruga’ toliko privlačana i zašto neke javne ličnosti, pre svega pevačice, tamo učestvuju. Verovatno se dobro plaća, ali samo sudelovanje u tome stavlja pod sumnju sve ono na čemu sam ja vaspitavan. Mislim da ‘Zadruga’ najviše utiče na penzionere s najmanjim penzijama, koji gledajući rijaliti programe projektuju neke svoje neostvarene živote“, smatra Božović.

Onaj koji penzionerima daje „Zadrugu“, kazao je glumac, očekuje od penzionera da za njega glasaju na izborima.

„Penzioneri više gledaju ‘Zadrugu’, nego u svoju penziju“, rekao je proslavljeni srpski glumac.

Na pitanje Bete koje su posledice marginalizovanja kulture u Srbiji, Božović je citirao izjavu jednog svog kolege: „Lepše je s kulturom“.

„Mi danas istoriju srpske kulture možemo da vidimo samo u nekim emisijama na drugom ili trećem programu RTS-a. Zbog marginalizovanja istorije srpske kulture imamo problem i s odbranom Kosova i Metohije. Ne branimo mi tu teritoriju zbog plodne metohijske zemlje, već zbog duhovnog stuba koji nas drži uspravno, a ne vodoravno“, objasnio je Božović i naglasio da bi u Beogradu trebalo da se okupi milion ljudi s porukom „Ne damo Kosovo“.

„Naš narod mora u nečemu da bude zajedno, a to je kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije“, ocenio je on.

Kultura nije samo pozorište ili muzika, dodao je, već je kultura i porodica i očuvanje porodične tradicije.

„Od porodice počinje prvo vaspitanje. Nažalost, i porodica je počela da se urušava i u njoj nema one hijerarhije koja nam je potrebna za dalji život. Zašto se čovek vaspitava 18 godina? Dve najvažnije osobe u životu su roditelj i učitelj. Kad su roditelji i učitelji izgubili pravo da podviknu deci, izgubili smo i porodicu i školu“, naglasio je Božović.

Upitan kako ocenjuje angažman ljudi koji danas upravljaju kulturom u Srbiji, Božović je rekao da vlast na čelu Ministarstva kulture postavlja „partijske kadrove s kojima ne zna šta da radi“.

„Ti ljudi se ističu šmiranjem. Naša ministrka kulture (Maja Gojković) nijednom se nije oglasila povodom pretnji i napada na glumce. Nekada su na čelu pozorišta bili, na primer, Milan Dedinac u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ili Mira Trailović u Ateljeu 212, koji nisu bili članovi partije. Danas ja ne znam ni kako se zovu upravnici pozorišta, većina su dovedeni po partijskoj liniji. To je žalosno“, smatra Božović.

Zbog stranačkog kadrovanja, ocenio je glumac, kultura se još više guši, a narod nazaduje.

„Ne može individua da bude iznad porodice. Mora da se povrati autoritet porodici i prosvetnim radnicima koji su najugroženiji. Sada, umesto učitelja, dolaze do izražaja školski psiholozi i pedagozi. Učitelj ti je, posle majke, najvažniji. Mi smo žrtve globalnog sistema koji ždere stub našeg postojanja i identitet“, kazao je glumac.

Dodao je da više ne postoji književna, muzička ili arhitektonska kritika i da ne pamti kada je poslednji put u Srbiji otvoreno neko pozorište.

„Ova vlast se hvali da je za godinu dana završila obnovu Narodnog muzeja, iako su radovi trajali deset godina za vreme prethodne vlasti. Takve reči ne prijaju iole pametnom čoveku. Ova vlast vređa inteligenciju ljudi. Možemo mi da izdržimo i glad i nemaštinu i smrt, ali nemoj da me j***š u zdrav mozak. Nemojte partijsku odanost da dokazujete time što pljujete jednu profesiju“, naglasio je Božović, koji je dobitnik više priznanja za doprinos filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Kazao je da je Beograd jedina evropska metropola koja nema zgradu Opere i da je izgradnja Opere goruće pitanje kulture.

„Bila je dobra prilika da se u okviru ‘Beograda na vodi’, uz reku prilepi zgrada Opere, ali se niko nije setio da to naselje dobije neki smisao s pečatom kulture. Kada je bivši gradonačelnik Beograda Vesić (Goran) napravio klizalište od Trga republike, on je unapređen za ministra. Odanost partiji ne podrazumeva odanost gradu i otadžbini. Jer ako neko kaže da su takve stvari protivne državi, onda glavni uzima patriotizam u reč i otima ga od celog naroda i govori o patriotizmu u ime svih nas“, istakao je Božović.

Govoreći o napadima i pretnjama koje dobijaju glumci koji učestvuju na protestima protiv nasilja, Božović je kazao da se radi o neviđenoj gluposti.

„Svaki glumac je svojim likom postao deo nečije porodice. Glumci su slobodni ljudi i narod ih voli. Obeležavanje glumaca i taj sistem koji svedoči o ponašanju vlasti da proverava stanje na računima glumaca je najava fašizma. Nemojte to da radite, smirite se malo. Nemojte partijsku odanost dokazivati time što pljujete jednu celu profesiju“, poručio je Božović funkcionerima SNS-a.

Božović smatra da je veliki problem za narod to što se opozicija, kako je rekao, nikada nije ujedinila protiv zvanične vlasti.

„Sve opozicione partije i pokreti nastupaju pojedinačno. Veliku ranu ovom narodu je zadalo to što se opozicija nije nikada ujedinila protiv vlasti“, ocenio je.

Na pitanje kako ocenjuje govor mržnje koji promovišu najviši predstavnici vlasti, Božović je rekao da je u pitanju nedostatak kulture.

„Kad uzmeš vlast, ovde možeš da radiš i pričaš šta hoćeš. Srbija je puna fakulteta koji su napravljeni da ‘školuju’ kadrove za vlast. Međutim, postavlja se pitanje šta je s beogradskom i srpskom inteligencijom? Niko nije reagovao zbog odlaska bivše rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović, koja je utvrdila plagijat doktorata Siniše Malog. Eto, koliko je naša inteligencija uništena, i kako onda narod da ne popizdi“, kazao je Božović.

Upitan da li je kultura protivnik vlasti, Božović je odnos vlasti u Srbiji prema kulturi uporedio s periodom iz srednjeg veka.

„U vreme srednjevekovlja bili su dvorci i tvrđave na kojima su vladarima dovodili glumačke trupe da se zabave. Kada bi glumci kročili u tvrđavu, vladarova vojska bi podigla most i zatvorila kapije grada. Vladari su sa siromašnim glumcima i glumicama radili sve što su hteli. E, tako su i danas, kod nas, i balet i opera i drama dovedeni na prosjački štap, a mnogi upravnici postali ulizice vlasti“, zaključio je Petar Božović.

link

Pogledajte prilog 1366976

Apsolutno sve sto je rekao je istina.
Moze da se svidja nekome ili ne, ali je istina.

Kao da je ova vlast uvela rijaliti u Srbiju i još naredila obavezno gledanje takvih idiotizama nekoliko sati dnevno.
Вес.боле у свему види партијску политику, па и у овим речима Петра Божовића.
Као и сваки заслужни члан партије, сваку истину жели да изокрене, па тако и ову о риалити програмима.

Пре садашње структуре, риалити програми су били пристојни, са ретким испадима,

данас је цела идеја риалити програма простаклук и испади. И Вес.боле, као сваки заслужни члан, за оно лоше у друштву оптужиће неке бивше који нису ту 12-15 година и од којих ништа не зависи.

ДАкле, где је кривица владајуће структуре за ужасе риалити програма?

Постоји једно државно тело, регулаторно тело које се зове РЕМ. Задатак РЕМ-а јесте да прати оно што се даје у медијима, и да РЕГУЛИШЕ, баш како и сам назив самог тела звучи. Проблем је што је владајућа структура, уместо цењених људи у овом независном телу поставила људе који су дно у сваком људском смислу, те не раде свој посао, тако да је једна обична забавна форма се претворила у најгору наказност која уништава наше друштво, а нема државе да кроз своје органе (у овом случају РЕМ) делује, процени где је пређена граница, и одреагује.

Znala sam to i pre nego što sam pročitala tvoj post.
Sasvim slučajno sam čitala tekstove o tvojoj majci, o Petru.
Lako je bilo povezati pogotovo jer ima i tvoja slika iz tinejdžerskih dana.
Majka ti je bila prelepa!

Petar legenda.

Back