Pet jezika ljubavi

gost 36952

Elita
Poruka
17.066
Nedavno je do mene dosla jedna knjiga koja je toliko jednostavna, a toliko otvara oci da bih vam je svima od srca preporucila.
Ima je u pdf na internetu

Mnogo je nesporazuma medju ljudima.
Najveci i najtezi medju najblizima.
Ne razumemo potrebe drugih i cak i kada najvise volimo, cesto gresimo jer ne gledamo ljude iz njihove perspektive

Svi mislimo da znamo sta je ljubav i kako se ona izrazava, ali je u ovoj knjizi objasnjeno da postoji pet vrsta emocionalnih potreba i nacina na koji izrazavamo ljubav i to su
1. kvalitetno provedeno vreme sa voljenom osobom
2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni
5. komplimenti, verbalne potvrde

Da li ste svesni do cega je vama najvise stalo?
A osobama koje volite?
Pitajte ih! :)

Poslednja izmena:
jes za sve si u pravu trebalo mi je vreme da to shvatim pa onda još neko vreme da naučim i primenim a onda još neko vreme da mi to postane dnevna rutina tako da sam izgurala a danas praktikujemo svih pet vrsta ljubavi sve u krug između nas mačka (od danas i njena deca) moja deca moj partner i ja.
i živimo u harmoniji. bez povišenih tonova i ružnih reči čak i kada neko napravi glupost.

toliko sam već smirena da se nisam naljutila čak ni na mačku kad mi je ušla u orman i nepopravljivo naoštrila kandže i zube na mojoj omiljenoj haljini koju sam potom morala da otpratim do kontejnera :lol:

Nedavno je do mene dosla jedna knjiga koja je toliko jednostavna, a toliko otvara oci da bih vam je svima od srca preporucila.

Ne razumemo potrebe drugih i cak i kada najvise volimo, cesto gresimo jer ne gledamo ljude iz njihove perspektive

Svi mislimo da znamo sta je ljubav i kako se ona izrazava, ali je u ovoj knjizi objasnjeno da postoji pet vrsta emocionalnih potreba i nacina na koji izrazavamo ljubav i to su
2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni

A osobama koje volite?

Citala sam tu knjigu, mene je odusevila upravo jednostavnost opisa i svidja mi se to sto knjiga nije puko teoretisanje nego je sve objasnio na primerima iz svoje terapeutske prakse.

- - - - - - - - - -

Да, у Србији се углавном решавају претњама или секиром.

Kada se mnogo sekiramo za druge :mrgreen:

Mislim da je za dobar odnos neophodna kombinacija svega navedenog u zavisnosti od situacije, stanja, raspolozenja, okolnosti,...meni je stalo do svega navednog, mada do poklona najmanje.
naravno, ali se ipak od coveka do coveka razlikuje stepen vaznosti ovih nacina pokazivanja ljubavi

knjiga je odlicna, posle primera koje je autor naveo, mnogo je lakse pokazati ljubav na pravi nacin :)

Fizicki dodir
Ja sam ti taktilni tip za te stvari
Zato se ne grlim sa svakim, ne podnosim dodirivanje sa nepoznatima i sl, cak i sa prijateljima se slabo dodirujem
A sa voljenima imam stalnu potrebu za tom vrstom paznje, volim da se mazim vise no leba da jedem :mace:

2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni

A osobama koje volite?

Moram da Te pohvalim. Danas si baš puna kvalitetne inspiracije. Pitanje je odlično. svih 5 stavki su mi strašno bitne. Dobijam ih svaki dan (htela sam da umanjim značaj poklona, ali kada mi Dragi donese čokoladu, dovoljno je što se setio da me obraduje). I svakodnevno fizičko/verbalno razmenjivanje nežnosti. I čaša piva, koju mu sipam posle ručka. I kafa koju mi ujutru skuva. I porodični ručak na koji idem sa osmehom, a radije bih sedela kod kuće, i gledanje fudbala (koji sam i zavolela). I gledanje misterije/horor serija (koje je on zavoleo....). Tako kompleksna, tako jednostavna ta Ljubav.

2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni

A osobama koje volite?
Do svega.
Sve to podrazumevam, ocekujem.
I jos mnogo vise

skoro svi nesporazumi potiču od momenta kad neko ne ume da objasni šta hoće.
ne ume ili neće iz inata. to je slučaj sa decom u tinejdžerkom dobu.
sa njima nijedan jezik ljubavi nije dovoljno snažan da izbalansira uzburkale hormone

imate li tinejdžere u kući?
kako izlazite na kraj s njihovim genijalnim idejama?:lol:

2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni

A osobama koje volite?

ja nisam citao knjigu, pa opet znam tih 5 potreba, imam prosjecan iq nisam glupan. onaj kome treba knjiga da bi shvatio ovo i ne treba partner(ka)

Isti autor ima knjigu bas na temu komunikacije sa tinejdzerima.

Ne radi se samo o tome da li neko ume da kaze sta hoce, nego i o tome kako je naucio da se ponasa. Mi prenosimo obrasce vaspitanja od svojih roditelja, preslikavamo u drustvenim i partnerskim odnosima ono sto oni rade. Ako vidimo oca da majci kupuje cvece i mi cemo to raditi i to iz najbolje namere, ali nam na pamet nece pasti da se partner i dalje duri jer je njemu bitnije da smo usisali dnevnu sobu.

da li se ta knjiga zove isto kao i naslov teme?
a u vezi obrasca ponašanja si potpuno u pravu i ma koliko se trudila da se maknem iz tog kalupa koji mi je napravljen još dok sam bila devojčica
ne uspevam u potpunosti.
i dalje manično pravim red po prostoru u kome živim a neke stvari sklonim toliko dobro da ne mogu da ih nađem po dva dana:lol:

- - - - - - - - - -

ali uspela sam da korigujem značajni deo svojih kompulsivnih radnji koji su dovodili moju familiju do ludila...

skoro svi nesporazumi potiču od momenta kad neko ne ume da objasni šta hoće.
ne ume ili neće iz inata. to je slučaj sa decom u tinejdžerkom dobu.
sa njima nijedan jezik ljubavi nije dovoljno snažan da izbalansira uzburkale hormone

imate li tinejdžere u kući?
kako izlazite na kraj s njihovim genijalnim idejama
?:lol:

imamo, hvala na pitanju iako je moja tinejdzerka skoro punoletna. sitno brojimo :)
komunikacija izmedju mene i nje ima svojih teskih dana, ali sve ih je manje kako ona odrasta. moje zivce i nas odnos je spasila odluka da ne dozvolim da me izvede iz takta sta god da kaze/ne kaze, uradi/ne uradi i bukvalno sam se ponekad fizicki sklanjala od nje da je ne zadavim :lol:
strpljenje i konstantno podsecanje na moju ljubav prema njoj i cinjenicu da, sta god da se desi, ja sam tu. da resim/pomognem/precutim, ali sam tu. i zagrljaji dosta pomazu. i sloboda. i poverenje. i cinjenica da je uvek svesna da je meni stalo samo do njene srece i bezbednosti.
i dzeparac :malav:

hahaha i džeparac.
:zag:
znaš ovo vreme kada smo tek napunili četrnaest i kad vreme koje provedemo napolju postaje relativan pojam.....
a onda kad se vratimo umesto da budemo orni za učenje mi se patosiramo i slušamo muziku i obećamo sebi da ćemo početi sa učenjem OD SUTRA :lol:
i tako....

- - - - - - - - - -

ima još :lol:

ubedjena sam da, u slucaju da smo ih dobro i na vreme vaspitali, pubertet nece doneti nista sto ne moze da se podnese, doduse ponekad uz strpljenje jednog Bude.
kazes sebi: ovaj monsturm sto drezdi u sobi i ne uci nego slusa muziku i drnda telefon, ostavlja ves po podu i usisivac zaobilazi kao dijabeticar poslasticarnicu, je moj monstrum i moje meso i kad se hormoni stabilizuju opet cu prepoznati ono dete koje sam rodila i koje obozavam.
mada, ja sam samo jedan pubertet prosla, ti sve u tri primerka, cenim da bi svaciji zivci otisli u aut, bar povremeno. :)

ko da čuvamo isto dete:lol:
kakav post hahaha ne smo da zaobilazi usisivač, nego i ostale punktove kao što su sudopera ili korpa za prljav veš,
a ambalaža od čipsija, keksića braunija i žvakica sve se to gura pod dušek... roleri uvek stoje nasred sobe ....
jao imam jednu fotku samo da je nađem saćeš da vidiš ti o čemu pričam hahaha

da li se ta knjiga zove isto kao i naslov teme?
a u vezi obrasca ponašanja si potpuno u pravu i ma koliko se trudila da se maknem iz tog kalupa koji mi je napravljen još dok sam bila devojčica
ne uspevam u potpunosti.
i dalje manično pravim red po prostoru u kome živim a neke stvari sklonim toliko dobro da ne mogu da ih nađem po dva dana:lol:

- - - - - - - - - -

ali uspela sam da korigujem značajni deo svojih kompulsivnih radnji koji su dovodili moju familiju do ludila...
da, imas na netu

2. usluge
3. fizicki dodir
4. pokloni

A osobama koje volite?

:)
Najgore je kada neko misli da zna šta ti treba bolje od tebe samog.
Kada nas neko voli, to godi samo akp nas voli onako kako nama treba a ne na svoj način. I obrnuto.

Back