pet do dvanaest

mvera

Početnik
Poruka
10
Pozdrav svima, a posebno onima sa sličnim problemima kao što ih ja imam.
Ukratko, 56 godina, 1,66cm i 98kg.
Do sada sam primenjivala nekih dvadesetak dijeta, nikad nisam bila sportski tip, već prvo knjiški moljac onda ćata, sada sam obična domaćica, što znači da mi je hrana suviše na dohvat ruke.
I, šta očekujem?
Volela bih da mi se jave sapatnici, isključivo starije osobe, koje imaju volju da učine nešto korisno za svoje zdravlje, pa da razmenjujemo iskustva i budemo podrška jedni drugima.
Pa, ako ima hrabrih, javite se!
 
Nisam sapatnik i nisam starija osoba al eto moram da se javim, nepozvana:D

Takvim nacinom zivota jedino sto mozete da ocekujete su jos vise gojenja, manjak samopouzdanja, nezadovoljstvo i gubitak zdravlja. Verujem da vam ni jedno od toga nije milo zato batalite kukanje i napolje u setnju, za pocetak:) Smanjite unos testa, masti, slatkisa, sokova... Sve polako i umereno jer u suprotnom necete istrajati. Zato verovatno niste uspeli sa tim dijetama, covek ne treba da se odrekne svega sto voli vec samo da normalizuje unos. OSim toga leto je, bacite se na plivanje, bicikl, mozda pomalo trcanja:per:

Zacrtajte sebi cilj, na svakih 10 dana kilo dole i radite na ostvarenju cilja. AKo je hrana na dohvat ruke, pa sta?! Zapitajte se pre nego sto uzmete nesto "zabranjeno"-zar toliko volim cokoladu da bih je nosila i na bokovima;)
 
Nije mi jasno kako ljudi ne odustanu od dijeta posle 2-3 puta i shvate da je potrebna totalna promena odnosa prema unosu hrane..sta sad da vam pisemo da ne jedete kad znate sta vas je dovelo u to stanje i dalje nastavljate to jesti..zar vam se ne upali lampica i kazete sebi da tu hranu trebate zameniti nekom drugom..ili spremati je na neki drugi nacin..kombinovati sa drugim namirnicama..sto ste stariji to vam je teze promeniti navike..kako sad steci naviku za sportom..ajde napisite koju volju vi pokazujete ka promeni ishrane pa da vam savetujemo sta da jedete
 
Hvala vam svima, ali prestrašili ste me, kao strogi profesori. Sigurno ste predpostavili da sam svesna svega sto me je dovelo do ovakvog stanja, pre svega obaveze prema poslu, neredovna ishrana, brza hrana, mnogo testa, službeni ručkovi i ostalo. Sad mi je život dijametralno drugačiji. Proverila sam zdravlje, bolje je nego što sam mislila, tako da više nema opravdanja, sve se svelo na skidanje kilaže. Ponovo.
Pa, živim u maloj sredini, od sportova sam svedena na ono što mogu kući da uradim. To je za sada hodanje uz i niz stepenica, malo bašte i još manje šetnje, u smislu pomislilo bi selo da sam lujka.
Nutricionista mi nije dostupan, a u dijetetičare sam se razočarala, doručak kifla i jogurt prate me od školskih dana.
U tradicionalnoj porodici, kakve su u proseku ovde, je sve teže, jedete kad i svi ostali i ono što je na stolu. Mogu samo da sporije jedem i ranije ustanem od stola. Nema tu biranja ovo mogu ono ne mogu.
Ukinula sam zaprške, ali u strogoj tajnosti, da ostali ne primete, sad sam više bazirana na kuvanoj hrani, pošto ne radim, sad više kuvam, smanjila sam i slatkiše, ostaje samo motivacija.
Da li će se neko iznenaditi kad kažem da je uopšte nemam.
Verovali ili ne nadala sam se nekoj ozbiljnoj bolesti koja će me prisiliti na dijetu.
Ostaje mi da tako ispunim dan da nemam vremena za medjuobroke i grickalice.
To je i razlog što sam se obratila Forumu, za malo podsticaja, ohrabrenja, pa i kritike.
Unapred Vam hvala za sve.
 
Uh to za bolest kao pokretac nije prvi put i niste jedini..ako ste izbacili slatkise i grickalice to je veliki korak napred..sledece je beli hleb..suhomesnato i gazirano..i mozda najbitnije jelo kasno uvece..ako sto pre doruckujete obilnije ubrzava se metabolizam i ne ogladnite do rucka oko 1h..nekad rucajte u to vreme iako niste gladni..oko 6-7 poslednji obrok..ne solite hranu previse koja bi zadrzavala vodu u organizmu..a tecnost se podrazumeva u sto vecim kolicinama..voda..cajevi..sto prirodniji sokovi bez secera..jogurt ili djus za dorucak..svega ovoga se mozete pridrzavati i jesti recimo beli hleb uz krompir..testeninu cak i supu i dzaba sve..licno bih vam savetovao da totalno izbacite zejtin i pohovanje..dinstanje..i zamenite ga maslinovim uljem i od kikirikija kao i kostica grozdja..maslinovo ulje jeste skuplje ali se dosta manje koristi i ne goji..preporucuje se kao lek
 
Hvala Georgejune,
vidi se da dobro poznaješ ovu materiju, mada mi se čini da nisi pažljivo pročitao prethodni tekst.
Možda sve srećne porodice liče jedna na drugu, ali niti mogu da pomerim satnicu obroka: doručak u 9 i ručak u 15, niti sam u situaciji da kuvam posebno za sebe.
To znatno otežava stvari. Dok sam radila mogla sam bar doručak da zamenim muslijem, ali sada kada sam nezaposlena, podredjena sam ritmu i navikama porodice.
Ne verujem da sam neki izuzetak, ali tako je to.
Čak i kad smanjim unos hleba to se primeti, pa sutradan za doručak ima prženica ili popare.
Nekako mi se čini da mene može razumeti samo neka druga domaćica.
 
Ma procitao ne brini..nije poenta da te razume vec da promenis te navike i zbog porodice..znas ono kad kazes pred malim detetom ne volim shargarepu pa ono to isto ponavlja i nece jesti;)nista to nije posebno..kao sto si izbacila zaprshku tako ces vise spremati ribu..povrce..u supe nemoj masnu kozicu vec belo meso..junetina isto bez one masnoce..pavlaku od 20% mm takodje batali..sve to ima svoje samo treba malo obratiti paznju nece se ni primetiti promena
 
Ja sam pročitala sve postove, ali i dalje ne razumem u čemu je problem da doručkujete musli i jogurt? Morate da jedete sve što i ostali? U Vašim godinama?

Upravo tako. Ako ste vec domacica i ne radite, imate vremena sebi da spremite nesto zdravije, mada se slazem da bi i porodici trebalo da spremate zdravu hranu kako ne bi za 10/20/30 godina dosli u istu situaciju kao vi.
 
Sad ste me postideli.
Dobro, dragi moji savetodavci, budimo konstruktivni, šta mi predlažete, konkretno?
Kako treba da se ponaša potencijalna baka da bude u formi kad budu počeli da pristižu unuci?
 
1.promeni nacin ishrane...i zbog sebe i porodice...postepeno barem ..posto ce inace biti haos
2.nadji hobi koji ti odgovara
3.ne razmisljaj o tome sta ce selo reci...od toga se ne zivi...a i tri dana ce biti ogovaranja i sve ce doci na svoje mesto
4.nadjite prijatellje koji su optimisti i imaju pozitivnu energiju...manite one koji samo kukaju...

mislim da je ovo dovoljno za pocetak...posle ce sve doci samo ...
 
Sad ste me postideli.
Dobro, dragi moji savetodavci, budimo konstruktivni, šta mi predlažete, konkretno?
Kako treba da se ponaša potencijalna baka da bude u formi kad budu počeli da pristižu unuci?

Zdrava ishrana...hrana kao lek...ishrana po krvnim grupama
Evo ovde kad nadjete vremena procitajte..niko ne kaze da se striktno odjednom trebate svega pridrzavati..zamenjujte lagano jedno po jedno nepotrebne namirnice koje samo nabacuju kilograme i stete
 
Hvala vam svima.
Imam utisak da niko od vas nema problema sa viškom kilograma i od srca vam želim da tako i ostane.
Sad mi predstoji ozbiljno prikupljanje informacija i veoma mukotrpno skidanje kilograma.
Držite mi palčeve.
 

Back
Top