Pesme koje kriju tužne priče

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555

Cela stara Juga uglas je pevala te pesme.....​

https://www.kurir.rs/stars/3627515/...la-te-pesme-a-one-su-posvecene-posebinim-zena

Pesme ogoljuju dušu, reči, misli, osećanja pretočene u reči otkrivaju najintimnije stvari.
Većina najlepših pesama su naslale zahvaljujući ženama, koje su bile inspiracije poznatim pevačima
.. a iza njih se kriju tužne istine.

"Tu noć kad si se udavala", Prljavo kazalište

Baš kao što pesma kaže "postoje neki drugi svjetovi" tako postoje i neke druge priče
o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta.
U svim verzijama glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra koji je imao devojku koja je trebalo da ga čeka po povratku iz vojske.
Kada se Houra vratio kući saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje
za koje se ispostavilo da je njeno. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.
Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija ove pesme,
jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

Tu noć kad si se udavala
Nitko ne zna zašto si plakala
Da li radi tamjana
Ili starih uspomena
Tu noć kad si se udavala
Nitko ne zna zašto si plakala
Il' ti je kroz glavu prošlo sve
Tu noć kad si se udavala
Mene pijanog su odnijeli
Moji prijatelji, vjerni psi
Do jutra me tješili
Da ima milijun takvih kao što si ti
I da ću te preboljeti
Tu noć kad si se udavala
Meni kroz glavu prošlo je
Postoje neki drugi svjetovi
Za nas bi bili rajski cvjetovi
O, samo da si htjela pobjeći
Ovako stisni zube, ne plači
Tu noć kad si se udavala
Meni kroz glavu prošlo je
Tvoje smiješne za maturu haljine
Sandale boje mjesečine
Postoje neki drugi svjetovi
Za nas bi bili rajski cvjetovi
O, samo da si htjela pobjeći
Ovako stisni zube, ne plači

"Bacila je sve niz rijeku", Indeksi
Kultna pesma Indeksa o kojoj su svi vrlo verovatno čuli već ispričanu priču koja stoji iza nje.
Govori o ljubavi Davorina Popovića i devojke iz Sarajeva koja ja zatrudnela
, ali odlučila da prekine trudnoću iako je on želeo da se venčaju.
Dalji navodi ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj
ugledao tu istu devojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku
. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

Stajala je usred bašte k'o najljepši cvijet
Kao da je dio mašte i muzike te
Slušala je pjesmu moju, posljednju što pjevam njoj
Sad joj kažem, "Zbogom draga", a bila je život moj
Prošla je kroz moje snove i bila je tren
Cijelim tijelom bila moja, ja bio sam njen
Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet
Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet
Al' noćas ako sluša, nek čuje bol
U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj
Zauvijek neka nosi na srcu znak
Život je jedan ona bacila
Nek čuje bol
(U pjesmi koju pjevam) Njoj, samo njoj
Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet
Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet
Al' noćas ako sluša, nek čuje bol
U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj
Nek čuje bol
Nek čuje bol
Zauvijek neka nosi na srcu znak...

"Srce", EKV
Jedan od najvećih bendova iz stare Jugoslavije izazivao je kontroverzna pitanja
za svaku od svojih pesama, među kojima se posebno izdvaja numera "Srce"
posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića,
a koja je preminula od posledica konzumiranja heroina.

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli
ona veruje, veruje
nece doci na jesen kada opada lisce
nece doci u zimu kad je sneg
nije imala hrabrost, nije imala kada
da ostane, da ostane kraj mene
da li da verujem u to
nisam rekao nista sto bi moglo da znaci
nisam nasao onu pravu rec
koja moze da veze, koja moze da boli
kojoj verujem, verujem
nece doci na jesen kada opada lisce
nece doci u zimu kad je sneg
nije imala hrabrost, nije imala kada
da ostane, da ostane kraj mene
da li da verujem u to

"Ena", Haustor
Različite verzije istinitog događaja o ovoj pesmi se pojavljuju,
a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović,
za koju se veruje da je bila u vezi sa pevačem Haustora Darkom Rundekom,
a koja mu je pomagala da se izvuče iz pakla droge.
Druga verzija govori o tome kako je reč o anonimnoj istoimenoj devojci,
koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspela da mu pomogne.

Ja svoje loše dane volim gristi sam
Piti i lutati po krčmama
Al' često stignem samo do njenog pogleda
Ena je divna žena, Ena dobro zna
Da takvi dani svrše s gužvama
Zato me zove k sebi da bi mi pomogla
Ja, Ena, nisam tvoj sin, zapamti to
To možeš raditi s njim, za mene je već kasno
Znam da bi Ena htjela da sam stalno njen
Valjda jer tako često nestanem
Ona me uvijek ima u svojim mislima
A kad joj želim reći da je bolji kraj
Od naših bjegova i zasjeda
Ena me samo gleda i kaže "Ne, ne, ne"
I ne idi bez kaputa
Pogledaj, sve je bijelo, zima je
I ne idi bez kaputa
Prošlo je dugo vrijeme i daleki bijeg
I, mada, nemam čak ni imena
Ja često sretnem Enu u svojim snovima
Kad svoje loše dane ovdje grizem sam
I sretnem putnike po krčmama
Ja pitam da l' je znaju i je li ponosna
Kažu da još je lijepa i da ima stav
Al' često, čak i kad je vesela
Opaze plavu sjenu u crnim očima
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta
Do mene nema puta

"Jelena", Bolero
..........iza stihova "Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet…" stoji tužna priča.
Osnivač kultne sarajevske grupe Bolero, Miroslav Mišo Bartulica,
pesmu "Jelena" napisao je o svojoj majci, koja ga je ostavila u sirotištu.

Nismo svi iz ljubavi
Stigli na ovaj svijet
Proplakan u casu kad
Nema niko da te zavoli
Jos postoje istine koje vole boljeti
Zbog mene nikad, nikad neceš plakati
Nikada se nismo sreli
Vremena nismo imali
Da mi oci obrises
Da mi ruke milujes
Jer ja sam tugu kvasio
Tudjim suzama
Ko nekad moja draga
Svojim ocima
Jelena, Jelena
Eh, da su andjeli
Nosili krila rodama
Jelena, Jelena
Da su bar Bogovi
Imali malo vremena
Jelena, pomisli
Da su bar ljudi svi
Rodjeni pod srecnim zvjezdama
Jelena, Jelena
A godine prolaze niz nase obraze
Vjetrove proljetne starost umiruje
Da l' za tebe postoji
Neko sasvim drag i lijep
Cije ruke tebi radost donose
Jer danas vise nemam snage
Da te zavolim
Danas samo moram, moram
Jos jednom da te potrazim
Jer ja sam tugu kvasio
Tudjim suzama
Zbog mene nikad, nikad, nisi plakala
Jelena, Jelena
Eh, da su andjeli
Nosili krila rodama
Jelena, Jelena
Da su bar Bogovi
Imali malo vremena
Jelena, pomisli
Da su bar ljudi svi
Rodjeni pod srecnim zvjezdama
Mozda ne bi
Jelena, Jelena

"Ne daj se Ines", Arsen Dedić
Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak,
Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice,
zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pesme.
Za vreme lečenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines.
Danas je ona srećno udata i ima odrasle ćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke
da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pesme.

Ne daj se, Ines. Ne daj se godinama moja Ines. Drukčijim pokretima i navikama, jer još ti je soba topla; prijatan raspored i rijetki predmeti. Imala si više ukusa od mene. Tvoja soba – divota. Gazdarica ti je u bolnici. Odvijek si se razlikovala po boji papira svojih pisama, po poklonima, pratila me drugog jutra oko devet do stanice. I ruši se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom, kao list, niz jednu beogradsku padinu. U večernjem sam odijelu i opkoljen pogledima. Ne daj se mladosti moja. Ne daj se, Ines. Dugo je pripremano naše poznanstvo i onda, slučajno, uz vruću rakiju, i sa svega nekoliko rečenica loše prikrivena želja. Tvoj način gospođe a obrazi seljanke. Prostakušo i plemkinjo moja! Pa tvoje grudi, krevet, i moja soba obješena u zraku kao naranča, kao narančasta svjetiljka, nad zelenim i modrim vodama Zagreba; Proleterskih brigada 39, kod Grkovic. Knjige i ploče na istim policama. Pokisla ulica od prozora dalje i šum predvečernjih tramvaja. Lijepi trenuci nostalgije, ljubavi i siromaštva, upotreba zajedničke kupaonice i – molim Vas ako me ko traži … Ne daj se mladosti moja. Ne daj se Ines. Evo me, ustajem tek da okrenem ploču. Da li je to nepristojno u ovakvom času? Mozart, Requiem, Agnus Dei. Meni je ipak najdraži početak. Raspolažem s još milion nježnih i bezobraznih podataka naše mladosti, koja nas pred vlastitim očima vara i krade i napušta. Ne daj se, Ines, poderi pozivnicu, otkaži večeru. Prevari muža odlazeći da se počešljaš u nekom boljem hotelu. Dodirni me ispod stola koljenom generacijo, ljubavnice. Pa ja znam da će još biti mladosti, a nikad više ovakve; u prosjeku 1938. Ja neću s kim moći ostati mlad, i ta će mi mladost teško pasti. I bit će ipak da ste vi u pravu, jer sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno. Ponovno počinje kiša kao što kiši u listopadu na otocima. More od olova i nebo od borova. Udaljeni glasovi koji se miješaju: glas prijatelja, majke, broda, brata. Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu. I nestalo je svjetla s tom bjelinom. Još malo šetnje uz more i gotovo; Ne daj se, Ines.

Zdravko Čolić: Ona spava

Kako se godinama navodi, ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine
, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera
, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju.

Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu.
Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju,
pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija -
kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije
, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Poput zvijezda, poput trava
I tisine sto nas spaja,
Poput rana sto nas bole,
Poput djece sto se vole,
Ona spava, ona spava,
Ona spava, spava, spava,
Ona spava.
Nikad vise snene oci,
Nikad vise crne kose,
Nikad vise noge bose sto je nose,
Sto je nose
Nece vidjet' smiraj dana
Ona spava, ona spava.
Nek umuknu sva zvona,
Da ne zvone, da ne zvone
Ustrijelite sve ptice,
Da ne lete, da ne lete
I okujte sva mora
Da ne sume, da ne sume.
Pustite je neka spava,
Neka spava, spava, spava
Neka spava.
Pustite je neka spava,
Neka spava, spava, spava
Neka spava.

Tamara-Boris Novković

Devojka po imenu Tamara nije bila tiha patnja Borisa Novkovića već njegovog prijatelja
, ali pevača je priča o njihovom raskidu dirnula dovoljno da napiše pesmu.
Tamara se, navodno, i prepoznala u njoj i ostavila mu poruku na telefonskoj sekretarici.
"Ćao, ja sam Tamara. Hvala ti što si mi posvetio pesmu", rekla je,
a Boris nikad nije otkrio kako se situacija razvila.

Nocas sam ti opet sam
da me barem nesto udari
bice rata, kazu svi
al' ja cu umrijeti od ljubavi
Ko mi tebe uze, Tamara
prodala si suze drugima
nocima ja sanjam tvoje tragove
kuda idu izgubljene djevojke

"Usne vrele višnje", Branimir Džoni Štulić
Poznat po pisanju pesama za svoje devojke, Džoni je slavnu "Usne vrele višnje"
posvetio tadašnjoj "devojci Iz Hrvaca" za koju se ispostavilo da je reč o Snježani Banović,
pozorišnoj rediteljki i bivšoj direktorki drame Hrvatskog narodnog pozorišta.
Bili su zajedno nekoliko godina, a kada je odlučio da je pozove u Holandiju sa njim,
odbila ga je rekavši da ima drugog momka.
Otud i sva inspiracija za tekst i emociju proživljenu usled odbijanja.

Prijehavsi u Zagreb, zadovoljstva svega rad
na djevojku iz Hrvaca naletio sam tad
strijele mocne ljubavi pomracile mi um
dah usne vrele visnje, nagonile na blud
Razmazio sam dragu, dao sam joj sve
kad eno nje na drugome,
e tu bijes me obuze
obezvrijedila mi logiku, oskvrnula mi trud
bez milosti me ***** nasukala na sprud
Rijec, dvije u hladu borova,
na kvarni vlaski tip
razgovara sa bludnicom, i nije neki cin
no ono sto sam nacuo,
sledilo me svog
tek izdala me mala, draga srcu mom
Izgubio sam glavu, potegao noz
trg'o ga za kragnu, isjek'o ga skroz
vodjen slijepim bezumljem, sludio me bol
tek nije kuja zalud draga srcu mom
Rijesio da se branim,
da objasnim svoj grijeh
darovali mi robiju,
a nadu ni za tren
pa iako me proklela,
razorila mi dom
jos volim malu bestiju, dragu srcu mom

"Ostani đubre do kraja", Riblja čorba
Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki Biljana Nevajda Šević
bila je neko vreme u vezi sa frontmenom grupe "Riblja čorba" Borom Đorđevićem.
Kada ga je jednog dana pozvala da se oproste, jer je odlučila nastaviti svoj život u Sarajevu
povredila je pevača, koji je za šankom u kafiću gde su se pozdravili napisao pesmu
koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe. I za drugu veliku pesmu "Dva dinara druže"
inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu "opet napravila volom".

"Usne vrele višnje", Branimir Džoni Štulić
Poznat po pisanju pesama za svoje devojke, Džoni je slavnu "Usne vrele višnje"
posvetio tadašnjoj "devojci Iz Hrvaca"
Drangulijice, svaka cast za temu, ali ja kad cujem za "djevojku iz Hrvaca" pomislim na svoju zlu, namrgodjenu, pokojnu babu Pavku ciju sam sliku u kojoj se nalazi u mrtvackom sanduku imao za avatar na indexovom forumu.
Boze me sacuvaj vrelih usana, visanja i babi iz Hrvaca, tamo sotona stoluje.

Bijelo Dugme-Selma

Jedan od najvećih ex yu hitova i ujedno jedna od uvrštenih pesama u "Panoramu bosanskohercegovačke poezije" 1961 godine govori o velikoj ljubavi, Vlade Dijaka koji je voleo tada šesnaestogodišnju Selmu iz Zenice Međutim, o toj ljubavi tada nije govorio, već je samo želio provesti svaki trenutak u njenoj blizini, iskazujući joj ljubav na svoj način Jednoga dana na polasku u školu u Sarajevo srela ga je na putu do željezničke stanice Ponudio joj je svoju pomoć u nošenju kofera i dobacio joj kada je sela pored razbijenog prozora kultni stih "Ne naginji se kroz prozor" Za pesmu je saznala tek 1962 godine kada je u novinama njen otac pročitao stihove

Selma - Bijelo Dugme

Izvinjavam se što video ne otvara na forumu već mora na yt da se sluša. Nisam mogla da nađem bolji i pored truda

:heart:

Poslednja izmena:
Legendarni kantautor i pjevač sa ovih prostora Kemal Monteno sa suprugom Brankom bio je u braku duže od 40 godina, a upoznali su se kada je njemu bilo 18, a njoj 16 godina.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Od prvog dana bili su zajedno. Poštovali se i nikad se nisu posvađali.
Kemo je Branku upoznao sasvim slučajno, u šetnji Sarajevom. On je tada već pjevao, a hit mu je bila pjesma "Lidija".

Kada su se upoznali Branka nije znala ko je on. Jednom je za medije izjavila, kako joj je prijateljica kazala da je Kemo pjevač. Počeli su se zabavljati, a kada je 1970. godine otišao u vojsku u Jastrebarsko, često ga je posjećivala.
U vojsci je Kemo napisao i jedan od svojih najvećih hitova - "Jedne noći u decembru", a posvetio ju je upravo djevojci sa kojom se tada zabavljao.

U oktobru 1970. godine otišao sam u vojsku, a dva mjeseca poslije godine bio sam na straži i na jednoj kutiji od cigareta Filter 57, koje su tada svi pušili, napisao sam prvu strofu pjesme. Otišao sam poslije straže do jednog novinara koji je bio oduševljen mojim stihovima:

"Jedne noći u decembru, kad je bila hladna zima, čuvao sam tebe, Branka, čuvao sam našeg sina."

Sljedeći dan sam nastavio sa pisanjem. Riječi su se jednostavno sklapale. Imao sam nevjerovatnu inspiraciju. Pjesmu sam podijelio s vojnicima u kasarni i vrlo brzo su je svi pjevušili. Budući da je mojoj Branki ubrzo bio rođendan, odlučio sam da ova pjesma bude poklon. Ona je bila oduševljena kada je dobila pismo u kojem je bila napisana pjesma. Često mi kaže da joj je to najbolji rođendanski poklon u životu" – otkrio je pjevač jednom za medije.

Zanimljivo je da tada još nisu imali sina, a on je u njoj pjevao o njihovom sinu.
Bio je veliki fan Giannija Morandija, italijanskog pop pjevača, pa je uvijek govorio da će sinu dati ime po njemu.

Kada se vratio iz vojske, u aprilu 1971. godine, s pjesmom je na Festivalu u Subotici u Srbiji, osvojio drugu nagradu publike.

"Jedne noći u decembru" vrlo brzo postala je veliki hit, a za samo dvije sedmice prodano je više od 100.000 ploča.

Nedugo zatim Kemo i Branka su se uzeli.

Preuzeto sa sajta: BN

Milena -Arsen Dedić

- Bila sam muza Arsena Dedića - rekla je jednom prilikom Milena Dravić, koja je Arsena ugostila u emisiji "Obraz uz obraz", koju je vodila sa svojim suprugom Draganom Nikolićem. Kasnije su se sprijateljili, pa su snimili i duet "Pesma o novcu".

- Ganuta sam jer sam bila inspiracija Arsenu za pesmu - rekla je svojevremeno Dravićeva, a zbog "njene" pesme tih godina je i Milenino ime postalo najpopularnije ime za novorođene devojčice u Jugoslaviji.

Danka - Toma Zdravković

Toma Zdravković bio je poznat po tome što voli kafane ali i žene. Tako je imao period i kad je bio zaljubljen u preminulu voditeljku Danku Novović, kojoj je napisao i pesmu koja nosi njeno ime. Danka je često govorila o tome kako je godinama bila ljuta na Tomu.

- Bili smo prijatelji i mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju jer su sve to za mene samo prijatelji i poslovni partneri. Baš zato sam se i ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu - rekla je jednom prilikom Danka, koja je u nekom trenutku ipak oprostila Zdravkoviću, a pomirenje je palo u kafani sa prijateljima.

Hvala ti sto si napisala sve to o ovim osobama.Rastao sam uz njihove pesme i dosta sam usput saznavao o njihovom zivotu pa i ove price.Ima jos jedna pesma od Tome, Samo za Ljiljanu.To je snimio Ljiljani Blagojevic,dok su snimali seriju,"Doktorka na selu"
Pesma za Ljiljanu

Prilikom snimanja serije "Doktorka na selu" 1982. godine, za koju je Toma radio muziku, a u jednoj od epizoda čak i glumio muzičara, legendarnom pevaču je za oko zapela markantna glumica Ljiljana Blagojević pa joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pesmu i ubrzo je ispunio obećanje - nastao je hit "Za Ljiljanu".

Međutim, dugo se nije znalo ko je Ljiljana sve dok njega ćerka, glumica Kalina Kovačević nije u emisiji "TV lica - kao sav normalan svet" Tanje Peternek-Aleksić izjavila da "ne sluša narodnjake, ali da u kući ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojoj se nalazi pesma 'Za Ljiljanu', koja je napisana za njenu majku"!

I Ljiljana Blagojević je to potvrdila u jednom intervjuu:

"Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni.Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše "Za Ljiljanu"

U filmu 'Toma'ova pesma je drugačije prikazana. Scena zbog koje sam dušu isplakala.

Back