gost 388198
Domaćin
- Poruka
- 3.435
pustao sam je skoro...majke mu ga,..zarazna pesma opasno
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
u vezi ove pesme što sam sad postavio, malo sam proguglao o njenom poreklu i pročitah
kako je u stvari nastala...lepa i tužna priča
copy/paste sa jednog sajta
------------
"Тешка судбина која је задесила србски народ током Првог светског рата, када су под притиском Бугарске и Немачке
војници морали да се повуку из Србије, дочекани су на острву Крф од стране локалног грчког становништва.
У временима страдања и ратном вртлогу родила се љубав имеђу Гркиње и једног србског војника кога примарна дужност према отаџбини одваја од вољене.
Он креће у пробој Солунског фронта свестан да се можда никада неће вратити. У једном писму он својој девојци шаље речи које она правописно и граматички коригује и претвара их у стихове.
Стихови бивају препевани, а један од најбољих интерпетатора тог дела је Јоргос Даларас. Ова песма узета је као химна грчко-србског пријатељства.
Речи песме исказују дубоку наклоност и носталгију, али и то да је дужност и лојалност отаџбини и свом народу стављена и испред сопственог живота и емоције. У оригиналној верзији преписа војник обећава својој драгој да ће се, ако не преживи, вратити њој у облику птице. Зато је моли да се не љути и да отвори своје прозоре…"
-----------------
prevod stihova pesme:
Не љути се на мене, око моје
што у туђину одлазим,
птица ћу постати
и поново ћу теби доћи.
Отвори прозор
плави босиљку мој
и слатким осмехом
пожели ми лаку ноћ.
што ћу те сада напустити
и дођи на кратко, да те видим
да се од тебе опростим.
Отвори прозор
плави босиљку мој
и слатким осмехом
пожели ми лаку ноћ
...ali pesma je nastala 60-ih godina za potrebe nekog filma a Dalaras joj je dao formu koju danas ima 70 i neke. Niti je stara pesma niti ima veze sa Srbima osim što je volimo verovatno najviše od svih grčkih pesama