Pesimizam

Cesto kada branim istinu, spocitavaju mi pesimizam...
Onaj koji je istinoljubac se ne obazire na spocitavanja...ne sme...
jer istina je ono sto najvise razljuti ljude, odgovaraju napadom...uvek...
Ima cak i tu neke kosmicke ravnoteze
...
nije svako za istinu i nije istina za svakoga...
....hteo si istinu - pati...

Sretniji sam bio do pre 5- 10 godina kada nisam znao istinu...

Hajde malo da se osvrnem na pesimiste...nije red da nosim titulu , a da ne razumem njeno znacenje vec stvaram sopstveno, pogresno tumacenje...

Pesimista je druze moj covek buducnosti.

Kako?

Klima se menja, porodice se rastakaju, vestacka inteligencija dolazi, rat se blizi, a ti me pitas " kako?"
Ako verjjes u patrijahalne postulate, ti si pesomista, tako...
Slobodouman covek vidi svojim ocima da sve odlazi nepovratno...
Da nam nije dece i nekih sitnih zivotniih zadovoljstava, svi bi smo bili pesimisti.

Gledam i ja na zivot sa vedrije strane...i bas zato sto gledam....i bas zato sto znam kako je bilo, a kako je sada...znam nazalost i kuda to vodi...

Mi se u pamet uzeti necemo, nikada kroz istoriju nismo, valjda ne umemo da razmisljamo racionalno u grupi.

Danas je lako biti pesimista, treba samo da razmislis globalno...

Poslednja izmena:
...

Hajde malo da se osvrnem na pesimiste...nije red da nosim titulu , a da ne razumem njeno znacenje vec stvaram sopstveno, pogresno tumacenje...

Kako?

Klima se menja, porodice se rastakaju, vestacka inteligencija dolazi, rat se blizi, a ti me pitas " kako?"
Da nam nije dece i nekih sitnih zivotniih zadovoljstava, svi bi smo bili pesimisti.

Gledam i ja na zivot sa vedrije strane...i bas zato sto gledam....i bas zato sto znam kako je bilo, a kako je sada...znam nazalost i kuda to vodi...

Mi se u pamet uzeti necemo, nikada kroz istoriju nismo, valjda ne umemo da razmisljamo racionalno u grupi.

Danas je lako biti pesimista, treba samo da razmislis globalno...
Mislis spoznao? Ta istina je oduvek tu mi kao jedinke je spoznavamo u toku zivota

Optimista možeš biti samo ako ignorišeš realnu sliku svijeta i odlučiš da ne vidiš da ovdje na Zemlji jedno mora da strada da bi drugo opstalo. Bilo da bi se najelo i preživilo ili da bi imalo komfor.
Medije nam prenose zlo i usadjuju strah pa čekamo ratove, vulkane, potrese, epidemije..

Čovjek je poredeći sa životinjama najpodložniji mentalnim oboljenjima i oboljeva najviše od strahova i strepnje. Od svih živih bića najskloniji suicidu.

Strah te parališe ili iscrpi svu energiju pa pribjegavamo optimizmu ili nadi ili imaš opciju da shvatiš da je ovo jako nepredvidiv, surov svijet i ako je danas sve ok u tvom životu da iskoristiš maksimalno u nešto dobro.

Moramo da sačuvamo svoju ličnu energiju da je ne iscrpi strepnja, da joj nedamo moć šta god da dolazi.
Nek prete smrću, zatvorima,uraganima, vulkanima bolestima,osudama..pa za očekivati je u ovoj surovosti i šta ja tu realno mogu i ako predvidim zlo koje me može udariti!?
Mi tu ne možemo ništa osim da iscrpimo svoju energiju pa ne valjamo ni sebi ni najrodjenijima i za ovo kratko vremena.
Taj optimizam je odbacivanje Strahova koji nam se nameću jer nemaš izbora nego da koračaš dalje pa kad naletiš na prvu lošu vijest da kažeš “Ajde?!”..(ko bi se tome nado od ovako fina mjesta..)
Od emocija da sačuvaš samo ljubav i nedaš da te ista više crpi pa dokle doguramo 😅

...

Kako?

Surova realnost, ...to nije pesimizam.
Pesimizam je kad mračiš, umesto kad trebaš da vedriš. Koliko ljudi na planeti trenutno živi u istoj ili sličnoj situaciji, pa opet ne mračimo svi isto.
Nostalgija te baca u pesimizam,...so don't look back! Ponekad sebi dozvoli, ali ne živi se u prošlosti.

Poslednja izmena:
Ne pripadamo grupi "pametanijih " naroda, nažalost.
Kompleksi su strašna stvar.
Imaš dobru knjigu o tome "Kontraendorfin", Svetislava Basare. Bar je pokušao da koliko- toliko ( humoristički, ujedno u tragi-komično), opiše mentalitet ljudi sa ovih prostora i koren tih nekih "istorija", koje se stalno ponavljaju.

Poslednja izmena:
Ne pripadamo grupi "pametanijih " naroda, nažalost.
Kompleksi su strašna stvar.
Imaš dobru knjigu o tome "Kontraendorfin", Svetislava Basare. Bar je pokušao da koliko- toliko ( humoristički, ujedno u tragi-komično), opiše mentalitet ljudi sa ovih prostora i koren tih nekih "istorija", koje se stalno ponavljaju.
Ne postoje gluplji narodi...to je jasno...samo agresivniji, mnogoljudniji, sa velikim armijama...i...nisam pomenuo nas, vec naprotiv...globalno stanje...
Nije laz da smo vecinski bili nepismeni do pre samo 100 godina, ali ne i glupi...

Po meni su najveće optimiste naseljene oko Napolija u Italiji i Japana.
Sve ukazuje da će gruniti vulkan u Japanu koliko trese i volila bi da su pesimisti kao ja i da se evakuišu na jedno vreme.

Pesimizam i Optimiziam isto treba balansirati kao sve ostalo u životu.

Grešimo i mi pesimisti ali i pretjeran optimizam može biti opasan.

Apsolutno se slažem sa tobom. Potrebno je samo da naučimo kako da balansiramo između optimizma i pesimizma.
Kad vidim u Cakpi Flegrei da je neko još napravio kuće oko onih kratera koji se puše..e to je opasni optimizam 😅

Ja inače ne volim iznenadjenja pa više volim da naginjem na pesimističku stranu ali opet držim neki balans.

Pesimizam mi nekako dođe prirodnije socijalno razmišljanje u odnosu na optimizam, a i ono kaže se da je pesimista optimisata sa iskustvom. Sada negde u sredini je trenutni realizam gde bih sebe možda i svrstao.
Npr. danas su se kod mene u kraju raširili požari i još uvek bukte, nekoliko ljudi je izgubilo kuće, još uvek gori i širi se. Trenutno jedino mogu da čekam i da gledam da li će se i do mene proširiti - trenutno je požar udaljen nekih kilometar od mene. Ono nisam ni tu ni tamo - čekam jutro, čekam da vidim da li će se vetar pojačavati, da li će kiša možda krenuti.

Pesimizam mi nekako dođe prirodnije socijalno razmišljanje u odnosu na optimizam, a i ono kaže se da je pesimista optimisata sa iskustvom. Sada negde u sredini je trenutni realizam gde bih sebe možda i svrstao.
Npr. danas su se kod mene u kraju raširili požari i još uvek bukte, nekoliko ljudi je izgubilo kuće, još uvek gori i širi se. Trenutno jedino mogu da čekam i da gledam da li će se i do mene proširiti - trenutno je požar udaljen nekih kilometar od mene. Ono nisam ni tu ni tamo - čekam jutro, čekam da vidim da li će se vetar pojačavati, da li će kiša možda krenuti.
Nadam se da će brzo da se sanira i da ste svi dobro! Javi nam jel prošla opasnost ❤️🙏🏻

Back