Pert ili Adelaide za porodicu sa decom

shkomishkomi

Početnik
Poruka
5
Trenutno sam u fazi sills assesmenta i skupljam papire i lagano merkam koji bi grad bio idealan za porodociu sa malom decom. Posto smo i ja i zene matereopate, u fazonu smo vec da kad se iseljavamao da se idemo gde je ok klima, citaj sto slicnija mediteranskoj.

Glavni kriterijumi su
1. Da je grad realtivno vliki da moze relativno lako da se nadje/promeni posao, da deca imaju ok skole u posle univerzitet da nije ogroman grad da se gubi po nekoliko sati u prevozu svaki dan
2.Da ima plaze
3. Da je bezbedan

I otprilike se izbor sveo na perth i adelaide.

Citajuci po netu stekao sam neki utisak, ali ima dosta pitanja
1. Da li je nko ziveo/bio u oba grad i njegov licni stav o kvalitetu zivots
2.KOji je razlog da pert u letnjim mesecima ima i po 100 suncaninh danavise od adelaide(oblacnostili nesto drugo) jer part ima nesto malo vise padavina od Adelaide
3. KOji grad je bolji po pitanju nalazenja posla
4. U kom su gradu jeftinije nekretnine
5. Koja je cena obdanista za jedno dete (10 sati)
6. Da li neko ima iskustva srpski ekonomisti kako prolaze u AU, da li je moguce naci posao ili je resenje priznavanje dela ispita i ponovo ucenje
7. Ako ima neki gradjevinac/konstruktivac extra da ga malo smaram sa pitanjima iz struke

Nisam bio ni u Pertu ni u Adelaidi, no znam ljude koji su tamo ziveli ili jos zive, pa da kazem pokoju dok se ne javi neko sa vise iskustva.

1. Ako trazis manji grad, po kome ces se brze kretati, onda je Adelaida bolji izbor. Pert, iako sa manje stanovnika nego Beograd zauzima slicnu povrsinu, tj. od jednog do drugog kraja ima osamdesetak kilometara.

2. Oba imaju plaze. Ali je pitanje sta ti volis da radis na plazi :). Jedno je sigurno: u Adelaidi se neces iskupati, more je previse hladno. U Pertu se ljudi kupaju nekoliko meseci godisnje.

3. Moj poznanik iz Perta je zadovoljniji od onog iz Adelaide, koji se zalio kako ne sme da se proseta uvece. Ipak, bezbednost vise zavisi od kraja grada, ali je Australija generalno bezbedna zemlja, cak i u ocima skeptika poput Tree-ja :).

Da nastavim sa tvojom numeracijom...

1. Poznanik iz Perta je zadovoljniji. Onaj iz Adelaide se vratio u Srbiju. Ipak, to je sve licno...

2. Pert je znatno severnije, iako to tebi na karti ne izgleda tako i manje je izlozen vazdusnim masama sa Anktaktika. Ako trazis mediteransku klimu, mislim da je Pert blizi tome, mozes porediti klimu sa Atinom.

3. Zavisi zasta. Uglavnom Pert, jer je veci i jer je mesto odakle se upravlja najvecim rudarskim oblastima Australije, sto onda povlaci sve ostale grane privrede.

4. Verovatno u Adelaidi, jer je manja. Onaj se vratio odatle izmedju ostalog i zbog cena nekretnina. Opet, sve zavisi od kraja grada.

Ostalo ostavljam drugima...

Shkomi!
Mozda mogu malo vise da pomognem od onih koji su citali o uslovima zivota u oba grada, podjednako interesantna po uslovima zivota koje pruzaju,
ali i razlicitostima koje ih cine takvim i manje ili vise privlacnim za svakog pojedinca, tako da je ta znacajna odluka po pitanju mesta boravka na
kraju stvar licne percepcije, i odluke koju moras doneti sam, i da budem iskren koji god grad izaberes neces pogresiti.
Ja sam proveo relativno kratko vreme ziveci u Perth-u,tek par godina po samom dolasku u Australiju.Sve ostalo vreme od ukupno 13 godina koliko
zivim u Australiji proveo sam u Adelaide.Veoma slicni gradovi,Perth malo veci, rudarska industrija i sve oko nje, ukljucujuci i gradjevinsku i ostale industrije pokretac svega
vezanog za bogatstvo zapadne Australije.Nepotrebno da pisem o tome u detaljima, jer sam uveren da si uradio domaci zadatak i proucio sve sta bi
te moglo interesovati o tom delu Australije.Klima ,recimo mediteranska,suva,leta topla, prosecna max.temperatura na godisnjem nivou je 25 stepeni a najniza prosecna 13 stepeni.
Sta se tice Adelaide to ti je 23 i 12 stepeni. Razlika u kolicini kise na godisnjem nivou Adelaide 540 mm, Perth 730 mm. Adelaide, najsusniji grad na najsusnijem kontinentu!
Ne razumem tvoju recenicu:"koji je razlog da pert u letnjim mesecima ima i po 100 suncaninh dana vise od Adelaide"??? Australsko leto traje tri meseca, kao sta znas sa pocetkom 01/12 a zavrsava 28/02,
Sta se tice ekonomista, obrazovanje u potpunosti nepriznato, znaci za onoga tko zeli ponovo da radi u profesiji, ne preostaje nego zavrsavanje studija pocevsi od nule, ili zavrsavanje kracih programa
u trajanju do dve godine na "Tafe" za sticanje diplome racunovodje ili knjigovodje (trazeno ali i slabo placeno) Jos uvek relativno lako do posla u gradjevinarstvu, posebno u bazicnim zanatskim
zanimanjima.Cene nekratnina u stagnaciji ili blagom padu, ali jos uvek tesko da ces moci kupiti prosecnu trosobnu kucu u iole boljem delu grada ispod 450000 do 500000 $ Stanovi naravno jeftiniji, ali
preskupi u odnosu na kvadraturu,inace nepopularniji vid stanovanja u Australiji,ukoliko se ne radi o apartmanima na ekskluzivnim lokacijama.Moj izbor bio bi Adelaide, iako je verovatnost
pronalazenja posla manja. Zasto? Manji grad, izuzetno dobro resen saobracaj,malo se vremena gubi na putovanje bez obzira u kom delu grada zivite.Lepe plaze, toplo more, gotovo cetri meseca
u kojima moze da se sunca i kupa.Dobra hrana, cist tih siguran grad, ponekad dosadan ali idealan za podizanje mlade porodice.Sta vise da kazem a da se ne ponovim? Pitaj konkretno vezano za Adelaide ,
pokusacu da odgovorim!
Pozdrav

Trenutno sam u fazi sills assesmenta i skupljam papire i lagano merkam koji bi grad bio idealan za porodociu sa malom decom. Posto smo i ja i zene matereopate, u fazonu smo vec da kad se iseljavamao da se idemo gde je ok klima, citaj sto slicnija mediteranskoj.

Glavni kriterijumi su
1. Da je grad realtivno vliki da moze relativno lako da se nadje/promeni posao, da deca imaju ok skole u posle univerzitet da nije ogroman grad da se gubi po nekoliko sati u prevozu svaki dan
2.Da ima plaze
3. Da je bezbedan

Ziveo samo u Pertu, tako da ne mogu da te savetujem u vezi Adelaida.
2.KOji je razlog da pert u letnjim mesecima ima i po 100 suncaninh danavise od adelaide(oblacnostili nesto drugo) jer part ima nesto malo vise padavina od Adelaide
Miroslav ti je vec odgovorio. Za Pert kazu da ima najvise suncanih dana od svih glavnih gradova Australije i vecina se slazu da ima najbolju klimu.
Definitivno Pert, makar u zadnjih nekoliko godina, za vecinu zanimanja.
Adelaid.
To vec ne znam.
6. Da li neko ima iskustva srpski ekonomisti kako prolaze u AU, da li je moguce naci posao ili je resenje priznavanje dela ispita i ponovo ucenje.
Razlicita su iskustva. Ja sam zavrsio ekonomiju kod nas. Ovde sam zavrsio neku visu skolu ali sam strucni posao dobio zahvaljujuci nasoj diplomi ekonomije i nesto jako malo lokalnog iskustva sa visom skolom. Ne radim kao ekonomista nego nesto vise kao pravnik, mada to nisam zavrsio, ali sam stekao dosta iskustva (11 godina) u tim poslovima. Tacnije tumacenje poreskih zakona.
7. Ako ima neki gradjevinac/konstruktivac extra da ga malo smaram sa pitanjima iz struke
Sa time nemam iskustva.

Verovatno sam malo pristrasan u vezi Perta ali da zakljucim, Pert ima dosta prednosti sto se tice posla i klime a glavni nedostatak mu je sto je daleko od ostatka Australije, mada za mene i moju porodicu to i nije neki nedostatak. Evropa i Azija su nam blize:-)

Srecno u izboru.

Srecno u izboru.

Hvala svima na odgovorima
Na wikipedia za klimu za Pert npr stoji da u decembru ima prosecno 360 suncanih sati a Adelaide 270 suncanih sati to je razlika 90 sati/30 dana=3 sata sunca vise dnevno Da li je greska ili nesto drugo.
Zanima me kakve su cene obdanista. Imam dvoje male dece i negde sam nasao cenu 70$ dnevno to ispadne skoro 3000$ meseceno za dvoje dece. Ako je to tako onda je to neisplativo. Al mi je nesto to bas mnogo
Sto se ekonomista tice vidim da vetassess radi skills assessment i nasao sam da su neki radili za drzavni ekonomski fakultet. Stvarno bi mi bio vbedak da zena koja je zavrsila ekonomiju i 7-8 godina radi u najvecoj banci od ucestvovanja u izradi biznis plana banke i sl ne nastavi bar na slicnom nivou karijeru. Ajde 2 godine jos i da douci, ali da krece od nule malo JE........HEAVY
Nisam uspeo da nadjem nesto puno o skolovanju dece ali koliko sam video drzavne skole su ok i to nije neka skupoca.
Na netu mogu da se nadju neke plate, da li je praksa da su to neto ili bruto iznosi, ako su bruto koliko ide na porez zdravstveno penziono.
Generalno neka slika iz ove perspektive ja kao junior structural designer(bez obzira sto imam prilicn jak CV 500 000+m2 isprojektovanih+izvedena fabrika od 80m eur++) bi mogao da ocekujem 65k$ i stim bi trebalo da guramo par godina dok zena ne zavrsi "doobuku" a ja ne nabildujem AU CV i onda bi sa 50k++80k trebalo da bude skroz druga prica TAČNO ILI NE?

Sto se tice izolovanosti to mi stvarno nije bitno ja i ovako ne mrdam iz BGDa sem na more, Srbijaje daleko pa daleko.

Evo, ovo je mozda neka opsta slika, ali sve je od-do, mislim da je $4.5 sat u "drzavnim" vrticima a mislim da tamo si na cekanju za upis.
http://www.careforkids.com.au/articlesv2/article.asp?ID=77
Zbog toga je dosta mamica kod kuce i tate rade :).
Sto se ekonomije tice, i ja mislim da se mora sve od pocetka, ljudi su dolazili sa diplomama iz stomatologije, medicine i tu su ponovo isli pa skoro od pocetka. Dok ti doguras do slicne pozicije koju si imao u Evropi dobijes "trajnu" ( licno iskustvo).

Imam dvoje male dece i negde sam nasao cenu 70$ dnevno to ispadne skoro 3000$ meseceno za dvoje dece. Ako je to tako onda je to neisplativo.

To ti je otprilike cena. Poznanici iz Sidneja su umesto da daju 2500 AUD na obdanište angažovali ženu iz naše emigracije da im čuva decu...

P.S. Sve što sam napisao sam čuo od ljudi. Onaj iz Adelaide mi je rekao da se on nije kupao.

Stvarno bi mi bio vbedak da zena koja je zavrsila ekonomiju i 7-8 godina radi u najvecoj banci od ucestvovanja u izradi biznis plana banke i sl ne nastavi bar na slicnom nivou karijeru. Ajde 2 godine jos i da douci, ali da krece od nule malo JE........HEAVY
Sanse da ce raditi u Australiji u banci na izradi biznis plana su ravne nuli, bez uvrede. Banke ovde postoje 100 godine i ne treba im ni novi biznis plan, niti revizija starog. Plus poslovi u bankama u Australiji su najnestabilniji, otkazi su cesti. Cak i ako zavrsi jos jedan fakultet u Australiji, sanse bi joj se samo malo povecale. Mislim dobila bi mozda posao na salteru u banci ali sve ostalo je jako jako tesko. Cuda su moguca, tako da bih voleo da nisam u pravu.

Inace normalno je ovde da se menjaju zanimanja posle 10-15 godina posto ljudima dosadi posao koji tako dugo rade i traze bilo kakvu promenu. Ili dobiju otkaz pa onda sta nadjes nadjes, i tako zavrsis na necemu sto nisi ni sanjao da ces raditi.

Na netu mogu da se nadju neke plate, da li je praksa da su to neto ili bruto iznosi, ako su bruto koliko ide na porez zdravstveno penziono.
Plate se reklamiraju bruto, a da dobijes neto, to zavisi od tvoje licne situacije ali kao neki gajd, evo ti link pa ces videti koliko ce se takse skinuti od bruto plate:
http://www.ato.gov.au/individuals/content.aspx?doc=/content/12333.htm&mnu=42590&mfp=001

Za zdravstvo ce ti skinuti 1.5% osim ako ne zaradjujes manje od oko $19,000. U tom slucaju neces nista platiti.
Penziono ti se ne skida sa plate, vec poslodavac placa dodatnih 9% od tvoje bruto plate, osim u slucaju ako se plata reklamira kao 'package' i u tom slucaju ce ti penziono biti uracunato (to se zove superannuation kod nas).

Sto se tice izolovanosti to mi stvarno nije bitno ja i ovako ne mrdam iz BGDa sem na more, Srbijaje daleko pa daleko.
Ne znam da li je izolovanost prava rec. Mozda bih ti dao poredjenje sa pitanjem da li ti iz Beograda mislis da si izolovan posto si nekoliko stotina kilometara daleko od Zagreba ili nekoliko hiljada kilometara daleko od Londona? Onaj iz Londona ce misliti da jesi a tebi ce biti smesno. Tako ja mislim kad mi kazu da je Pert izolovan od istocne obale. Slazem se da je daleko do istocne obale, ali ne i da je izolovano.

Ovo je samo moje skromno misljenje, siguran sam da ce oni sto zive na istoku imati drugacije misljenje, a vama dvoma zelim sve najbolje. Mislim da se prerano brinete za probleme koje cete mozda imati a mozda i ne. Prvo dobijte vizu a posle razmisljajte o sledecim koracima.
Ako vam je preduslov dolaska da zena radi u banci a ti kako si zacrtao: junior, pa onda posle nekoliko godina senior ili kako se vec zove, onda ce istina biti jako razocaravajuca.

Srecno sa odlukama.

Ja sam resio da kad kazem, kazem malo a glupo, odnosno da govorim glupo i nosim psa sa sobom. I da ne pisem sve sto znam jer me mrzi, i da odgovaram sporadicno ne zato sto je to nesto bitno nego zato sto mi se odgovara bas u datom trenutku :roll: (sta rece bre). Ali to je dobra stvar, jer si propustio lekciju za one stavke "sto bezim iz Srbije", nisam ni primetio odmah da je to tvoj post crni Miroslave, :gace::gace:jooooj pa svi se posle iznenadimo kad "pobegnemo" iz te Srbije, ali ako, te decije bolesti svi smo prelezali, doci ce i to i proci... :)

Cena obdanista je kao i u Srbiji, u vezi sa zaradom, tako da je potpuno priustiva tamo gde se zaradjuje fino, a umanjena je za porodice koje manje zaradjuju. Tako da je bolje da sedis kuci i cuvas decu ako ne radis neki bolji posao. Ili da nadjes zenu "iz emigracije" koja je ocigledno jeftinija od obdanista. Uvalis joj malo i spremanje kuce i peglanje, moze i da skuva neki rucak kad je vec na nogama... Ups, pa vidi vec smo stigli do klase, imamo i sluskinju ;) a skupo nam obdaniste, leleeee :telefon:. Zajeban ovaj kapitalizam, daje ti da zaradis novce, ali te tera te da ih i prosledis nekom, npr tetama u obdanistu, koje realno imaju bas onako malu platicu...

Miroslave, ja se divim svim tvojim poznanicima :) A samo meni ne verujes.... ima tu nesto.

Inace, ja sam se salio malo s vama, Australija je predivna zemlja i sve se moze.
Opet sam preter'o s pisanjem.
Srecom nista nisam rek'o.
:mazi:

I zasto onda kad ste vi svi super pozitivni ljudi, a mene ovde karakterisete kao negativca, svi i dalje pu-pu po rodnoj zemlji kao da je najgora na svetu?
Ozbiljno mislis da su samo srpski politicari pokvareni, da je Srbija izmislila "divlji" kapitalizam, monopole? Mislis da ces ovde birait koliko ces placati gas struju benzin parking? Kapitalisticko nekorumpirano obrazovanje, zdravstvo, sto bi bili korumpirani kad su napisali propise koji te vec unapred oderu ko macku, bez obzira na kvalitet usluga koje pruzaju? :) Das broj kartice i ne mislis...

Sto bi bilo lepo kad bi svi lepo priznali da vole novce i samo novce i to je jedino sto ova zemlja ima. Svaka budala moze ovde da zaradi novce. Tackica. Minimalac od ovoliko dolara ni na Marsu nema. I onda kad kupis 2 auta, kucu, pocnes da ides na Fiji i Havaje, da odes u Pariz a ne svratis da vidis rodbinu u Srbiji jer ti smeta sto oni nemaju pa ne vole da im se hvalis kako ti imas, mada si im u pocetku davao, ali ti posle nije bilo pravo na sta su trosili to sto si im dao, kad prihvatis da svi misle samo na novac i da si i ti takav.... aaa cekaj, to nikad ne treba da priznas, ne niko ovde nije takav, nego su oni tamo sto u Srbiji bezobrazni i nista ne razumeju! :D Wuhu kako ce vam ovo biti tesko shvatiti.

The Bottom Line is da u ovoj zemlji SVI LAZU. Neverovatno je kako su svi nauceni da ne govore istinu. Sustina prodavanja magle drugima, sa anesteziranim delom mozga koji treba da shvati da si tu maglu vec i ti kupio od drugih i zivis u njoj sa celom svojom porodicom i drustvom oko tebe. Pruzam vam jedinstvenu poslednju priliku da vam neko baci istinu u oci bar preko foruma ovako pre nego sto stignete, pre nego i ja prihvatim da treba da lazem - mada ce se pre desiti da prestanem da govorim uopste. :super:

PS Ne znam gde si procitao da je ovo MOJA prica i da je ta prica losa. Ja se bas ovde lepo provodim. Radio sam razne glupave poslove i zaradio mozda vise nego vodeci dva ozbiljna posla u Srbiji godinama. Radio sam sve suprotno od onoga sto su me savetovali da treba iskusni emigranti. Proucavao sam njihov mentalitet kulturu i nacin poslovanja. Hvalili su me i zivkali, nudili poslove, duge sate i fine satnice, posle me mrzeli i zabadali noz u ledja, pa me onda opet zvali i nudili kule i gradove, pa onda opet lagali, pa open nudili. Cudili se kako "dobro govorim engleski". Cudlili se kako mi je sve smesno. Cudili se kako ne lizem guzice, a nov sam. Cudili se kako odbijam njihove ponude za stalan posao, kako citam ugovore pre nego potpisem, kako prvo trazim gde su sitna slova ...
Sad sedim na svom rodjenom dupetu vec 2-3 meseca, pa sta. Cekam lepo vreme u Srbiji, inace bih vec bio tamo. To je jedino sto me ogranicava u zivotu, sto ne volim hladnocu. Kuckam se sa vama nevernicima. :) Povremeno i odradim nesto, cisto da ne gubim novce (jel tako da je sve u novcu).

I povrh svega imam neizlecivu bolest od koje se ne zivi dugo :D, tako da te moja prica i nece zakaciti, ali sam zato slobodan k'o ptica jer ne moram da mislim na buducnost.

Jedino ne mogu da razlucim da li pisem ovde sto uzivam u tome, ili je to samo navika ili zavisnost... kao cigarete recimo, znas da ne valjaju, ali mora da zapalis.

:mazi:

Australiju volim zato što je to jedna velika i lepa zemlja koja ima puno prirodnih lepota. Te lepote uglavnom ne mogu da se vide golim okom, ali ih ima dosta na kanalu „Discovery” koji tata, mama i ja volimo da gledamo i da se ponosimo u kakvoj zemlji živimo. Mama i tata kažu da je Australija lepa zato što u njoj živi puno raznih naroda i narodnosti i sto su ljudi svih rasa i religija ovde našli mesto da žive u miru i prijateljstvu. Ja u školi imam puno drugara iz različitih zemalja, ali tata ne da da ih dovodim kući pa se zato družim samo sa našom decom čiji su roditelji bogati jer tata kaže da je tako najbolje. Moja sestra je učila u školi da je multikulturalizam jedna velika stvar i to joj se mnogo svidelo pa je počela da se zabavlja sa jednim dečkom iz Tonge. Onda su je, kada su saznali, mama i tata zajednički oplavili od batina.

Australija je lepa zato što se u njoj govori puno jezika, a neko čak govori i engleski. Kada mog tatu prijatelji iz zavičaja pitaju kako stoji sa jezikom, jer znaju da je u školi stalno vukao keca, on kaže da se sasvim dobro snalazi i sa srpskim. Onda mama kaže da mu ništa drugo i ne treba jer ne izlazi iz naših kafana, pa se onda posvađaju i pošalju me napolje.
Moja mama mnogo voli Australiju jer kaže da ovde ne mora ništa da kuva, zato što je sve na gotovo i sve može da se kupi. Mi se slažemo sa njom i najviše volimo kada kaže da je boli glava pa naruči picu, ali je zato moja baka kada nam je dosla u posetu plakala dva dana kada je videla kako smo se svi ugojili (mama kaže da smo se popravili).

Australiju volim zato što ima razvijen sport i što, sa skoro svake Olimpijade, donese puno medalja iz hokeja na travi, bijatlona, badmintona, odbojke na pesku, trambuline i ostalih važnih sportova.
Tata kaže da mnogo voli Australiju zato što ti nije potrebna veza da dobiješ posao kao kod nas. Svi imaju iste šanse da se zaposle u „McDonaldsu” ili „Hungry Jacksu”. Ja mnogo volim da idem u australijsku školu zato što se puno igramo i učimo dosta korisnih stvari o domaćinstvu.
Uciteljica nam je rekla da ćemo u petom razredu da učimo čitanje i pisanje. Jedva čekam. Moja sestra ne voli školu zato što ide u dvanaesti razred pa ih sada teraju da uče tablicu množenja.

Mi svi u porodici mnogo volimo Australiju zato što je daleko pa tatina rodbina iz Mionice ne može da dođe kod nas i ostane dve nedelje dok čekaju da im zakažu pregled kod specijaliste. Mama uvek govori kako je ona potekla iz fine i kulturne porodice i da voli Australiju zato što ima puno kulturnih događaja. Kaže da joj je najveća želja da gleda mjuzikl „Lion King”.

Ja volim Australiju zato što se ovde mnogo vodi računa o deci. Ako te tata ili mama tuku onda možeš da pozoveš jedan broj telefona, pa onda dodju neki ljudi i odvedu te u neku kuću gde ima puno dece i gde o njima vode brigu čike koje mnogo vole male dečake.

Australija mi se dopada zbog toga što možeš sa 16 godina da dobiješ vozačku dozvolu, uzmeš auto od tate i onda se trkaš sa drugarima po ulicama. Moj tata kaže da voli Australiju zato što ne mora da živi sa maminom mamom.
Doduše, ona nam ponekad dođe u posetu i stalno priča kako joj se ništa ne sviđa u Australiji, ali tata kaže da nju ne smemo da slušamo jer je ona „matora *********”.

Volim Australiju zato što ima puno mesta gde možeš da odeš na izlet. Mi se, bar tri puta godišnje, na brzinu spremimo, sednemo u kola i odemo na neko jezero. Tu se uvek lepo provedemo sve dok ne počnu da nas grizu komarci i muve i dok mama ne počne da viče na tatu zato što je popio osam piva. Onda dođe vreme da idemo kući, pa upadnemo u gužvu na auto-putu i u kolima svi ćute. Ja tada volim da gledam kroz prozor i da uživam u prirodnim lepotama Australije.

Volim Australiju i zato što u njoj ima puno domaćih i divljih životinja. Svi imaju kućne ljubimce pa sam i ja molio da dobijem psa, ali mi je mama rekla da njoj ne pada na pamet da ide za njim po ulici i da skuplja govanca u plastičnu kesu. Onda sam krišom počeo da hranim jednog oposuma koji nam je prevrtao po đubretu jer sam hteo da imam svog ljubimca, ali ga je tata umlatio lopatom kada ga je video u dvorištu. Krišom smo ga zakopali iza kuće i tata nam je zapretio da ćutimo jer bi inače morao da plati neku kaznu od ne znam koliko mnogo dolara.

Moja sestra mnogo voli Australiju zato što je ona malo punija (ja mislim da je baš debela) pa kaže da ovde uvek može da nađe garderobu u kojoj izgleda seksi. Ja mislim da nije to razlog nego što joj se niko ne smeje na ulici kao kad je bila u Beogradu pa su je zvali „debela australka”.
Kada sam pitao mamu zašto ona voli Australiju, dugo je razmišljala i na kraju mi rekla da je voli zato što može da se opusti i ne razmišlja šta će reći komšiluk, koji nam je tamo kod nas svakog dana zavirivao u lonac. Onda sam ja razmislio pa sam joj rekao da ovde i ne mogu da nam vire u lonac kada ga niko i neupotrebljava. Onda mi je ona zveknula jednu zaušku i ja sam odlučio da je iskljucim iz ovog projekta.
Moj tata kaže da najviše voli u Australiji to što je izbor piva toliki da će mu trebati još ko zna koliko godina pa da sve isproba. Ja mislim da je on već sve isprobao po više puta i da stalno počinje novu turu.

Volim Australiju zato što ovde i čike mogu da se žene među sobom. Ja baš ne marim mnogo za devojčice jer su alapače i bezobrazne, pa sam razmišljao da oženim nekog drugara kad porastem. Mislim da bi nam baš bilo fino jer bismo mogli zajedno da gledamo utakmice, igramo fudbal i košarku i naručimo picu ili kinesku hranu kada dodjemo kući. Rekao sam to tati, a on se samo uhvatio za glavu i opsovao i ovu zemlju i dan kada je u nju ušao. Nije mi jasno zašto se tako naljutio kad je stalno pričao kako voli Australiju.

Ja volim Australiju zato što je to velika i lepa zemlja sa puno prirodnih bogatstava.

Poslednja izmena:
Tree, kao što ti rekoh, jedino što ja od Australije očekujem je da živim bolje, što neće biti teško postići. Naravno da nigde nije savršeno, samo mislim da je u Australiji savršenije nego ovde. Ne znam gde se 2013. život ne vrti oko novca. I ovde je itekako borba za pare, ali zbog preživljavanja, a ne zbog nedoumice da li da se na odmor ide na Havaje ili samo na Gold Coast.

O Srbiji dalje na Krstarici neću, jer su mnogi razlozi za nezadovoljstvo i lični, a o tome neću da raspravljam sa celim svetom, a naročito ne sa Našima :) sa one teme. Ovo je ionako forum o Australiji. Možemo se naći jednom na pola puta između Melburna i Perta i popričati...

Inace, ja nisam onaj dr Sava i ne poznajem čoveka, samo se slažem sa većinom onog što je rekao. Ne pratim domaću politiku, pa o onim njegovim političkim komentarima ne mogu da sudim. Divlji kapitalizam? Ovakav divlji kapitalizam je u Australiji bio pre 50 godina i oni su se za taj svoj minimalac izborili. Meni ne pada na pamet da traćim život boreći se i/ili čekajući ovde nešto slično.

Ne smatram te za negativca, niti sam rekao da je tvoja priča loša, ali se u tvojim komentarima vidi nezadovoljstvo i razočarenje. Ja ne očekujem mnogo, pa se neću ni razočarati mnogo, ako se uopšte razočaram.

Evo me inače usred zavejanog sela, na -5, gubim vreme na internetu u polu zagrejanoj kancelariji zato što je gazda juce 2 sata pre kraja rada počeo da pije, pa ga je mrzelo da sa mnom prozbori još tri rečenice o računici koju sam sastavljao. Zato danas prelazim 50 km i sedim besposlen 7 sati i 50 minuta. Beat that, you Aussie ;) !

Last but not least, nadam se da je pomenuta "neizlečiva bolest" samo metafora. I nemoj da nam bežiš sa foruma, itekako imaš korisne komentare.

Poslednja izmena:
Tree, svaka cast za komentar, sto bi rekli Dalmosi...pravo u sridu, potpisujem se pod svaku recenicu. Ja sam u fazi o koj govoris, kad prestajem da govorim. Tacno je, svako ima svoje iskustvo i nikome ne bih rekla, nemoj, ne dolazi jer ocito da svako mora da prodje ono sto mu je "zacrtano".

"I povrh svega imam neizlecivu bolest od koje se ne zivi dugo , tako da te moja prica i nece zakaciti, ali sam zato slobodan k'o ptica jer ne moram da mislim na buducnost."

nadam se da je ovo samo zezancija!!! Svako dobro!

U bre sad ste se raspisali, a ja nemam kad da se ispricam sa svima, samo me danas naslovna strana jednih novina podsetila da vam nisam sve rekao o obdanistima... Procitajte sami koga interesuje http://www.heraldsun.com.au/news/vi...isk-in-childcare/story-e6frf7kx-1226599319698 i imajte u vidu da od svih novih utisaka u ovoj novoj zemlji, obilazenje obdanista je bilo najgroznije. Izgled, higijena, nacin "cuvanja" dece, cime ih hrane, i to sve u jednom od boljih krajeva u Melburnu, bilo je nesto nepojmljivo, ali to bi vam vec moja zenica bolje ispricala iz prve ruke.

Evo me inače usred zavejanog sela, na -5, gubim vreme na internetu u polu zagrejanoj kancelariji zato što je gazda juce 2 sata pre kraja rada počeo da pije, pa ga je mrzelo da sa mnom prozbori još tri rečenice o računici koju sam sastavljao. Zato danas prelazim 50 km i sedim besposlen 7 sati i 50 minuta. Beat that, you Aussie ;) !

Kad ces ti bre dobiti vizu?

Necu vise da te maltretiram :), mada smatram da je ovaj forum dobar trening pred dolazak ovde gde je sve "beautiful" . Bez zezanja, ima ljudi koji po ceo dan sebe bodre tom recju. Hoces da napustis posao gde si sedeo bezveze ceo dan a primas platu :) Isti si kao ja. I nerviraju te ovi ostali sto i uzivaju bas da ne rade nista za platu i planiraju tako ceo zivot :). :per: Hajde dolazi, Australija cezne za mladom energijom. Cezne da te zezne :D Evo opet sam poceo, bez zezanja, necu vise. Idem da nadjem sebi da radim nesto. Osim ako ne zove neko na kafu danas, onda cu da ostavim za sutra. :mrgreen:

PS ovaj pismeni sastav gore je za Kanadu pisan, sa grtalicom :) Australija je mnogo bolja od toga.

Kad ces ti bre dobiti vizu?

Necu vise da te maltretiram :), mada smatram da je ovaj forum dobar trening pred dolazak ovde gde je sve "beautiful" . Bez zezanja, ima ljudi koji po ceo dan sebe bodre tom recju. Hoces da napustis posao gde si sedeo bezveze ceo dan a primas platu :) Isti si kao ja. I nerviraju te ovi ostali sto i uzivaju bas da ne rade nista za platu i planiraju tako ceo zivot :). :per: Hajde dolazi, Australija cezne za mladom energijom. Cezne da te zezne :D Evo opet sam poceo, bez zezanja, necu vise. Idem da nadjem sebi da radim nesto. Osim ako ne zove neko na kafu danas, onda cu da ostavim za sutra. :mrgreen:

PS ovaj pismeni sastav gore je za Kanadu pisan, sa grtalicom :) Australija je mnogo bolja od toga.

Ma ugnjavise Inzenjeri Australije :), tek oko 15.4. treba da odluce oko skills assessment-a. Posle cemo lako :). Ako bude kao sa paramax-om dobicu vizu do jeseni.

Problem je sto bi moja firma isto zaradjivala dolazio ja da sedim subotom ili ne, ali sam okruzen ljudima koji posao vole vise nego porodicu, pa im se podrazumeva da kuci samo prespavaju.

Onaj tekst bi se lako i na Srbiju moglo prebaciti, bolji je http://forum.krstarica.com/showthre...Metacortex?p=20455013&viewfull=1#post20455013

Moj savet vam je da prvo DOBRO proverite dostupnost vašeg zanimanja i da se tako odlučite. Nećete moći da aplicirate za WA SS ako ste prethodno aplicirali za SS neke druge zemlje. Bila sam u Adelajdu, lep, miran grad, prednost je u nižoj ceni nekretnina, ali Pert pruža veće mogućnosti. Svakako će neko morati da vam pomaže oko čuvanja dece, tako da nema velike razlike gde ste. Mi porodično planiramo za Pert, i znam za dosta ljudi koji se sele iz Adelajda u Melburn ili Pert. Uglavnom stariji ljudi, koji su pred penzijom žele da se presele u Adelajd, jer je mirnije i cene nekretina su u SA, najjeftinije u celoj Australiji.

Glavni kriterijumi su
2.Da ima plaze
3. Da je bezbedan

6. Da li neko ima iskustva srpski ekonomisti kako prolaze u AU, da li je moguce naci posao ili je resenje priznavanje dela ispita i ponovo ucenje

Svakako Perth tamo ima mnogo vise mogucnosti za posao.
Zbog toga su mnogi iz Sydney i Melbourne otisli da zive u Perth.

Poslednja izmena:
Mozda ovaj odeljak iz knjige "Pisma iz Australie" moze da docara jos neku sliku o toj zemlji.

"Then I went to big shopping centre. It was Saturday. The new shopping temple was full of consumer pilgrims. I went to ABC shop to check if they have something about my favourite Aussie intellectual Robert Hughes, in particular I was interested in his book “ American Visions”. At the counter big overweight Anglo girl replied with a great confidence and some anger in her voice:
“ Here in Australia we don’t like him “.
At first I was surprised how relatively young person like her can be so brave to speak in behalf of 20 mil people. Then I ask her what made her so confident, was it intelligence, good looking or something else,
“ I am true blue Aussie “ she replied.
I also wanted to ask her about my favourite painter Jeffrey Smart, but then I realised it would be too much both for me and her.
Yeh I sad to myself :
“Robert Hughes the best world art critic, more the 30 years in intellectual exile, wrote in his book “Australia beyond the fatal shore”:
“Australia is territorially vast, culturally tiny and politically negligible”
Great artist Jeffrey Smart, another Aussie dissident, more then 40 years in cultural exile.
It would be good if I could ask them why they’ve been only tolerated and never accepted as ”True blue Aussies” like the lady doctor in TV show. Who knows maybe one day when Australia becomes republic the things will be different?

Ah yes, like this lady in SBS program about multiculturalism.
When the show started a former soldier (who’s never been in combat, like GW Bush), now federal policeman, open discussion by saying:
“ We are the most tolerant society “.
The highly educated lady doctor with non-Anglo origin who was born and grew up here replied with obvious pain in her voice:
“ I don’t want to be tolerated I want to be accepted”.
The policemen didn’t say anything; probably it was beyond the scope of his agenda.

Then a new question arrived: “Who is and what is an Australian”.

A minister, the policeman and couple new arrived British migrants indirectly explained (I had to read them between the lines ), that only an Australian could be someone who is fully assimilated and integrated in Aussie society.
The show continued, then ninety years old English lady who’s been living here for 70 years said:
“ I’ve always thought that Australia is part of England” and that’s why she still only keeps British passport and citizenship, also heavily criticising those who cannot be assimilated and integrated in "British society" she said.
Friend of mine a real good Aussie bloke, a businessman, who was not much in politics, said to me: “ I’ve just come to an idea, we can open a factory (of course in China – you know the labour is cheaper) and massively produce blue aye contact lenses and blond hear wigs”, Mite we can be reach by helping all those Wogs, Asians, Lebos or even Abos to be assimilated and integrated”.
“But if they were born here, I guess this is their country” I tried to remind him.
“I know buddy, but as long as Australia is a British colony they all have to look like Poms or at least like Scandinavians” he replied.
I had to say it was an interesting proposal. He was about to invest money in the new business, but unfortunately this government lost elections, Multiculturalism was again resurrected and he has to give up the great idea.
But I am still haunted by the same question: How to help all those, born here, kids with non-Anglo-Saxon origin to be fully integrated, accepted and become good true blue Poms".

Back