Pelorus Džek, delfin koji je vodio brodove kroz opasan moreuz

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.473
Od 1888. do 1912. brodovi koji su prelazili uski kanal vode u Kukovom moreuzu na Novom Zelandu imali su neobičnu pratnju. Usamljeni Risov delfin redovno je vodio brodove kroz podmukle vode u blizini French Pass-a. Postalo je toliko dobrodošao čuvar da su neki brodovi čak čekali da se delfin pojavi pre nego što su nastavili sa svojim putovanjem.

Image1.jpg
 
Svedoci su prvi put primetili Pelorusa Džeka 1888. Putujući blizu francuskog prolaza između ostrva D’Urvil i Južnog ostrva, putnici na škuni Brindl primetili su belog Risovog delfina, dugačkog oko četiri metra, u vodi na prednjem delu broda. Visio je sa brodom oko 24 sata, i odveo ih u sigurnije vode.

Slični incidenti su se dešavali godinama. Ljudi su nazvali delfina Pelorus Džek, po Pelorus Soundu, mestu gde je delfin počeo da prati brod. Imao je tendenciju da ostane blizu plovila oko 20 minuta. Zanimljivo je da je njegovo navođenje sprečilo bilo kakve brodolome ili nesreće od kamenja i opasnih struja u tom regionu. Ovo je navelo neke brodove da sačekaju da se delfin pojavi pre nego što prođu kroz taj škakljivi deo.

Niko nikada nije potvrdio da li je Pelorus Džek bio mužjkak ili ženka, ali fotografske analize sugerišu da je bio muško. Mužjaci imaju tendenciju da budu veći
 
Pelorusa Džeka je umalo ubio član posade SS Penguin-a početkom 1900-ih. Iz bilo kog razloga, član posade je pokušao da ga ubije harpunom, ali je preživeo. Iako ovo nije odvratilo Pelorusa Džeka od praćenja brodova, držao se dalje od SS Penguina kada se vratio u to područje. Izbegavanje tog broda dovelo je do njegovog brodoloma u tim vodama.

Nakon incidenta sa posadom na SS Penguin-u, ogorčeni meštani su zahtevali da Pelorus Džek dobije zaštićeni status. Sam guverner je potpisao zvaničan dekret da je lov u tim vodama kažnjen novčanom kaznom do 100 funti. Novi Zeland je tako postao prva zemlja koja je zakonski propisala zaštitu morskih sisara.
 

Back
Top